Покажи Публикации - TiratroN
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Линукс не стартира от usb хард диск -: Nov 06, 2018, 19:56
От де ти хрумна да пробваш Backtrack?!  ???
Eдва ли някой го ползва вече. Kali, като неин наследник, направи доста годинки и е доста по-развита. Да не споменавам за всички допълнителни инструменти. Между другото, не ти трябва и Кali, а само да разбереш, кои програми ще ползваш и можеш да ги инсталираш на всяко друго дистро. Успех!
Едно време нямаше Kali, затова съм ползвал backtrack. Присещам се за него от време на време като ме хване манията. Да но системата остаря и реших да погледна какво прави Kali.
Това което забелязвам е , че не е за слаби компютри. А всъщност , точно слаб компютър ползвам за тая цел. BackTrack в това отношение е добър - колкото и слаб да е компютъра си работи добре. Кали-то се бави доста.
Знам, че мога да ги инсталирам, ама нали казах вече - не ми е това интереса. Ползвам линукс не защото ми е любим, а защото ми върши работа.
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Линукс не стартира от usb хард диск -: Nov 06, 2018, 11:10
Колега,много сериозно трябва да се разровиш в интернет и да прочетеш как точно работи линукс с дисковите устройства....
Да, прав си, че е наистина нещо просто - потребителя не знае какво прави.... И точно затова не си намерил отговор на търсенията си...
Защо точно кали? Какво искаш да хакваш/кракваш?
Защото backtrack ми причинява доста проблеми, за които няма информация в интернет. Нямам време да уча как работи Линукс. Други неща са ми по-интересни . Щом като няколко часа четене на теми точно по тоя проблем,не доведоха до нищо, прецених, че не си струва и реших да питам директно. Все пак ще видя и за това как точно работи Линукс с дисковите устройства. Може да ми е от полза.
А по въпроса за хакването. Интересно ми е да видя каква скорост ще извадят няколко карти, ако въобще успея да ги накарам да работят заедно с някой софтуер.
Имам нужда от бекъпен интернет, защото моят спира понякога. И после ако съумея да разбия все пак нещо, ще се сложи един микротик с вифи платка, ще му напиша скриптове автоматично да сменя ssid, … искам напълно автоматизирана система за бекъп с множество точки. Общо взето по-ме кефи да направя системата работеща, не чак толкова ползата от нея :) И затова не ми се губи енергия в глупости. Изнесох ССД -то на УСБ за да мога да го прехвърлям на различни компютри. Понеже картите са на друг компютър.

3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс не стартира от usb хард диск -: Nov 05, 2018, 23:53
Здравейте.
Инсталирах си Кали линукс на SSD диск , свързан на SATA интерфейс към настолен компютър. След това прехвърлих диска във кутийка за външен USB диск.
На същият компютър (настолният) върви.
На друг (лаптоп) не върви.
Да обаче, когато го свържа пак на тоя лаптоп, но вече като вътрешен диск, всичко си работи нормално.
И още:
-когато е като външен диск на лаптопа и в лаптопа няма вътрешен диск, дава грешки overflow и не тръгва.(Live kali от флашка, също дава такива грешки)


-когато е като външен диск на лаптопа и в лаптопа ИМА вътрешен диск, грешката е No init found. Try passing init=bootarg.
Tака прави и когато го свържа към УСБ порта на друг настолен компютър.


Изчетох доста неща в интернет, но те не ми помагат. Мисля си , че е нещо просто и както винаги никой не се сеща за него, а дълбае в сложнотии.
Някакви проблеми с партишъните е според мен, но не му разбирам достатъчно.
Фактът, че сложен като вътрешен диск на лаптопа , всичко си работи добре, показва, че няма несъвместимост с хардуерните компоненти спрямо тия от настолния компютър на който е инсталиран линукса.

4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да променя името на диска от който се зарежда? -: Dec 08, 2016, 11:32
Айде ,както се казва, да ни е честита новата хилядо деветстотин и... абе с други думи - тръгнаха нещата. Сложих /dev/sda1  във fstab и после заредих през флашка за да вляза, после направих всичко от ей тоя клип за да ъпдейтна груб-а.
https://www.youtube.com/watch?v=8lod8sRb_6I

Стана си . Искаше ми се да сменя все пак UUID-to . Ама по-нататък, през свободното ми време ще разучавам. Благодаря на всички които помагаха.

Това, че си се опитал от жив диск да изпълниш командите ме подсети, че и така е възможно, даже до някъде по-лесно, отколкото да дебнеш Груб. Но трябва  да си играеш със затвор. Има една добра тема на български по повода. Стара, но изпитана:

https://www.kaminata.net/forum/vazstanovyavane-na-grub-2-pri-linux-ubuntu-arch-mint-i-dr-t56230.html
:)
Ами че то в клипчето става дума за същото :)
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да променя името на диска от който се зарежда? -: Dec 08, 2016, 10:34
А-ха. За да пестя трафик (защото съм на мобилна връзка) съм изключил картинките и затова вадих твоите от изходен код и ги гледах с feh. Сега ти отворих темата от Conkeror и разгледах. Fstab изглежда ти е верен, макар на картинката с Fdisk да не се вижда точно типа  ФС, но Ext4 е обратно съвместима към 3,та ако е така, не е проблем.

Обаче все още трябва да си оправиш grub.cfg, както ти казахме. Ти дори в момента имаш работеща система, но ще е неудобно всеки път ръчно да излизаш от busybox.

Не знам какво му е работещото на тая система. Не излизам по никакъв начин от bysybox. Как трябва да изляза? С exit не става.

Обновяването на grub трябва да е така нали?

grub-install /dev/sdX
update-grub

Ако го пиша докато съм влязъл през live usb не се получава нищо. Пита ме дали било монтирано устройството.

Това въпросно натискане на "е" го срещам често в интернет, но по кое време да го натискам? въобще нищо не се случва , натисках го през цялото време на зареждане на системата.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да променя името на диска от който се зарежда? -: Dec 08, 2016, 09:57
Като се цъкне на снимчицата , се отваря в голям формат.

Попрочетох тук там , че УУИД трябва да се смени (ЕСТЕСТВЕНО чЕ ТРЯБВА) и като погледнах - да , същото е като на другия диск. Само че като пиша blkid /dev/sda1
ми излиза същото това . Къде да видя  реалното ?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да променя името на диска от който се зарежда? -: Dec 07, 2016, 17:25
Пуснах бактрак live от флашка и влязох да видя в диска тоя файл /etc/fstab
Ето какво съдържа
image upload no compression

adult photo sharing

MULTIBOOT е флашката от която влизам.



Ето това излиза като опитвам да зареждам от твърдия диск.


И това показва като пиша ...(какво и има на кирилизацията на тоя сайт , направо е побъркващо) ... ами то си пише на картинката



Ако това с нещо успее да помогне...
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да променя името на диска от който се зарежда? -: Dec 07, 2016, 12:36
Здравейте.
Преди няколко дни клонирах (с големи мъки) моят диск с инсталиран BackTrack на друг диск. Първият е сата, втория е ата.
Въпреки, че при стартиране, правилно се определя диска hda1, партишъна е кръстен sda1 (заради клонирането).
Изписва ми alert /dev/hda1 does not exist dropping to shell
В интернет има доста изписано по темата, но нищо в подробности. Не разбирам от линукс и беглите подмятания "направи това, направи онова" на мен не ми говорят нищо.
Просто искам: да отида във файла в който е написано root=/dev/hda1 и да го променя на root=/dev/sda1
Прегледал съм всякакви места grub.cfg grub ... нещо си... или не се пише във фаловете или те не отговарят за тези неща.
Кажете ми КЪДЕ да го запиша та да тръгне. Прост въпрос, не може да е толкова сложно.
Ако трябва да давам някаква информация ще я дам.

Идеята не е да имам бактрак на диска . Идеята е че искам да освободя един диск, на който да сложа друг и да го сложа на един компютър. И докато не прехвърля успешно линукса ЦЯЛАТА ми работа се блокира. Затова не мога да си позволя да губя дни за една проста работа. И без друго загубих толкова много време с едно тъпо клониране.

Благодаря предварително.
Страници: [1]