Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: freethedoom в Jun 29, 2006, 00:44



Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: freethedoom в Jun 29, 2006, 00:44
Хех, малко ламерски изглежда въпроса (не малко де  :D ), но все пак съм начинаещ и се нуждая от помощ. Отдавна се занимавам с РС и общо взето искам да пробвам линукс дистрибуция. На уинбооз се занимавам главно с правене на  сайтове, картинки, сървъри и т.н. Мисля да пробвам Дебиан, но засега ми трявба да си направя един swap дял. Как да го направя partition magic ?

Благодаря предварително  :)


Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: Agent_SMITH в Jun 29, 2006, 07:46
Не го прави с PM. Това само може да те вкара в приключения.

Свали си, изпечи и стартирай някое live cd, откъдето зареди GPARTED, QTPARTED или чистия конзолен parted. Свърши работа с някоя от тях да ти е мирна главата.


Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: inst в Jul 10, 2006, 17:25
примерен код партишъна ми е hda3
mkswap /dev/hda3
swapon /dev/hda3


Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: в Jul 11, 2006, 00:46
На мен най-ми допада cfdisk - много добра. Единственото, което трябва да направиш по специално е да му зададеш да е swap. Лесно е !
Обаче мисля, че няма да е зле да попрочетеш как стават нещата.


Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: laskov в Jul 11, 2006, 09:27
Ако нямаш свободен (подходящ) дял, можеш да го направиш във файл.


Титла: Как да си направя swap дял ?
Публикувано от: в Jul 11, 2006, 10:15
laskov, последното носи известни performance деградации, защото всичко минава през vfs layer-a и през разните loopback blockdev мазнотии...но иначе е доста резонен вариант при положение че често се достигат моменти когато просто няма свободна РАМ, а нямаш възможност да заделиш друг дял или диск. В зависимост от overcommit политиката никак не е хубаво да почнат да мрат (понякога важни) процеси или пък по-лошия вариант...да се паникьоса ядрото поради невъзможност да се алокират още pages...

За максимум performance (тук следват добри пожелания и хубави практики) - отделен диск, на който да се държи суоп-а. Разбира се, човек, който е склонен да отдели пари за целта би следвало да може да си купи още РАМ, за да се избегне по възможност суоп-ването :)