Покажи Публикации - lamer40
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Невъзможно стартиране на нови програми -: Mar 27, 2012, 12:04
Както обикновено в този форум не намерих никакви смислени отговори. Лошото е, че такива не намерих и при търсене. Излизат неща за свързване по мрежа.

Имаше възможни няколко случая. Единият е да ползвам нестандартна подборка на пакети, която прави проблеми. Възможно е. Машината започна на lenny.

Другият по-вероятен случай е да не е чак толкова рядка, но тъй като Дебиан обикновено не се ползва с графика, то да е рядък или не докладван, или никой не заинтересувал доклад.

Във всички случай едва ли е нещо по силите на обикновен потребител. Определено трябваше да насоча търсенето малко под или малко над X11, защото вадените грешки са очевидно подвеждащи. Но дори така всички вероятни кандидати изглеждаха да работят.

Единственото, което можех да направя в непросветеното си положение е да изолирам всички кандидати. Дори да откриех със сигурност корена на проблема, то нямаше  от къде да взема поправен пакет.

За това замених getty с  qingy. Изпитанията последните дни показват, че системата се държи стабилно.

Поздрави!
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Невъзможно стартиране на нови програми -: Mar 18, 2012, 22:06
Нищо не се случва независимо smplayer,  totem, evince, gedit или каквото се сетя. Мисли половин минута (курсора се сменя) и нищо.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [roundabout] Невъзможно стартиране на нови програми -: Mar 18, 2012, 21:21
Здравейте приятели,

Използвам като основен компютър един обикновен Pentium на 1,6, едно ядро, 32 бита и 1GB памет. Дистрибуцията ми е Debian 6.0.3, a linux kernel 2.6.32-5-686.

От известно време наблюдавам проблем, които не мога да си обясня. Случва ми се на всички възможни графични обкръжения намиращи се в хранилището, като почнем от fluxbox, без само KDE4, защото е тежко за тоя компютър.

А проблема е следния. След като съм поработил известно време спират да могат да се стартират нови програми. Ако се опитам да ги стартирам от терминал, получавам съобщения от вида:

  • No protocol specified
    smplayer: cannot connect to X server :0.0
  • No protocol specified
    Cannot parse arguments: Дисплеят не може да се отвори:
  • couldn't open the X11 display (:0.0)


Това независимо дали като моя потребител или root. Подобни съобщения по принцип съм получавал само, ако се опитам да стартирам графична програма с правата на друг потребител. Не мога да си обясня, защо става така. Понеже не стартирам повече от две-три програми, постоянно имам запас от половината си памет и поне толкова от процесора. Евентуално стигам предела им при някоя по-сложна задача (например по погрешка да отворя Open Office), но това обикновено е за кратко.

На някой случвало ли се е нещо подобно и има ли информация, как се оправя? До сега единственото, което намирам като решение е да изляза от сесия и да вляза отново, но това често е доста неудобно пък било то на неща като pekwm, защото трябва да изчакам да ми се зареди gdm3, което е бавна задача.

Благодаря!
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Трябва ли ми маршрутизатор? -: Nov 10, 2011, 17:01
Здравейте приятели,

Осъзнавам, че след като питам не ми трябва, защото няма да знам какво да го правя, но все пак. Вкъщи семейството има пет-шест машини. Те се връзват по между си с едно от онези малки маршрутизторчета дето доставчика ти продава за 35 лева. Освен това имам една стара машинка и две мрежови платки, които не ползвам. Въпроса ми е има ли смисъл да си правя такова нещо? Ще спечеля ли нещо? И втори под въпрос. Последните седмици търсех информация за дистрибуции пригодни за целта. Да знам, че всяка може да стане, ама ако знаеш какво правиш. Оформиха се две. Най-хвалената от всички бе тази:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vyatta

Следващата най-хвалена тази:

http://en.wikipedia.org/wiki/FREESCO

Само, че за втората проблема си е в пълна сила. Била изключително мощна, но трябва да имаш идея от нещото, а очевидно админ не съм и знанията ги нямам. В стари публикации много хвалят и Astaro, но не видях нито една сравнително по-нова (поне на няколко години) да го прави. Вие за вашите нужди, кое от тези ползвате:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_router_or_firewall_distributions

И ако може защо? И все пак нужно ли е, човек да се вкарва в такъв филм, при положение, че вече има "вградена система", която върши същото и то автоматично?

Благодаря на всеки, който би отделил минутка за отговор пък и не бил той много в темата!
5  Програмиране / Web development / Re: Имам проблем с браузърите -: Sep 03, 2011, 21:42
В тоя формат на компресирания архив, едва ли някой ще си направи труд да ти отговори. По-правилно е да питаш в туриста или моя тех, там се намират ламери дето се ловят на така зададен въпрос.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бавен usb flash при Debian Testing -: Jun 26, 2011, 22:42
Код
GeSHi (Bash):
  1. # hdparm -tT /dev/sdd
  2.  
  3. /dev/sdd:
  4. Timing cached reads:   2480 MB in  2.00 seconds = 1240.81 MB/sec
  5. Timing buffered disk reads:  56 MB in  3.01 seconds =  18.58 MB/se
  6.  

Интересно, че dmesg ми дава:

Цитат
[2371079.263104] sd 16:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бавен usb flash при Debian Testing -: Jun 26, 2011, 22:09
Имам няколко – Kingston, Trust, външни дискове... Всички съм сложил vfat 32, защото се налага да ги ползвам и на машини дето тая ФС е родна.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бавен usb flash при Debian Testing -: Jun 26, 2011, 21:04
Точно този номер не върви, пробвал съм дестеки пъти. Със chown също съм пробвал.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Бавен usb flash при Debian Testing -: Jun 26, 2011, 11:38
Здравейте приятели! Ползвам тестов Дебиан и от доста време ми излезе един проблем. Или аз не задавам правилните въпроси или не съм достатъчно компетентен да се справя. Въпроса е в това, че независимо под каква среда съм (GNOME, KDE, LXDE), когато сложа памет тя винаги се монтира автоматично като само за четене. Ръчно не мога да го променя. Мога да пиша в нея само като свръхпотребител. Но има още нещо. Записа става мъчително бавно. Не мога да си обясня защо е така. По-бавно ми се струва дори от USB1,1. Отначало си мислех, че са ме минали с дънната платка и изводите които се вадят отпред са от старите. Но неприятно се изненадах, че на други дистрибуции (Ubuntu, Mandriva) или друга ОС не е така и записа си тече бързо, както трябва да е, а повишени потребителски права не са нужни. Много ме тревожи този проблем и не мога да му открия решение. Някой сблъсквал ли се е с подобна ситуация?
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Росен и Момчил -: May 02, 2011, 20:10
Ако случайно не бъркам и не е съвпадение на имена и предпочитания към процесор, Росен, трябва е Роко, а и Роко е единствения, който съм виждал Бек да хули в прав текст. Прекалено много съвпадения станаха да е друг – същото име, същия процесор, същото отношение от Бек.
11  Програмиране / Web development / Re: Cross-browser Дебъг на малък сайт -: Feb 16, 2011, 23:29
Ха-ха трЕба да е у Уево заради шибания експлодер. Падинг-марджин, нула и всички други го издухват най-брутално. Ми с Arora съм и дъни ужасяващо. Ако не си чувал Арора, тя е нещо като идиотския Хром, ама с Qt. По между другото твоята агенция е избрала най-гадните банки да кредитира, ама ако банките си бяха точни, нямаше да ползват външни агенции ;) Дерзай!

п.п. Ако зададеш конкретен въпрос, ще ти отговоря, как и кое да поправиш.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не зарежда демона на Делуге -: Feb 16, 2011, 09:11
http://packages.debian.org/wheezy/deluge-common

Объркал съм се. Не е било на Делугето. И този е инсталиран, значи всички са инсталирани:

http://packages.debian.org/search?keywords=deluge&searchon=names&suite=testing&section=all
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Не зарежда демона на Делуге -: Feb 15, 2011, 23:02
Здравейте приятели,

От няколко седмици насам Делуге ми съобщава, че не може да се свърже с демона си. Съответно и не работи. Просто един празен прозорец и толкова. Като нацъкам старт на демона, ефекта е никакъв. Правил съм го десетки пъти.

По принцип бързо си реших проблема, като минах на vuze. Последния е по-лъскавичък, а и решаващото предимство- има превъзходен превод. Не обичам програми с калпав превод. Ако ще е работа да е работа. Още нещо много ценно. Мога да си вкарвам вече свалени торенти да ги сее, а не като Делугето да тръгва отново да ги сваля.

Ама този ми ти vuze все пак си е жабав. Бав(б)ничко зарежда, а и не е особено подробен в информацията, която дава. Не че има някакво значение за шведския бряг, ама понякога много рядко се лъжа да дърпам нещо от маймунарника и тогава си отеснява.

Та някой имал ли е подобен проблем?  И друг път ми се е случвало след обновяване да се чупи, ама по някое време се оправя, а сега след няколко, даже мина едно мащабно обновяване на стотици пакети и не се оправя.

Иначе, за да спазя първа точка- дистрото е Уизи, амд64.

Забравих, инсталирани са всички свързани пакети за всякакви ГПИ и други глупости. Няма го само камона, защото той разкарва всичко останало.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: РОКО И BAZU НЕ ДОЙДОХА -: Dec 08, 2010, 15:01
Не трябва ли половината от предната страница и половината от тази да иде в "Тема за междуличностни спорове". Не виждам дори като идея да се доближават с написаното в темата.

А Роко до колкото виждам спора между Петко, Бек и този новия изобщо не се споменава името ти.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Път за изпълнение в Гном -: Jun 07, 2010, 23:05
Ами отговор на тази заявка няма. Стартирах го от gterm, защот обях сигурен, че нещо не е наред. Попадам на хора дето си работят нормално с тоя браучър под гном, а аз като го извикам, независимо от начина, иконка или Аlt-F2, резултата един и същ. Дразня се и тогава го повиках от терминала и истината лъсна, което ми припомни, че някога съм го бил инсталирал от инсталатор, а не пакет, което вече не е така.
Страници: [1] 2