Анкета

Въпрос: Учителската стачка

  • Подкрепям безусловно.
    - 21 (42%)
    Подкрепям с резерви, но смятам, че си заслужава.
    - 14 (28%)
    Нямам мнение по въпроса.
    - 0 (0%)
    Против - макар и да са им ниски заплатите.
    - 12 (24%)
    Категорично против.
    - 3 (6%)

Общ брой гласове: 53

Автор Тема: Учителската стачка  (Прочетена 6266 пъти)

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Учителската стачка
« -: Oct 18, 2007, 12:36 »
Нека започнем културна дискусия по този така наболял проблем - българското образование. Като автор на тази тема бих желал да поставя няколко условия за водене на дискусията:

- да не се намесва религията;
- да не се намесват наркотиците;
- да не се намесва чалгата;
- да не се намесват други офтопици '<img'>

Желателно е обсъждане на това, как едно повишение на учителските заплати би повлияло на:
- качеството на образованието;
- икономиката на страната ни в краткосрочен и дългосрочен план;
- материалната база в училищата;
- кадровия ресурс в училищата;

Благодаря предварително за оказаното внимание '<img'>



Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #1 -: Oct 18, 2007, 13:38 »
Подрекпям ги с надеждата веднъж за винаги да се промени логиката в тази професия.

Публична тайна е, че поради ниското заплащане в сектора хората с добър успех и амбиции отиват и търсят изява в други сектори на икономиката. Дано тази диспропорция бъде премахната.

Въпреки, че съм против всякакви комунистически идеи Ленин има една много умна мисъл - когато в една държава полицията получава по-високи заплати от учителите - тази държава е полицейска.
Активен

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #2 -: Oct 18, 2007, 13:42 »
Подкрепям ограниченията на темата.
Гласувах "подкрепям с резерви", само и единствено заради безобразния  начин по който се води стачката от синдикатите. Иначе подкрепям смисъла на стачката безусловно.
Другото което не харесвам е твърде теоритичния тон и на двете страни - правителство и синдикати. И от двете страни слушаме само теория на обществените науки от общия курс.

Ако трябва да кажа какво мисля за двете страни (не, че ще е нещо ново) то би звучало по следния начин:
1. Дали трябва да има увеличение на заплатите - да, двойно - и повече, постепенно - да, дали трябва да има техника в училищата, те да бъдат ремонтирани и т.н. - задължително.
2. Дали трябва да  се повиши качеството на обучение и да се съобразят  броя на училищата с демографската ситуация - задължително. Дали ще се увеличи инфлацията - може би да, може би не. Дали ще бъдат засегнати други сфери от обществения сектор - армия, полиция, здравеопазване, т.н. - може би да, може би не. И за двете неща трябва сериозен анализ на ситуацията, който никой така и не дава, а слушаме само общи конюнктурни предположения.

Като, че ли няма език, идея, лидер около който да бъде изградено решението на очевидния проблем на неравностойното заплащане на учителите.

Друго, обаче е много по-интересно, според мен, което показва тая стачка и то е липсата на каквато и да е стратегическа идея за развитие, както в правителството, така и при синдикатите.
И то, не хвърчащата, всеопрощаваща идея за влизането на България в ЕС и НАТО (които вече са реалност), а нова такава, която е свързана с обстановката в България.
Само ако погледнем Годишния доклад за развитие на икономиката за 2006 г. ще видим, че в цялата икономика е вряло и кипяло, а като че ли никой не направи сериозен анализ на тези промени, камо ли да се опитва да ги насочва. Очевидна е и разликата която се създаде между заплатите в частния и в обществения сектор. Ами от тази гледна точка е логично да има търкания и недоволство, но никой не му обърна внимание.
В същото време, без сериозни реформи в администрацията, тя се увеличава, плоди и множи. Естествено тук, можем да се оправдаем, че ЕС иска увеличаваен на капацитета на администрацията, но това може да стане и не само с нови бюра!
Един мъничък пример - наложи ми се да преглеждам документация от 2003 до 2007 г..Е! Само за този период отчетните финансови документи за края на месеца са се увеличили от един на цели осем! Няма лошо, ама някой направи ли изследване дали има смисъл от тези документи - не, бюрата на които трябва да стоят хората проверяващи документите увеличиха ли се - сигурно да, и това е добре, защото ще назначим наши хора там.

И нека се опитам (ако мога) да обобщя тоз логоретичен изблик.
Според мен е имало достатъчно време да се предвиди всичко това, което се случва и да бъдат взети необходимите мерки, да се обсъдят и прочие и прочие. Обаче, инерцията от последните няколко години, като че ли ще ни изиграе лоша шега.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Учителската стачка
« Отговор #3 -: Oct 18, 2007, 13:53 »
Абсолютно подкрепям стачката.

Възмущавам се от наглостта и безочието на правителството, което първо обясняваше как учителите са виновни за качеството на образованието, после се опитаха да обясняват как за да дадат увеличение, трябвало да бръкнат в джоба на хора от други публични сектори, опитаха се да ги противопоставят на пенсионерите и накрая взеха да развиват черни теории за хиперинфлация. Последното е особено показателен пример за отвратителна демагогия.

Интересно с колко процента са вдигнали заплатите в бюджетната сфера, че сега имаме такава инфлация? Значи сметнаха, че повишаването на заплатите им със 100% щяло да доведе до 35% инфлация (тва образованието трябва да е най-силният сектор на икономиката ебаси!'<img'>. Интересно ми е сега, след като почти месец стачкуват и през това време, заплатата им е 0 лева, дали НСИ ще отчете 35% дефлация за месеца?

Отвратително правителство, време му е да си ходи.

В едно онлайн издание намерих много хубав цитат по въпроса за глупостите, с които се опитват да замажат положението.

"Финансовата стабилност надали ще рухне, но електоралната подкрепа за БСП - със сигурност. Добрата новина е че това е част от процеса, който може да бъде наречен 'идването на нещата на мястото им' "

И че не било реформирано, ясно. А колко години имаха да го реформират, къде бляха?!?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Nikolavp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Учителската стачка
« Отговор #4 -: Oct 18, 2007, 14:27 »
Искам първо да кажа, че майка ми е учителка, така че не знам, дали ще мога да гледам на нещата много обективно.
Гласувах "Подкрепям с резерви, но смятам, че си заслужава.", защото мисля, че заплатите, които ще започнах да получават(тези 100% отгоре) са прекалено високи за работата, която вършат. Майка ми се прибира около 2-3 часа зависи и след това чете за удуволствие информация в нейната сфера(дали ще е от интернет, дали от книга), така че тези хора въобще не мога да кажа, че работят на "пълен работен ден". Лятото тези хора са отпуска(демек пак зимат кинти без да работят). Все пак мисля, че заплатите в момента са доста ниски за такава важна професия, каквато е учителската. Няма какво да се лъжем заплатата никога няма да им е равностойна - не може една учителка на кандидат студенти(средно образувание) да взима същите пари като началната учителка  ':huh:' .

Подкрепям мнението на gateway за правителството - много си пролича как започнаха да настройват народа срещу стачкуващите и определено не мислех, че нещата са толкова трагични ала седЬЕнкята.
П.С. Това за нулевите заплати не е вярно - майка ми не стачкува(включително и нейните колеги), защото са държавно училище, демек няма да им дават пари, ако стачкуват, докато нещата при общинските училища е малко по - различно '<img'>



Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

edmon

  • Гост
Учителската стачка
« Отговор #5 -: Oct 18, 2007, 15:02 »
Представете си страната в която професията учител ви дава възможност за кариера и нормален живот.
Ще се повиши ли нивото на кандидатите да учат за преподавател в университетите.
Ще повиши ли бала? Ще има ли по-амбициозни и по-"качествени" преподаватели?
За мен отговора е ДА!
За това подкрепям безусловно стачката и идеята че учителската професия трябва да е високо платена.
За да може тя да е цел на повече хора, така нивото се вдига.
Сега в момента най-ниските балове са точно за преподавателските специалности. Ех как да стане?
Активен

Gruntz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #6 -: Oct 18, 2007, 18:20 »
Здравейте.

Напоследък много слушам за качеството на образованието. Как учителите били не образовани, как не преподавали добре. Аз обаче питам, къде са учениците, когато има часове. Отговора е - по кафенета!

Има много безочливи и нагли ученици, които пречат да се проведе един нормален учебен час. Те не отиват да се учат, а да мизерстват. Направо мен ме е срам, когат някой започне да отговаря нагло на преподавателите, когато започне да се лигави в час и да говори. Учениците нямат желание да бъдат научени. Те просто си губят времето в училище.

Първо трябва да се помисли как да се задържи вниманието на учениците, как да се накарат да ходят на училище, а не да се спират в кафенетата, който вече дори са разположени в дворовете на училищата.

Преди години, когато образованието е било кажи речи на висота, учениците са се борели за 6, не са се примирявали с 5 дори, а сега стискат палци да изкарат 3, а при 4 отиват да се напият за успеха.

Направо нямам думи...

Поздрави.
Активен

BOT_ev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #7 -: Oct 18, 2007, 19:20 »
Естествено, че ги подкрепям. Най-смешно ми стана когато правителството заговори за инфлация ако се увеличат заплатите, а купуването на фрегати от Франция няма да доведе до инфлация така ли '<img'> ? Друго си е парите да плуват в Черно Море, а не да нахранят някой. Понеже ние сме страховита морска сила и нямаме целия флот на НАТО на разположение.
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #8 -: Oct 18, 2007, 21:02 »
Според мен качеството на образованието не е функция единствено на заплатите на учителите. За да се повиши качеството трябва сериозна реформа придружена с повишаване на заплатите.
Сега обаче е налице сложна политическа ситуация и правителството ще гледа да претупа нещата докато минат местните избори, дори да се наложи да им дадат увеличение 1000%. А реформата - кучета я яли.
Активен

smelkomar

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 429
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #9 -: Oct 19, 2007, 00:26 »
Ъ-ъ-м, имаше една приказка: "Не количествен, а качествен скок..."

В момента е обратното '<img'>
Активен

Ползвам т'ва, к'вот ме кефи

ilian_BIOS

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #10 -: Oct 19, 2007, 01:22 »
Че как няма да подкрепям, след като от 2 септември не съм ходил на училище  '<img'>  '<img'>
Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #11 -: Oct 19, 2007, 01:43 »
Аз лично много се дразня на следните подхвърляния от разни хора в тази (сложна) ситуация:

"Те стачкуват, ама кой ще ми гледа децата ..."
Тези родители явно не се замислят, че иначе, най-вероятно биха ги "гледали" още 30, 40, 50 и повече *години* ...

"Що не стачкуваха през лятото ..."
Защо таксиметровите шофьори не стачкуваха извън София?

"Учителите били прости и не могат да си намерят друга работа ..."
Тогава защо е цялото това недоволство от техните искания? По-високи заплати - по-голяма конкуренция за учителските места, по-голяма конкуренция - по-добри учители. Т.е. по естествен път "простите" учители ще отпаднат.

"Учителите не работели на пълен работен ден/година..."
Така е, но бих казал, че при една добра образователна система ще се получи и един добър прираст на БВП. Много хора говорят, че учителският труд не давал БВП - не мога да се съглася, определено!
От друга страна, има възможност да се удължи техният работен ден - повече часове, СИП, ЗИП и т.н. Интересното е, че тогава същите тези "загрижени" родители роптаят, че децата им мноооого се изморявали... а после дават пари за частни уроци...

"Учителите давали частни уроци, а на всичкото отгоре не плащали и данъци ..."
Всъщност, една доста малка част от учителите дават частни уроци - все пак техният предмет трябва да се "котира" спрямо търсенето...
Относно данъците - хем са прави, хем не са ... както е и болшинството от нас ...

"Учителите си имали частен бизнес ..."
С тия "пари", които взимат, мога само да им пожелая успех във всяко едно бизнес начинание. Щеше да е доста по-добре, ако вместо да им се налага да развиват бизнес, да се развиват в своята професия...

....

има още много, но взе да ми писва и да се изнервям ...

Като заключение: няма образование - няма кадри, няма кадри - няма производство, няма производство - няма икономика ...



Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Учителската стачка
« Отговор #12 -: Oct 19, 2007, 10:12 »
Ако училището е някаква занималня, където ти "гледат" децата...хммм сещам се че след години същите родители ще са доста възрастни и някой ще се наложи да се грижи за тях. Дали децата, предвид наученото, няма да ги пратят в някое обществено заведение за целта?

Ебаси глупостите '<img'>

Пък за тези които мърморят "ама те дават частни уроци гадовете" бих им предложил щом учителите са толкова добре, да станат и те учители като тях. Единственото, което би им попречило е че са *прекалено тъпи* за да станат такива. Все пак не знам защо си мисля, че те определено не се смятат за такива '<img'>
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

DeViLBoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 82
    • Профил
Учителската стачка
« Отговор #13 -: Oct 19, 2007, 10:54 »
Защо ги подкрепяте не мога да разбера...Половината часове при класната ми тази година са минали само в приказки без никаква работа..и на това се казва достоен труд ли ?Имам 5-6 6-тици по за едно изказване в час ..А в едно друго съседно училище има най-много по 10 човека в час, а учителите им казват, че ще пишат 3-4 само за присъствие, а 5-6 ако пишат в часовете.В същото училище са ми разказвали следния случей:По време на час влиза ученик..учителката му казва излез, ако обичаш, а той и казва "О мършо мълчи, че ще ти строша носа" и учителката си млъква.Това достоен труд ли е?Да не говорим за учителите по български, математика, английски които си докарват по 1000-2000лв чисти отгоре.На един от моя клас майма му е учителка по англиийски докарвала си е по 80-100 лева на ден.И пак са недоволни?Да съкратят 30 процента да направят калсове по 30 човека с по 1 учител, да преподават качествено и тогава да искат пари..Да сложат данък за парите от частните уроци и така.Ами примерно лекарите?Един лекар е с 300 лева основна заплата, в ръцете му всеки един момент може да умре човек.А един даскал, който има по 4-5 часа на ден иска 700лв ?



Активен

Powered By Arch Linux "Don't Panic"

icobgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 159
    • Профил
    • WWW
Учителската стачка
« Отговор #14 -: Oct 19, 2007, 13:02 »
Инфлация може да стане защото тези заплати не се плащат веднъж ами постоянно. Да не говорим, че ако им ги дадат всички ще почнат да искат вдигане на заплатите. Всеки смята работата си за важна. Ето снощи по телевизията и медициснките сестри щели да почват стачка щото за учителите щели да кленат и те искат вдигане на заплатите. Следващите кои са? Сещате се какво следва след това, нали? Пропадне ли фалутния борд ще замине всичко.
Относно това дето не получавали заплати докато стачкуват. До колкото разбрах не е съвсем така. Не съм гледал лично снощи, но е имало някъв дебат с учитлка по телевизията и други и се оказва че заплатите си се изплащат на училищата и от там отиват в някъв фонд, който ги дава на учителите точно за такива случаи при стачки. Отделно имаше някакви събщения за компенсации на учители от общинските бюджети, но след като стана провала на преговорите вчера повечето ги спряха. На родители кой ще им даде компенсации задето пръскат пари по центрове да им гледат децата, взимат неплатена отпуска и т.н. За тях няма компенсации.
Не можеш да поставяш нереални искания и да изнудваш да ти ги приемат. Няма как да стане. Като се срине икономиката и левчето стане пак 1000 лева, каква файда ще има от спечелената саплата от 789 лева.
Активен

Христо Христов