Автор Тема: Размисли за БДС и Фонетика (от „Изчезна ми Ѝ“)  (Прочетена 13842 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Гледам си добавил за машинописките. И това не е точно така. Днес, когато има компютри се създават в десетки пъти повече документи от времето на пишещите машини. Прав си и то напълно, че повечето хора предимно преправяме стари. Ползваме ги като рудиментарни шаблони, което често ни вкарва в беля, но това е друг въпрос.

И все пак нови документи с ново съдържание се създават в пъти повече от преди. Днешната машинописка не е чиста машинописка, има много други задължения. Но пак пишат много и много от това, което пишат е на ново. Човек малко да се отърка в някаква администрация (особено държавна, общинска и военна, но и в големите компании), няма как да не го забележи веднага.

В периоди от живота си и аз съм бил част от това. Трябва да кажа с ръка на сърце, че успешно съм се справил с Фонетика. Компютрите имат невероятни предимства и вече не удря само до скорост на писане.

А и отпадна един от най-честите поводи за бързо писане. То е разпространение на написаното. На пишеща машина не можеш да направиш повече от четири копия, като последното е почти нечетимо. С печатащи устройства и ксерокси можеш да създаваш хиляди копия за минути, ако са от по-висок клас и стотици от нисък.

Така, че нещата пак са на кантар и пак опират до лични предпочитания. Имаме щастието да живеем във време, когато всеки може да си избира и това по никакъв начин не повлиява негативно на някой друг.

Ето ти до вчера не беше ползвал никога съставни последователности. За мен те и специалния буфер за обмен (онова дето нещо само го маркираш и след това си го поставяш, където решиш) са двете причини да не искам да заменя XWindows с нищо друго.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Ето го прослувото compose key menu. До сега не бях наясно какво е...Мислех си че е меню за избор на клавиш за трето ниво...обаче явно не е? Ами тогава защо вътре ми пише клавиши за трето ниво, като е compose?




Изобщо този compose key от xkb екстенжъна ли е или е друг механизъм на xorg?

Разгледах го и този файл.
/usr/share/X11/locale/en_US.UTF-8/Compose

Някои неща успявам да ги набера, други не.

<dead_tilde> <space>                    : "~"   asciitilde # TILDE
<dead_tilde> <dead_tilde>               : "~"   asciitilde # TILDE
<dead_acute> <space>                    : "'"   apostrophe # APOSTROPHE
<dead_acute> <dead_acute>               : "´"   acute # ACUTE ACCENT
<Multi_key> <apostrophe> <apostrophe>   : "´"   acute # ACUTE ACCENT
<dead_grave> <space>                    : "`"   grave # GRAVE ACCENT
<dead_grave> <dead_grave>               : "`"   grave # GRAVE ACCENT
<dead_circumflex> <space>               : "^"   asciicircum # CIRCUMFLEX ACCENT
<dead_circumflex> <dead_circumflex>     : "^"   asciicircum # CIRCUMFLEX ACCENT
<dead_abovering> <space>                : "°"   degree # DEGREE SIGN

.....

<dead_grave> <Cyrillic_i>               : "ѝ"   U045D # CYRILLIC SMALL LETTER I WITH GRAVE
<Multi_key> <grave> <Cyrillic_i>        : "ѝ"   U045D # CYRILLIC SMALL LETTER I WITH GRAVE

     

Например какво означават dead_grave, dead_circumflex, dead_*
Някои команди започват с такива клавиши - кои са тези копчета и как да ги набирам при условие, че не почват с compose клавиша.
Multi_key - това вече разбрах че е compose клавиша.

Например още един начин да се набере ѝ който проработи. при условие че композитният клавиш е [Rctrl]

[Минаваме на Латиница] [Rctrl] [`] [Минаваме на кирилица] [и малко или И голямо]

-----
И малко да го подразня кашика с openttd...Успях да правя печалба почти 1  на милиард година (900 000$)....single player....без конкуренти.. ама милиард. Обаче за съжалениe си изтрих профайла и сега не мога да се похваля с картинки.


 
« Последна редакция: Jun 05, 2020, 12:12 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Това, доколкото схващам си е съществувало от самото начало в XWindows. Измислено е в Xerox PARK, ако не се лъжа. И понеже се е оказало много удобно и запомняемо, е започнало да се прилага масово, като първо май е било в Sun II. Ама може и да лъжа. Не е разширение, вградено е. Имаше го в XFree86.

Тези мъртви копчета май са някакви допълнителни копчета, които трябва да се настройват. Аз никога не съм го правил. Почти всяка последователност има един или повече варианта за писане. Почти не съм открил нещо, което да го има с „мъртви“ копчета, но го няма с „нормалния“ пуск. Имаше някакви гръцки букви, ама вече казах, че те са на удобни места в трето и четвърто равнище на BG latin.

Специално аз си бях поиграл и извадил в отделен документ тези, които са ми интересни. Така полека ги запомних без да се усетя и спрях да се допитвам до него. Както казах удобствата са много. Например bulet може да бъде с комбинацията равно точка, но и точка равно. Повдигане на степен е колибка (^) и съответното число. Цифра в кръгче е същата обградена в скоби. И така нататък.

Да има го момента, че понякога се налага да минаваш от кирилица в латиница и обратно. Например повдигането в степен (което аз ползвам за бележки под линия), няма как да стане, защото на същото място имаш европеец (€). От БАН се уплашиха да не разстроят американците и запазиха долара. Забавното е, че аз обикновено не се усещам за тия работи и затова сменям подредбата в средата на комбинацията.

За мен може би най-голямото предимство на последователностите е, че не трябва едновременно да натискаш две копчета. Това доста често е неудобно и кълчиш пръсти.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
и моите 5 ст. (на по няколко пъти) - ресто

- на тел. няма как да ползваш 10 пръста едновременно без да се настъпваш тъй че там дворак губи предимства и става бавна като qwerty
- кой ти ползва клавиатура на тел. - още нашето поколение мина на swiping, а децата вече направо му обясняват на глас (особ. като търсят нещо у Гугъл) ..а да не забравяме Алекса, Кортана, Сири и т.п. (как па се женски.. да им се чуди човек, при положение че жените повече ползват баш тая услуга - по мои лични наблюдения /най-вече вкъщи/ мъжете по-старомодни още се набират на клавиатурата)

- @Naka ударенията са ляво наклонени, дясно наклонени и (центрирани) отвесни т.е. dead accent е отвесно ударение (мисля...) ...макар че аз отвесни ударения съм виждал само в IPA Extensions т.е. напр. английско-българския речник във фонетичното представяне на английския (т.е. как се произнася фонетично) и то там е отделно не е върху гласната ами е пред цялата (ударена) сричка
 - като и горното и долното са отвесни (мдааа има и долно ударение)

 - за съжаление тия идиоти ползват заместители (не се подвеждайте)
 - тия па им е стара БД, но поне мобилната изглежда по-прясна, а и сорса е по в час...
напр. (за да не дърпате целия речник) вижте тук следните думи
Catherine-wheel
catholicity
...и малко за долното ударение напр. Catherine-wheel (и др. изрази с тире които обаче не са две отделни думи), ако се чете като две отделни думи то и двете ударения трябва да са горни, което обаче в сл. (текущия английски) е неправилно - второто ударение е долно (или втората дума няма ударение а се слива с предната т.е. продължава низходящата интонация т.е. може да направите /малка/ пауза между думите но продължавате с низходящата интонация /след паузата/)

а който иска може да си дръпне мобилната версия - работи и на таблет (само не знам що не я рекламират, и то на главната стр. особ. па на днешно време) ...аз си я ползвам (за когато съм офлайн)
https://sourceforge.net/p/bgoffice/code/HEAD/tree/trunk/dictionaries/data/en-bg/

П.П. Мисля че отвесните ударения освен в IPA Extensions т.е. разните му речници почти никъде другаде не се срещат ..освен може би за някой ноти, или в математиката ама те там си имат математически символи бол.
« Последна редакция: Jun 05, 2020, 23:03 от remotexx »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Tова дето QWERTY клавишите се преплитали - при новоизлюпените клавиатури никой не си е играл да прави стари машини и да изучава те пък колко се преплитат (може да се окаже, че още повече се преплитат) - на пишещите машини Марица (те са с БДС) много лесно можеш да ги преплиташ ако не си много добър писач.
"... Подредбата „БДС“ е оптимизирана за писане на български език, като най-често използваните букви – О, Н, Т и А – са поставени така, че да се печатат с по-силните пръсти – показалец и среден..." - това е важало 1907г, - сега е смешно.

Виж разположенията на двете клавиатури: за чий чеп ще разделиш в двете страни гласни от съгласни, когато в думите се редуват гласни със съгласни и почти никога няма две, не дай си боже повече от единия тип в поредица (2 или 3 съгласни една до друга или 2, 3 гласни). Ако гледаш клавишите трябва да клатиш и главата.
А погледни някое видео как движи пръстите си пишешщ на БДС и такъв на QWERTY.
Движенията при QWERTY са къси и от там стават плавни. При БДС редуваш гласни със съгласни и махаш с двете ръце като патка. На всичкото отгоре специалистите твърдят, че превключването между лявото и дясното полукълба на мозъка отнeмa повече време и усилие отколкото когато мисълта се мести вътре в самото полукълбо.
При QWERTY някои букви в думата доста често ти попадат под съседни пръсти и като ги начукваш дори не си вдигаш ръката а само местиш пръстите - това няма как да се случи при БДС.
За механичната памет - ученето на две клавиатури изисква двойно механична памет и многократно по-дълго време да ги научиш.
Дворак няма кой да въведе, защото ще трябва още механична памет и хората няма да я използват. QWERTY добра или лоша е световен стандарт и дори националистите франсета (AZERTY) и шваби (QWERTZ) не могат да променят това с измислените си вариации (по един-два клавиша от келешлък).
« Последна редакция: Jun 06, 2020, 01:35 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

stealth01

  • Гост
А какво правим като седнеш на компютър/терминал дето няма маркирана БДС (а в чужбина никъде няма такава).
То и шльокавицата я няма маркирана, но гледам я ползват чат-пат. Има хора, които намират начин и други, които намират оправдание.

Има нещо, което се нарича „механична памет“. Ти не мислиш, кое, къде се намира, твоите пръсти сами отиват натам, а ти гледаш листа (или екрана). Когато стигнеш до там, няма никакво значение, какво пише по клавиатурата. Пръстите ти сами ходят до копчетата.

Отиват ама не съвсем. Отиват долу горе на мястото (областа) където се намира клавиша. Но след това човек неусетно хвърля бегъл поглед към клавиша и се донасочва.

Пробвай се да пишеш на тъмно или на много слаба светлина на клавиатурата. Няма винаги да уцелваш клавишите. Даже повечето пъти няма да ги уцелваш.
На тъмно трудността идва от това да уцелиш първата буква, с която започваш. От там натък следващите са си по местата.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Механичната памет работи и то безотказно. Понеже пиша повече на български, отколкото на английски, нямам проблем с това, да не гледам клавиатурата - БДС. Като си сменям машината, има един периот на нагаждане, но това е всичко. Понеже няма стандарти за разстояния между и големина на главишите. Та общо взето, не ми дреме, дали на клавиатурата има отбелязана кирилицата. Единственото, което търся, когато си поставям ръцете върху клавишите, са двете пипончета на J и F. За писането с английските буквички... Ако почна да се замислям, къде е някой от клавишите, понякога поглеждам. Ако не се замислям, пръстите ми сами го намират. Както казва и Гого, ръцете помнят. Точно затова и в бойните изкуства движенията се повтарят отново и отново. След това като ти се наложи, не мислиш, а действаш. Заради ударенията, съм си сложил и испанска клавиатура. Има си го "ѝ" ( до левия SHIFT ), обаче трябва ли да поставя ударение на друга гласна... Е не зная как по друг начин, освен този. Ама там хората са го измислили перфектно. Натискаш единичната кавичка, преди натиснеш да гласната и получаваш ударение и на нея - като например café.
« Последна редакция: Jun 08, 2020, 02:02 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.