Аз само да вметна, за заблудените, че като се крият осигуровки са на голям кяр. Ако скритото го слагат в банка и не го харчат - добре, но не - те го харчат, и не се замислят за варианта "ако стане нещо утре". Демек. На каквато сума си се осигурявал почти такава ще получаваш, като обезщетение. За безработица, за временна или трайна нетрудоспособност, майчинство и т.н. Да не казвам, че за родените след еди коя си година, особено след 80-а, има т.н. трети (или втори беше) осигурителен стълб в частен пенсионен фонд, и би трябвало след 30-40 години работа там да се е събрала добра сума, ако си се осигурявал на добра заплата Тази сума може да се тегли наведнъж, е при известни условия, или да се дава добавка към пенсията. Не съм сигурен дали и не може да се наследява. А можеш и да си я следиш Колко от вас знаят кой им е фонда? Накратко, работник, който се съгласява да се осигурява на минимална заплата е много повече преебан, отколкото ако си плаща пълните данъци
Много вярно!
Претърпях доста тежка операция наскоро, и точно 6 месеца бях в болнични.
Нали се сещате колко щях да взема като обезщетения, ако ме осигуряваха на минимална заплата
И отделно - операцията ми струваше около 80.000 лева... плати ми я здравната каса.
Колкото и да са некаддърни, колкото и да ги мразя /касата/ - факт е, че плащах само за някакви консумативи, но всичко останало ми го покри касата...
А ако не ме осигуряваха? Кой щеше да плати?
Та, понякога клишето "що да плащам осигуровки, аз кЪ'т ида на доктУр ш'си плащам" е лееееко невалидно
Ако разбира се, нямаш личен фонд с няколко десетки хиляди лева в него....
Сега, ядосаха ме супер много като ми отказаха някакви смешни изследвания на стойност 250 лева, защото били много скъпи, и те нямали практика да плащат такива скъпи изследвания... но "вече ми мина".... като се замисля - ползите са много повече от вредите...
И да, ако не ме осигуряваха на пълната заплата, а на минимална докато ходя на работа ще взимам някой и друг лев в повече.... но съм прецакан, ако се наложи да отсъствам, или ако остана без работа....
Например, майка ми - осигуряват я на 400 лева, а взима повече.
Познайте на каква сума и плащат болничен и отпуски? На 400 лева