Покажи Публикации - mind_exploit
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4
31  Сигурност / Системна Сигурност / Вирус ли ... или ... ? -: Feb 15, 2011, 17:43
Привет,

Имам следния проблем: новия ми лаптоп (Toshiba, A500 1HK,на 4 месеца) му забиваше видео картата от време на време, което продължи и след като махнах уиндоус-а и сложих Кубунту (10.10). (Под уиндоус картината става на правоъгълници, всички познати казваха, че видеото не се охлаждало добре. Под линукс - картината замръзва, и само мишката може да се мърда. Но не и да се клика някъде с нея.)
Занесох го в сервиза, където отначало (уж) смениха дънната платка, после продължаваше да прави същия проблем - занесох го пак, и казаха, че трябва да сменят видео картата и харддиска (?!). И понеже не даваха гаранция, че ще могат да прехвърлят всичката информация на новия хард - аз им го поисках, за да мога да си я копирам някъде.

И така, прибирам се, връзвам хард-а към лаптоп-а на приятелката - пак е Тошиба, но по стар, с Убунту (10.10). Копирам нещата - списък със сайтове - разни рнр-та, картинки, т.н. - след което започва да се случва от време на време лаптопа й да се рестартира сам. (!)

Докато аз съм бил на него не се е случвало, но все пак - от 2 дена е така, и не вярвам тя да ме лъже. И ситуацията става много странна - започвам да си мисля че се е случило какво ли не. (Последното ми гениално-леймърско хрумване :) е, че е имало вирус още докато е бил с уин, може би вирус в биос-а - поради което се случва да забие картината и под уиндоус, и под линукс. И той се е прехвърлил на лаптопа сега, и затова започва да става така сега.)

Някой има ли идея какво може да се е случило?! ...

ПП: преди да се прехвърли информацията на стария лаптоп - той работеше супер бързо и супер стабилно. Стоял е дни наред, без да се изключва, и е пушка отвсякъде. Тоест - беше :(
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Feb 03, 2011, 20:45
Пичове, готово :) ...

Пуснах една тема в ubuntuforums.org и там помогнаха ;) ... ето и темата - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1679192, може и на някой друг да помогне.

("Search and launch" - taskbar-a autohides ... :) ...)

ПП: в действителност лаптоп-а има проблем - от време на време забива. Когато беше с Уиндоус 7 - изведнъж картината става на правоъгълници и или екрана става черен, след което се възстановява със съобщение "The display driver has stopped working and recovered successfully", или направо freeze-ва и трябва да го рестартирам, или вади син екран с бели букви (Blue-screen-of-death). И когато стане това - почва да духа много силно и много топъл въздух от въздухоотвода.
Казаха ми, че или е софтуеърен проблем, или хардуеърен. Във вариант 2 - или видеото не се охлажда добре и прегрява, или има някой кондензатор, който не е добре - или запоен, или е пробит, или нещо от сорта.

И като сложих кубунтуто - два дена нямаше проблем, после някакви ъпдейти - и след това и тук почна същата история. Само че този път само freeze-ва и направо трябва да го гася "хардуеърно".

Затова предполагам, че проблемът е хардуеърен, и ще им го занеса на онези от сервиза, и да видим ;) ... все пак - проблемът е хардуеърен, така че смяната на ОС-а не трябва да е проблем. Четох в гаранционната карта, и никоя от причините за отказ за обслужване не беше смяна на ОС-а. Но дори и да ми се направят на интересни - .... охооо ... само да ми се направят на интересни ... :) ... веднага в комисията за защита на потребителите, и тогава те ще ги направят на интересни :) ...

Така че - благодаря на всички, които се отзоваха ... и така - вече се радвам на чисто новото Кубунту  ;) ...
33  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 30, 2011, 19:41
Но на виртуалната машина не се скриваше ... и беше толкова готино .. .:)

(а не вярвам да зависи от това дали е на виртуалка или не ;) ...)
34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 30, 2011, 18:30
Няма да имаш никакви проблеми с Kubuntu 64bit и PHP+MySql+Apache.

Пичове, вече е Кубунту :) ... даже махнах Recovery дяла, искаше ми се просто да направя избора един път и да е окончателен :)

Скивайте скрийншот-а ;)

Вече почти всичко съм нагласил :) ... остана всъщност само конфигурацията php+mysql+apache ... но ми се иска да е на отделни пакети, а не lampp-а ... аз на работа съм сложил lampp, и там си е ОК, но ако трябва да се слага някакво разширение (към php-то например - memcache, apc, etc.) - тогава е по-увъртян процеса. Аз загубих 1 ден да си сложа memcache-а, а ако бяха на отделни модули - щеше да стане доста по-бързо и безпроблемно.

ПП: има и още едно нещо - не мога да накарам лентата, която е най-отгоре, да се задържи ... и винаги се скрива автоматично. Никъде не видях настройка за auto-hide или нещо такова ...
35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 29, 2011, 13:15
Добре, пичове ... май ще бъде Кубунту :) ... другия вариант е Минт + КДЕ :)

И един последен въпрос - аз пробвах 64 битова версия (защото компютъра е 64 битов) ... и там опасението ми е дали ще мога да си подкарам PHP+MySql+Apache. Защото доколкото четох - никъде не срещнах конкретно решение, всичко се въртеше около маке-ване и компилиране на разни 32 битови неща, където аз съм гол и бос :) ... (Досега най-ниско съм стигал до инсталиране през шел-а и редактиране на този или онзи конфигурационен файл.)

;)
36  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 29, 2011, 04:54
Ех, тъкмо го видях :))))) ... System Setting -> Workspace -> Form factor - цъкате го на "Netbook" - и се получава като на кубунтуто :))))

Хмм ... май ще е или сабайон, или кубунту :) ...
37  Нетехнически теми / Идеи и мнения / :)))))))) -: Jan 29, 2011, 04:43
Не казвайте, че няма да правите нещо ... защото накрая точно него ще направите :) ...

След като се замислих и разбрах, че е по-добре да избера просто нещо, което ми харесва, а не нещо, което го знаят само създателите му ... примерно :) - взех да избирам ;)

И така, пробвах няколко неща на виртуална машина - дори и тя да не дава точна представа, пък и при директна инсталация нещата винаги са различни. И така - пробвах Саликс с КДЕ, Сабайон (само на лайв СД, не можа да се инсталира), Убунту - което въобще не тръгна всъщност (?!?!). И тогава пуснах Кубунту, и се получи това, което виждате на първата картинка: тайтъл бара и таск бара са слети, анимирани менюта за избор на програма и превключване между пуснатите неща ... и като си поиграх малко и го стилизирах - стана просто убиец.

Отначало си помислих, че това е най-новото КДЕ (4.6, излязло само преди два дни) :D ... и викам - това ще е :) ... ама после почетох малко, и разбрах, че това е Search and Launch widget-а. Но когато пуснах пак Сабайон-а - вече изглеждаше различно - втората картинка.

Та - знаете ли къде се наглася това ... или зависи от дистрото ? ... (но да зависи от дистрото не ми се вярва :) ...) И така, сигурно ще пробвам и другите две (Саликс и Сабайон, Кубунтуто вече го пробвах на лайв СД, ОК си е ;) ...) - и тогава ще си избера и ... огън! :)



ПП: Още веднъж много благодаря за мненията и съветите Ви :)
38  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 28, 2011, 01:39
Мдаа ... накарахте ме да преосмисля нещата :) ...

Иначе, да спомена - трябва ми ИЕ за да тествам сайтовете на него, не защото ми харесва. Не бих държал Уиндоуса ако не играех нещо от време на време и не тествах сайтовете си на ИЕ :)

(А всички тук знаем добре защо той е сред най-използваните браузъри - с една дума "леймърщина". Затова сега - понеже ми се налага да обяснявам на няколко души около себе си елементарна компютърна грамотност - от самото начало ги уча да използват различен браузър от ИЕ, например. И тъй като те сега започват да навлизат в сферата на компютърните технологии - за тях няма значение дали ще е на Линукс или Уиндоус. Вече Уиндоус-а става излишен.)

(Разбира се - на тях не им трябва уиндоуски софтуеър, като фотошоп или аутокад например, затова могат да си позволят да започнат направо на Линукс.)

....

Ще ви уведомя какво съм решил ... и много мерси за всички мнения ;)


ПП: а бе защо скайп-а на линукс е още версия #2? ... дори на мак-а на брат ми е още версия 2 ...  ??? ... или аз се бъркам нещо ... но на уиндоус е вече версия 5, с табове, анимирани емотикони, и т.н. ... ?
39  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 27, 2011, 16:42
Skype - NetBSD ?!

http://pkgsrc.se/net/skype - явно може :) ...

За пардус-а - forget!!!

Но ако можете да ми кажете за bsd-то - ще съм Ви адски благодарен ... :)

(distro watch го посещавам редовно ;) ... дори там netBSD-то си е доста назад :) ... но мен ме интересува дали ще отговори на тези неща, които изброих ... :) ...)
40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / :) -: Jan 27, 2011, 15:15
Не бъркам операционната система и десктоп мениджъра :) ... на кубунтуто си бях сложил и гном, и fluxbox (който е уиндоу мениджър, не десктоп такъв) и минавах от едното на другото спокойно ;) ... и знам, че и на bsd-то може да се слагат различни.

Мен ме интересува повече дали BSD-то ще отговори на тези 6 неща, които бях написал.

Иначе - точно дистротата които изброи са супер стандартни - навсякъде, накъдето се обърнеш, и има някой с такова. А с BSD съм виждал само веднъж през живота си :) ... Знам, че изглежда странна такава идея - това ако може да не е нещо често срещано - но така ми харесва повече и така искам да бъде, ако може. И затова ако BSD-то отговори на тези 6 неща, които изброих - ще си го сложа :)

ПП: иначе да, прав си, ще запазя уиндоус-а :)

ПП2: но пък BSD-то има ли GRUB loader? ... и ако да - да се надяваме че всичко ще е наред и ще имам поле за избор м/у уиндоус-а и BSD-то :)
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 27, 2011, 13:35
Привет :)

Искам вашето мнение за следваща стъпка която ще направя - да разкарам Уиндоус 7-цата от лаптопа си. Искам линукс, на работа съм с Mint, а съм бил на линукс няколко пъти. Така че не съм начинаещ, макар и да не съм ескперт.

Но ... по принцип ми се иска да не слагам нещо твърде масово използвано - например убунту, федора, и т.н. Иска ми се да е малко по-оригинално. И се бях спрял на Мандрива. Само че тя много се е променила от последния път когато я използвах. А сега не ми харесва. И след много премисляне и на известно четене - реших да е BSD :)

И тук искам вашето мнение - дали това е удачно (засега е вариант NetBSD с KDE - макар и да стоя повечето време в конзолата - КДЕ-то си е най-красиво) за лаптопа ми (ето линк за кратка справка - http://www.steltcomputers.com/e/toshiba-satellite-a500-1hk-6gb-p-2281.html). И вземам предвид следните съображения:

1. Най-важното е да няма хардуеърни проблеми ... искам да пасне идеално на машината.
2. Ще ми трябва php+apache+mysql, също подходящи едитори за уеб разработка.
3. Скайп със сигурност :)
4. Браузъри - всички възможни ... без ИЕ разбира се ... него ще пускам от виртуална машина най-вероятно. Например на opera няма вариант за BSD ...
5. Вариант за виртуална машина.
6. ДА може да маунтва без проблеми папки през самба ... защото минт-а нещо не го прави като хората и не мога да редактирам файлове на отдалечената машина. Мога да създавам и да трия, но не и да редактирам. (Затова ми се налага да ползвам едитори, които не едитват файлове, а при save трият стария и създават нов на негово място :) ... netbeans и gedit са такива.)

(Знам, че някои от нещата са малко тъпи на пръв поглед, но просто нямам идея как стои въпросът с "port" системата за софтуеър в сравнение с репозиторитата при линукса. Може да е и още по-лесно но просто не съм се докосвал до него досега.)

Ами ... това е като цяло :) Много мерси за отговорите предварително, защото колкото по-бързо реша и го направя - толкова по-добре.

А с уиндоус-а се чувствам като в клетка ...  >:( ...
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Супер ... стана :) -: Oct 15, 2010, 09:59
С командата е идеално :)
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / OK :) -: Oct 14, 2010, 18:26
Да, аз това го знам :) ... обаче искам всички програми да стоят отворени ;) ... то това ми е проблема на мене :)
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Заключване на компа с lxde -: Oct 14, 2010, 17:40
Някой знае ли как мога да заключвам компютъра си. С Linux Mint 9 съм, с LXDE. Но в опциите за изключване има логаут, рестарт, гасене и хибернация.
Пробвах и с Ctrl+Alt+L - ама и с това не стана.

Мерси предварително :)
45  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Конфигурация на клавиатурна подредба в LXDE -: Sep 22, 2010, 10:03
setxkbmap -option grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg   #това за смяна с контрол и шифт us,bg(bds)
setxkbmap -option grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg -varian ,phonetic #това за us,bg(phonetic)

Като влезеш в сесията, трябва да го изпълниш. Най-добре е да го пъхнеш в .config/autostart

Еее, направо ми спасихте живота :) ... вече и аз не знам от колко време се мъча да го оправя това :)
Мерси много :) ...
Страници: 1 2 [3] 4