Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: runtime в Mar 15, 2016, 21:59



Титла: Софтуер за обработка на видео в реално време
Публикувано от: runtime в Mar 15, 2016, 21:59
Здравейте,
  Да започна малко по-отдалеч, но тази година ще се проведе едно световно първенство в България по радиозасичане и имаме някакви идеи как да стане малко по-красиво всичко. Та мислим да пуснем няколко камери из гората и да стриймваме от гората и финала. Това не е голям проблем, но за да е още по-яко имаме и коментатор. А за да е още по-забавно искаме да показваме текущите времена и класации заедно с потока.... и точно тук удрям на камък :) Тъй като до сега не съм бил никога служител в телевизия и идея си нямам как се случват тия неща ще си питам направо:
Има ли подходящ софтуер с който да миксираме ауди с видео потока и едновременно с това да вкараме и текст в този поток в реално време под линукс? Ест. като всяка българска федерация бюджета е свит и не можем да си позволим разхода за професионалисти в тая област, а време за сега има да се пообучим, моля за някакви идеи за софтуер с който може да реализаира нещо такова, ако някой някога се е занимавал с подобни чудеса. Беглото ми търсене ме прати за сега до Open Broadcaster проекта, но не съм изпадал в детайли в софтуера, тъй като нещо не ми се разбра с видео карата на лаптопа :) Та за да не губя много много време реших и да си питам, па видиш ли някой може и да го е проигравал това и да удари едно рамо с препоръки :)


Титла: Re: Софтуер за обработка на видео в реално време
Публикувано от: tvkkk в Mar 17, 2016, 13:12
Най-масовата практика е да се ползва ffmpeg/avconv или gstreamer. vlc също може да влезе в употреба и е по-лесно особено с графичния си интгерфейс, но по натоварващо за машината.
Възможен вариант е и astra на cesbo компилирана с опция mixaudio. Ако свободната версия не ви върши работа, може за вашите цели ще свърши работа и платенатва версия, която има trial период от 40 дни.
П.С. Защо не потърсиш помощ от други радиолюбители. Някои от тях работят или са работели в телевизиите и могат да ударят някое рамо?


Титла: Re: Софтуер за обработка на видео в реално време
Публикувано от: runtime в Mar 17, 2016, 14:07
Здравей, ами аз в интерес на истината се разрових и попаднах на един комбиниран (Windows/Linux), но свободен проект, който както ми се вижда ще свърши работа. Проекта е Caspercg и ми изглежда доста обещаващ, но сървърната им част е под Windows и сега търся подходяща машина за да тествам, че и изисквания си има подобаващи :) Хубавата, част е че клиента има версия и за Linux и си работи доста сполучливо :)  [_]3

Инак със сигурност ще имам нужда най-вероятно от помощ, но искам първо да си формулирам нещата за себе си и тогава да дрънкам, че да не се леят празни приказки  [_]3


Титла: Re: Софтуер за обработка на видео в реално време
Публикувано от: tvkkk в Mar 17, 2016, 14:40
Да, виждам че софтуер като MLT Framework и CasperCG са алтернативи.
Погледни и това тогава:
https://raw.githubusercontent.com/CasparCG/Server/2.1.0/BUILDING


Титла: Re: Софтуер за обработка на видео в реално време
Публикувано от: runtime в Mar 17, 2016, 14:55
Яяяя до там не бях опрял още  [_]3 Ей сега ще видя да го изкомпилирам. Мерси!