Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: chaushev в Aug 10, 2010, 14:46



Титла: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 10, 2010, 14:46
Здравейте,
използвал съм линукс много малко ,но доста ми беше харесало.След около месец смятам да закупя лаптоп,и искам да използвам дуъл ОС - Линукс и ХП.От малкото което съм чел и слушал,знам,че линукс имат проблеми с някой драйвери за лаптопи,особено за такива с видео карти АТИ.Не знам дали е вярно,но искам да Ви помоля за съвет каква машина да избера,за да нямам ядове после.Зная,че това не е хардуерен форум,и може би не е мястото да питам за точната конфигурация,но ще ми е от полза ако поне ми препоръчате какви спецификаций да гледам който ще се сработят добре с Линукс.За сега смятам да ползвам Федора.На Лаптопа ще използвам доста Photoshop CS5 / Capture NX 2 както и други програми за фотографски обработки.Освен това напоследък гледам доста анимета,който са доста тежички като резолюция.Всичката останала работа е обичайната - музика/браузъри и т.н.Иска ми се да е нещо от рода на ХП/Леново...не ми се иска да е Ейсър.Бюджета ми е 1200лв.
Благодаря предварително,лек ден  ;)

За сега съм се спрял на това http://laptop.bg/laptops-lenovo-G560-lenovo_g560_59033828


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: borovaka в Aug 10, 2010, 15:13
Не би трябвало да имаш проблеми с модела на който си се спрял.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 10, 2010, 15:19
То изобщо какъвто и да е хардуер няма да има проблеми, вече всичко е на едно ниво, дори АТИ е най добре в момента


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 10, 2010, 15:35
Щом ще е лаптоп спазвай слатното правило за безпроблемна работа под Линукс:
"Никакви AMD и/или ATI - Само Intel и/или nVidia".

Спазвайки това правило ти гарантирам безпроблемна работа не само сега, ами и години напред.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: borovaka в Aug 10, 2010, 15:45
//off topic
С процесорите на АМД пък какъв е проблема. Линукс никога не е правил проблеми с АМД (процесори). Не мога да схвана кво толкова сте анти, че грееха едно време грееха ама вече са си доста по-добре.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: aaaaaa в Aug 10, 2010, 16:16
По въпроса за хардуера и линукс - на времето имаше различни устройства, които по - една или друга причина бяха проблемни, но сега почти няма нещо, което да не тръгне от раз или с минимална подготовка. Ползвам линукс от 2005г и до сега не съм се сблъсквал с хардуер, който да не мога да накарам да работи. В най - сложния случай просто се е налагало да си поиграя малко повече - например това беше с една безжична карта на broadcom, за която трябваше да ползвам ndiswrapper, а сега вече за същата карта си има свободен драйвер и просто трябва да се инсталира firmware-а. На сегашния ми лаптоп Thinkpad T61 единствено трябва да инсталирам драйвера за видео картата nvidia, което е елементарно. При това свободния драйвер за nvidia вече поддържа ограничено 3D и до колкото бях чел се работи по power managment и хардуерно ускорение на видеото, следователно скоро ще стане реална алтернатива на затворения драйвер. Така че, съветът ми е просто си избере качествена машина, която да ти върши работа и просто за всеки случай провери дали всичко ще е наред с линукс. На посочената машина мисля, че ако ползваш Fedora единствено ще трябва да инсталираш драйверите за nvidia. Между другото точно тази машина ми хареса и на мен и мислех да си я купя и то пак от laptop.bg. Ако решиш да си я купиш може ли да напишеш какви впечатления имаш - както за самата машина, така и за търговеца.

PS

Между другото наистина съм много впечатлен от развитието в хардуерната поддръжка в линукс. Два примера - купуват ми уеб камера за подарък (на deluxe), без въобще да проверят дали работи с линукс и т.н. - просто включвам камерата на usb-то, пускам cheese (ползвам GNOME) и камерата си работи без да съм правил нищо. Решавам да услужа със същата камера на един колега, който е с XP и Windows 7 и той така и не успя да си я инсталира - не намерил драйвери (естествено бях затрил оригиналния диск с драйверите) в интернет и след известно време занимавка се отказал. А човекът разбираше от Windows. Друг пример - на колега от работата му изгаря аудио картата на лаптопа и си купува външна карта на creative - слага си я, инсталира драйверите и си работи. Решавам да я пробвам на федората с pulse audio - слагам я на usb-то и без да правя нищо картата е разпозната, настроена и работи и от програмата за настройки на звука мога да избера коя карта да се ползва. Отделно на страна улеснената инсталация на драйвери за принтери е една от основните нови функционалности във Федора и освен това в Ubuntu от няколко версии на сам съществува автоматична инсталация на затворени драйвери. Въобще работено е доста в насока улесняване на инсталацията на нов хардуер и при все, че както всяко ново нещо си има и бъгове, мисля, че вече нещата са до голяма степен изчистени и работят каккто трябва.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 10, 2010, 16:25
//off topic
С процесорите на АМД пък какъв е проблема. Линукс никога не е правил проблеми с АМД (процесори). Не мога да схвана кво толкова сте анти, че грееха едно време грееха ама вече са си доста по-добре.

//off topic
То не е само греене проблема. С Intel батерията трае повече, много повече.
Драйверите на ATI мисля че са разисквани многократно.

Сега AMD-та са по-добре от преди, но вече има i3, i5 и даже мобилна i7-ца. Зачем платить больше?


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: senser в Aug 10, 2010, 16:30
Не мога да схвана кво толкова сте анти, че грееха едно време грееха ама вече са си доста по-добре.
Ако искаш мога да ти пратя скрийншот от лаптопа си, който е с някакъв "уж" мобилен Турион - лятото ми се опичат ръцете на него. Изобщо не е толкова далеч времето, когато АМД-тата грееха повече - и сега греят повече от Интел. Като вече бивш фен на АМД и АТИ все още храня известна носталгия към тях, но след няколко часа пред котлона, на който работя тя бързо се изпарява и става ли дума за лаптоп - единствено и само Интел (дори май предпочитам без Нвидиа - и видето да е интел)

Като съвет към Чаушев бих добавил и никакъв SiS


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: aaaaaa в Aug 10, 2010, 16:39
Да но в такъв случай проблемът е в самия процесор, а не в хардуерната поддръжка на линукс? Под линукс да не би повече да грее? И предполагам много зависи от конкретната конструкция на лаптопа и конкретния процесор. Един приятел има Дел Инспирон с мобилен тюрион и е като цяло е много доволен от лаптопа си. А големия плюс на картите на Ати е, че наскоро амд направиха документацията за тях достъпна и се работи усилено по свободния драйвер. До 1 - 2 години може би свободният драйвер на Ати по качество няма да отстъпва на затворения на nvidia.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 10, 2010, 16:39
Linux си работят добре с AMD. Качествата на самият процесор са вече проблем, който не засяга операционната система. Има едно просто и евтино решение. Купи си лаптоп с инсталиран Linux. Като гледам те станаха преобладаващи в магазините за техника. След това махни инсталираният, сложи си XP /погрешно решение лично за мен/ и след инсталацията на windows слагаш едно Live CD с избрана от теб дистрибуция. Тръгне ли без проблем - свързваш към нета и инсталираш. Почти всички дистрота предлагат инсталиране на двете системи по време на инсталацията. За филмчетата не се тревожи. VLC чете всякакви формати. Относно вида на дистрибуцията - по- добре не питай, че става страшно. Тегли наред от Distrowatch и която ти хареса, тази инсталирай.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 10, 2010, 17:26
За филмчетата се притеснявам,ако ще тръгват,защото повечето за HD.Сайта на laptop.bg не ми харесва,защото там се предлагат само най-новите модели,а аз примерно поради някаква причина може да искам да взема модел от 2008/2009.Знаете ли добър уеб сайт с хубав каталог с повече предлагани модели.По принцип съм от Карлово,а тук има 2-3 магазина който не предлагат голям избор,и когато дойде време ще пазарувам сигурно онлайн.
Вие как мислите,какъв процесор ще дойде по-добре за работа на Photoshop и най-вече Capture NX2 (доста тежка програма) ? Старите дуал кор на интел или тези новите iX сериите ? Сега ми предложиха този,но гледам,че е с ати карта и веднага се уплаших
http://laptop.bg/laptops-dell-Inspiron_1564-Dell_Inspiron_1564_DI1564HMEVW21DF5YC6EBCI
Lenovo-то има NVIDIA GeForce G310M с 512MB DDR3 а Dell-а ATI Mobility Radeon HD 5450 с 1 GB собствена памет  ???


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 10, 2010, 17:41
Както ти казах нямай грижи за филчетата. Пусни един Live DVD на Mint 9 в който е с включен  VLC mplayer, пусни си един филм и ще се убедиш сам.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 10, 2010, 18:29
Щом ще е лаптоп спазвай слатното правило за безпроблемна работа под Линукс:
"Никакви AMD и/или ATI - Само Intel и/или nVidia".

Спазвайки това правило ти гарантирам безпроблемна работа не само сега, ами и години напред.

Говориш глупости :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ghoof в Aug 10, 2010, 20:20
Скъпи aaaaaa от "една-две" години ги има всичките тия "спецификации", че и бая код също. Само дето и отворени и затворени, и свободни водачи, всичките са пълен боклук под която и да е ОС.

Скъпи Роко, колкото и да не ти се вярва процесорите на АМД за лаптопи са напълно допотопни, а как дефектират леле- мале, питай в произволен сервиз.

Карловецо Чаушев, машинарията ти е последен проблем. Купи, каквото ти душа иска, а машинарията ще запали, обещавам, чесна пионерска.

Теника, нова вземам от Жар, второручна от:

http://www.crash-bg.com/

Има хиляди още места, но нали темата е в "Идеи/Мнения", аз давам моето.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: Mitaka в Aug 10, 2010, 21:56
Сега моят съвет..
Щом ще е за графична/видео (че дори и аудио) обработка решението е - MAC.
Нищо не ти пречи да си вземеш един MacBook - втора ръка вървят 800-1000 лева, и са с прилични характеристики. Тук забравяш за Виндовс - просто ще си ползваш МАК ОС-а.
И, разбира се, нищо не ти пречи да му инсталираш който си искаш Линукс.
Там поне знаеш за какво си даваш парите - всичко просто работи.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: jet в Aug 10, 2010, 22:20
Митак, а как стои въпроса със софтуера - щото гол Мак е като гол Уиндовс - за нищо не става.
Като гледам цените на Мак-ския софт - свят ти се завива.
То кихането почва след като си купиш мака


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: Mitaka в Aug 10, 2010, 22:39
Митак, а как стои въпроса със софтуера - щото гол Мак е като гол Уиндовс - за нищо не става.
Като гледам цените на Мак-ския софт - свят ти се завива.
То кихането почва след като си купиш мака

Ами цените на Photoshop например са еднакви за Мак и за Вин. (човека е писал, че ще ползва CS5).
Цената му е над 1000 лева.... но съм 99% сигурен, че в случая е "безплатен".

Софтуер за Мак има колкото искаш, и изобщо не го получаваш "гол".
Най-малкото - в 10.6 е включен пакета iLife, което значи - програма за видео обработка (iMovie + iDVD), програма за аудио обработка (GarageBand), iPhoto - много добър "органайзер" за снимки... имаше и някакви други програми, които не ползвам.
А само да се отбележи - факт е, че Майкрософтския Офис е по-евтин за Мак отколкото за Вин :)
Но пък нищо не те спира да си ползваш ОпънОфис...

Отделно, съм говорил с човек от Apple как точно се подбира всичко за Мак-овете - дълго е за обяснение, но по-високата им цена си има оправдание.
Аз съм малко предубеден към Мак-овете :)
Все пак с това си вадя хляба последните 4-5 години....


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: muxozavar в Aug 10, 2010, 22:50
И аз да се изкажа  :D За известно време използвах AMD + ATI лаптоп и то слабичък, като параметри, но нямах никакви проблеми с нищо (зависи за какво точно ще се ползва, а не за какво си мисли човек, че ще го ползва  8)). Сега с Lenovo никакви грижи също, но най-важното е да те кефи теб. Така или иначе ще го гледаш по цял ден  ;D За тези пари имаш само два избора Lenovo или Dell, ако искаш да не се занимаваш с глупости ;)

@Mitaka не, че нещо, но не мисля, че MacBook е толкова добро решение, защото за мен специално стават само MacBook Pro с Snow Leopard (като ще е гарга да е рошава), но там става въпрос за едни други пари ;)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: aaaaaa в Aug 10, 2010, 23:49
Цитат
Скъпи aaaaaa от "една-две" години ги има всичките тия "спецификации", че и бая код също. Само дето и отворени и затворени, и свободни водачи, всичките са пълен боклук под която и да е ОС.

Какво искаш да кажеш?


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 08:11
Скъпи aaaaaa от "една-две" години ги има всичките тия "спецификации", че и бая код също. Само дето и отворени и затворени, и свободни водачи, всичките са пълен боклук под която и да е ОС.

Скъпи Роко, колкото и да не ти се вярва процесорите на АМД за лаптопи са напълно допотопни, а как дефектират леле- мале, питай в произволен сервиз.

Карловецо Чаушев, машинарията ти е последен проблем. Купи, каквото ти душа иска, а машинарията ще запали, обещавам, чесна пионерска.

Теника, нова вземам от Жар, второручна от:

http://www.crash-bg.com/

Има хиляди още места, но нали темата е в "Идеи/Мнения", аз давам моето.

Странно защо в моя сервиз няма такива случаи които описваш :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 08:14
Митак, а как стои въпроса със софтуера - щото гол Мак е като гол Уиндовс - за нищо не става.
Като гледам цените на Мак-ския софт - свят ти се завива.
То кихането почва след като си купиш мака

Ами цените на Photoshop например са еднакви за Мак и за Вин. (човека е писал, че ще ползва CS5).
Цената му е над 1000 лева.... но съм 99% сигурен, че в случая е "безплатен".

Софтуер за Мак има колкото искаш, и изобщо не го получаваш "гол".
Най-малкото - в 10.6 е включен пакета iLife, което значи - програма за видео обработка (iMovie + iDVD), програма за аудио обработка (GarageBand), iPhoto - много добър "органайзер" за снимки... имаше и някакви други програми, които не ползвам.
А само да се отбележи - факт е, че Майкрософтския Офис е по-евтин за Мак отколкото за Вин :)
Но пък нищо не те спира да си ползваш ОпънОфис...

Отделно, съм говорил с човек от Apple как точно се подбира всичко за Мак-овете - дълго е за обяснение, но по-високата им цена си има оправдание.
Аз съм малко предубеден към Мак-овете :)
Все пак с това си вадя хляба последните 4-5 години....

Mitaka, една поправка това е Линукс за българи, не Мак за българи:) като предлагаш нещо предлагай нещо по въпроса


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: b2l в Aug 11, 2010, 08:45
//off
Mitaka, една поправка това е Линукс за българи, не Мак за българи:) като предлагаш нещо предлагай нещо по въпроса

РОКО__, аз не виждам и форума да е ориентиран към AMD и ATI, аам ти продължаваш да пробутваш.....


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 11, 2010, 09:25
Човека просто ги защитава. Как да се сдържи,  след като при него си работят добре, а някой обяснява във форума как процесор AMD му е стопил клавиатурата на лаптопа. По същият начин реагирам и аз като някой напише "Писна ми от това бъгаво Ubuntu и се върнах на Debian. Сега помогнете, че нещо....".


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 09:45
//off
Mitaka, една поправка това е Линукс за българи, не Мак за българи:) като предлагаш нещо предлагай нещо по въпроса

РОКО__, аз не виждам и форума да е ориентиран към AMD и ATI, аам ти продължаваш да пробутваш.....

Аз не пробутвам просто отстоявам позиция, вие му налагате какво да си взема, с излишни и неверни коментари


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 11, 2010, 10:13
Втора употреба лаптоп не искам да си купувам - това е покупка която при всички случай ще закупя нова от магазин.Въпросния Lenovo има вариации с 320твърд диск/3гб рам,500твърд и 3гб рам и последно, 640гб и 4гб рам - той е точно 1300лв.Надявам се до месец да закупя въпросния модел g560.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: Mitaka в Aug 11, 2010, 10:13
Mitaka, една поправка това е Линукс за българи, не Мак за българи:) като предлагаш нещо предлагай нещо по въпроса

Че какво му пречи на МакБуук-а да ползва и Линукс?
Човека иска лаптоп за Виндовс и Линукс, аз му предлагам вариант за Мак и Линукс :)
При всички положения е много по-добре да ползва Мак отколкото Вин, но това вече изцяло бяга от темата.
А относно хардуреа - на един МакБуук ще подкара Линукс много по-лесно отлколкото на някакъв измислен лаптоп.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 11, 2010, 10:17
Странно,че всеки си води спор а никой не каза резолюцията дали ще е достатъчна за това което ползвам...получих предложение за този:
http://laptop.asus.k70io.k70io-ty014l.interacom.eu/ ...  ??? ???


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: senser в Aug 11, 2010, 11:48
някой обяснява във форума как процесор AMD му е стопил клавиатурата на лаптопа.
Код:
sensors
k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:  +65.0°C
Това е при отворен браузър (без флашове), текстов редактор, музикален плеър... бе съвсем нормално (не)натоварен процесор.
Ако пусна да компилирам нещо или пък някой флаш и температурата е 70С. Не, не ми е стопил клавиатурата, просто ръцете ми се изриват от изпотяването.
Имам десктоп РС пак с АМД64, и видео на АТИ - откакто собственическия драйвър не поддържа по-старите модели и съм със свободния драйвър, който има, ама "чудесна" производителност (обикновено за сметка на процесора).
Ясно е, че човека ще си купува нов лаптоп, който ако е с АТИ ще се поддържа най-вероятно и няма да има проблем с драйвъра, но как да им вярвам на АМД, че след година примерно няма да спрат поддръжката. Малко извън темата е, но и драйверите им за М$ на АТИ са същата боза (скоро не съм пускал уиндоус, но ми се върти в главата, че драйвера им ядеше над 50МВ памет).
Иначе, АМД–тата нямат проблем с Линукс, вярно е - повечето, ако не и всички процесори вървят, но някой би ли защитил избора на АМД пред Интел - цена, производителност, консумация на енергия ..... в кое са по-добри?


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 13:04
някой обяснява във форума как процесор AMD му е стопил клавиатурата на лаптопа.
Код:
sensors
k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:  +65.0°C
Това е при отворен браузър (без флашове), текстов редактор, музикален плеър... бе съвсем нормално (не)натоварен процесор.
Ако пусна да компилирам нещо или пък някой флаш и температурата е 70С. Не, не ми е стопил клавиатурата, просто ръцете ми се изриват от изпотяването.
Имам десктоп РС пак с АМД64, и видео на АТИ - откакто собственическия драйвър не поддържа по-старите модели и съм със свободния драйвър, който има, ама "чудесна" производителност (обикновено за сметка на процесора).
Ясно е, че човека ще си купува нов лаптоп, който ако е с АТИ ще се поддържа най-вероятно и няма да има проблем с драйвъра, но как да им вярвам на АМД, че след година примерно няма да спрат поддръжката. Малко извън темата е, но и драйверите им за М$ на АТИ са същата боза (скоро не съм пускал уиндоус, но ми се върти в главата, че драйвера им ядеше над 50МВ памет).
Иначе, АМД–тата нямат проблем с Линукс, вярно е - повечето, ако не и всички процесори вървят, но някой би ли защитил избора на АМД пред Интел - цена, производителност, консумация на енергия ..... в кое са по-добри?

Напълно защитавам АМД
Core1 Temp:  +28.0°C
fan1:       1326 RPM

Това ми е в режим на покой през летните жеги, когато компилирам не скача на повече от 45 градуса. Цена/Производителност/Качество това го има само в моделите на АМД :) консумация на енергия моят е с 60W консумация.

ПС. Не се отплесвай от темата


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: morbid_viper в Aug 11, 2010, 13:39
хайде и аз да се изпразня по темата и да поразлая кучетат, но ще споделя моя опит:
интел, интел… интел…
процесор, видео, мрежи

Ползвам леново от 5-6 години и личната ми статистика показва, че е с най-поддържан комплект хардуер под Линукс
аз лично си купувам без прозорци, но все пак погледни това: http://pcstore.bg/laptopi/LENOVO-9/Lenovo-IdeaPad-U350-Brown-Lizard-59032700-SL-125

или дори ето това с Core i3:
http://pcstore.bg/laptopi/LENOVO-9/Lenovo-ThinkPad-Edge-NVP6XBM-Black-14-inch-818

какво да НЕ си купуваш: HP и F-S са ми първенците по драматизми, които съм имал. Евтините Dell също могат да влязат в тази графа (не случайно някой колеги им викат Hell).

Само ще ти кажа, че Асеr и Azus за значително по-прилични от гореизброените две „гиганта“.
Тошиба също е отличен избор, още повече, че сервизът тук е повече от добър


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: senser в Aug 11, 2010, 13:43
Напълно защитавам АМД
Core1 Temp:  +28.0°C
fan1:       1326 RPM

Да не искаш да ми кажеш, че консумация от 60В е ОК за мобилен РС. Или става дума за Десктоп - ако е така, виж за какво е темата, и не ми казвай, че се отплесвам.
Може ли малко по-конретно да покажеш едно добро отношение между цена и производителност на мобилен АМД прроцесор и аналога при Интел примерно. А може, ако искаш да включим и ВИА за по-голяма пълнота


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 14:20
Напълно защитавам АМД
Core1 Temp:  +28.0°C
fan1:       1326 RPM

Да не искаш да ми кажеш, че консумация от 60В е ОК за мобилен РС. Или става дума за Десктоп - ако е така, виж за какво е темата, и не ми казвай, че се отплесвам.
Може ли малко по-конретно да покажеш едно добро отношение между цена и производителност на мобилен АМД прроцесор и аналога при Интел примерно. А може, ако искаш да включим и ВИА за по-голяма пълнота

Това е настолен ..изтрито... Просто показвам че тезата ти не е вярна че много греели и че за нищо не ставали едва ли не

Редактирано, съгласно т. 6 от Правилата на форума.
Към всички: придържайте се към темата, щом се търси лаптоп, за лаптопи говорете, не за настолни компютри!
bop_bop_mara


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: senser в Aug 11, 2010, 15:35
Тезата ми е, че АМД не са подходящи за лаптоп, както и, че АТИ не са подходящи като цяло за Линукс, а температурата, която показах е от лаптоп с процесор на АМД.
Имам 3 Десктоп РС и 1 лаптоп - всичките са с АМД, така че надали мисля, че "за нищо не стават".
Просто не бих посъветвал никой да си купува мобилен компютър с процесор на АМД - по-добрия избор е платформата на Интел според мен. При положение, че има два големи "играча" на този пазар, като не харесваш единия щеш-не-щеш отиваш при дргуия. Пак казвам - до скоро бях фен на АМД, но не и за лаптоп.

Колкото до видеокартата - за фотошоп не мисля, че има кой знае какви претенции, а миналата седмица през ръцете ми мина едно НР със стопена видео карта на АТИ .... така, че пак бих избрал Интел или Нвидиа.

П.П. Роко, ако искаш може да спретнем една тема наистина да сравним АМД и Интел, без никаква умисъл да се заяждам или подобно - на мен ще ми е интересно да видя резултати. Скоро чакам една машинка с 4-ядрен Оптерон, така че хляб за тестове и флем ще има  [_]3


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: dobrev666 в Aug 11, 2010, 18:49
Да се включа и аз по темата за АМД и интел.
Имам 2 лаптопа HP и Lenovo съответно с АМД (турион TL-54 1.9Ghz), другия с интел (C2D T5870 2Ghz)
Единия се представя по добре в едни апликации, другия в други. И двата съм ги тествал с еднакви дистрибуции.
Някой се интересуваше от проблемите на АМД.
Забелязал съм такъв проблем със по старите ядра поне до 2.6.30.
След като се направи suspend to ram и се събуди пак лаптоп-а, при смяна на честотата на процесорите забиваше. Така че ги бях заковал да работят на определена честота. Обикновенно на 800 Mhz
Но с по новите ядра (поне от 2.6.33 насам) този проблем отсъства и ondemand frequency scaling governor-a работи без проблем и след suspend/resume.
Колкото до температурата, нормално АМД-то работи с до 3-4 градуса повече (около 40-45). Ако някой смята това за проблем, аз не го намирам за проблем.
При натоварване и двата вдигат 60-70 градуса, че и повече.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 18:58
Да се включа и аз по темата за АМД и интел.
Имам 2 лаптопа HP и Lenovo съответно с АМД (турион TL-54 1.9Ghz), другия с интел (C2D T5870 2Ghz)
Единия се представя по добре в едни апликации, другия в други. И двата съм ги тествал с еднакви дистрибуции.
Някой се интересуваше от проблемите на АМД.
Забелязал съм такъв проблем със по старите ядра поне до 2.6.30.
След като се направи suspend to ram и се събуди пак лаптоп-а, при смяна на честотата на процесорите забиваше. Така че ги бях заковал да работят на определена честота. Обикновенно на 800 Mhz
Но с по новите ядра (поне от 2.6.33 насам) този проблем отсъства и ondemand frequency scaling governor-a работи без проблем и след suspend/resume.
Колкото до температурата, нормално АМД-то работи с до 3-4 градуса повече (около 40-45). Ако някой смята това за проблем, аз не го намирам за проблем.
При натоварване и двата вдигат 60-70 градуса, че и повече.

То всички са свикнали да говорят глупости че единия бил студен винаги (интел) а другия бил огнен (амд) а не знам къде ги гледат такива АМД, никога досега не съм попадал на такъв, и ми е интересно от къде намират "горещо амд"


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: muxozavar в Aug 11, 2010, 19:26
/off
" ... не знам къде ги гледат такива АМД, никога досега не съм попадал на такъв, и ми е интересно от къде намират "горещо амд"" ами @ROKO__ ако махнеш вентилатора и ти ще имаш "огнено" AMD ;) Междудругото преди и сега съм с AMD на настолната машина и няма прегряване  ;D А и на стария лаптоп не ми прегряваше  :P [_]3 тука има нещо, но май се отклоняваме от темата ;)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 11, 2010, 19:38
/off
" ... не знам къде ги гледат такива АМД, никога досега не съм попадал на такъв, и ми е интересно от къде намират "горещо амд"" ами @ROKO__ ако махнеш вентилатора и ти ще имаш "огнено" AMD ;) Междудругото преди и сега съм с AMD на настолната машина и няма прегряване  ;D А и на стария лаптоп не ми прегряваше  :P [_]3 тука има нещо, но май се отклоняваме от темата ;)

То ако махнеш и на интел перката, също ще е огнен


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 11, 2010, 23:55
Да - уви и за ROKO е трудно да признае смазващото превъзходство на Intel в мобилните платформи.

Сега за онзи Lenovo G560 май. Преди 2 месеца ходих и гледах G550 и останах разочарован. Може би защото идвам и от IBM T40 и Lenovo-то ми се стори малко ширпотребско. Голямо, широко и кънтеше на кухо.

Лично бих посъветвал колегата да прибави още малко парички и да скочи в ценови диапазон 1500+ ИЛИ многократно споменатия тук MacBook (в момента го пиша от такава машинка). Тъкмо когато се разочарова от Linux ще може да се наслади на BSD мощ.

На този етап Linux НЯМА аналог на Photoshop (платформите са две - Win и OSX). А за обработка на RAW файлове при Mac има и Apperture (тук има една нова свещена война - Lightroom vs. Apperture, но да не се отплесваме по темата).


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 12, 2010, 10:56
Аз не се занимавам професионално с фотография,тоест не си изкарвам хляба с тази работа.Това ми е хоби и просто в повечето от времето прекарано пред компютър най-вероятно ще съм пуснал photoshop.А за raw обработка използвам само Capture NX 2 понеже съм никонец,а това за мен е най-сполучливия софт.За бюджет над 1300лв не може да става дума.Аз даже имам само 900лв,но родителите ми ще ми доплатят евентуално.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 12, 2010, 11:06
Аз не се занимавам професионално с фотография,тоест не си изкарвам хляба с тази работа.Това ми е хоби и просто в повечето от времето прекарано пред компютър най-вероятно ще съм пуснал photoshop.А за raw обработка използвам само Capture NX 2 понеже съм никонец,а това за мен е най-сполучливия софт.За бюджет над 1300лв не може да става дума.Аз даже имам само 900лв,но родителите ми ще ми доплатят евентуално.

Защо просто не си купиш настолен ? Или имаш планове да обикаляш от град в град :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 12, 2010, 11:16
Обмислял съм този вариант,но от тази година съм студент и лаптоп ми идва по-добре.Освен това често пътувам и в чужбина.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 12, 2010, 12:55
Еми за 900 можеш да си вземеш MacBook използван.

Друго което може да те посъветвам - върви в Мултирама или др. магазин където са изложени и го виж на място. Лаптоп е нещо твърде лично да бъде купувано по каталог... все едно купуваш Russian Bride от уеб сайт.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 12, 2010, 13:33
Не искам да купувам употребявана техника,и не искам Apple.За батериите какво ще ме посъветвате,какво да гледам там ? На това Леново е 6 клетъчна.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: Mitaka в Aug 12, 2010, 15:40
13'' MacBook Pro батерията издържа около 6-7, дори 8 часа.
Тези дни ми се наложи да пообикалям на всевъзможни места из офиса и из Пловдив и карам само на батерия :)
Не знам какво да кажа за останалите модели лаптопи - не съм виждал такъв, който да кара повече от 2.5 - 3 часа.
А ако не искаш да ползваш операционната система на Apple - нищо не те спира да си инсталираш Линукс и Вин на такава машинка. Един MacBook /нов/ е около 1600-1800 лева, по-добре си помисли за една такава инвистиция. Но като цяло, не ти препоръчвам да ползваш Виндовс изобщо :)
Все пак МакОС си е БСД...


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 12, 2010, 16:08
13'' MacBook Pro батерията издържа около 6-7, дори 8 часа.
Тези дни ми се наложи да пообикалям на всевъзможни места из офиса и из Пловдив и карам само на батерия :)
Не знам какво да кажа за останалите модели лаптопи - не съм виждал такъв, който да кара повече от 2.5 - 3 часа.
А ако не искаш да ползваш операционната система на Apple - нищо не те спира да си инсталираш Линукс и Вин на такава машинка. Един MacBook /нов/ е около 1600-1800 лева, по-добре си помисли за една такава инвистиция. Но като цяло, не ти препоръчвам да ползваш Виндовс изобщо :)
Все пак МакОС си е БСД...

Човека иска линукс не гризани ябълки ... Не го ли разбрахте


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: Mitaka в Aug 12, 2010, 23:48
Човека иска линукс не гризани ябълки ... Не го ли разбрахте

Иска и аз му препоръчвам лаптоп, на който ще може да се инсталира Линукс.
И то с много по-малко проблеми, отколкото на някое дърво.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: muxozavar в Aug 13, 2010, 01:16
// off
@Mitaka за парите с които разполага, неможе да си купи хубав MacBook  [_]3, но може да си вземе едно добро Lenovo моя специално е за 999 лв, модела е Thinkpad SL510 и да не е като старите, но работи ... И аз, като цял ден работя на Mac Mini ми е странно да си гледам настолната машина в нас, но за парите, които струва Mini-то (2010) ще си купя по-добра настолна машина, като производителност ;) та даже и клавиатура и мишка  :P а да не говорим за парите, които струват мишките на Apple, колко са скапани, че ще стане баси флейма

@chaushev отиди в някой магазин пробвай вички модели като тегло, клавиатура, шум, производителност и си вземи това, което ти харесва ;)

Темата може да я разискаваме още надълго и нашироко, всеки ще бъде прав за себе си ...


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 13, 2010, 08:37
// off
@Mitaka за парите с които разполага, неможе да си купи хубав MacBook  [_]3, но може да си вземе едно добро Lenovo моя специално е за 999 лв, модела е Thinkpad SL510 и да не е като старите, но работи ... И аз, като цял ден работя на Mac Mini ми е странно да си гледам настолната машина в нас, но за парите, които струва Mini-то (2010) ще си купя по-добра настолна машина, като производителност ;) та даже и клавиатура и мишка  :P а да не говорим за парите, които струват мишките на Apple, колко са скапани, че ще стане баси флейма

@chaushev отиди в някой магазин пробвай вички модели като тегло, клавиатура, шум, производителност и си вземи това, което ти харесва ;)

Темата може да я разискаваме още надълго и нашироко, всеки ще бъде прав за себе си ...

Аз това се опитвах да му кажа...


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 13, 2010, 08:39
Иначе аз имам един такъв.. http://www.jmt.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8-cID=769/toshiba-l500d-164,-cpu-amd-athlon-x2-ql-65,-15.6-hdready,-ati-hd3200-amd-rs780,-4gb-ram,-500gb-hdd,-dvdrw,-windows-7-home-premium-64&32-dvd,-hdmi-pID=8574/

И съм доста доволен.

http://www.jmt.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8-cID=769/acer-aspire-as5553-n932g50mn---lx.pu90c.005,-cpu-amd-phenom-ii-x4-n930,-15.6-hdready,-ati-hd4250-amd-m880g,-2gb-ram,-500gb-hdd,-dvdrw,-linux-pID=9571/

Това също е добро

http://www.jmt.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8-cID=769/acer-aspire-as5553-n932g50mn---lx.pu90c.005,-cpu-amd-phenom-ii-x4-n930,-15.6-hdready,-ati-hd4250-amd-m880g,-2gb-ram,-500gb-hdd,-dvdrw,-linux-pID=9571/

http://www.jmt.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8-cID=769/toshiba-satellite-l650-10h,-cpu-intel-core-i5-430m,-15.6-hdready-led,-ati-hd5650,-4gb-ram,-640gb-hdd,-dvdrw,-windows-7-home-premium-64-pID=9638/

ПС. Може на спокойствие да го разгледа в някой магазин и да го сравни с друг, и да си прецени кой е по добър за него


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 13, 2010, 17:32
Значи ето какво ще правя в крайна сметка: Искам това което закупя да има:Intel процесор по възможност от iX серията и nVidia graphic card.Не искам марка Acer,Apple или употребявана техникаПак казвам,за сега най-много ми хареса това Lenovo G560 от 1299лв - бихте ли ме убедили защо да го или не го закупя.В лаптоп.бг виждам,че се предлага с хубава гаранция.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ROKO__ в Aug 13, 2010, 17:41
Значи ето какво ще правя в крайна сметка: Искам това което закупя да има:Intel процесор по възможност от iX серията и nVidia graphic card.Не искам марка Acer,Apple или употребявана техникаПак казвам,за сега най-много ми хареса това Lenovo G560 от 1299лв - бихте ли ме убедили защо да го или не го закупя.В лаптоп.бг виждам,че се предлага с хубава гаранция.

Аз мога да ти изтъкна много причини да не избираш с интел, но ще си замълча :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 13, 2010, 18:48
Е защо,ако не искаш тук на ЛС ми кажи.От това което чувам от повечето хора Интел са добри в процесорите,даже и в графичните карти,просто нямат модели за лаптопи със собствени памети.Мнозинството от хора който съм питал ме съветват и,че са по-добри с линукс.Така или иначе съм сигурен,че и АМД и Интел имат своите слаби и силни черти,тук работата опира до въпрос на избор ...нещо като Никон - Канон  :D


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ghoof в Aug 13, 2010, 20:49
Да точно така, но умните избират Пентакс. Помисли и отново направи обратна аналогия. Сигурен съм ще разбереш, какво се опитвам да кажа ;)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 13, 2010, 23:23
АМД-Интел по-скоро го оприличи на титаничния друбой Skina-Canon специално на мобилния фронт...


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: neter в Aug 14, 2010, 17:52
Аз наскоро си взех лаптоп Fujitsu Lifebook A530, вариантът с 4GB RAM и 500GB HDD. Бях си определил същия бюджет като твоя, и това беше единственият лаптоп на пазара, който покри всичките ми изисквания. Ако някъде прочетеш, че няма (или не пише, че има) bluetooth, има си и вграден bluetooth, макар че това е бял кахър. Малко ме съмняваше да не са използвали някакъв екзотичен хардуер, с който ще се наложи да си поиграя, докато го пусна, но Kubuntu-то, което му сложих, откри всичко автоматично. Тъй като не играя игри и не се занимавам с 3D рендериране, видео картата не беше сред основните ми изисквания, но гледам, че се справя добре с HD филмите и десктоп ефектите (тях не съм ги тествал много, защото ги изключвам). Трябва да се обърне внимание, че този лаптоп е с матов дисплей (това беше първото ми изискване), и това намали значително възможностите за избор. Все още се чудя как гланцовите дисплеи успяха да спечелят такъв огромен пазар (матовите буквално се губят между тях), при положение, че на повечето от тях нищо не се вижда, когато си навън, и само си харчиш излишно батерията, увеличавайки светлината, и то пак без да се постигне яснотата на матовите дисплеи, а уж показвали по-добре цветовете (съмнявам се, че средностатистическото око забелязва някаква разлика). До скоро бях със служебен лаптоп с гланцов дисплей и знам за какво става дума. Може би на тези гланцови дисплеи, които имат допълнителна подсветка, ще се вижда по-добре и на открито (не съм виждал такъв на живо), но тази допълнителна подсветка сигурно пак ще харчи излишно батерията.
Така че, ако поради някаква причина искаш лаптоп с гланцов дисплей, не мога да ти дам никакви предложения. Но ако за теб матовият дисплей също би бил предимство, щом си харесал Lenovo G560, значи Fujitsu Lifebook A530 ще ти хареса повече, тъй като (освен матовия дисплей) ще получиш малко повече ресурси на малко по-ниска цена. В този ценови диапазон при матовите дисплеи А530 е най-добрият избор ;)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: ghoof в Aug 14, 2010, 21:55
Съгласен напълно без едно. Не признавам нищо освен тингпада. Не случайно той няма модел със смотаното изобретение на Сони. Почти всички специалисти единодушно го определят като най-голямата грешка в историята на мобилните компютри. И аз като Нетер никога не бих купил нищо блестящо. А да и по въпроса за цветовете. Това е явна лъжа. Няма нито един super IPS или PVA дисплей, който да е гланцов. Точка по въпроса.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 14, 2010, 23:11
Това с лаптопите е малко като с колите....не бъди върл фен на една или друга марка.Взимай което е по-добро като съотношение цена/качество/производителност.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: victim70 в Aug 15, 2010, 00:54
Значи ето какво ще правя в крайна сметка: Искам това което закупя да има:Intel процесор по възможност от iX серията и nVidia graphic card.Не искам марка Acer,Apple или употребявана техникаПак казвам,за сега най-много ми хареса това Lenovo G560 от 1299лв - бихте ли ме убедили защо да го или не го закупя.В лаптоп.бг виждам,че се предлага с хубава гаранция.
Ако имаш кредит карта от тука
http://www.yunsenbuy.com/pro_list.asp?cid=3 ($2)
 ще ти е най ефтино а и гарантирам че като качество са супер. От 3 години си имам core2 duo 12" който ми излезна за 900 лева с черпенето и ДДС на митницата. Между другото децата строшиха екрана с едно видиево болтче М5 на клавиатурата го затвориха, така че го отварях за да го сменя - монтажа вътре беше на ниво. Също така е водоустойчив (на разливане не на потапяне).


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 15, 2010, 17:21
Какво мислите за този Asus ?
http://laptop.bg/laptops-asus-K50-asus_k50iesx062x дали е по-добре като марка/качество от Lenovoto.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 15, 2010, 20:12
Абе човек. Какво толкова се чудиш.За добро, добро е. Като цена-качество Asus са много добра алтернатива. Като си харесаш лаптоп и не е с инсталиран Линукс, вземи с теб едно Live CD /примерно на Убунту или PSLinux OS/, отиди в магазина накарай ги да ти го пуснат. Ако тръгне с нормална резолюция и засече мрежи го вземай. Ако поръчваш по интернет  запали една свещичка за късмет преди да ти го доставят.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 15, 2010, 21:21
За лунукс вече не се чудя толкова,колкото за качествен продукт.Притеснява ме това,че живея в България и да си призная не знам на коя марка да вярвам.Например,преди дни четох някаква статия,че от леново са добри са thinkpadите а ideapad тоест които са баш леново са от всякъде боклуци - а кажи ми, на кого да вярвам.Лаптоп сигурно ще поръчам от лаптоп.бг заради застраховките които предлагат. Уж харесах Леновото г560 с 3гб рам и 320 диск + 2 години застраховка точно 1219лв,след това което четох не знам какво да правя.Иначе,преди да поръчам ще прегледам моделя някъде на живо.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 15, 2010, 21:50
Точно това се опитвам да ти кажа отначалото.

Леново не е ИБМ. И ThinkPad, не е IdeaPad!

И за последен път казвам - върви в по-голям магазин (Мултирама примерно) и ги виж наживо да няма после изненади.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 15, 2010, 21:52
Lenovo не са IBM. Доколкото знам фирмата се е отказала да произвежда лаптопи и е продала заводите си в Китай на китайска компания която произвежда под търговската марка Lenovo. Лаптопите нямат нищо общо със старите IBM.
Всичко е на принципа - каквото уцелиш. Имал съм китайски телевизор, който работи перфектно 10г. докато не го удари светкавица. Когато го разглобиха ми казаха, че е бил с много качествен японски кинескоп. Та каквото случиш. По добре провери къде е сервиза на фирмата от която го купуваш и доколко са коректни, че това е много важно.
Сори, пак засечка.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 16, 2010, 08:59
Както вече ти казаха Lenovo не е IBM.Ако имаш възможност се докосни до един истински IBM и ще разбереш за какво говоря и ще усетиш огромната разлика.Колкото до това коя марка е по-добра и коя не-пак е много относително.Всичко се произвежда ширпотреба в Китай и е до уцелване.За която и да е марка лаптопи ако се поразровиш ще прочетеш какви ли не ужасии.Както няма идеален автомобил примерно,така и няма идеален лаптоп.Все в нещо ще има компромис.Както написах по-назад-не робувай на предразсъдъци.Не отивай непременно с нагласата за конкретна марка.Избери това,което е най-добро като съчетание цена/производителност.Аз ти препоръчвам да поразгледаш и офертите на PCStore.Имат сайт в интернет имат и реален магазин,в който ти дават буквално да се гавриш с лаптопа с LiveCD-та.Аз нов лаптоп преди време оттам си взех и вече няколко години не е помирисвал никакъв проблем.А само като си помисля на какви изтезания го подлагах на място в магазина с LiveCD-та чак ме досрамя по едно време.Все пак хората учтиво ме изтърпяха и даже по едно време една мацка служителка и Кока-Кола ми донесе в една чашка за да се освежа.Ей на това му викам обслужване.Не правя никаква реклама...просто съм доволен клиент.Tова да питаш за една или друга марка е малко загубена кауза.Все едно да питаш каква дистрибуция да си сложиш.Всеки ще ти препоръча каквото ползва.Не е лошо да погледнеш и моделите на Dell.Не са лоши лаптопи.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: b2l в Aug 16, 2010, 09:07
//offtopic

Не е лошо да погледнеш и моделите на Dell.Не са лоши лаптопи.

И като каза DELL:
(http://www.futuremusic.com/news/images/alienware-malx-back.jpg)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 17, 2010, 13:33
Виждал съм горепосочения AlienWare и цената му беше няколко пъти по 1200 лв. (колкото е бюджета на младежа).


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 18, 2010, 16:09
Днес ходих в няколко магазина между които техномаркет,домо и т.н - леновото го нямаха - имаха само стари модели на HP,и то с надути цени. С мен бях взел едно live cd fedora 13 но ми казаха,че нямам право да инсталирам нищо на компютрите им.Пробвах да обесня,че това е live cd и нищо не инсталира,но не ми позволиха.Общо взето обслужването на всякъде на много ниско ниво - служителите работят в магазините за да показват само кой тип стока къде е,защото след въпроса "Интересува ме конктретен модел на Lenovo" мацката ме изгледа и каза това новите HP ли са ?!?! Края на седмицата ще ходя на София,и може да мина през лаптоп.бг за да го взема от там направо.А ето какво намерих:
http://www.linlap.com/wiki/lenovo+g560


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: b2l в Aug 18, 2010, 16:12
Днес ходих в няколко магазина между които техномаркет,домо и т.н - леновото го нямаха - имаха само стари модели на HP,и то с надути цени. С мен бях взел едно live cd fedora 13 но ми казаха,че нямам право да инсталирам нищо на компютрите им.Пробвах да обесня,че това е live cd и нищо не инсталира,но не ми позволиха.Общо взето обслужването на всякъде на много ниско ниво - служителите работят в магазините за да показват само кой тип стока къде е,защото след въпроса "Интересува ме конктретен модел на Lenovo" мацката ме изгледа и каза това новите HP ли са ?!?! Края на седмицата ще ходя на София,и може да мина през лаптоп.бг за да го взема от там направо.А ето какво намерих:
http://www.linlap.com/wiki/lenovo+g560

Човек, в такива магазини влизаш и показваш на дилърите, че знаеш повече от тях. Аз така правя и всеки път супер много се забавлявам :D.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: lunarvalleys в Aug 18, 2010, 16:37
Цитат
в такива магазини влизаш и показваш на дилърите, че знаеш повече от тях

а аз обичам да се правя на тъп (много естествено ми се получава, та почвам да се притеснявам), да видя колко ще изнаглеят


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 18, 2010, 17:48
Днес ходих в няколко магазина между които техномаркет,домо и т.н - леновото го нямаха - имаха само стари модели на HP,и то с надути цени. С мен бях взел едно live cd fedora 13 но ми казаха,че нямам право да инсталирам нищо на компютрите им.Пробвах да обесня,че това е live cd и нищо не инсталира,но не ми позволиха.Общо взето обслужването на всякъде на много ниско ниво - служителите работят в магазините за да показват само кой тип стока къде е,защото след въпроса "Интересува ме конктретен модел на Lenovo" мацката ме изгледа и каза това новите HP ли са ?!?! Края на седмицата ще ходя на София,и може да мина през лаптоп.бг за да го взема от там направо.А ето какво намерих:
http://www.linlap.com/wiki/lenovo+g560

Ако се безпокоиш за съвместимоста с линукс нека те успокоя. 99.99% е в днешно време.

Обаче проблемите после...

Конкретно - IBM бяха сила в жанра. Имам едно T40 дето все още работи даже много добре. И един R50 - кораво добиче. Обаче китайците сега се опитват да направят 2-ри ACER. G550 като го чукнеш и кънти на кухо едно такова. Отделно е много дебел за лаптоп и си личи че не е изпипан (ако си пипал T40 или MacBook (особенно MacBookPro!) ще разбереш какво имам в предвид).

Без лични нападки! И аз като теб видях параметрите на G550 и ми харесаха. Обаче като го видях в магазина и ... не, мерси.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 18, 2010, 19:46
Когато носиш с теб Live CD си вземи такова с 64 битова система. И им обясни на глупаците, че без да го пробваш няма да вземеш лаптопа. В Jar цените са почти същите като в Техномаркет, но обикновено дистрибуторите им са по- грамотни. Мой познат работи в Технополис и инсталира софтуера. Там повечето са с Линукс. На него обаче са му казали в никакъв случай да не ги инсталира на български. Целта е била, да видят хората, че лаптопа работи, но не и да ровят из менютата. След това отслужливо ще ти предложат за сумата от 20-40лв. /зависи колко оценява труда си "специалиста"/, да ти инсталират краден Windows. Не, че и моят познат не прави същото. Докарва си по някой лев след работа.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 19, 2010, 08:34
От кой сайт препоръчвате да закупя лаптопа ? За сега съм се спрял на лаптоп.бг и пссторе.бг ?!
Разбирам,че този лаптоп подържа 64битовата версия на Уиндоус 7 - нея ли да слагам или 32битовата ?!


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: b2l в Aug 19, 2010, 08:45
От кой сайт препоръчвате да закупя лаптопа ? За сега съм се спрял на лаптоп.бг и пссторе.бг ?!
Разбирам,че този лаптоп подържа 64битовата версия на Уиндоус 7 - нея ли да слагам или 32битовата ?!

Аз не поръчвам лаптоп-и от сайтове! Аз не слагам windows (на моите, лични машини). И все пак ако си с RAM 4GB и нагоре, сложи x64, защото 32 битовата версия ще ти хване само 3GB.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 19, 2010, 10:08
От кой сайт препоръчвате да закупя лаптопа ? За сега съм се спрял на лаптоп.бг и пссторе.бг ?!
Разбирам,че този лаптоп подържа 64битовата версия на Уиндоус 7 - нея ли да слагам или 32битовата ?!

Ако си прочел моя пост,в който говорех за PCStore щеше вече да си се ориентирал.Пак казвам-това не е само интернет магазин.Имат си и реален такъв,където ДАВАТ БЕЗ ПРОБЛЕМИ да си тестваш каквото искаш.Поне преди беше така,но не вярвам да има промяна.Аз като приключих с тестовете,когато си купувах лаптоп от тях за благодарност за търпението и уважението,което проявиха към моите изисквания им подарих всички дистрибуции(а те не бяха никак малко ;D) които носех в мен за тестове.Хората бяха много благодарни и приеха подаръка както подобава с уважение,а не с пренебрежение.Затова казвам,че съм много доволен.Дори и да не купиш от тях не пречи да отидеш и да поразгледаш и да потестваш.Сигурен съм че ще останеш доволен.Така или иначе не бързай и забрави големите вериги които си споменал.Освен да се прекараш нищо друго няма да стане.Да не говориме,че ако опреш до сервиз.....жална ти майка.За laptop.bg също съм чувал добри неща,но нямам опит с тях,а и не знам имат ли реален магазин.Принципно техника като лаптоп не бих си купил без да съм я видял и пипнал.Айде за GSM става,но това все пак е лаптоп,а не телефон.Затова си избий от главата всичко друго и отиди до PCStore или laptop.bg ако имат магазин и тествай.Тогава вече избирай.Аз също много се изкушавах когато купувах да поръчам онлайн,но в крайна сметка се вдигнах и отидох до София.И не съжалявам.Ако не те затруднява не е лошо да си вземеш и някакво BSD Live cd или ако иаш опит с тях дори и да не е livecd.Тествай и с него нищо не пречи.Аз така направих и бях много доволен от факта,че всичко ми се разпозна без проблем [_]3.Никога не се знае кога може да ти щукне идеята да се побъзикаш (както аз превя понякога) с някое BSD.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 19, 2010, 11:56
Разбира се,че съм прочел поста ти :) Исках мнение от още хора просто.Аз само след оглед на сайта им останах добре впечътлен.Не виждам да предлагат застраховки както в лаптоп.бг а това ме блазни...за 70лв отгоре си е оферта застраховка против токов удър,заливане или кражба за 2години.Да си призная,на място като видя лаптопа не знам кое да му тествам,освен клавиатура,тъчпад,дали е шумен и т.н.Аз както казах в първия ми пост на линукс съм работил все още доста малко.Имам едно live cd fedora 13 което преди ден записах.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 19, 2010, 11:58
От кой сайт препоръчвате да закупя лаптопа ? За сега съм се спрял на лаптоп.бг и пссторе.бг ?!
Разбирам,че този лаптоп подържа 64битовата версия на Уиндоус 7 - нея ли да слагам или 32битовата ?!

Аз не поръчвам лаптоп-и от сайтове! Аз не слагам windows (на моите, лични машини). И все пак ако си с RAM 4GB и нагоре, сложи x64, защото 32 битовата версия ще ти хване само 3GB.

kernel bigmem ги лови. А 64 битовите дистрибуции засега са малко проблематични и 99% от проблемите са свързани с flash.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: borovaka в Aug 19, 2010, 16:16
//off-topic
n00b той флаша си е проблематичен на 99% от местата където съм го виждал.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 19, 2010, 22:02
Разбира се,че съм прочел поста ти :) Исках мнение от още хора просто.Аз само след оглед на сайта им останах добре впечътлен.Не виждам да предлагат застраховки както в лаптоп.бг а това ме блазни...за 70лв отгоре си е оферта застраховка против токов удър,заливане или кражба за 2години.Да си призная,на място като видя лаптопа не знам кое да му тествам,освен клавиатура,тъчпад,дали е шумен и т.н.Аз както казах в първия ми пост на линукс съм работил все още доста малко.Имам едно live cd fedora 13 което преди ден записах.

Ами на първо време като зареди live cd-то ще си покажа кое е наред и кое не.Гледай кои устройства са ти разпознати и кои не(аудио,видео,wireless,жична карта....).Затова е добре да изпозапишеш различни дистрибуции за да видиш с коя как ще се държи лаптопа,какво ще разпознае всяка дистрибуция и по този начин анализирайки данните които получиш ще си направиш изводи и ще стигнеш до някакво решение.Запиши си по-известните дистрибуции от челните места в distrowatch например.Не вярвам да има ядове-повечето съвременни дистрибуции като цяло биха се справили добре със съвременния хардуер.Kато зареди live cd-то отвори един терминал и напиши lspci,което ще ти изведе наличния хардуер,сравни го с написаното в книжката на лаптопа абе в основни линии такива ми ти неща.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 20, 2010, 00:07
Аз имам CD  с Fedora - преди за кратко съм бил на нея,и сега сугирно с нея ще започна.След като я поразуча и навлезна в нещата сигурно сам ще искам да пробвам и други дистрибуции.Благодаря за съвета с командата - ще го пробвам.От магазина pcstore ми казаха,че оставят една бройка за събота да тествам.В един от линковете от предните ми постове има тест на лаптопа с линукс и според него има голяма съвместимост.Ако имате други съвети - добре дошли са !  :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 20, 2010, 16:46
И не се притеснявай и не бързай докато тестваш.Хората са много точни и никой няма да ти направи забележка за нищо.Тествай спокойно,мисли,анализирай резултатите особено тези,които ти се видят странни и подозрителни и в никакъв случай не се поддавай на емоцията да купуваш на всяка цена.Когато емоцията от предстоящата покупка надделее обикновено съзнанието се замъглява и се пропускат съществени неща заради които после да не си скубеш косите.И да знаеш-грамотните хора(търговци) знаят какво е livecd и не се притесняват от това,че може да "инсталираш" нещо на лаптопа в магазина.От такива дето не знаят какво е това livecd и,че е съвсем безобидно за една машина бягай далеч,защото нали се сещаш,че точно такива като тях после ще ти поддържат гаранционно лаптопа.Надали ще искаш някой да ти се учи на ремонти на негоТова е от мен засега.Успех в тестовете в PCStore [_]3


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 23, 2010, 00:00
Купух Леновото - за сега всичко е точно и съм довоелен :)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: morbid_viper в Aug 23, 2010, 11:17
честито и добре дошъл в клуба на Леново и Линукс :-)

ще ти препоръчам един сайт за света на IBM/Lenovo: http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki

лично аз съм намирал доста полезни неща там


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 24, 2010, 22:56
Благодаря.Сега трябва само един рутер за вкъщи да си взема.Останаха ми само 40 кинта след покупката.Кой от тези препоръчвате ?
http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c3144/f:cena=24-44.57142857142857,bezzhichen-da/


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: tarball в Aug 24, 2010, 23:14
При така поставен въпрос отговор е ясен.Взимай TP-Link серия 7.Абе който и TP-Link да вземеш няма да сбъркаш.Корави машинки са особено за тези пари нямат аналог,а и се държат много по-добре от много други по-скъпи модели на други марки.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 27, 2010, 10:28
Взех си ТП-Линк ..това готово.Сега да ви питам понеже до сега не съм имал лаптоп.Последните дни го товаря - игри на макс,филми,хд филми и т.н. - не ставам от него.Прави ми впечатление - зарядното заграва доста,самия лаптоп от дясно на тъчпада си е топъл,а при игра и товарене си грее..не е горещ но загрял така да кажа.Направи ми впечатление,че вечер когато е по тихо вентилатора се чува как работи....включва се и се изключва.Даже и през деня когато е по-шумно,ако не съм си пуснал музика се чува.Не знам дали това е нормално,може би ако не мисля за него няма да го забелязвам.За сега това ..понеже не съм имал до сега лаптоп и нямам база за сравнение.Нормално ли е всичко това ?
едит:
Това е днес около 30-40мин след като беше играно на лаптопа.В стаятаси е топличко няма климатик - 32 градуса и от около 30минути браузвъм на него, ето какво измери спиид фан за машината:
(http://prikachi.com/images/63/2449063R.jpg)


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: cybercop в Aug 27, 2010, 10:36
Понеже вече скапах батерията на един лаптоп мога да те посъветвам следното. Когато ползваш лаптопа вкъщи включен към мрежата, първо зареди батерията и след това я свали. Нека си работи само с напрежение от мрежата. Не знам как е с новите лаптопи, но тази предпазна мярка няма да ти навреди. Зарядното винаги грее не се притеснявай. Има значение и върху каква повърхност си  оставил лаптопа - желателно е да е твърда и гладка. Не е желателно да е върху текстил и найлон. Не казваш с каква операционна система и графична среда си. Натоварването на процесора ти е нормално, не се притеснявай за греенето. Температурата на ядрата си е в нормални граници.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 27, 2010, 16:54
За сега съм с Windows 7 - до сега не съм го ползвал и все още ми е интересно да го разцъкам,иначе след време ще сложа Linux.За графичната среда и съвета за батерията не те разбрах много добре.Имам lenovo battery energy management.Там имам доста опции: high preformance / balanced / energy star / power saver / super energy saver.Почти през цялото време стой включен съм зарядното,като го оставям на high performance или balance.Освен това съм избрал някаква опция да зарежда до 80% като според софтуера това не вредяло на живота на батерията както ако зарежда до 100 ...не го разбрах добре,но там пишеше recommended и за това избрах него.Иначе знам, че през определено време е хубаво батерията да се зареди и разреди докрай. Това което ти искаше да кажеш е да заредя батерията до край,да я разредя и тогава да го държа само включен в мрежата ли ? Аз това го направих още след като го взех - разредих на цяло батерията,заредих я,пак я разредих и от тогава си седи почти само на зарядно.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 27, 2010, 17:43
Щом си на Windows7 - добре може и с нея да си останеш доста добра OS-е.

За батерията - веднъж седмично (или на 2 седмици) я разреждай. Т.е. работа само на батерии. Това с ваденето на батерията е глупаво защото не държи заряд и ще се разреди, след което ще има цирк при зареждането. Живота на батерията е приблизително 2 години. Така че след 2 години или купуваш батерия, или нов лаптоп ИЛИ се сдобиваш с Desktop Pc в лаптоп компановка.

Вземи си една охлаждаща подложка - помагат.

//off
Странно ний тук започнахме свещенна война за процесори и видеокарти в стремежа да ти помогнем как да е под Linux. А ти си кибичиш под Windows.
//off end


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: chaushev в Aug 27, 2010, 17:55
Е да,аз в горния пост казах защо съм с windows сега :) В лаптоп.бг има подложки по 25-35лв но не знам коя да взема...


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: n00b в Aug 27, 2010, 18:35
Е да,аз в горния пост казах защо съм с windows сега :) В лаптоп.бг има подложки по 25-35лв но не знам коя да взема...

Ами имам MacBookPro и подложката му е вградена в самия лаптоп. Не мога да ти помогна с избора уви.


Титла: Re: Съвет за лаптоп с линукс.
Публикувано от: morbid_viper в Aug 30, 2010, 14:13
мога да споделя, че работата без батерия си е много добре… старият ми ThinkPad R41e навъртя доста годинки вече, но когато ми се наложи да го ползвам на батерия все още издържа над два часа – колкото и когато беше нов.
Обикновено я зареждам между 30 и 40% и я оставям. Веднъж на месец два я разреждам и зареждам.
… та очевидно държи и много повече от 2 години.


за зарядното не се притеснявай – изчислено е така… грее си и няма какво да направиш.

все пак не задържай машинката в леглото много – маса/бюро без покривка е най-добрият вариант. пряката слънчева светлина също е добре да се избягва.

каквато и подложка да вземеш ще е по-добре от това да е без нищо, но и не очаквай чудеса от храброст. все пак и натрупването на малките неща помагат/вредят.

//извън темата
преди три дена си имах работа с един НР, чиито охлаждащ вентилатор беше отдолу, каката, която го ползва не обича да го държи много извън леглото… само се чудеше защо постоянно забиваше…