Автор Тема: Линукс за DRM процесори  (Прочетена 15603 пъти)

zaeto

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Линукс за DRM процесори
« -: Feb 13, 2015, 21:52 »
Здравейте, на това място някой хора пишат "здравейте колеги" обаче аз няма да го напиша, защото не съм линукс потребител, колкото и да харесвам идеята за отворения код, аз съм един абсолютен Незнайко, който обаче един ден би искал да бъде линукс потребител, но поради ред независещи от мен причини, нямам идея кога бих могъл да намеря време да науча поне минимума който ми е необходим.

Сега за проблемът ми: занимавам се с музика на компютър любителски, и често пътувам за по няколко месеца на място на което не мога да си взимам компютъра, там разполагам само с таблета си. Той е китайски, mid708, с процесор Allwinner A13... Естествено работи с ужасната операционна система андроид, която по рождение не е проектирана да поддържа аудио стрийминг в реално време, когато се инсталират приложения за работа с аудио, от рода на виртуални синтезатори и други такива, има непригодно голямо забавяне във времето между момента в който кажа нещо на микрофона или натисна клавиш на виртуалната миди клавиатура, и моментът в който чуя звук в слушалките. Просто тази система явно е създадена за прекалено масовите нужди на хората които просто искат да си джиткат из нета с таблетите и телефоните си. Нямам възможност да си купя друго устройство, а и единствените операционни системи от популярните които поддържат аудио в реално време без латенция са ios, а тази идея не ми харесва, дори да ги имах парите.

Сега въпросът ми - чел съм че има дистрибуции на линукс, които са специално за ARM процесори, като например тези в таблетите. Ако успея да подкарам линукс на таблета ми, но истински, а не емулация, си мисля че може би мога да му подкарам след това с помощта на добри хора които разбират, една ALSA примерно, и да имам устройство което ми отговаря на потребностите за работа с аудио в реално време. За съжаление не разбирам от линукс, опитвал съм да се образовам сам но наистина нямам време за това, колкото и да ми се иска. И сега може би изнаглям сериозно, и ви питам дали някой от вас би могъл и би искал да ми даде някакви напътствия как да успея да инсталирам линукс на този таблет, с този процесор, при това имам нужда от напътствия като за много начинаещ... Извинявам се предварително ако въпросите ми са неуместни тук в светът на отворения софтуер и хората които знаят много, и знанията им се дължат на труда им и навярно никога не са научавали нищо на готово.
Активен

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #1 -: Feb 14, 2015, 01:10 »
Принципно, едва ли някой тук му се е налагало да прави подобно нещо, затова и малко трудно може да ти се даде готово решение.

Най-простото, според мен, е да намалиш аудио латентността на самия Андроид, който имаш. Тършуваш по настройките, през терминал и т.н. Просто трябва да потърсиш в Интернет/гоогле за повече информация. Все някой някога му се е налагало да го прави това на Андроид. Ето примерно по ключови думи "how to reduce audio latency on android" ми излиза това в гоогле - клик

Някои от големите дистрибуции имат версии за ARM платформата, но дали ще поддържа точно твоя таблет хардуер е отворен въпрос - просто трябва да потърсиш. Виж Убунту, например - имат списък с поддържания хардуер, ако намериш твоя, значи може и да стане номера :)

Винаги остава варианта да си вземеш малък по размер лаптоп и да му инсталираш съответния Линукс - така ще имаш пълната свобода да правиш каквото си искаш.

ПС: Проблема ти е интересен, но за съжаление самия аз нямам достатъчно време да седна и да чета, и да те насоча повече от това, което до тука написах.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #2 -: Feb 14, 2015, 11:03 »
Заето, добре дошъл. Хора като теб са каквито ни трябват и каквито търсим. Имаш подходящата нагласа, изследователски дух и смелост. Нашият свят е тъкмо за теб и ще стане твой.

Бързам веднага да отговоря на смътното ти предположение. Даром много ще получиш. НО! Трябва да положиш труд. А виждам, че си готов на това. Извади и късмет. Това, което ти трябва е правено от българи макар не в цялост.

Подкарването на ГНУ/Линукс върху планшет е сравнително проста задача (но изнервяща). И има насоки на български. За твое щастие дори видео:

https://www.youtube.com/watch?v=DemPtvLfRnM

Така само обясненията на чудесният Анави не са достатъчни, ще трябва и четене. Достатъчни са, но ако имаш опит, а ти нямаш. Хубавото е, че Леон дава във видеото точните връзки, които ти трябват.

Но това е половината работа. Имам още една добра новина за теб. Нашата ОС, която съвсем скоро ще наричаш своя, е най-добрата за звук. И отново има информация на български и то точно в този форум. Изрови мненията на ЗевсБГ. Особено има една голяма тема за звука, където той щедро обяснява, какви конфигурации трябва да се направят. Има цели дистрибуции посветени на звука като Musix и Dynebolic. Лошата новина е, че не могат да се приложат пряко към Арм, защото нямат такива версии и едва ли ще имат, имайки предвид спецификата им, но ще можеш да ги разгледаш и вземеш идеи.

Успех!


п.п. Арда, ще го поддържат, неговото устроиство е sunxi. Има готови дебиани, убунтута, федори, каквото се сетиш. Уцелил е най-ползваният SoC;

п.п.п. Заето не знам в каква връзка споменаваш ужасяващият digital restriction managment в заглавието ???
« Последна редакция: Feb 14, 2015, 11:09 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #3 -: Feb 14, 2015, 14:25 »
//извън темата: go_fire, понякога е удоволствие за мен да те чета.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #4 -: Feb 14, 2015, 16:51 »
Има една дистрибуцийка Ubuntu Studio. Там ще можеш да видиш и какви приложения можеш да си качиш. Сигурно има и други, но ще ти е насока.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zaeto

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #5 -: Feb 14, 2015, 22:43 »
Леле колко сте готини, благодаря ви. Аз попаднах на това http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4677645 . Специална версия за процесора на моя таблет, точно модела на таблета ми го няма там, ама следното "Если вашего устройства нет в списке и оно на базе чипа Allwinner, то можно пробовать любое другое, возможно всё заработает, т.к. конфигурации очень похожие, но скорее всего так же потребуется скопировать в корень boot раздела оригинальный файл script.bin с девайса. Для устройств из списка файл script.bin уже идет в комплекте и копирутется установочным скриптом вместе в загрузчиком uboot и ядром." Да се надявам че така ще стане. Нещо ме притеснява, аз си мисля че линукс е свободен софтуер, а сега виждам тази тема в торент сайт и се чудя дали е някаква крадена версия, иска ми се не незаконен истински линукс който да ми върши работа а не да се чувствам сякаш съм с хакентош : ) Притесненията ми основателни ли са? Ако не са ще опитам да се справя, нямам компютър с линукс, поради независещи от мен причини точно сега нямам възможност да мина на линукс понеже двамата с приятелката ми ползваме нейния компютър, моят личен лаптоп си почива в къщата на родителите ми, с външен CRT монитор понеже дисплея му е счупен и не мога да си го взема тук и да му туря линукс както искам, но ще опитам с wubi. Ще следвам напътствията, надявам се да се справя : ) Ще ви питам за помощ ако се окаже че някъде бъркам, а съм сигурен че май ще имам голяма нужда от помощ най-малкото за подкарването на JACK audio.

Това че звукът в линукс е готин не ме учудва, чел съм че андроид използва линукс за основа, а звукът на андроид е наистина впечатляващ като за устройство без специална звукова карта. Това Ubuntu Studio го разгледах, има много добра DAW програма, още преди доста време бях чел че е наистина много добра и знаех че ако някога минавам на линукс ще искам да я пробвам.

Ще си пусна видеото в което нашият човек разказва за подкарването на линукс на таблет, за съжаление ежедневието ми е изключително орязано откъм свободно време в което мога да се самообучавам, но нямам търпение да го изгледам, сигурен съм че ще ми бъде поне малко полезно, въпреки липсата ми на опит.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #6 -: Feb 14, 2015, 22:53 »
... аз си мисля че линукс е свободен софтуер, а сега виждам тази тема в торент сайт и се чудя дали е някаква крадена версия...
 Притесненията ми основателни ли са?
Не са. Тази чудесна технология не се използва само за крадене.
Дистрибуцията Fedora (напр.) използва торент като един от основните начини за сваляне.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #7 -: Feb 14, 2015, 23:15 »
Торентите по принцип са стимул за притеснение. Не знае човек, какви троянци има вътре. Обаче. Арм не е точно стандартна архитектура. Знаеш, че каквото подкараш на Интел ще върви на всяка съвместима интегрална схема. За съжаление това тук не е така (има друго видео на Леон за tuxconf дето обяснява повече). С две думи от Арм до Арм има разлика. Все едно пъзел, всеки взима различни части да си сглоби нещо. Rutracker не е точно случайно място и при положение, че посявки има, торента е читав, без гадости. Vox populi дет' се казва.

Има готови дистрибуции и както сам си се насочил, бих те посъветвал да започнеш от тях. После може да си пробваш силите със самостоятелно изградена. Има множество инструменти за целта. Най-приятелски е Yocto. Той е така да се каже рецептурна книга.

Това, че не намираш време, не е проблем. Кой ли днес има време?! Като се зарибиш, време ще намериш. Междувременно на компютъра на приятелката ти може да изпробваш да си играеш на виртуалка. Това няма да засегне системата ти по никакъв начин.

п.п. Ласков говори, че ние действително разпространяваме по торенти. Това е така. Торентите са измислени за нашите нужди, не за крадене на филми. Последното се е случило, понеже се е оказало полезно и за крадците.  В този случай, понеже защита в протокола не е предвидена, то се публикуват едни т. нар. контролни суми, по които се проверява дали нещото отговаря на оригинала. Но това е за „нормалният свят“. При Арм няма такива контролни суми, но вече ти казах показателя, по който сравнително може да се довериш.
« Последна редакция: Feb 14, 2015, 23:17 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #8 -: Feb 14, 2015, 23:28 »
Не е като да няма избор. Можеш и сам да потърсиш за още. Препоръчвам теглене от официалните сайтове.

http://www.ubuntu.com/download/server/arm
https://www.debian.org/ports/arm/
http://archlinuxarm.org/

Последното няма да ти е лесно като за новак.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zaeto

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Re: Линукс за DRM процесори
« Отговор #9 -: Feb 15, 2015, 16:43 »
Разгледах линковете от официалните сайтове, ама ми се струва че с тях ще ми е по-трудно, мисля да опитам първо с това което намерих в рутракер... В смисъл то си е точно за моя процесор, за който бях чел че е сред процесорите за които най-много има такива линукси, няма май да ми се наложи да правя самостоятелно изграждане. Ще опитам да подкарам виртуална машина на лаптопа, той е доста старичък с ХП, и има много малък хард но мога да звънна на брат ми ако иска да ми помогне той със записа на ес де картата, той се е занимавал с линукс малко. Само трябва да си намеря карта 8 гигабайта, и скоро ще имам една две седмици свободно време и се надявам да успея : )
Активен