Автор Тема: Отново АДСЛ модем  (Прочетена 1464 пъти)

labrador

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Отново АДСЛ модем
« -: Dec 23, 2004, 13:02 »
Здравейте!

С извинение отново поставям темата за  адсл модемите и връзката с БТК.

Прочетох поста на стария сайт, но не ми стана ясно, а и нета не тръгва.

Ето моята конфигурация :
Мандрейк 9.1, инсталиран клиент за DHCP (dhclient), iptables, няма защитна стена, няма никакви демони на сървъри на моята машина (ftp, mail, telnet, apache, rlogin).
Има вградена на дъното мрежова карта, разпознавана като bcm 440 (това ми е интерфейса eth0).  

Имам следните въпроси  :
трябва ли eth0 да се конфигурира динамично чрез dhclient, или да се даде фиксиран адрес, например 192.168.1.10, каквато идея беше дадена в поста по темата? Под winXP (друга машина, но свързана вместо линуксовата) адресът, с който се конфигурира мрежовата карта  започва с 83, а за адрес на gateway излиза адрес 192.168.0.1.

Трябва ли връзката да се установява чрез pppoe-start и да се спира по подобен начин с "адсл-стоп"?

Ако се конфигурира мержата с гейтуей 192.168.0.1, нетмаск 255.255.255.0 и адрес на картата 192.168.1.10, т.е.  БЕЗ dhclient и НЕ се опитвам да пускам pppoe, има пинг до 192.168.1.1 ; за навън няма пинг, но има следното : като напиша
ping -c 5 http://www.yahoo.com,
ми се изписва че се пингва хостът aaa.bbb.ccc.ddd , което пингване завършва със 100% packet loss. Браузване също няма.

Ако пусна dhclient, машината ми си взима адрес 83.ааа.ввв.сссс, няма пинг до гейта, и нема нищо!

Ако машината се свърже към адсл модема като към хъб и ПРАВ кабел (не кроснат, както беше написано в един пост -- опитах и с кроснат, ама резултат няма, а и пичовете от БТК са дали прав кабел), какви програми  трябва да работят  и какви не, за да тръгнат нещата?
Как се осъществява логването ? адсл-старт дава съобшения, че изпраща клиентското име, после паролата (взима ги от /etc/ppp/chap-secrets), после, че използва pts3, а после умира, след малко пак и така, докато не го спра.

Защо със @*!<. -ия виндоз става, а под линукс -- не?

Иначе, да ви пожелая весели празници и много успехи през новата година !!
'<img'>
Л>
Активен

ntenev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
    • Профил
Отново АДСЛ модем
« Отговор #1 -: Dec 23, 2004, 13:51 »
Ето малко информация от моя собствен опит със АДСЛ модема на БТК (на eth, макар че едва ли има значение).

adsl командите спокойно може да ги оставиш на мира защото не са нужни. Моя модем който получих от БТК е ZXT (нещо такова) и като поразрових за спецификацията му се оказа че е сравнително умна машинка която може да изпълнява някои интересни функцийки. Всъщност модема идва конфигуриран като DHCP сървър и в него има 2 IP-та. едното е от типа 192.168.х.х другото - 83.х.х.х (ако си от късметлиите със реален адрес). За да ти работи нормално всичко е достатъчно за съответния интерфейс да кажеш да си взема адреса по DHCP без нищо повече. Интересното е че ако проследиш процеса на взимане на адрес от модема ще видиш че той първо дава адрес 192.168.х.х и след няколко секунди дава реалния 83.х.х.х но НЕ дава gateway. Когато имаш само един eth това не е проблем по простата причина че всичкия трафик няма къде другаде да ходи освен през eth-а и после модема. Ако обаче са два тогава трябва да се помогне малко. Нищо особенно - просто трябва да кажеш на машината че default gateway е eth а не адрес.

И още нещо ... аз поне интерфейса го вдигам със статично зададен адрес (аз съм от късметлиите '<img'> ) за да избегна непрекъсната комуникация м/у интерфейса и модема. Незнам защо са го направили така, но адреса се обновява на всеки 30 секунди ( когато ползваш DHCP към модема) което не е голяма трагедия, но ми се препълва лога с досадни съобщения че: "успешно си взех адреса"

Това се сещам като за начало да кажа. Ако пак се появят мъки, давай тук и да ги бориме.

Поздрави !
Активен

Bilbo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 44
    • Профил
Отново АДСЛ модем
« Отговор #2 -: Dec 23, 2004, 14:30 »
pppoe -I ethx -A - Излиза ли ти Аксес концентратора? При всички положения трябва да излезе преди да си се свързал. Правилния драйвер ли си сложил? На ISDN или POTS си?
Активен

labrador

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Отново АДСЛ модем
« Отговор #3 -: Dec 23, 2004, 14:30 »
Благодаря!

ей сега ще опитам '<img'> да последвам и двата съвета последователно и да видя к'во ша стане.
Л>
Активен

  • Гост
Отново АДСЛ модем
« Отговор #4 -: Jan 24, 2005, 16:24 »
оправили се
Активен

morbid_viper

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
Отново АДСЛ модем
« Отговор #5 -: Feb 03, 2005, 18:09 »
правилно пише ntenev, само едно малко уточнение...

тук няма никакви игри с драйвери за ISDN, DSL, pppoe и прочее... (разбира се, говоря за LAN, a не за USB модем, като горещо препоръчвам вторите да се избягват още при попълване на заявлението за DSL)
просто се задава на интерфейса, който в който е боцнат кабела от модема да е си взима IP-то динамично, а не статично.

друг важен момент в борбата с бтк е, че вътрешната ти мрежа не трябва да бъде подмрежата 192.168.1.х, защото те го ползват за служебни нужди и се чупи NAT-a. за да установя това трябваше да водя доста дълги разговори с поддръжката, което включваше прехвърляне от един спец на друг... но в крайна сметка се видя какво е.

за шлюз по подразбиране (default gateway) може да се даде същия адрес, който ти е дадет от DHCP-то.

имаме 6 такива модема в различните офиси и навсякъде е с инсталирано сусе (не че дистрото има значение в случая) като gw и единственият проблем е че от време на време връзката се разпада и при подновяването не винаги се взъстановява работата нормално, в смисъл модемът работи, интерфейсът е вдигнат с правилното IP, но връзка няма... оправя се като се рестартира модема (но само понякога) и/или се рестартира мрежата (повдорно искане на IP)... ако някой знае решение на този проблем нека да сподели.
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276