Покажи теми - dejuren
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / 25 юни - Ден на дружбата и обединението на славяните -: Jun 26, 2013, 03:12
Пропуснах цял ден, ама така като не си чета новините. На патерици: честито празник!
2  Нетехнически теми / Коментар / LEGO представя конструктор за създаване на роботи с линух фърмуер -: Jan 08, 2013, 23:15
Източник: http://www.opennet.ru/opennews/art.shtml?num=35780

Компанията за играчки LEGO анонсира подготовка за пускане на Mindstorms EV3, ново поколение конструктори от серията Mindstorms, предназначени за конструиране на роботи. Отговарящия за управлението на роботите фърмуер е написан на Linux база. За  управление на роботите са подготвени приложения за Android и iOS. Средата за разработка ще бъде на основа на визуалната среда LabView, освен това ще се поддържат определени логики на RobotC и други езици за програмиране.

Новата платформа Mindstorms EV3 е построена на база ARM9 SoC (300 MHz), съдържа 64 Мб ОЗУ, 16 Мб Flash и позволява създаването на 17 предопределени типове роботи, от манипулатори и роботизирани машини до крачещи човекоподобни роботи и системи, напомнаящи змия и скорпион. Платформата има слот за SD-карт, WiFi, USB Host, Bluetooth, три сервопривода, два сензора на допир, датчик на инфрачервено излъчване за следене движенията на други роботи и четири порта за връзка с други конструкции LEGO. Очаква се конструкторът да постъпи в продажба през втората половина на 2013, цената на базовия набор ще бъде $350.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Julian Assange: A Call to Cryptographic Arms -: Dec 04, 2012, 23:54
Откъс от "Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet"

Тази книга не е манифест. Не е време за това. Тази книга е предупреждение.

Светът не се плъзга, а препуска в нова транснационална дистопия. "Това развитие не е правилно" признават извън националните кръгове за сигурност. То е скрито под тайни, мащаби и сложност. Интернет, най-голямото ни средство за еманципация, се е превърнал в най-опасния инструмент за улесняване на тоталитаризма, който някога сме виждали. Интернет е заплаха за човешката цивилизация.

Тези трансформации са дошли тихо, защото тези, които знаят какво се случва в глобалната индустрия за наблюдение нямат стимули да говорят. Извън естествения път, в рамките на няколко години глобалната цивилизация ще бъде постмодерна дистопия за наблюдение, от която да се избяга с изключение на най-квалифицираните индивиди ще бъде невъзможно. В действителност, ние може вече да сме там.

...

Но ние открихме нещо. Единствената надежда срещу тоталната доминация. Надежда която със смелост, проницателност и солидарност ние бихме могли да използваме, за да устоим. Странно свойство на физическата вселена в която живеем.

Вселената вярва в криптирането.

...

Криптографията е висша форма на ненасилствено пряко действие. Докато държавите от ядрения клуб могат да упражняват неограничено насилие дори над милиони хора, силната криптография означава, че държавата, дори и чрез упражняване на неограничено насилие, не може да наруши намерението на хората да пазят своите тайни.

Силната криптография може да устои на прилагането на насилие в неограничен размер. Никакво насилие не може да реши един математически проблем.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Google срещу цензурата в Интернет -: Nov 26, 2012, 00:56
https://www.google.com/takeaction/

“A free and open world depends on a free and open Internet. Governments alone, working behind closed doors, should not direct its future. The billions of people around the globe who use the Internet should have a voice.”
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Търся универсален гаечен ключ от Балканче -: Nov 16, 2012, 16:57
Оня с многото дупки. Ако някой има излишен плийз да ми пише на лични.
6  Нетехнически теми / Коментар / find / -t boson -n higgs -: Jul 13, 2012, 06:18
Слова на благодарност към линух (специално Scientific Linux и Ubuntu) от изследователите на CERN по повод откриването на бозона на Хигс:

http://www.reddit.com/r/linux/comments/w2ly6/new_boson_found_by_linux/
7  Нетехнически теми / Пътят към wiki.linux-bg.org минава оттук / Заглавна страница на вики-то -: Jun 10, 2012, 00:25
... и по-точно кой е отговорен за нея? При съществуващата заглавна страница вики-то си е чисто и просто неизползваемо. Страницата трябва да се промени така, че да включва меню за избор на категории от статии, които категории от своя страна да включват списък на статиите като пример  това (категории в навигацията отляво) и това (категории директно в тялото на началната страница) вики-та с които работих/работя. Идеята "Какво може да направите" въобще не е това с което трябва да се срещне един начинаещ. Разбира се очакваме един начинаещ по стара българска традиция да зададе въпрос за N-ти път във форума, вместо да потърси документация, но все пак...

PS Бих натракал някаква страница, но съществуващата е защитена (както и трябва да бъде). Help.
8  Нетехнически теми / Коментар / Hewlett-Packard сертифицира Ubuntu 12.04 LTS за сървърите HP ProLiant -: Apr 20, 2012, 16:08
Компаните Hewlett-Packard и Canonical обявиха сертифицирането на  сървърния вариант на Ubuntu 12.04 LTS за сървърите от семейството HP ProLiant. HP отбелязва Ubuntu Server като най-зрялата платформа за развръщането на облачни системи на базата Openstack и за създаване на клъстери за обработка на големи обеми данни. Сътрудничеството с Canonical предвижда както возможност за продажба на сървъри с вече инсталирано Ubuntu, така и обеспечение на поддръжката при използване на ОС на по-рано продадени сървъри.

Обявено беше също, че компанията Hewlett-Packard е взела решение за обеспечение на официална поддръжка на Ubuntu Linux като опция за произвежданото оборудване, включително най-новите системи Generation 8 (Gen8). Освен това сътрудничеството с Canonical ще бъде продължено при подготовката на бъдещите модели сървъри. В частност се обсъжда стратегия за производство на ARM-сървъри с прединсталирано Ubuntu.

Освен Ubuntu, за сървърите HP ProLiant са сертифицирани Red Hat Enterprise Linux (RHEL), SUSE Linux Enterprise Server (SLES) и Oracle Linux. Предните версии на Ubuntu бяха сертифицирани само като десктоп-системи за някой модели ПК и ноутбуци на HP, сървърната редакция минава сертификация в Hewlett-Packard за пръв път. Сертификацията от производителя на оборудване е основен критерий за качество за корпоративните клиенти, свидетелстващ за успешното преминаване на комплекс тестове за пълна съвместимост с даден модел хардуерен продукт. При инсталация на сървър HP на сертифицирана ОС ползвателят има възможност да се обръща в сервиза на HP без нарушение на гаранцията.

Източник: http://www.opennet.ru/opennews/art.shtml?num=33647
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Бла-бла из „Филтриране (налагане на цензура) на реклами и неприятни предавания / филми“ -: Apr 02, 2012, 00:54
/off
В Щатите това са го решили, купуваш си TiVo :)

В Европа обаче май нещо идеята среща прекалено голяма съпротива (конспирация?).
И в Европа има решение - купуваш си ПиВо и намаляваш гледането на телевизия ;D


Отделих offtopic от оригиналната тема тук, за да можем спокойно да си говорим за телевизията и качеството ѝ, за пиенето и последствията от него и т.н. Нека в другата тема да бъдат само постове с техническа насоченост. :)

bop_bop_mara
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За пушачите: какво всъщност пушим -: Jan 07, 2012, 20:04
Попаднах на този клип в ютуб: http://www.youtube.com/watch?v=fUuIb612C4k&feature=player_embedded
С няколко думи какво слагат в цигарите тютюневите фабрики - една много малка част истински тютюн, и в по-голямата част - листни жилки от тютюневи листа, хартия, напоени с химически вещества за запазване на "аромата" и засилване на зависимостта на пушача от никотина. Интересно беше и да се чуе как себестойността на кутия цигари е 1 (един) цент.
11  Нетехнически теми / Коментар / FSF петиция против ограничение от Microsoft - подписваме! -: Nov 24, 2011, 19:30
FSF (Free Software Foundation) открива петиция за защита на възможността за инсталиране на свободен софтуер с въвеждането от Microsoft (R) на UEFI "Secure Boot" със Windows (R) 8, който вече си заслужи прозвището Restricted (ограничаващ) Boot. Идеята е производителят на хардуер да разрешава инсталирането на софтуер подписан от производителя му със ключ, при което за получаването на стикера "Microsoft (R) Windows (R) 8 compatible" производителят на дънна платка ще е длъжен да включи ключовете на микромеките, забранявайки инсталирането на какъвто и да е друг софтуер на този хардуер! По стандартния начин Microsoft (R) отрича подобно тълкуване, но фактите говорят обратно.

Компаниите Hewlett-Packard, Dell и AMI вече откликват на призива на общността като се задължават да включат в продуктите си опция за изключване на ограничителя.

Red Hat и Canonical съвместно са подготвили  препоръки за останалите производители на хардуер за непременно включване на опция за избор за включване или не на "режима на безопасно зареждане", без да се нарушават условията за получаване на "Microsoft (R) Windows (R) 8 compatible" (проклет да е!).

Формата за подписване на петицията ще намерите тук:

http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/statement
12  Сигурност / Системна Сигурност / Сериозна DoS-уязвимост в HTTP-сървъра Apache (CVE-2011-3192) -: Aug 27, 2011, 18:53
В http-сървъра Apache е нaмерена опасна уязвимост, позволяваща предизвикването на  отказ от обслужване через изчерпване на цялата достъпна памет. Опасността от уязвимостта се задълбочава от това, че за нея е достъпен готов експлоит, позволяващ атакa от една машина с генерация на минимален трафик. При отсътствие на отделни лимити за размера на отделената от Apache памет след изпълнение на експлоита следва пълно изчерпване на паметта с вход в безкрайно свoпиране без възможност за достъп до конзола.

Проблемът е предизвикан от грешка в реализацията на поддръжката на зареждането на части от файла в указан диапазон (например, след прекъсване на съединение може да се извика зареждане от определена позиция). Грешката е свързана с това, че при обработка на заявка, съдържаща голямо число диапазони (например, "Range:bytes=0-,5-1,5-2,5-3,...,5-1000") в съчетание с използване на gzip-компресия на върнатия резултат се изразходва твърде много памет. Например, ако в заглавната част Range се предадат 1000 диапазона, то Apache се опитва отделно да компресира всеки диапазон. Всяка операция компресия изисква много памет (дори за компресиране на един байт се отделя буфер за компресия на блока), в резултат е лесно да се изчерпи цялата налична памет. За успешна атака е достатъчно изпращането на около 50 подобни заявки със съставен Range на сървър.

Проблемът присъства в Apache 2.2.x, включително и последния релиз 2.2.19. Поправка засега е достъпна във вид на пач. Има и няколко способа за временна защита, не изискващи прекомпилация на Apache. Например може принудително да се почиства заглавната част Range с помощта на mod_header ("RequestHeader unset Range" и "RequestHeader unset Request-Range") или да се блокират дълги последователности Range через mod_rewrite:

Код:

   # Вариант 1:
   RewriteEngine On
   RewriteCond %{HTTP:Range} bytes=0-[0-9]+, [NC,OR]
   RewriteCond %{HTTP:Range} bytes=([0-9-],){4,} [NC,OR]
   RewriteCond %{HTTP:Range} bytes=[0-9,-]+,0-(,|$) [NC]
   RewriteRule .? http://%{SERVER_NAME}/ [NS,L,F]

   # Вариант 2:
   RewriteEngine On
   RewriteCond %{REQUEST_METHOD} ^(HEAD|GET) [NC]
   RewriteCond %{HTTP:Range} ([0-9]*-[0-9]*)(\s*,\s*[0-9]*-[0-9]*)+
   RewriteRule .* - [F]

   # Вариант 3:
   RewriteEngine On
   RewriteCond %{HTTP:Range} bytes=0-.* [NC]
   RewriteRule .? http://%{SERVER_NAME}/ [R=302,L]



Интересно е, че теоретическата възможност за подобна атака известния полски експерт по компютърна безопасност работещ в Google Михал Залевски (Michal Zalewski),  е съобщил още преди 4 години, но проблемът по някакви причини не е бил приет сериозно и поправки не са били внесени.

Разработчиците на  Apache публикуваха официален отчет за уязвимостта, в който посочват, че в мрежата е регистрирана вълна DoS-атаки, базирани на тази уязвимост. Обновяване за Apache 2.0.x 2.2.x се планира да бъде пуснато в течение  на 48 часа, следователно трябва да бъде достъпно в рамките на следващите няколко часа. Клонът Apache 1.3.x също е уязвим за проблема, но обновление за него няма да се прави, тъй като поддръжката му е прекратена. На администраторите се препоръчва срочно да приложат посочените по-долу обходни методи за защита.

Забележка: Уязвимостта също може да се експлoатира чрез хедър 'Request-Range', затова приведените методи за защита са неефективни (трябва да се добави в конфигурацията "RequestHeader unset Request-Range" за блокиране на работата на устарелия хедър Reqest-Range, исползван само в Netscape Navigator 2-3 и MSIE 3).


  • Исползване на SetEnvIf за Apache 2.0 и 2.2:
Код:
  # Премахваме заглавната част Range, ако в нея има повече от 5 диапазона
  SetEnvIf Range (?:,.*?){5,5} bad-range=1
  RequestHeader unset Range env=bad-range
  RequestHeader unset Request-Range
  # добавяме в лог за опитите за атака
  CustomLog logs/range-CVE-2011-3192.log common env=bad-range

  • Исползване на mod_rewrite за Apache 1.3 и 2.x:
Код:
   RewriteEngine on
   RewriteCond %{HTTP:range} !(bytes=[^,]+(,[^,]+){0,4}$|^$)
   RewriteRule .* - [F]
   RequestHeader unset Request-Range
  • Ограничение на максималния размер на поле чрез директивата "http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/core.html#limitrequestfieldsize>LimitRequestFieldSize 200", където 200 е размера на параметрите в байтове. Внимание, този параметър действа за всички полета, което може да доведе до проблеми, например при исползване на големи cookie.
  • Исползване на mod_headers за пълна забрана на заглавния Range - "RequestHeader unset Range". Този метод може да доведе до неработоспособност на някои приложениякато програми за зареждане на файлове, PDF и плейери на поточно видео;
  • Исползване на специален модул mod_rangecnt (готови сборки за някои редки платформи), контролиращ числото диапазони във директивата Range.

Update: Обновлението 2.2.20 е достъпно
13  Нетехнически теми / Коментар / 11.04 Natty Narval релийз парти -: Mar 29, 2011, 23:46
Жентълмен, наближава релийза на Убунту 11.04 Натти Нарвал, и времето за релийз партита. Екипа на ubuntuusers-bg.org се осмелява да ви покани на събитието, стига то да получи тласък от нашите доброволци. Не се стеснявайте, всички вие също може да станете доброволци по организацията на местно парти (и да прехвърлите всички Убунту фенове на Шлак или Федора или друга любима дистрибуция). Във всеки случай ние всички сме от един екип и трябва да работим заедно за разрешаването на бъг №1. Координацията се провежда във форума, както и в IRC канала на Убунту-БГ: http://ubuntuusers-bg.org/index.php?topic=3107.0 #ubuntu-bg @freenode.net
14  Нетехнически теми / Коментар / Група за свободен софтуер в Евро-парламента -: Feb 10, 2011, 18:24
Инициатор на създаването на групата е един от представителите на Партията на зелените. Групата се нарича Евро-парламентарна група на ползващите свободен софтуер (European Parliament Free Software User Group - EPFSUG). Групата е създадена за популяризация на свободния софтуер и продвижване на  идеята за замяна на обслуживащите проприетарни IT-системи на парламента със открити аналози. Групата е отворена - всеки желаещ член или работник на парламента може да се присъедини.

Един от мотивите за учредяване на новата група е неудволетвореността от качеството на работа на десктоп-системите исползвани в парламента. В частност, исползвания в парламента пощенски сървър и web-браузър не позволяват на членовете на парламента и асистентите им да организират ефективна отдалечена работа с пощата. Erik Josefsson, съветник на групата на Зелените по въпросите на интернет не намерил друг изход освен да инсталира собствен пощенски сървър на база отворен софтуер и да го настрои като промежутъчен интерфейс към остарялата проприетарна пощенска система на парламента. Има шанс да се разглежда възможността да се предостави достъп към сървъра и на другите членове на парламента.

Източник: http://www.osor.eu/news/european-parliament-starts-free-software-user-group
15  Нетехнически теми / Коментар / Разработка на универсален интерфейс за инсталиране на програми AppStream -: Jan 25, 2011, 17:44
На проведената в Германии конференция, посветена на въпросите за инсталиране на програми в Linux, от представителите на проектите Fedora, Ubuntu, Debian, Suse и Mandriva е била разгледана целесъобразността за създаване на универсален формат на пакети и единен интерфейс за управление инсталирането на програми. Обобщавайки резултатите от обсъжданията в мейл-листа на разработчиците на PackageKit е бил представен проектът AppStream. Крайна цел на проекта е формирането на единен API, разработка на формат за обмен на мета-данни и создаване на графичен интерфейс на потребителя, който да позволява инсталация и премахване на програми.

AppStream е клиент-сървърна система, определяща общите способи на сбор на информация за пакетите и съставена от четири базови части: клиент, огледало на мета-данни, структурен сървър и сървър за социална активност (обсъждане, гласуване) Вместо формиране на супер-пакети, които може да се инсталират на всяка дистрибуция, се планира създаване на обобщен индекс мета-данни от различните репозитории и источници на пакети. Мета-данните ще се съхраняват на отделен сървър, натрупващ информаця за достъпните пакети, типовете достъпни репозитории и местата на фактическо разположение на пакетите. Структурния сървър се занимава с извличане на информаця за пакетите от .desktop-файлове, формирани от създателите на дистрибуциите за всеки пакет и формирането на резултатни XML-индекси ("appdata.xml").

В качество на клиентски софтуер като най-оптимален интерфейс се разглежда Ubuntu Software Center, който се планира да бъде портиран за работа с PackageKit и индексът за търсене xapian, через който ще бъде организирано търсенето на мета-данни. Непосредствената инсталация на програми ще бъде осъществена при посредничество на системата PackageKit, която ще привлича щатните средства от всяка дистрибуция (yum, apt, conary, box, alpm, smart, pisi, zypp и т.н.). Поддръжката за водене рейтинг на пакетите и организация на обсъждането им ще се реализира чрез външни OCS-сървъри(Open Collaboration Services).

По мнението на инициаторите на проекта потребителите при управление на програмите не трябва да вникват в технически детайли, не трябва да се занимават с библиотеки, зависимости и вопроси за съвместимост. Програмите просто трябва да се инсталират, изтриват и обновяват. При това потребителя трябва да има възможност за всестранна оценка на програмите чрез разглеждане на скрйиншоти, четене на обзори, обсъждане с други ползватели, оценки на рейтинги и популярност на използване на приложенията. От допълнителната информация, която се планира да се показва също така може да се отбележат данните за степента на локализация, сведения за излизането на актуални версии от upstream-проектите и дати за планираните публикувания на нови версии.

Източник:
http://www.opennet.ru/opennews/art.shtml?num=29377
http://lists.freedesktop.org/archives/packagekit/2011-January/006146.html
Страници: [1] 2