Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на сайта => Темата е започната от: laskov в Feb 17, 2020, 17:20



Титла: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: laskov в Feb 17, 2020, 17:20
"Линукс за българи"

Сайтът и ние сме длъжници на българите. Понеже нямаме на видно място:
1. инструкция за потребителите, решили да ползват Линукс, за работа със сайта на НАП (Електронни услуги с цифров подпис, по-специално) и работа с различните софтуери, които НАП предоставя. То те (НАП) са тези, които би трябвало да предоставят такива инструкции, и ако ги има, само трябва да се направи едно Копи/Пасте тук с препратка към източника;

2. инструкция за потребител, който си е купил (или разсъждава дали да си купи) компютър с инсталиран Линукс.

Ще кажете - то има много теми във форума ... , но аз имам предвид на видно място. Като дойдеш на сайта и първо това да виждаш.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 18, 2020, 08:05
Аз съм навит, да направим поне второто.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: Naka в Feb 18, 2020, 11:38
То хубаво но има едно голямо НО. Никой не обича да чете. 99% от потребителите са станали 'кликачи' и ако на някой не му сервираш всичко наготово...(линукс за десктоп или сайтове за ел.услуги), така че да не мисли въобще - нищо няма да направи. Камо ли да отиде да чете в линукс-бг.

Така както разсъждавате(..ваме) изобщо не е правилният начин за успех. Това обаче не означава че ние сме сбъркани >:D


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: Acho в Feb 18, 2020, 14:41
И осем инструкции да има праснати на сайта - пак никой няма да ги прочете осмисли разбере и да хукне да прави Линукс системи.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: slaff в Feb 18, 2020, 15:10
> потребителите са станали 'кликачи' и ако на някой не му сервираш всичко наготово...(линукс за десктоп или сайтове за ел.услуги), така че да не мисли въобще - нищо няма да направи. Камо ли да отиде да чете в линукс-бг.

Тогава може да направим видео :) Иска ли някой да опише накратко инструкциите?  След това ние може да ги проверим и да опишем с малко повече подробности за "Кликачи".


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: getqwerty11 в Feb 18, 2020, 16:20
Лугачка работа, кой ще се занимава с това. Който си го знае - знае.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: laskov в Feb 19, 2020, 09:07
... Никой не обича да чете. 99% от потребителите са станали 'кликачи' и ако на някой не му сервираш всичко наготово...(линукс за десктоп или сайтове за ел.услуги), така че да не мисли въобще - нищо няма да направи. Камо ли да отиде да чете в линукс-бг.
Преди доста време НАП обяви, че ще спре да поддържа стари браузъри и ОС и това е така от вчера. Счетоводители и други служители, имащи работа с НАП и работеши с Windows XP или 7 са принудени да мигрират към Windows 10. Те вероятно могат да използват Линукс, или пък може да им се наложи да си купят нова машина, за да минат на Windows 10. Все проблеми. И най-важното: тези потребители НЕ са кликачи - те четат, и то - внимателно и старателно ! :)
Цитат
Така както разсъждавате(..ваме) изобщо не е правилният начин за успех. Това обаче не означава че ние сме сбъркани >:D
Успех? Успех в какво? Не търсим някакъв наш успех. Търсим Полезност. Търсим техния успех - на потребителите.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 19, 2020, 09:49
Точно преди малко писах във форум за икономисти, че ние сме под процент и на никого не му пука за нас.

Москвич Седмак продължава да работи. За НАП, НОИ и НСИ са необходими само две стъпки:

1. Инсталиране на това обновление:

https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=2992611

2. Слагане на тикче в настройките на IEvil 11:

Цитат
Tools > Internet Options > Advanced > Settings > Security > Use TLS 1.3

=*=

Друг член на онзи форум потвърди, че работи без проблем на Хронично-резистентната ОС. Но за целта не ползва IEvil, а Mozilla Firefox 52 ESR. Същото не виждам причина да не работи под ГНУ/Линукс. Стига да имаш осмата жаба, де.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 19, 2020, 09:58
Нарочно пиша това мнение отделно, защото оставам на Вальо да прецени дали не е прекалено тролско и да го докладва. Декларирам, че ако го докладва, собственоръчно ще го изтрия.

=*=

Не знам за всички видове потребители. В своя живот съм се срещал единствено с икономисти, секретарки и юристи. Сиреч кариерата ми е минала по офиси от всякакъв калибър и съм виждал само такива хора работещи с компютър. Хората с баджовете, както им казва Александър Деянски.

В кариерата ми на общ работник, никога не съм видял някой да работи с нещо различно от кирки, лопати, мотики, кофи, четки, нивелири, мистрии и подобни. В понеделник ходих на частно и не видях отново.

Та наблюдението ми е, че офисните хора масово не знаят, какво е това компютър и за какво служи. Има единици, които поназнайват и се справят относително добре. Най-тежък е случая с юристите. Това е поне по мое наблюдение.

Та съгласен съм, че четат и четат много. Но хората от офисната порода четат това, което им е професия. За компютри не четат.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: stealth01 в Feb 19, 2020, 14:09
Преди доста време НАП обяви, че ще спре да поддържа стари браузъри и ОС и това е така от вчера.
НАП доста добре се постараха с рекламата на конкретен продукт на конкретен производител.
Но въпреки изключително нескопосаното съобщение, което разпространиха (и доста медии го предадоха грешно) все пак беше ясно, че става въпрос само за отпадане поддръжката на стари версии на TLS. Броузер с TLS 1.3, на каква да е ОС, трябва да работи.
Разбира се, НАП нарочно може да счупи нещо от тяхна страна за да пуска само уин 10. Надявам се, да няма чак такива идиотщини.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 19, 2020, 14:27
Сигурен съм, че в този случай НАП не са лапали нищо, освен пишката на Горанов, но това си е по принцип. Да държавни служители на високо равнище (т. нар. държанки) и политици твърде често си набълбукват банковите сметки от сделки с М$, но тук просто няма сделка. НАП ги е страх. Знаят, че ги избомбиха и знаят, че е въпрос на време да  ги избомбят пак.

Нали видяхте, какво пуснаха тези от теча? Осигурителна информация. Нищо важно. С това, най-много някой да ти предложи по-добра заплата. Нямаше нещо, от което някой да пострада.

А със сигурност има доста по-големи течове от този и за съжаление подопечните на Мишо Константинов са толкова некадърни, че идея нямат, как да го спрат. Затова просто си връзват гащите, че някой няма да ги точи поне през пробити протоколи. Толкова. Няма повече.

Ако идеята беше да отрежат Седем и да те накарат да си купиш Десет, то имаха далеч по-добри начини, а не да отрежат TLS 1,1 и 1,2.

~~~
доп. Получих конструктивна критика, че говоря неясно. Което е така. Пояснения:

Моквич Седмак ($2)
Хващай пътя ($2)


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 19, 2020, 17:14
Времената се менят. Повечето подрастващи вече са сядали на компютър или дори не стават от такъв. Предполага се, че би трябвало да могат да се оправят с елементарни неща. Колко е така, е друг въпрос, но не е маловажен. Защото вече телефоните изместиха всякакви РС-та и лаптопи, що се отнася до интернет. За повечето хора. Та, ако не си геймър е твърде вероятно, отново да не знаеш елементарни неща, когато седнеш пред компота.

От НАП изтече информация, която не би трябвало да събират. Но понеже са организация, която не я проверяват за чувствителна информация, затова са и събирали. За да може при поискване на инфо от някой големец за друг, да има с какво да го бие по главата, ако не слуша.

Та, това дето приказваха, че малко от хората трябва да се притесняват за банковите си сметки, не е съвсем вярно. За банковите сметки може би, но има и много друго.
Архивът още би трябвало да се мота някъде тъдява и не съм го и отварял даже. Но ако ме загризе любопитството може и да го направя. Тъкмо ще потренирам обработка на данни.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 19, 2020, 18:03
По моя опит хлапетата нищо не знаят. А игри играят на Playstation. Всичко е телефони. Чувам даже от млади (диапазон 20-30), че с телефон им е много по-лесно да правят някакви неща, чак до снимане на екрана. Аз се чудя с коя ръка да се прекръстя. Чудя се, кое е това нещо, което мога да кажа, че ми е лесно да го направя на телефон.

Точно преди дни попаднах на много странен клип в тубата. За да не е противо-реклама, няма да кажа, кой е човека и коя е организацията.

Ще кажа, че човека е живял дълги години в чужбина, там е учил, там е работил, милионер е (от работа, не от крадене), твърди, че се справя добре с компютри. Бил е шампион на различни видове игри, поддържа много страници в Интернет (Wordpress), безброй канали в Youtube, Instagram, Spybook. По цял ден е в Интернет и прави някакви неща.

Та този същия преди около пет години в един от тези много канали качва клип. Този клип е телевизионен репортаж за него и дейността му. Качва си го в собствен канал очевидно за реклама. Изглеждам аз репортажа и в последните пет секунди, какво да видя?

Прозореца излиза от пълен екран, отдолу е страницата на телевизията. Показва се работен плот на някакъв Шиндош. Мишката минава през целия екран, стига в областта за известяване долу дясно и щрака върху една иконка, която му показва меню, в което натиска нещо, което очевидно е край на екранен запис. Клипа свършва. Аз гледам на осем.

Човека дори не беше свалил клипа! Просто го беше пуснал от страницата на телевизията на голям екран и беше снимал екрана. Бях толкова същисан, че бях ням.

А най-тъпото е, че въпросната телевизия ползва jwplayer и дори не му е необходим инструмент за сваляне. Адреса на видеото го има в чист текст. Не седи зад някаква гнусна услуга, която да го крие и да ти подава временно създадени адреси.

Та ето колко знаят. Този човек е на 35 год., тогава е бил на 30.

=*=

Тия от НАП могат да събират, каквато им падне информация, защото няма нещо, което е в състояние да ги спре. Това, което изтече беше почти само осигурителна информация, което по никакъв начин не засяга ничии интерес. Но виж например, ако изтекат дневници по ЗДДС, тогава много ще боли. А и с „новата“ (тя е седем годишна) наредба Н18, пък съвсем мазало става.

Но мен не ме е страх от никакви кракери. Мен ме е страх от самото съществуване на държавите. В ръцете си държат безмерна власт, а овчето народо-население иска в допълнение ел. правителство, та съвсем да се превърне в роби без никакви права.



Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 20, 2020, 09:03
Хубаво се разводни темата.
Дайте сега малко по първоначалния замисъл.
Има ли желаещи, да се сформира екип и да се направи, поне втората част от задачата, а именно да се направи някакво кратко ръководство за новите потребители на машини с преинсталиран линукс?
Ако има желаещи, нека да си кажат и да се започне работата. Дали ще е някакво кратко видео или текст, трябва да се реши в последствие.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2020, 10:02
Ами лошото е, че ние не сме целевата група за такова нещо.

Ще дам бърз пример. Преди няколко мнения споменах, какво трябва да бъде променено в Москвич седмак ($2), че
 Internet Exploder ($2) 11 отново да работи с портала за ел. услуги на НАП. Стъпките са точно две. Същото нещо с много, много, много повече думи не успях да го обясня на собствената си съпруга да го направи на служебния си компютър. Смяташе, че говоря китайски.

Една от най-честите ми дейности е да гледам видео с mpv, да тегля клипчета (най-често само звук) с y-dl и да пиша текстове с ГНУ Емакс. Нито едно от тези предложения не би се харесало на никого, който не е влюбен в компютрите.

Има една друга порода, които са влюбени в компютрите, но въпреки това, ние пак не можем да предложим правилен подход към тях. Такъв един човек е ББ. Той денонощно си играе не просто с компютри, ами със сървъри сложени на места като Телепоинт. Този човек години наред ни отказваше да ползва конзола. Можеше да го направи само, ако намери някакво ръководство и там да речем има една готова команда, която да изпълни, а не да я съставя. Отказваше по всякакъв начин да учи и английски език. Най-малко три пъти ни се е сърдил и напускал форума.

Ние просто не говорим един език с нормалните хора, пък и били те любители, които са доста малко в днешно време. За да можем да говорим на техния език, трябва да сме ги държели за ръка през целия процес на обучение. Трябва да сме го правили стотици пъти. Единствения човек, който познавам да е правил подобно нещо е инж. Тони. А той от години живее в Англия и посещава форума от дъжд на вятър. Но дъжда трябва да е проливен, а вятъра ураганен. Ти също не си от най-честите посетители.

В повечето случаи, когато имаме вземане-даване с неподготвени потребители, ние просто настройваме нещото да работи по най-елементарния начин и даваме инструкция. Ако инструкцията включва нещо повече от три щракания с мишка, то сме се провалили. Няма да го правят.

Аз наистина не знам, какво може да съдържат подобни инструкции, колко да са дълги и на какъв език. Най-вероятно за целта трябва да вземем един средношколски учебник и да го пресътворим за ГНУ/Линукс. Имал съм нещастието веднъж, дваж да отварям такива. След половин минута ми се искало да го капична в стената. Не съм го правил само защото съм дал едни 20-30 лв. за него, а е задължителен за носене в училище. Без него пишат забележки, следват наказания и т.н. После с цялата си наглост написват в конституцията, че образованието до осми клас е задължително за всички граждани. Мръсна мафия.

Най-доброто до което бях близо, беше да направя една поредица за АОО Calc, яде ли се пие ли се. Беше планирано по времето, когато бях редовен член на „Научи ме“. Мой е греха, че не го направих. Но АОО  не е достатъчно добра извадка за нещата, които можеш да правиш с компютър. И на всичкото отгоре, това отново е инструмент за професионална употреба, а не шир потреба за домашно ползване.

Проклятието на днешното време е, че с компютри работят хора, които в живота си не би трябвало да видят компютър дори на картинка, а програмите за тях се сътворяват от хора, които никога през живота си няма да ги ползват или поне няма да е по начина, който го правят потребителите.

Ако изобщо в нещо има смисъл (според мен), това е да се направи мобилно приложение с много картинки и анимации. Потребителя гледа телефона, мести мишката, пак гледа телефона, пак мести мишката и т.н.



Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: luda_glawa в Feb 20, 2020, 10:16
Не знам, кой, какво и кога ще го прави, но моля Ви НЕ давайте на go_fire да го прави ;D


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: nslave в Feb 20, 2020, 11:14
Честно казано ако мога да си спестя това да ми се налага да използвам сайтове на държавни институции през Линукс.. мисля че с удоволствие бих го направил :D Като знам през годините колко главоблъсканици съм имал с официално поддържани от тях неща.. не ми се мисли какво ще е ако искаш да си свършиш нещата през нещо слабо или изобщо не поддържано.

Мисля, че най-интересното преживяване обаче беше със сайта на КЗЛД. След известна борба и налучкване, не успях да се справя, та звъннах на поддръжката да ме напътстват. Кисел чичо, мисля че беше на границата да ме напсува.

п.п. В момента отново е активна опцията за безплатно преминаване от 7 към 10 ако ключа е лицензиран на 7-мака. Ако някой има паникьосана счетоводител/ка да го има предвид :) Че аз го разбрах по скъпият начин :D


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 20, 2020, 12:46
Не съм си имал работа със сайтове на държавни институции и честно, не съм съвсем в състояние да ви разбера, за какво говорите. Чета и имам чувството, че тези, които са ги правили, са проспали едно петнадесет години от развитието на интернет технологиите. Не са ли чували за уеб приложениея, за REST, за други още простички неща, дето улесниха живота на толкова хора.
Едно простичко API и всички ще са доволни. Ма не! Явно случаят е друг...
Това малко извън темата.

Даже да се обясни и по най-простия начин, съмнявам се, че ще помогне на много хора. Ще помогне само на тези, които искат да научат нещо ново. Имам два примера, които са ми от семейството. Брат ми ползва Линукс, щото преди време аз му предложих. Уиндоуса направо го вбесяваше на моменти, а той не е от спокойните. И винаги като съм бил у тях, съм му показвал по нещо, как да прави нещата, които ги е правил на предишната система по по-бърз и ефективен начин. До следващото ми ходене у тях. Не запомня, защото не му е цел да научи всичко това. Няма желание. Интересува го да седне и да си свърши работата, не как е организирана системата и как работи. Затова седнах един ден и написах скриптове за какво ли не, та да може с написването на една думичка само в терминала, да се случват чудеса. Един прост ъпдейт на системата например. Или сваляне на музика и видео от Youtube.
Другият пример е сестра ми. Вкараха в работата им компютри, някакъв софтуер разработен за тях и тя се беше побъркала, щото мислеше, че няма да се справи, че заради това ще я уволнят и ей такива неща ѝ се въртяха в главата. Обаче научи програмата. Сега знае, че няма нищо страшно. Обаче не се научи от всичко това. Ако седне на компютъра на брат ще гледа като теле. Линукс система, в работата ползват Уиндоус. Но отново е едно и също. Файловия мениджър, браузъра, плеъра и нищо повече не ѝ е нужно. Дори файловия мениджър едва ли ще ползва. Да може там да си пуска сериалите онлайн да гледа и това е. Нищо лошо, ма отново, трябваше да ѝ поставя линка в Bookmarks bar-а, защото дори това не може да направи - просто търсене за нещо в интернет. Сигурно може, обаче не я интересува, как става, какво се прави, какво да гледа и какво не.

С две думи, ако на човек не му е интересно, няма значение, как обясняваш. Ако му е интересно, ще те чуе/прочете и ще има въпроси.
Когато аз правех прехода от Уиндоус към Линукс, най-трудно ми беше да схвана файловата система. Не можех да разбера, защо няма устройства, след като са вътре в компютъра. Че всичко е по-скоро абстракция. Учудването ми беше до Луната, когато разбрах, какво е /proc.

Може би можем да направим нещо. Да обясним за по-основните неща. Файловата система, правата, групи и потребители, пакетните мениджъри, какво е всъщност десктопа и как можем да си играем с него, защо терминала е нещо хубаво и елементарни команди, как да го използваме, за да свършим работа за секунди, вместо да цъкаме цял час с мишката.

Но всичко това трябва да се направи да е интересно. Иначе ще си загубим времето. Най-добре видео.
Покрай една предишна работа ми се беше налагало да правя презентации понякога по три пъти на ден. Всяка от четиридесет минути, до час. Изтощително занимание. Но от това научих страшно много, просто гледайки израженията на хората, насядали срещу мен, докато им говорех и показвах по слайдовете. Много, много е смазващо, да видиш отегчени или неразбиращи физиономии. А понякога и присмехулни. Но тези последните бяха на специалисти в областта, а пък ние не бяхме, та ги разбирам донякъде. Да се помъчиш да снесеш нещо на някого по такъв начин, че да го разбере, а той преди това нищо да не е чувал по въпроса, е изключително трудно. Вервайте ми.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: laskov в Feb 21, 2020, 09:28
Спрете се бе! :) Вие пак тръгнахте да "превземате" всички потребители и всички компютри! :) Ето за какво говоря (кратко, с три(надесет :) ) изречения, конкретно за дадена цел) :
https://inetdec.nra.bg/

Там пише
Цитат
За да използвате електронните услуги, които НАП предоставя след 17.02.2020 г., са Ви необходими:
Персонален компютър с инсталирана операционна система, ..., с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1 ...; 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

Пише Linux. Е, къде може да се намери инфо как да инсталирам електронен подпис под Линукс? Ами на "Линукс за българи"!


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: nslave в Feb 21, 2020, 09:35
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 21, 2020, 10:10
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта. Моя опит е противоположен на твоя. С Infonotary на 10 съм имал сериозни приключения. Със StampIt и B-Trust реално не съм имал.

Тези неща дето казваш винаги са стояли зад парола. Дават ти я при покупката. Това са едни осем разбъркани цифри. Но никой по никакъв начин не проверява дали не ползваш чужда. Аз използвах една на повече от десет години, на която подписа беше много отдавна изтекъл. А въпросната парола ти дава достъп до всичко, не само за твоя модел.

Защо са много? Ами защото имат (са имали) много четци. Това е доставчик с 20 год. история. На всяка 1-2 години имат нов четец. Кой от кой е по-китайски. Но реално технологиите зад тях са само две. И мисля, че и двете са отдавна в ядрото и няма нужда да се теглят тези неща за по-нови ядра, да речем след 2,4. Това се отнася за всеки подпис.

п.п. Мисля, че точно B-Trust имаха подписвачка за Firefox. Но тя беше преди квантовата ера, затова работи само на стари мурзилки. Беше си в магазина и всичко. Ако не са я махнали, че май от корпорацията казаха, че ще затрият всички стари разширения, дето не са квантови.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: stealth01 в Feb 21, 2020, 10:35
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта.
Не съм виждал, а и се съмнявам да има, лаптоп с инсталиран такъв четец. Тия карти не са такива карти :) Приличат на SIM картите.

Тези неща дето казваш винаги са стояли зад парола.
Кои неща? Нищо не хванах...

Пише Linux. Е, къде може да се намери инфо как да инсталирам електронен подпис под Линукс? Ами на "Линукс за българи"!
Ммм... да. Ама май всеки доставчик на КЕП си има различни устройства и карти, съответно с различни драйвери за тях. Принципно те трябва да изсипят нужната информация.
Аз лично, вече доста години нямам абсолютно никакви проблеми с Инфонотари. Уики-то беше доста добро навремето. Миналата (или вече по-миналата) година, подкаравах един тестов дебиан и си тръгна всичко. Сигурно другия месец ще правя нова инсталация и ще видя как е.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 21, 2020, 10:52
Stealth, знам, какво е ел. подпис. Дори не помня, кога сефте ползвах такъв. Но никога не е било на ГНУ/Линукс, защото никога не съм имал личен. И повярвай ми, знам, че приличат (ТЕ СА) sim. И определено имам такъв четец вграден в лаптопа.

Ел. подпис не е някакво чудо невиждано. Не е нищо повече от един най-обикновен сертификат записан на sim.

„Нещата“ на B-Trust са техните водачи, документация и програми. Под по-популярната ОС например не можеш да подпишеш pdf, ако нямаш такава програма. Doc можеш (в M$ Word) и odf можеш (в АОО), но не и pdf. А данъчните обикновено искат точно pdf, нищо, че те ти пращат най-редовно doc(x). Същото правят всякакви други институции. А за държавни поръчки са направо задължителни, като отделно трябва да им ги занесеш и на диск.


~~~
доп.

Да наистина всеки доставчик ти дава различна, китайска влашка. Но забравяш, че това е ГНУ/Линукс и тук определено държим да нямаме различни водачи, само защото пластмасичката, текстолита и боята идват от различни места. Имаме един. Винаги сме имали по един, независимо за каква апаратура си говорим. Е, както споменах, тук са два. Но са два, просто защото са две конкурентни технологии. Какъвто е случая с Ати и нВидия.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: nslave в Feb 21, 2020, 15:38
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта.
Не съм виждал, а и се съмнявам да има, лаптоп с инсталиран такъв четец. Тия карти не са такива карти :) Приличат на SIM картите.

И аз не съм виждал лаптоп с вграден четец за такива карти, но не виждам защо да няма :) Просто най-разпространеното е да ти седи вътре в устройство като флашка. Иначе си има такива четци за цели карти с чип, които си седят включени в usb и само мушкаш карти в тях.

Пък до опита с различните фирми, не съм си водил статистика.. просто на око преценям, че бая съм се боричкал с тези подписи и ми е съвсем искрена неприязънта към всичките :D Най-вълнуващото приключение е когато някой счетоводител работи с множество подписи, естествено всичките са с различни карти, четци и софтуер за управлението им, който по някакъв начин не е съвместим с другият.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: mimosh в Feb 21, 2020, 15:50
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D

Имам Подпис на Инфонотари. Нямам никакъв проблем с него под Кубунту 18.04 и Виртуален Уиндоус 8.1 на същата система. И под двете системи се инсталира супер лесно. Под Кубунт си има хранилище. Само трябва за Мозила да укажеш пътя до библиотеката. Хромиум работи от раз.
Единственият кусур (или поне аз не успях да направя) да подписвам PDF-и под Линукс (без техният софтуер за подпис) по подобен начин както е с Acrobat Reader.

Обаче повечето държавни институции са пълна скръб ако не си с интернет експлорър. Пробвал съм Egov, системата за електронно връчване - едвам успях да се регистрирам, после работи. Митниците - пълна скръб (трябваше ми EORI номер за пратка от китай). С НАП е ОК


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 21, 2020, 18:15
Хора, можем и 145 форумни страници да изпишем, как нещо не става и да си чешем езиците/пръстите. Предложението беше просто, някой иска ли да участва или не. Нека тези които не искат да участват в създаването на такова нещо, да се отделят в отделна тема и да си пишат там. Тук да останат само тези които искат да участват.

Е какво мислите, да направим ли темата стотина страници  или да свършим нещо полезно?


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 21, 2020, 18:30
Ето сега ти е шанса. Дай един примерен план, какво точно да съдържа(т) това/тези ръководства. Нали искаш нещо конкретно? Дай конкретно предложение за обсъждане.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 21, 2020, 20:50
Ето сега ти е шанса. Дай един примерен план, какво точно да съдържа(т) това/тези ръководства. Нали искаш нещо конкретно? Дай конкретно предложение за обсъждане.
Не знам дали съм най-подходящия "Project manager", до сега не съм правил такова нещо. Ако обаче настоявате, мога да се пробвам. При мен проблема е, че не разползгам с много време и може да се движат бавно нещата.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 21, 2020, 21:11
Казах, какво според мен е най-добре да се направи.
Ето ви план


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 22, 2020, 02:34
Това цялата работа е едно ТНТМ.
Някой трябва да обясни на държавната администрация, че така не се обменят данни с поданиците.
Никъде по света не се правят такива измислени електронни подписи.
Какви са тези карти, какви са тези сертификати и четци бе хора.
Подавам си данъци и формуляри към държавата без никакви такива измишльотини. Бизнесите си комуникират с ДА без никакви такива простотии (не в БГ разбира се). Мога да вдигна телефона и да си променям адреса и да правя разплащания - има си и други методи да ти проверят самоличността.
Никой за нищо не ми иска и удостоверения и уверения - нали държавата има всички данни.

Някой "експерт" ги е метнал на черешата тези НАП-аджии и правят измислени решения и тези компютри само им пречат на бюрата.
Те все едно, че не ги изхакаха въпреки картите и четците.
Същата малоумщина като чета как се свързвали касовите апарати с НАП-а - това го няма и в банановите републики.
За ПУК кодовете пък съм без думи- да идеш на гишето да си го вземеш, ами ако съм на другия край на света.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2020, 08:39
Ами не съм съгласен. Не съм съгласен поне в частта за ел. подпис. Той служи единствено и само за индефикация и е най-доброто измисляно някога. Паролите могат да се забравят. Аз съм забравял изключително важни пароли и съм оставал с пръст в устата. Обикновените сертификати (не записани на интегрална схема) могат да бъдат откраднати. Ел. подпис също може, но също така трябва да откраднат pin-a от главата ти. А имат само три опита. И трябва да го откраднат физически в стила на Джеймс Бонд. И не на последно място тези радио-честотни карти дето ги размятат по офисите да си отварят вратите и т.н. могат да бъдат откопирани с телефон, а по-умните от тях с играчка за десет долара от „Али експрес“. И всичко това от разстояние например 10 метра.

От тази ли, от следващата година ли, държавата ще почне да вгражда подписите в личните карти и това е най-мъдрата идея, която са имали.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: spec1a в Feb 22, 2020, 10:53
От тази ли, от следващата година ли, държавата ще почне да вгражда подписите в личните карти и това е най-мъдрата идея, която са имали.

   И какво и е мъдрото на тази идея ?
   Къде е гаранцията,че някой от МВР например няма да злоупотреби
с данните (особено частния ключ) от личната ти карта ?
   Всъщност същото се отнася и за продаваните ел.подписи -
нали преди да се запишат данните на съответния носител първо
трябва да бъдат генерирани: двойка ключове (публичен и частен)
заявка за сертификат,после се създава и самия сертификат
(подписан от съотв. издател).Та къде е гаранцията,че някой
от фирмата(респ. МВР в случая с личните карти) няма да си копира
тези данни на някое друго място ?


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: stealth01 в Feb 22, 2020, 12:42
Нямам идея кога ще се случат новите документи. Тази година ще има масово подновяване, но май все още са старият модел.
   И какво и е мъдрото на тази идея ?
Всеки, който желае, ще получи ел.подпис и/или ел.легитимация (двете са различни), който може да ползва лесно.
Не ми се навлиза много в offtopic, но видях тарикати, които предлагат сертификати, при които частният ти ключ е метнат някъде в облака. Което е тотално сбъркана идея, ама явно хващат риба в мътна вода...
   Къде е гаранцията,че някой... няма да злоупотреби...
Никога няма пълна гаранция. Винаги някой някъде реже нещо с флекс. Но има добри практики, които носят някакво ниво на поносима сигурност. Приемаме ги, за да може да свършим и някаква друга работа, освен да търсим дупки в ситото.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 22, 2020, 17:26
Абе вие като банкирате или пазарувате онлайн- четци и карти ли използвате (ако не - не ви ли е страх за парите ви или ви е страх само за данъците).
БГ е голяма колкото един приличен град по света, как ли се оправят хората по света без такива четци и без да си свързват касовите апарати към НАП (не съм специалист ама сто на сто се нарушава някой член на конституцията).
А за личните карти нямам думи - никой не ги изпозва за ИД - има си шофьорска книжка за тая работа, още малко и международен паспорт и акт за раждане някой ще вземе да поиска.
От 01.01 всички граждани да си купят по един компютър за възка с НАП и за нищо друго и да е с купен Уиндоус 10 за ФЛ и ДОС за ЮЛ - иначе ще се редите на гише. Интернета да идва от БТК иначе ще ви окрадат данните.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2020, 18:08
Тукашното банкиране в 90% от банките до преди година беше точно с ел. подпис. От година се опитват да го унищожат. Някои като ПИБ го ликвидираха. Вместо него предлагат телефонно. Какво ще да казваш, това за мен е назадък и пълно безобразие. Ей сега ще видим, как се крадат пари. И ми е много интересно, как ще си разпечаташ извлечение от телефон.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 22, 2020, 18:30
Телефонното е само допълнение.
Че те компютърното банкиране ли премахват?!
Сигурно са им избягали админите в чужбина от страх, че БСП-то ще им дигне данъците.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 22, 2020, 18:41
Вече е основно, а както казах в някои банки е и единствено с хоризонт до една, две години навсякъде да се премахне. Може би ще остане в БДСК. Вметка, че там са два варианта. Единия е с парола, втория с ел. подпис, но от настолна програма. Ама при тях бавно стават промени.

Комунетата наистина готвят страшни свинщини и хич не си завиждам в следващите години. Макар днес да се мислим, че от рекордьора Бойко едва ли има по-зле, само въпрос на време е да си спомняме с носталгия за него.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 22, 2020, 23:21
Ами от мойта банка преди месец ме привикаха, че не съм се бил разписал на два документа за кредитната карта, пък ми я били дали.
И тогава ми казаха, че според някакви закони на ЕС, банкирането щяло да става през мобилно приложение. Казах им, че няма как да стане, понеже не ползвам смартфон и не могат да ме задължат да ползвам заради това. Изглежда не съм само аз. Ще видим, какво ще става


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 23, 2020, 00:10
Казваш им, че си сменяш банката тогава.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: laskov в Feb 23, 2020, 00:20
Теодор Михайлов във Facebook. Негов приятел му казал, че еврейският бумеранг като го хвърлиш, се връщал с пари. И той (Теодор) измислил разни шуротии и за други националности.

Руският бумеранг отлитал толкова надалеч, че никога не се връщал.
Американският, след като го хвърлели, се връщал с надпис Made in China.
Китайският се връщал с корона и никой не искал да го хваща.
...
Българският никога не излитал защото всички викали "Не се хвърля така!"


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: stealth01 в Feb 23, 2020, 09:36
Абе вие като банкирате или пазарувате онлайн- четци и карти ли използвате (ако не - не ви ли е страх за парите ви или ви е страх само за данъците).
За банкиране ползвам ел.подпис. При нареждане за превод, трябва документът да е подписан.
При пазаруване on-line аз (а и не само, това е най-разпространеният начин) поръчвам с наложен платеж. Първо вземаш и виждаш, какво си поръчал и след това плащаш в брой.
... свързват касовите апарати към НАП (не съм специалист ама сто на сто се нарушава някой член на конституцията).
Откакто приеха въпросната наредба Н-18, я промениха вече 5 пъти за една година. Мисля, че в момента не нарушава конституцията. Вече не може безконтролно НАП да има достъп до всичко.

Тукашното банкиране в 90% от банките до преди година беше точно с ел. подпис. От година се опитват да го унищожат. Някои като ПИБ го ликвидираха.
Райфайзен май първи отрязаха ел.подписите. Ама те напълно заслужено спътъхнаха като пазарен дял и отдавна не са фактор. Банките заобикалят закона като отказват да приемат законно средство за подпис, а минават в договаряне клиент-банка. Клиентът се съгласява да работи, по определен от банката начин, а банката приема това за подпис. Ако вярваш на банката - всичко е наред. Ако се случи нещо обаче - трудно ще докажеш пред закона някаква нередност. Всичко върви към отказ на банките от отговорност пред закона. И понеже на клиентите им е по-лесно, те приемат всичко...


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2020, 09:55
Ами от мойта банка преди месец ме привикаха, че не съм се бил разписал на два документа за кредитната карта, пък ми я били дали.
И тогава ми казаха, че според някакви закони на ЕС, банкирането щяло да става през мобилно приложение. Казах им, че няма как да стане, понеже не ползвам смартфон и не могат да ме задължат да ползвам заради това. Изглежда не съм само аз. Ще видим, какво ще става

Единственото, което ги задължава ЕС е да имат стандартно за целия съюз JSON API, което да позволи всеки да може да си свързва системите с тях, както е от десетки години в белите държави. Е не знам дали до сега е било точно чрез JSON, но поне от 20 години на запад е възможно. Те обаче го изтълкуваха, че трябва да имат възможност да те шпионират и нищо да не ти дават. Че ДАЖЕ да ти отрежат и настолното банкиране.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2020, 11:04
Абе вие като банкирате или пазарувате онлайн- четци и карти ли използвате (ако не - не ви ли е страх за парите ви или ви е страх само за данъците).
За банкиране ползвам ел.подпис. При нареждане за превод, трябва документът да е подписан.
При пазаруване on-line аз (а и не само, това е най-разпространеният начин) поръчвам с наложен платеж. Първо вземаш и виждаш, какво си поръчал и след това плащаш в брой.
... свързват касовите апарати към НАП (не съм специалист ама сто на сто се нарушава някой член на конституцията).
Откакто приеха въпросната наредба Н-18, я промениха вече 5 пъти за една година. Мисля, че в момента не нарушава конституцията. Вече не може безконтролно НАП да има достъп до всичко.

Тукашното банкиране в 90% от банките до преди година беше точно с ел. подпис. От година се опитват да го унищожат. Някои като ПИБ го ликвидираха.
Райфайзен май първи отрязаха ел.подписите. Ама те напълно заслужено спътъхнаха като пазарен дял и отдавна не са фактор. Банките заобикалят закона като отказват да приемат законно средство за подпис, а минават в договаряне клиент-банка. Клиентът се съгласява да работи, по определен от банката начин, а банката приема това за подпис. Ако вярваш на банката - всичко е наред. Ако се случи нещо обаче - трудно ще докажеш пред закона някаква нередност. Всичко върви към отказ на банките от отговорност пред закона. И понеже на клиентите им е по-лесно, те приемат всичко...


Почвам отзад-напред. Не им е по-лесно. Клиентите нямат избор. Каквото каже банката, това е. А най-силното лоби у нас е банковото. Много отдавна банките са над закона и за тях няма правило, което да важи. Така е поне от началото на века, но силно подозирам, че е било същото в третото царство по сведенията, които имаме от историята.

Проблем е и за самите банки. Ако трябваше да играят честно, отдавна да са фалирали. А те де факто са фалирали. Защо чуждите банки масово напускат страната? Хайде, за гръцките банки се знае. ЕБ ги задължи при кризата да се върнат у дома. Ами другите? Френските банки защо напускат?

Защо отказваме да се присъединим към еврото? Заради българските банки. Те не искат. Я да видим по-известните им собственици. Това са мафиоти от ранга на Цеко Минев, Цветелина Бориславова, Петя Славова. Някои от имената даже не смея да назова, като едни „симпатяги“ от Варна или едни други, пак трибуквени от София. Какво ви говори това? Това са банки на ФСБ. Всичките. Мафията няма намерение да си дава държавата.

=*=

Н-18 е приета през 2011 год. И още от самото начало предвижда безогледни права на НАП. Забележете, че това не е закон. Не е минавало в парламента. Не е обсъждано в правителството. Не е бил дори нужен подписа на фин. министър. РБ никога не е била правова държава и тираничните мерки никога не стигат до обществено обсъждане. А, както виждате не е нужно да минават дори през институциите. В най-добрия случай минават през преходни и заключителни разпоредби на някой закон, нямащ никакво отношение към тях и съставени толкова общо, че изобщо не е ясно, какво означават.

Промените в Н-18 не спират произвола на НАП. Точно обратното. Разширяват го. Вече НАП имат достъп до всеки бит информация във всяка твоя система. И това е право за всеки редови служител. Само чистачката няма да има право да бърника в системите ти.

Това, което си видял като „ограничаващи“ промени, е всъщност изключване на ресурсните системи (познати и като ERP) от обхвата. Това е защото шефовете на САП, Сейлс форс и т.н. още в началото на миналата година се изтипосаха при онова нищожество Горанов и му показаха среден пръст. Казаха му, че да прави, каквото ще, те няма да се съобразяват с него. Но тези „облекчения“ по никакъв начин не касаят системи създадени за българския пазар от български производители.

=*=

Това с наложения платеж много отдавна съм разбрал, че е вид измама. И не само защото тукашните куриери работят като робовладелци, което сме обсъждали. Това е защото вярно имаш право да видиш стоката и да я върнеш. Но има няколко условия. Не за всичко можеш да прецениш от пръв поглед, че работи. Един твърд диск, как ще знаеш, че работи, след като служителя ти го разопакова? А и по-важното. Можеш да върнеш стоката, но това става за твоя сметка. Сиреч при всички случаи си набутан най-малко с цената на доставката.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 23, 2020, 14:42
Ами от мойта банка преди месец ме привикаха, че не съм се бил разписал на два документа за кредитната карта, пък ми я били дали.
И тогава ми казаха, че според някакви закони на ЕС, банкирането щяло да става през мобилно приложение. Казах им, че няма как да стане, понеже не ползвам смартфон и не могат да ме задължат да ползвам заради това. Изглежда не съм само аз. Ще видим, какво ще става

Единственото, което ги задължава ЕС е да имат стандартно за целия съюз JSON API, което да позволи всеки да може да си свързва системите с тях, както е от десетки години в белите държави. Е не знам дали до сега е било точно чрез JSON, но поне от 20 години на запад е възможно. Те обаче го изтълкуваха, че трябва да имат възможност да те шпионират и нищо да не ти дават. Че ДАЖЕ да ти отрежат и настолното банкиране.
Искаш да кажеш, че мога сам да си напиша приложение или програма за десктопа, ако ми е нужна?


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2020, 15:36
Точно това означава, защото на запад е възможно и се прави повече от 20 год. Няма икономически софтуер, който да не ти е обвързан с банкирането. Същото се отнася и за т.нар. клас „домашни финанси“.

Обаче у нас е наопаки и изобщо не знам, кой на теб като частно лице ще ти даде техническа документация. Дават, ама дават на някакви големи с големи връзки. И пак не го правят всички банки. Аз знам за седем.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: remotexx в Feb 23, 2020, 17:15
Така е Гога, ама защо намесваш банките а не кредитните институции? Повечето разплащания са с кредитни карти. Отсам (голямата вода) най-много някой само да си плати вода, ток и т.п. режийни разноски за по под 100ка през онлайн банкирането директно от банката. И то най вече заради защитата (от страна на кред. институция) при грешки ....поради което и трябва много да се внимава и с дебитни карти и по бензиностанциите.

За 20 годишните приложения не знам ама в една фирма дето работих си ползваха още приложение под VB поне на 10+ г. И всички номера на кредитните карти на клиентите им си минаваха през него и всеки месец си им подновяваше автоматично абонамента до изтичане на договора.
Всичко е на доверие, а ако има нещо просто не плащаш и.. там вече се намесват кредитната институция да си свърши работата, те нали за това са създадени, за защита на клиента ..


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2020, 17:36
У нас това дето вие му викате кредитни институции, ние му казваме банки, а това дето вие наричате (инвестиционни) банки у нас се нарича КТБ и е незаконно ;)


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 23, 2020, 19:34
Хора, аз се отказвам от тоя форум и каквото и да било свързано с него.
 Няма значение каква тема се отваря, след 4-5 мнения се превръща в някакво дъдорене по съвсем друга тема, обикновено близка до зададената ама не съвсем.
Ако ми се наложи някога да ползвам електронен подпис или друго под линукс, определено няма да взема необходимата информация от тук, нито шшък после ще споделя тук резултата или трудностите които са преудолени за да се случат нещата.
Не знам дали разбирате, но това поведение гони "старите" линукс потребители и плаши новите да попитат. Няма значение дали ще се пише някаква инструкция или не, поведението във форума е ужасно. После се оплаквайте, че дискусиите вече не се водят по форуми а във фб или слак. Ами така ще е. И по-лошо ще става.

Адиос!


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: Acho в Feb 23, 2020, 20:53
Еми всеки си знае как да постъпи.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 23, 2020, 21:08
Хора, аз се отказвам от тоя форум и каквото и да било свързано с него.
 Няма значение каква тема се отваря, след 4-5 мнения се превръща в някакво дъдорене по съвсем друга тема, обикновено близка до зададената ама не съвсем.
Ако ми се наложи някога да ползвам електронен подпис или друго под линукс, определено няма да взема необходимата информация от тук, нито шшък после ще споделя тук резултата или трудностите които са преудолени за да се случат нещата.
Не знам дали разбирате, но това поведение гони "старите" линукс потребители и плаши новите да попитат. Няма значение дали ще се пише някаква инструкция или не, поведението във форума е ужасно. После се оплаквайте, че дискусиите вече не се водят по форуми а във фб или слак. Ами така ще е. И по-лошо ще става.

Адиос!
Радвам се за теб, че ФБ ти решава проблемите.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: danaildr в Feb 23, 2020, 21:16
Хора, аз се отказвам от тоя форум и каквото и да било свързано с него.
 Няма значение каква тема се отваря, след 4-5 мнения се превръща в някакво дъдорене по съвсем друга тема, обикновено близка до зададената ама не съвсем.
Ако ми се наложи някога да ползвам електронен подпис или друго под линукс, определено няма да взема необходимата информация от тук, нито шшък после ще споделя тук резултата или трудностите които са преудолени за да се случат нещата.
Не знам дали разбирате, но това поведение гони "старите" линукс потребители и плаши новите да попитат. Няма значение дали ще се пише някаква инструкция или не, поведението във форума е ужасно. После се оплаквайте, че дискусиите вече не се водят по форуми а във фб или слак. Ами така ще е. И по-лошо ще става.

Адиос!
Радвам се за теб, че ФБ ти решава проблемите.
Не съм казал това. Казах, че тук много хора се оплакват, как хората вече си задават въпросите там а не във специализираните форуми.
Пиша това, само като уточнение. ФБ не може да ми реши проблем, проблемите се решават от хора.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 23, 2020, 21:24
Ние пишем, ако не сме хора, би трябвало да сме извънземни. Не зная друг вид, да може да пише смислена реч.
И какво общо има дърдоренето с полезната информация. Ако приятели/ки седнат на по кафе или нещо друго, по строго определена тема ли трябва да говорят?
Аз например с Гогата няма как да се видя, освен ако не хвана влака за към техния край. Кола още не ползвам.
Та, що да не си говорим и за други неща? Все тая. Всеки си решава. Не мога да го разбера това...


Сбогом и благодаря за рибата!


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 23, 2020, 21:47
Данаил е прекалено готин. „Познавам“ го откакто беше 19 годишен, туко що завършил техникума. Винаги е бил добронамерен и винаги е бил готов на всеотдайна помощ. Но винаги е бил и идеалист. Напомня ми на мен, преди да стана циничен чичко. Така, че не го обвинявай. Той вярва в съвършения свят. А света все някога трябва да стане такъв или ще изчезне.

Да ме видиш може. Пролетта съм обещал да заведа благоверната на зоопарк за през деня. Ще се върнем с вечерния влак. Ще ти звънна, когато сме в Софето да се видим. Пазя ти номера.

Жалко е само, че вярва в Spybook. Това е една кочина. Но пък и никой не е забранил да се омажеш, когато искаш. Проблем е единствено, че след толкова много години все още не разбира, как точно действат форумите, но пък ти му го обясни много добре. Обясни му го по-добре, отколкото аз бих успял.

Наздраве!

п.п. Допивам третата стограмка със салата от черна ряпа. Това беше на прѝмоция в Кауфланд. Наздраве!


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 23, 2020, 23:05
Наздраве! Аз обърнах одеве три Пади-та в едно заведение и сега чакам да си заспя славко  ;D


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: go_fire в Feb 24, 2020, 08:24
Какво е Пади?


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 24, 2020, 09:19
Уиски някакво


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: stealth01 в Feb 24, 2020, 18:11
Малко интересни размисли - Квалифициран електронен подпис на юридическо лице не съществува - https://blog.bozho.net/blog/3494



Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: 4096bits в Feb 24, 2020, 19:36
Малко интересни размисли - Квалифициран електронен подпис на юридическо лице не съществува - https://blog.bozho.net/blog/3494
Нагледали сме се на безумия и абсурди. Бих се впечатлил, ако всичко беше измислено така, че да работи нормално и да не могат да се създават проблеми и главоболия. Още не съм попадал на такъв закон или акт.


Титла: Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен
Публикувано от: jet в Feb 25, 2020, 02:32
Това само потвърждава моята теза за безумието на тези подписи.
Човек като чете тези простотии остава с впечатлението, че само в БГ са плащат данъци и се комуникира с държавата.