Автор Тема: КПД  (Прочетена 9235 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: КПД
« Отговор #15 -: Sep 11, 2021, 11:12 »
   Така и така си говорим на тази тема,я дай линк към сайт,където има
описан генератор на свободна енергия (пък дори и описанието да е
объркано умишлено). Казваше,че си виждал подобно нещо.

Опасявам се, че не мога да съм много полезен. С тези неща се занимавах от около две хилядната до към десета някъде. Тогава силно ме вълнуваше теория на заговорите, а където е тя, винаги има извънземни, винаги има „самоубийството“  на Тесла и разбира се безплатна енергия. Тия трите си вървят в комплект.

У нас имаше цели форуми посветени на това със странни имена като — Мазето, Гаража и подобни. Тия вторите бяха отцепници от първите, за които твърдяха, че в мазето се съхраняват компоти, а работа се върши в гаража. И били изневерили на идеята и нищо читаво не било останало.

Даже бяха качвани някакви схеми в Замунда. Но всичко това утихна.

Който можа, разбра схемите, който успя, си направи някакви неща. Например имаше пич, който си направи парно с браунов газ в Долни Богоров. Хора ходеха да видят това чудо.

А имаше и един друг газ чрез елекролиза пак намесена, където беше доволно просто и нашите го правеха на двора, че иначе щяха да се взривят. Но имаше някаква надстройка на идеята, че с елекричество разцепваме водния атом, щото то това само по себе си, не е много производително.

Така, че към проблема с безплатната енергия има няколко подхода. Но всички те се занимават с това, как да превърнем чи (од, оргон, северно сияние и сто други имена) в електричество или чрез него да трансформираме нещо в друго нещо.

Иначе още в древността е известно, че има връзка между магнетизъм, електричество и чи. Магнитите са най-концентрирания излъчвател на чи. Излъчвател, защото магнита някак си събира чи от природата и го излъчва като антена.

Чи в недалечно бъдеще (около два века според Щайнер, три, но един вече мина) ще станат основата на тогавашната „електроника“, където машините ще имат разум и дух. Сиреч мечтите за ИИ все пак ще се сбъднат макар не под сегашната форма.

Имаше една страница „Документални.нет“, където беше пълно с филмчета на тази тематика и те даваха отправка към ресурси, където да се търси. Не знам, колко от тези места съществуват все още. Ако е останало нещо, е по-скоро в Рунет.

Но самия аз никога не съм колекционирал такива схеми. Стараех се просто да разбера концепцията зад тях. В общи линии успях само да разчертая пясъка, както се изразяват на запад.

Имам две леви ръце и от мен никога нищо не е ставало, затова не съм се и опитвал да правя опити. С нормалните неща не се справям, камо ли със сложните. Тази седмица не успях да сменя една мека връзка на бойлер. Голям срам. Мъж на 40+ години :'(
« Последна редакция: Sep 11, 2021, 11:16 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #16 -: Sep 11, 2021, 15:34 »
Когато Калифорния се усраха нямаше батерии. Батериите се сглобяват сега - в следствие усирането. И повтарям, че мощностите са още малки поради недостиг на батерии. Хубавото на системата е, че си добавяш батерии когато имаш възможност, т.е. не като в АЕЦ/ТЕЦ - правиш 10г. реактора за колкото си сметнал и го включваш в мрежата.

Уточнение:
Магнитите не се копаят намагнитени. Неодимът като се изкопае и се направи магнит, се намагнетизира от човека.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #17 -: Sep 11, 2021, 20:26 »
Има и естествени магнити. Даже още като руда са магнитни.

Свободна енергия няма. Не можеш да вземеш нещо срещу нищо. Трябва инвестиция от някакъв тип. Труд, ресурси, време, ум, съзидание. Плащаш. Но инвестираш в бъдещето. За потомците си. Те може да имат "безплатна" енергия. Но това няма да стане, докато не стане първо в по-голям мащаб. Цялата история на човечеството с изобретенията е повторение на следното - изобретява се нещо, не развита технология, с финансиране от държавата или едрия бизнес. Обикновено, каквото и да се измисли от подобен калибър, е голямо, не може да се побере в мазето  ти, скъпо е, поддръжката му е скъпа. Но с времето технологиите неизбежно се развиват до момента, в който преминават в ръцете на отделния човек или семейство. Това се отнася до всяка технология. Неизбежно енергонезависимостта ще се случи. Но няма да е скоро и може да не го доживеем.
Съпротивата ще е голяма. Вече се случва. Цените на зареждане на електромобилите да са надути с такси, които изравняват цената на петрола с тази да си заредиш колата с ток. Например. Което обезмисля закупуването на електромобил в дългосрочен план. Ясно е, че това е лобизъм на петролните магнати. Но както казах, нещата неизбежно идват в ръцете на отделния човек. Само трябва да почакаме. А, ако някой е способен и има знанията да сътвори нещо, да работи. Времето е безценно. Няма да се върне.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #18 -: Sep 11, 2021, 20:44 »
   Зависи какво разбираш под "свободна енергия".
Аз лично разбирам практически неизчерпаем източник на де-факто
безплатна енергия - т.е. построяваш съответното съоръжение, и то ти
дава неизчерпаема енергия,за която не плащаш нищо...
   Една от хипотезите за генератора на Тесла е,че използва енергията на
йоносферата,а тя постоянно се "зарежда" от високоенергийните .космически частици.
   Т.е. не е перпетуум мобиле,просто използва космичвска енергия.

   По отношение на електромобилите: наистина някои фирми наглеят и
ел. енергията на някои заряни станции е безумно скъпа.
Решение: в България някои магазини ("Лидъл" и "Кауфланд") предлагат безплатно зареждане.
Поне така е в София.
Или търсиш начин да си зареждаш от гаража.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #19 -: Sep 11, 2021, 21:16 »
Енергията е навсякъде около нас. Буквално. Само трябва да се вземе. Самото пространство е изпълнено с безкрайно много енергия.
Ако вземеш кубически сантиметър пространство, дори космическо такова, не можеш със сигурност да кажеш, че има нула енергия в него. Хайзенберг го е казал. Не можеш със сигурност да знаеш местоположението на една частица и нейната посока и скорост. Колкото повече знаеш едното, толкова по-малко ще знаеш другото. Иначе казано, не можеш да заявиш частица от пространството, че е с енергия нула. Има една неопределеност. Което означава, че пространството е изпълнено с флуктуации, не е празно. Въпросът е, да как да се вземе. Индукцията е единият начин. Имаме първо реликтовото лъчение, което е казано, че е остатък от големия взрив в началото на вселената. Идват лъченията от звездите, слънцето ни, атмосферата ни. Всичко това е енергия, която може да се вземе. На теория.
Тук се споменаха свръхпроводящи магнити и проводници. Неглижираха се. Но те са изключително важни. Възможността да пренасяш енергия без загуби е изключително важна. Проводник без съпротивление. Ико имаме такива материали, които да работя при стайна температура, защо мислите, че индуцираното напрежение в тях от околната среда няма да е достатъчно за нуждите ни? Разработката на все уреди с все по-малка консумация на енергия в един момент ще доведе до там, че наличните батерии ще са достатъчни за работата на тези устройства достатъчно дълго, че консумацията на енергия да се сведе до нейния минимум.
Вярвам в разработката на нови материали и парите, усилията и времето, които компании и хора хвърлят в тях. Графенът например, на който се възлагат толкова много надежди. Обикновен въглерод. А този ресурс е практически неизчерпаем. Подреждането на молекулите на елементите може да доведе до невероятни открития, до напълно нови свойства и никой не е в състояние да каже, до къде ще ни доведе това.
Но това не виждам, как ще ни помогне в близко бъдеще. Тези открития неизбежно попадат в ръцете на динозаврите, а те мачкат, безогледно.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: КПД
« Отговор #20 -: Sep 11, 2021, 23:15 »
   Зависи какво разбираш под "свободна енергия".
Аз лично разбирам практически неизчерпаем източник на де-факто
безплатна енергия - т.е. построяваш съответното съоръжение, и то ти
дава неизчерпаема енергия,за която не плащаш нищо...
   Една от хипотезите за генератора на Тесла е,че използва енергията на
йоносферата,а тя постоянно се "зарежда" от високоенергийните .космически частици.
   Т.е. не е перпетуум мобиле,просто използва космичвска енергия.

Е то нали има закон за запазване на енергията? Ако не се лъжа, беше втория на механиката. Със свръх-проводници теоретично е почти възможен вечния двигател, но на практика винаги има загуби, така, че не е.

А и, както спомена 4096, то засега свръхпроводник на стайна температура е еднорог или чудовището от ез. Лох Нес. Надяваме се да го има, но никой не го е виждал.

=*=

Тъй де, безплатна енергия значи точно това, чи или с помощта на чи преобразуваме в друга енергия или източник на енергия. Иначе например слънчевата светлина също е безплатна. Вятъра е безплатен. Приливите и теченията на реките са. Земната магма също е безплатна и минералните извори също. Ама реално енергията изкарана от всички тези източници не е. Когато нещо се добива по стопански начин, няма как да е безплатно. Безплатно е преди да влезе в икономиката.

Та същото ще стане с всички тези генератори. Те ще извличат електричество от чи или ще преобразуват едни вещества в други с помощта на чи. Но това няма да е безплатно за крайните клиенти, а самите устройства ще са безкрайно скъпи и изпълнени с хиляди патенти.

А понеже чи е жизнената енергия, тя наистина е неизчерпаема и навсякъде. Няма чи, няма живот. А досега си говорехме, че живота е вечен.
« Последна редакция: Sep 12, 2021, 11:46 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #21 -: Sep 12, 2021, 08:12 »
Само да напомня - някой хора явно са позабравили какво е КПД на един двигател - това не вкл. нито цената на енергията нито цената на устройстовото (ТЕЦ АЕЦ и пр.) нито е КПД на горивото или това че вътре имало повече енергия ама не сме я ползвали цялата...
КПД мери енергия на входа т.е. дето го захранва (няма значение че ползваме напр. само 1% от капацитета на горивото) спрямо енергията на изхода т.е. дали има загуби при конверсията (независимо от цената)
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #22 -: Sep 12, 2021, 09:31 »
Не сме забравили  ;) Залитнахме настрани.
Но като се замисли човек, КПДто много пъти и на много места е било по-голямо от единица. Вкарваш пари, докарваш работници и техника и биеш сонда. Достигаш до нефт. Изграждаш някаква инфраструктура и почваш да го добиваш, продаваш с печалба. Щом имаш печалба, КПД на фирмената ти машинария е по-голямо от нула.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #23 -: Sep 12, 2021, 10:07 »
КПД мери енергия на входа т.е. дето го захранва (няма значение че ползваме напр. само 1% от капацитета на горивото) спрямо енергията на изхода т.е. дали има загуби при конверсията (независимо от цената)

Точно така. Вчера като за замислих..установих, че не съм много прав. Щото по моите предположония/сметки неизползволзваното гориво (1%) се изхвърля.
В крайна сметка то може да си седи в реактора докато реагира всичкото.

Но даже и така да се сметне пак излиза КПД<1.

Могът да сметнат теретично колко ядрена енергия (обаче за синтез) има например в 1 кг гориво - Това е входната енергия на Реактора.
 
Изходната може да измерят, колко КиловатЧаса 'ток' е произвел
реактора. И така ще получат <1.

А загубите не е нужно да ги мерят - Това е енергията която са 'вкарали' да 'запалят' /да осъществят синтенза. Плюс разните електрически и механични загуби в генераторите на ток.

---
Искам да кажа, че това смятане с КПД >1 много добре звучи за икономисти и финансисти, акционери... Подразбира се, че едва ли не енергията в горивото е 'безплатна' и идва от нищото.

 
« Последна редакция: Sep 12, 2021, 10:13 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #24 -: Sep 12, 2021, 10:26 »
сега се задават LiFePO4 (и китайците почнаха да ги произвеждат)

Със сигурност ще ги поКитайчат. И потребителите ще има да се чудят защо толкова хубави батерии, дето трябва да траят поне 10 год. правят бомбаж още на първата година.

---------
Има една много таблица в английската википедия за  LiFePO4.




Смисъла е, че при правилна експлоатация - при заряд само до 70% живота им стига до 20 години и 8000 цикъла.
(Това за зарядa до 60-70% важи за абсолютно всички видове батерии - важи и за телефоните също)



« Последна редакция: Sep 12, 2021, 10:39 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #25 -: Sep 12, 2021, 13:37 »
сега се задават LiFePO4 (и китайците почнаха да ги произвеждат)

Със сигурност ще ги поКитайчат. И потребителите ще има да се чудят защо толкова хубави батерии, дето трябва да траят поне 10 год. правят бомбаж още на първата година.

---------
Има една много таблица в английската википедия за  LiFePO4.




Смисъла е, че при правилна експлоатация - при заряд само до 70% живота им стига до 20 години и 8000 цикъла.
(Това за зарядa до 60-70% важи за абсолютно всички видове батерии - важи и за телефоните също)
Да си зареждаш в днешно време телефона до седемдесет процента е нелепо. Те едвам изстрайват един ден.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: КПД
« Отговор #26 -: Sep 12, 2021, 13:49 »
Пък и няма постоянно да го гледам тоя индикатор на колко ли процента стигна заряда ? Опааа, станаха седемдесет, време е да го изключвам.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #27 -: Sep 12, 2021, 16:42 »
А сега си представете, марково устройство, ама наистина марково!!!, на което са му сложили мъничко по-голяма батерия, а електрониката/алгоритъма му на зареждане е такъв, че за да щади батерията я зарежда до 70%, а пък тези 70% ги съобщава като 100%.

И понеже някой ще се уплаши от 70% да го кажем по-друг начин. Зарежда батерията до 13.2v и спира (вместо до 14.4v) и за софтуера 13.2v е пълен индикатор на екрана.

След това ще има да се чудим що някои устройства карат по 5 години и повече, а други не могът и 1 година да изкарат. Друг приятен ефект от такъв вътрешен 'алгоритъм' на зареждане е, че няма да забележиш плавната деградация на батерията. Устройството ще се държи константно. Всяка година ще е едно и също. Абе като беше нов, много ми държеше батерията, а сега много бързо пада....



И ако това не е проблем за телефоните, щото ги хвърляш на 1-2 години, то за банките с батерии може да е.
« Последна редакция: Sep 12, 2021, 17:08 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #28 -: Sep 12, 2021, 17:07 »
Представям си го. Обаче си представям и че няма да стане, без батерия с достатъчно голям капацитед, за да се компенсира. Все пак това си е една трета по-малко заряд. Ако и като навлезнат твърдите батерии, може би тогава. Не съм сигурен, но ако може да се управлява чипа, който отговаря за зареждането на батерията, може би може да му се каже, да спре да зарежда, когато стигне 70%.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: КПД
« Отговор #29 -: Sep 12, 2021, 17:15 »
Онзи ден отварях един 10'' пад на Huawei. Батерията беше в средата а около нея имаше празно пространство за още една цяла батерия. И да беше бомбясала. Така бомбясала, че отпорила екрана и пад-а сам се беше разцепил/разглобил. Така, че много лесно го отворих...без никави напъни и усилия. :D

Това за размерите не е оправдание на производителите.
« Последна редакция: Sep 12, 2021, 17:22 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.