Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 163 164 [165]
2461  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Промяна на IP и MAC -: Feb 05, 2009, 14:02
С риск по-дългосрочните потребители на форума да се сърдят за сигурно 1000-ното "дъвкане" на тази тема  ::)
Най-лесният и бърз начин е с командата ifconfig. Погледни й man-а. Ако нещо не доразбираш, пиши едно ЛС, да не задръстваме форума.

Иначе причините човек да иска да си смени IP и/или MAC не са малко и не са съвсем глупави или обществено вредни - например имаш нов лаптоп и искаш да го свържеш за 5 часа временно към мрежата на доставчик, който те филтрира по MAC и не дава да си правиш собствена минимрежа в стаята, или просто за упражнение и опит (в частност ние в университета на упражненията по мрежи сме правили разни подобни неща). [_]3
2462  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SKYPЕ проблем със звука, моля за помощ -: Jan 26, 2009, 22:58
Здрасти! В момента пиша от живия Минт. Разцъкахме разни комбинации по настройките и със следното нещо:
Sound In: HDA Intel (hw:Intel,0)
Sound Out: pulse
Ringing: pulse
работата стана.  :D :D :D И тестово обаждане си записахме, и дори си поговорих със съседния комп в стаята (стана много здраво ехо ;D). Това всичко без да променяме каквито и да е системни настройки, без да инсталираме или махаме някакви други пакети, само и единствено от настройките на Скайп. Опитай и кажи дали и при теб се е получило. :)
2463  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SKYPЕ проблем със звука, моля за помощ -: Jan 26, 2009, 21:39
пък каквото и да ми говорите, скайпа за линукс е пълен т***к.
Ми... да... така си е, все пак не го пишат линуксджии и е със затворен код, и очевидно приоритетите на компанията му са за някои малко по-платени ОС ;)
Вчера слагахме Убунту на една приятелка и, разбира се, въпреки че всички звуци си вървяха (и се миксираха без проблеми, мисля), г-н Скайп си показа рогата  >:D
В нета попаднахме на https://help.ubuntu.com/community/Skype#Message:%20%22Problem%20with%20...%22. Настроихме sound in и sound out на пулс, направихме тест-обаждане, Скайп заби, убихме го, пуснахме го пак и пулс беше изчезнало от опциите (от менюто изцяло), всичко беше на default device, пак пуснахме тест-обаждане.... и вървеше  :o :o :o ??? ??? ??? Разбира се, не посмяхме да го човъркаме повече ::)
Погледни линка, пробвай го (не ти гарантирам, че ще работи, но предполагам.... все пак май Минт не е нещо съществено различно от Убунту в зелена дрешка...)

Ще видя да го дръпна тоя Минт и да пробвам.... 8)
2464  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SKYPЕ проблем със звука, моля за помощ -: Jan 24, 2009, 15:34
Здравей! Може ли да си спомниш какви 'ръчкания' си направил(а) или поне да дадеш някакво текущо състояние на настройките, които си попроменил(а).
Аз имам Дебиан (който е нещо като дядото на Минт) и едно старо Убунту (таткото на Минт). Със звуковите настройки се справям чрез esound (който общо взето самичък си настройва каквото се иска и се пуска със сесиите), като в допълнение, за да се миксира със alsa (което е default звуковия демон), трябва да се сложи libesd-alsa0 (това например (само напрмер) ми позволява да си пускам аудио плейърът през alsa output plugin, вместо през esound, и да се радвам на визуализация с нормална скорост). Иначе на Скайп всичко ми е маркирано с default device и си върви. Имах проблем със звуците (мелодийките) на самия Скайп, но това е заради това, че ползвам статичния пакет. Предполагам, че ти си го инсталирал направо от репозиторитата на Минт или от .deb пакета от сайта на Скайп и си имаш всякаквите пльок-пльок и дъъър-дъъър настроени.
Засега се сещам за тези неща, а пък ако ти имаш малко по-ориентиращи данни, сподели ги преди от много съвети и линкове съвсем да омажем нещата  ::)

П.С. Стига бе, хора, човекът ви каза да не го карате да си сменя дистрото, вие го заляхте с Убунтута и Мандриви, и Федори... Нека да има разнообразие по света, да се развиват повече ОС-та, а не докато Линуксите се карат кой е по-добър за начинаещи и за напреднали, едни други да вземат пари за продукт с поне 50% по-ниско качество. [_]3
2465  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибуция за USB Flash -: Jan 09, 2009, 14:23
Аха, това ли било кирилски буквички.  :D
Значи, въпросът е в това, че в България субтитрите ги пишат обикновено под Уин и заради кирилицата character encoding-ът им е Windows 1251 (или още наричан CP-1251). Плейърите под Уин се оправят с енкодинга (защото форматът му е Уински), под други ОС трябва да им кажеш какъв е той.
От медиа плейърът, който си си харесал ([k]mlayer може би  и за предпочитане) виж менюто за настройките (преференциите) и потърси частта за субтитри и техния енкодинг. Задай правилната стойност (нещо като Cyrillic Windows (CP1251) трябва да пише). ОК и може би рестарт на плейъра (може би). Евентуално може да се наложи да подбереш и шрифт за тях (който да поддържа кирилица), нещо като Arial. Ако нещо не е така, кажи кой е плейъра, за да не говоря наизуст.
Също ако имаш някакъв текстов файл (като например файл със субтитри или просто някакви неща на български/кирилица, писани под Уин) и като го отвориш с някой от текстовите едитори пак виждаш дрънкулки, отвори го от самия едитор (File -> Open) и в прозорчето, откъдето ще го browse-неш трябва да има и възможност за избор на кодирането на файла, избери CP1251 и ще стане.
Помогнах ли? ???
2466  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибуция за USB Flash -: Jan 08, 2009, 18:20
Извинявай, малко късно виждам отговора ти:)
Със кирилицата се оправих от КДЕ-то. Предполагам не си променял много неща по панела. Погледни панела долу вдясно, някъде около часовника трябва да има едно знаменце, предполагам британско или американско. Това е аплетче, което ти показва текущият layout на клавиатурата. Цъкни с дясното бутонче и избери опцията за конфигуриране. Ще ти се появи едно прозорче (т.е. табче от прозорче), разделено на 2, отляво са всички възможни layouts, които можеш да ползваш. Избери си български и натисни стрелкичката за добавяне (май някъде по средата между 2те части на прозореца). Слад като го добавиш под дясната част на прозореца има и бутонче-меню, от което можеш да си избереш варианта - БДС или фонетична. Разбира се, може и 2те (но ще трябва още веднъж да добавиш българското знаменце). Малките радио-бутончета до знаменцата на добавените ти подредби са за това коя да ти е подредбата по подразбиране. С това си готов (може би 1 ok или apply трябва да натиснеш, извинявай в момента съм с гном и карам по спомени:)). Виж също и другите табове на този прозорец за layout switching опциите и си избери любимата клавишна комбинация за смяна на подредбите (за да не се налага ръчно да сменяш с цъкване върху флагчето на аплета).
Май че е това, поразгледай, поразцъкай, има и доста други неща, които можеш да направиш и настроиш. Дано да ти хареса!
2467  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: 10 признака, че прекаляваш с компютъра -: Jan 04, 2009, 15:58
Добре че с Linux няма как да ми се случат тия неща ;D
2468  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибуция за USB Flash -: Jan 04, 2009, 15:55
Slax е супер чудо. Аз го ползвам на една стара 512 MB PQI и почти нямам проблеми. Като почти-то е повече заради ФАТ файловата система, характера на самата флашка (т.е. някои недъгавости, които си имаше и като носител на данни, а не на ОС) и в много малка степен заради самия Slax. Може да имаш проблеми с файловата система и нещо да се е прецакало, пробвай със някоя линукска (в сайта се препоръчваше XFS), само не забравяй, че там трябва да пуснеш liloinst.sh вместо bootinst.sh. Дам, малко е кофти така, със Лило, не се стартира автоматично с графична среда, но пък може да ти свърши по-добра работа. Опитай отново, много е лек, удобен и лесен за ползване, пък и в момента авторът му е отворил голямо количество все още 'недостабилизирани' модули.
Страници: 1 ... 163 164 [165]