Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: paranoid в Mar 28, 2007, 15:37



Титла: Linux laptop
Публикувано от: paranoid в Mar 28, 2007, 15:37
Здравейте, доста дълго време си търсих лаптоп и в крайна сметка се спрях на този:

Toshiba Satellite A110-230 (ima go na laptop.bg)

Оказа се, че в София е много трудно да се намери лаптоп без ОС. Ако някои може да ми каже къде да го намеря без ОС.

Също така смятам, че е крайно време, ние, обикновените хора да се съюзим и да изпратим отворено писмо до по-големите прозводители, както и до европейския комисар за защита на потребителите(Меглена Кунева), в което да настояваме да имаме възможност сами да избираме операционната си система, а не да ни се натрапва даден продукт, и да го плащаме.

Очаквам вашите коментари.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: karaman в Mar 28, 2007, 16:31
това за лаптоп без ОС си е направо за съд!, но и Куневка ще свърши работа!


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 28, 2007, 18:31
Аз пък настоявам да мога да си купя мобилен телефон, dvd player, пералня, автомобил и микровълнова фурна без инсталирани операционни системи. Каква е тази дискриминация! Ще съдя всички наред :Р


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paranoid в Mar 28, 2007, 20:29
Винаги съм се чудел защо във форумите всеки се оплаква от живота си и как всичко било прецакано... Ами защото вместо да се обединим и да поставим исканията си сериозно, ние се цепим и започваме да викаме "няма смисъл, нищо няма да постигнем..."

Не става въпрос за съдене, а за това да се вслушат в нас и да извоюваме, това което искаме и това което смятаме за правилно... Освен това едва ли на пералнята и на тостера доплащаш 250-300 лева за уиндоус. Има някаква разлика, не смяташ ли?


Титла: Linux laptop
Публикувано от: ЗибелтБг в Mar 28, 2007, 20:31
Hewlett-Packard приключва в момента сделки за хиляди десктоп РС с операционна система Linux. Това навежда компанията на идеята вече да предлага компютри с фабрично инсталиран Linux, писа crn.com, позовавайки се на изказване Дъг Смол, директор по Linux маркетинг в HP.
Въпреки че в момента производителят не оферира масово лаптопи и десктопи с предварително зареден Linux, част от нейните машини са сертифицирани за работа с Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) и Red Hat Linux. Базираният в Пало Алто, Калифорния, ИТ гигант доставя също PC с Linux в някои сделки с големи корпоративни клиенти.
В предишни години HP продаваше PC с предварително инсталиран Linux, но търсенето от пазара не беше достатъчно за разширяване на инициативата. Сега HP планира някои подобрения в своята програма за каналите на продажби, които би трябвало да улеснят предлагането на Linux решения.
Друг вендор в топ 5, Lenovo, също сертифицира някои от своите системи за SLED 10, а същото обещава да направи и Dell. Само дни след като пусна он-лайн допитване до потребителите по въпроса, десетки хиляди написаха, че искат от Dell да продава PC-та с предварително инсталиран Linux.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 28, 2007, 20:59
Параноид,

Искам BMW да ми продадат кола без гуми! Не ми харесват Michelin, искам да си сложа Continental. Дай да се обединим и да извоюваме BMW да започне да продава коли без гуми :Р


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paranoid в Mar 28, 2007, 21:39
Първо, идеята ми е че всеки има право на избор. Следователно е добре и производителите да се съобразят с това и да предлагат както компютър без (гуми :-)), така и с компютър с различни марки (гуми). Но в момента на пазара аз поне не можах да си намеря Toshiba-та без или с Континтал.

Второ, аз на никъде не споменах за съд - това беше твое изказване. Идеята ми беше по-скоро за диалог, като се надявам да помогне и да се вслушат в нас.

Трето, нали разбираш че гумите са неделима( подчертавам неделима!;) част от хардуера, доката софтуера е доста по-гъвкав (софт, бе братче) и подлежи на замяна (слава Богу).

Четвърто не знам как стоят нещата с БМВ, и ако гумите найстина бяха нешто лесно заменимо предполагам, че ако им кажеш да ти заменят Мишелин с Континентал и поискаш да ти се преизчисли цената, мисля че биха го направили.

Пето: не виждам смисъл да продължавам спора, след като съм сигурен, че разбираш идеите ми и не си заслужава да си губя времето.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 28, 2007, 21:56
ОК, хайде трети пример, дано този път схванеш. Иванчо иска да си купи Тошиба Сателит без памет (щото не му харесва производителя). Драганчо иска да си го купи без батерия (щото някой му подарил 10 неизползвани). Първанчо иска да си го купи без хард диск (щото иска да си сложи Seagate например). Някой друг пък не използвал DVD drive-а и не го искал. Пети пък нямал безжична мрежа и предпочитал да не плаща за такава. Разбираш ли абсурдността на искането ти. Тошиба предлагат лаптоп, който макар че не удовлетворява нуждите на всички, е някакво консенсусно решение, което е достатъчно добро за се навият те да го купят. Освен теб разбира се :)

Иначе изобщо няма да коментирам смешното ти твърдение, че Windows оскъпява лаптопа с 250-300 лв (при цена под $1000).


Титла: Linux laptop
Публикувано от: fanfolet в Mar 28, 2007, 22:39
Искам таратор без чесън, ама само по миризмата разбирам че няма да ме огрее ! :D

Цитат
Иначе изобщо няма да коментирам смешното ти твърдение, че Windows оскъпява лаптопа с 250-300 лв (при цена под $1000).


Ама ти сериозно ли ?!?!





Титла: Linux laptop
Публикувано от: plamen_f в Mar 28, 2007, 23:11
Пак го избихте на бла бла - човека пита нещо, вие - бла бла таратор чесън бмв....

Приятел има такива но не знам кде търсиш. Със сигурност има модели на HP, FSC и IBM/Lenovo (аз съм продал от всички тях) с инсталната а на някои и само със CD Linux.

Погледни сайта на СТЕМО, попитай в Компютър Продъктс. Асбис също предлагат Prestigio Без ОС, съшо има модели малко стари но добри и нови в Торин - P4 mobile /256/40 combo 14.1" на дилърска цена от 455$ + ДДС.

Така, че има - не се отчайвай. И не се впрягай от отговорите в този форум - повеччето глави за "зелени" и налитат на борба :D


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paranoid в Mar 29, 2007, 08:52
Благодаря на пламен. Найстина намерих няколко модела на сайта на Асбис, и Стемо. Мисля, че ще се спра на някой от тях.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: Radev в Mar 29, 2007, 17:16
Аз пък се заяждам направо с вносителя и определено ако се обединим ще имаме по-добри шансове.

Аз си търсех компютър с com и lpt, като и двете ми трябват - едното по-сериозно (com-а) а другото - не толкова.

Звънях направо в HP България и от там ме пратиха при x. x ми обеща да ми свърши работа, но в уговорения ден и час нямаше кой да ми обърне внимание. Отново се обадих в HP и от там ме насочиха към y, който пък ме насочи към z, но ми каза, че ако z не успее да ми свърши работа - пак да го търся. Днес, като прочетох една новина от 27-ми тук, звънях отново в HP, които ми заявиха, че в България проблеми с хардуерния сервиз нямало, а (z ми каза, че) софтуерен нямали,  но ако не им вярвам ще ми се подпишат под твърдението. В крайна сметка от HP така и не могат (поне за сега) да ми предложат преносим компютър с com и lpt без Window$, но това може и да се промени. ;)

Ако не - както казах ще почакаме да видим какво ще измъдруват от Dell, а за Toshiba - ЗАБРАВЕТЕ!

Преди два месеца купих Tecra A8-185 за колежката - УЖАС - за да настроя BIOS-а трябва да ползвам меню в Window$!!! :crazy: И това ако не е порно - здраве!

Едит: като бързам пиша с грешки, не че съм ги оправил всичките, но поне опитах. :D





Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 29, 2007, 18:33
Radev,

USB-to-serial конвертор не те ли устройва?


Титла: Linux laptop
Публикувано от: angie_bg в Mar 29, 2007, 18:39
Преминах през такова търсене, бях си харесал един модел на MSI в Техномаркет, гледах го 4 месеца в интернет и когато се върнах в БГ, се оказа че предния ден е свършил и всичките 2 (два) налични броя са резервирани безсрочно.
Така че си взех Prestigio (prestigio.bg) - сглобяват ги по поръчка и можеш да си поръчаш почти всеки елемент отделно - почти като настолна система. Освен това като цяло гаранцията е по-голяма, отколкото на фабрично сглобена система. Единственият недостатък, който съм установил - батерията не държи 4.5 часа, както при IBM/Lenovo.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarball в Mar 29, 2007, 21:56
Здрасти и от мен!Аз скоро си купих лаптоп с инсталиран линукс от тук.Има едно Леново 3000 N100.Модела е жесток цената е добра и е без операционна система.Освен това предлагат и допълнително още 512мб РАМ.Поразгледай пък може да харесаш и друго ;)


Титла: Linux laptop
Публикувано от: Radev в Mar 30, 2007, 09:58
Цитат (tarator @ Март 29 2007,18:33)
USB-to-serial конвертор не те ли устройва?

Пробвал ли си да вържеш касов апарат на usb_to_serial?
Отговора е - не, не ме устройва! Колкото до lpt-то, то е само идея за едно Commodore и едно Kodak Diconix, които имам, и се чудя как да вкарам в употреба. B)


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 30, 2007, 16:52
> Пробвал ли си да вържеш касов апарат на usb_to_serial?

Не съм. Какъв е проблема?


Титла: Linux laptop
Публикувано от: mom в Mar 30, 2007, 21:10
@tarator: проблема е, че приложенията, дето искат да комуникират с въпросния касов апарат искат и търсят физически COM порт и като не го намерят - сещай се. Аз имам подобен проблем с ПОС терминали :)


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Mar 30, 2007, 21:36
mom,

Какво означава физически порт? AFAIK /dev устройството на USB конвертора по нищо не се различава от това на "физическия" порт. За други операционни системи не знам :)


Титла: Linux laptop
Публикувано от: antonofff в Apr 18, 2007, 11:49
Цитат
Иванчо иска да си купи Тошиба Сателит без памет (щото не му харесва производителя). Драганчо иска да си го купи без батерия (щото някой му подарил 10 неизползвани). Първанчо иска да си го купи без хард диск (щото иска да си сложи Seagate например). Някой друг пък не използвал DVD drive-а и не го искал. и т.н.


Да, това е много често срещано, повечето ми приятели с лаптопи са в тази ситуация - искат нещо различно и подменят - взимат нов, по-голям и бърз хард, заменят памет с друга - по-бърза и голяма, сменят двд-комбото с записвачка и т.н. Разликата е, че това са хардуерни части с реална стойност - винаги може да ги продадеш/замениш/върнеш в фирмата, от където е лаптопа. Което НЕ МОЖЕ да стане с ОЕМ версията на MICROS~1 WINDOWS, която ти пробутват. Разгледай хубаво EULA-та, поинтересувай се. Имах илюзията, че ако си взема лаптоп с WINDOWS ще мога да го подаря на баща ми да го ползва в работата си. Познай, нестава!!!  Мога да му дам паметта, харда, батерията или друг чаркалак, но не и ОС-а.

И нещо друго любопитно - наскоро ползвах online конфигураторите на различни фирми, производители на лаптопи и установих, че лаптоп с WINDOWS е по-евтин от такъв без ОС!!! Това само говори за себе си.
А как ще коментираш излезлите напоследък случай, в които отказват признаване на гаранцията на хардуера ако е инсталирана ОС различна от "pre-installed".
Незнам за BMW, но един приятел работеше в сервиза на една друга марка (да не правя реклама сега) и казва, че ако клиента иска - ще му сложат и джойстик вместо волан и две хвърчила за баланс на реактивната дюза.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paucku в Apr 18, 2007, 14:12
Цитат
И нещо друго любопитно - наскоро ползвах online конфигураторите на различни фирми, производители на лаптопи и установих, че лаптоп с WINDOWS е по-евтин от такъв без ОС!!!


Нали точно това е идеята да си купиш лаптоп без операционна система — да бъде по-евтино. Какъв е проблемът да изтриеш Windows-а и да си инсталираш, каквото поискаш? Тошиба за българия имат много добри цени на лаптопите си, а и много добра поддръжка въпреки, че те нямат модел, който да бъде без операционна система.

Иначе има избор на лаптопи без операционна ситема:
- Prestigio
- Roldex
- Clevo
- Turbo-X
...


Титла: Linux laptop
Публикувано от: antonofff в Apr 18, 2007, 14:38
И мен това ме възмути - гледах конкретно няколко модела на Дел - без ОС бяха по-скъпи от аналогичните модели с Windows. Тъкмо се бях подкефил, че ще мога да взема нещо хубаво особено с оглед на тази новина.
Но цената определено ме отказа.
А за марките, които си цитирал - 3 от тях не съм ги чувал/виждал и това ме прави леко скептичен, а и претенциозен човек като мен трудно би избрал.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paucku в Apr 18, 2007, 16:24
Цитат (antonofff @ Април 18 2007,14:38)
А за марките, които си цитирал - 3 от тях не съм ги чувал/виждал и това ме прави леко скептичен, а и претенциозен човек като мен трудно би избрал.

Ами точно там е работата. Би ли си купил някоя от тези непознати марки, само и само да е без Win, пък бил той лаптопа по-евтин? Не знаеш каква ще е поддръжката, нито дали ще има резервни части след някоя друга година. Щото едно е резервните части да са скъпи, но да ги има, а съвсем друго е да ги няма.

Лично аз въобще няма да гледам има ли или няма Windows, така или иначе не го включвам в сметките. Просто сравнявам характеристиките и цената и взимам това което ме устройва.





Титла: Linux laptop
Публикувано от: Roland в Apr 29, 2007, 20:19
Аз си купи преди 6 месеца Dell Inspiron 1300 от Технополис без ОС. Твърдо споделям мнението, че трябва да има избор дали да плащаш данък М$ при покупка на нов компютър или не. Ако трябва да използвам аналогията с автомобила, бих казал че както има един и същи модели автомобили с бензинов и с дизелов двигател така би трябвало може да се избира и различна ОС.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: tarator в Apr 30, 2007, 01:54
Roland,

Откъде мога да си купя Порше с дизелов двигател? Предварително благодаря.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: Kalin в Apr 30, 2007, 02:41
Цитат (tarator @ Април 30 2007,02:54)
Roland,

Откъде мога да си купя Порше с дизелов двигател? Предварително благодаря.

http://www.porsche-diesel.com/

Да беше питал Google, да видиш Results 1 - 10 of about 2,550,000 for porsche diesel. (0.08 seconds)
 :p  :p  :p
 :D  :D  :D
 ;)  ;)  ;)


Титла: Linux laptop
Публикувано от: gotha в May 01, 2007, 15:27
Не знам дали това е мястото, където трябва да питам това, но мисля че е по-добре отколкото да пусна нова тема.
Та, какво мислите за този лаптоп ? Цената му е 1277лв, струват ли си парите според вас?
Благодаря предварително и моля да ме извините ако мястото на въпроса не е тук!


Титла: Linux laptop
Публикувано от: winman в May 01, 2007, 15:53
Нищо не мога да ти кажа конкретно, но защо точно този? За същите пари в JAR вече има ноутбуци с Core Duo процесори. Останалото не е много по-различно.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: aaaaaa в May 01, 2007, 17:03
Цитат
Иначе има избор на лаптопи без операционна ситема:
- Prestigio
- Roldex
- Clevo
- Turbo-X
...

Моя Acer като си го купувах (от pcstore, а има и доста модели с този линукс на acer) беше с някакъв Linpus Linux (който веднага си замина в полза на Дебиан) и струваше със 100 лв по - евтино, от колкото същия модел с Windows. Съквартирантът ми пък си взе един Benq Joybook пак с Linpus Linux, но не знам там колко е разликата. Виждал съм и на Lenovo, Fujitsu-siemens, Packard  Bell имат модели с инсталиран SuSe, сигурно и други имат такива модели.


Цитат
Та, какво мислите за този лаптоп ? Цената му е 1277лв, струват ли си парите според вас?

Конкретно за този модел процесори мога да кажа, че осезаемо отделят доста повече топлина (в смисъл парят доста :) ), от колкото интелските (поне от това, което съм видял).  Ако искаш на amd процесор, бих ти препоръчал това:
Цитат
ACER Aspire 5101АNWLMi    Доставка до 4 часа

Основна информация:

    * процесор: Mobile AMD Turion™ 64 MK36 2.0GHz Processor
    * чипсет: ATI RADEON Xpress 1100 chipset
    * памет: 512MB DDR2
    * твърд диск: 80GB
    * оптично устройство: DVD Super Multi tray
    * звукова карта: интегрирана
    * мрежова карта : 10/100 Ethernet controller, Wireless LAN 802.11b/g
    * видео карта: ATI RADEON XPRESS X1100 with up to 128MB shared
    * дисплей: 15.4" TFT WXGA CrystalBrite с 1280x800 разделителна способност
    * детайли: 56K факс-модем, 3 x USB 2.0, 1 x External VGA, 5-in-1 Card reader(MS, MS-PRO, MMC, SD, xD Picture card), Type II PC-Card (PCMCIA), 1 x RJ11, 1 x RJ45, 1 x Microphone/ line- in jack, 1 x Headphone/ Speaker/ line out, 1 x DC-in jack
    * операционна система: Linux - документация, драйвери, упътване
    * батерия: литиево-йонна 6-cell 2:00 часа
    * тегло: 2.8 кг.

Ако не друго поне процесорът е 64 битов Turion, другите неща са горе долу еднакви - хард дискът е 80 вместо 60Gb, но пък мрежовата карта не е гигабитова.





Титла: Linux laptop
Публикувано от: Roland в May 02, 2007, 15:30
Gotha, Dell оповестиха, че ще продават системи с преинсталиран Ubuntu, така че би могъл да изчакаш и да видиш какви лаптопи ще предложат.
http://www.dell.com/content....n&s=gen


Титла: Linux laptop
Публикувано от: paucku в May 02, 2007, 18:15
Цитат (gotha @ Май 01 2007,15:27)
Не знам дали това е мястото, където трябва да питам това, но мисля че е по-добре отколкото да пусна нова тема.
Та, какво мислите за този лаптоп ? Цената му е 1277лв, струват ли си парите според вас?
Благодаря предварително и моля да ме извините ако мястото на въпроса не е тук!

За: Добра свързаност (гигабит лан, 1394....)
Против: ATI Radeon и слабия (и топлия) процесор

Ако ще инсталираш Линукс, по-добре гледай видеото да е Интел или Нвидия.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: gotha в May 03, 2007, 00:13
В момента съм с ati radeon 9200 pro и sempron 3000+ и съм доволен, все пак това е на home pc и не мога да съм сигурен, че ще е така и при лаптоп.
За процесора съм склонен да се съглася защото съм го чувал от доста хора, но защо пък видео картата да е лоша ?


Титла: Linux laptop
Публикувано от: aaaaaa в May 03, 2007, 01:10
Аз лично не съм имал карта на ati, но много хора се оплакват, че драйверите не били хубави и не можело максимално да се използват възможностите на видео картата. Съветът ми е да потърсиш предварително информация за тази видео карта, да видиш какви проблеми обикновено имат хората с нея и да прецениш сам за себе си. Ако ще ползваш линукс на лаптопа си, добре е да провериш дали в linux-laptop или tuxmobile няма статия за него или за подобен модел.


Титла: Linux laptop
Публикувано от: gotha в May 04, 2007, 09:23
Това е вярно само до някъде. Когато бях нов в света на Линукс наистина ми беше трудно да си инсталирам драйверите, но тогава ми беше трудно да инсталирам каквото и да било. Инсталирането на драйвери не е чак толкова трудно. Освен това, аз игри не играя и много рядко ми трябва 3D, така че мога дори със свободните драйвери да си карам.
По принцип съм фен на AMD и сега търся нещо добро с Turion.
Благодаря за отговорите.