Покажи теми - mhydra
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / България-една от страните лидери в опен сорса -: Oct 01, 2007, 13:11
Току що съвсем случайно се натъкнах на информация от един репорт, та според него България ще излезе че световен мащаб е един от лидерите на опен сорса.
Как ще коментирате това:

Figure 13: Government authorities using FLOSS.

Table 1: Use of specific FLOSS applications in government (% shares).
                         OpenOffice      Firefox      MySQL/PostgreSQL
       Argentina            58             84                 78
       Bulgaria             40             70                 60
       Brazil               91             83                 83
       Croatia              16             37                 16
       India                73             73                 80
       Malaysia             14             43                 47

То ще вземе да се окаже че сме били сред първите страни по използване на опен сорс в света '<img'>
Ако иска някой ще му пратя и документа от който го взех това. Има доста интересна информация вътре.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Mandriva linux 2008 install fest -: Sep 19, 2007, 18:34
От Вики страницата и от пощенския списък на Мандрива разбрах че е определен ден за Mandriva Linux 2008 Install Fest. Тук в България ще се организира ли нещо?
Ето информация на този линк Mandriva Linux 2008 Install fest
Ще бъде хубаво ако се организира нещо пък макар и било то нещо локално за някой град.
3  Нетехнически теми / Коментар / Gnome video university -: Jul 01, 2007, 19:19
Погреднете тази страница.
GNOME video university
Тук има видео материали за GNOME, като целта е да се покажат възможностите му в кратки и лесни за разбиране видео клипчета.
Клипчетата са на флаш така че се отварят директно във вашия браузер. В бъдеще те ще стават все повече и повече.
За сега можете да видите как да работите с девелопмент средата Anjuta IDE както и филмчета за основните възможности на GNOME.

Приятно гледане на всички и да знаете че страницата ще бъде обновявана периодично всяка седмица с нови и по интересни видео туториали!!!

Идей и мнения са също добре дошли. Също така е добре да кажете колко да бъде и големината на прозорците на филмчетата понеже сега са на 800х600. Някой хора с по стари монитори на по малка разделителна способност може би ще имат проблеми с гледането заради постоянното скролине на страницата....



4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Мнения и реакции на потребителите ползваши Виста -: May 27, 2007, 14:37
Значи понеже има теми за това как потребителите приемат Линукс и какво му трябва повече на Линукс сметнах че е добре да видим малко и в противниковия двор как са военните действия.
Та тука съм извадил разни мнения на потребители на прословутата и най добра ОС на планетата - нейно величество Виста.

Смейте се на воля. Наистина е много смешно.
--------------------------------------------------------------------------

Имам следния проблем - с Виста не ми се отваряха някои сайтове(microsoft, abv - едвам, едвам).Сложих ХР - всичко 6!Слагам пак Виста(даже от друго място я "купих"), - пак същото... даже забелязах че и opera.com отваря с 1bit/s, 2ч опитвах да сваля скин, накрая свалих от друг сайт.И с опера и с ИЕ едно и също, затова предполагам, че не е в тях вината.Някой може ли да помогне?Само аз ли съм презакан?

Имам следния проблем с Виста 32бит.
Оставям си комп. включен вечер с единствено работещ биткомет и на сутринта биткомета си работи тегли всичко 6 но дотам интенет браузарите неработят чат програмите и те. Всичко се оправя след рестарт.
Тази Виста ме връща във времето когато ползвах 98 - по няколко рестарта на ден. Ужас. Ако трябваше и пари да давам за нея - незнам
Друг проблем който се сещам е - отказа на безжичната мрежова карта да работи - ейтака изведнъж както си работеше и драйвера с удивителен. Многократно преинсталиране на драйвера и рестартиране (иска си го) след всеки преинстал и нищо. Накрая изкопах от някъде по-стар драйвер че разгеле захапа.
А това след шътдаун да неможе да се изгаси е нормално, както и данетръгне комп. от първия път.
Честно да ви кажа съжелявам че работя на актуална комп. система, която вмомента се продава на американския пазар.

-----------------------------
Вчера се борих с един лаптоп. Няма да споменавам марката, ще кажа само че е фирма с име и традиции и лаптопът е относително скъп модел. OS-ът е Vista Home Premium, лаптопът е чисто нов. За 1 ден работа поне 4 пъти лаптопът рестартира и след това получавах съобщение "Windows has recovered from a serious error", ако не ме лъже паметта. С други думи, син екран. Добре, тук може и хардуерът да е виновен. Друг притеснителен факт е, че забелязах няколко пъти сериозно омазване в конзолния прозорец на CMD.EXE (работих най-вече в него). Редовете се препокриваха, входът от клавиатурата и изходът от командите се показваха на случайни места и т.н. Дълго съм работил с NT4, W2K, WXP и не си спомням да съм имал проблеми с CMD-то. Какво ли толкова е трябвало да бъзикат в него че така да го оплескат умът ми не го побира. Ще се чака SP1, няма как...

P.S. Не върви на добре светът. На времето като работих с NT4 ми трябваше повече от година докато видя първия си син екран, и то изцяло предизвикан от моите действия, целящи именно това. А сега какво става...

P.P.S. Не търся техническа помощ - проблемът засега ще се решава като човекът на когото е лаптопа инсталира XP и тогава ще могат да се правят повече изводи кой е виновен.

-------------------------

Как да получа достъп до C:\Documents and Settings?
Използвам PhotoShop CS2 отдавна, настройките на който съм си ги персонализирал и при нова преинсталация на комютъра просто заменям съществуващите там с моите. с XP няма проблем, а при Виста все дава Access denied. То бива секюрити бива, но някога трябва и да работим?

-------------------------
Я ми обяснете защо DAEMON Tools 4.08 под Vista се държи странно. Значи закача си файлове без никакви проблеми и т.н., но като задам Set Number of Devices -> Disable и след това рестартирам компютъра, отново си имам един Virtual Drive. Тва нормално ли е?

напуши ме смях тази сутрин като реших да ъпдейтна Нвидия драйвера на вистата.. Нали Микрософт обещаваха новия уиндоус да трябва да се рестартира много по-рядко, всичко щяло да е по-бързо и т.н.

Е скапания Нвидия драйвер вече не е с един ами с ДВА рестарта. Първо да махнел стария и после да сложел новия. Това си е точно обратното на обещанията, които даваха. Да не говорим, че всеки уиндоус ъпдейт пак си иска рестарт, независимо колко незначителен е.

Някой да има проблем с wordpad  При мен чупи документи при сейв - отварям, едитвам, сейввам и след това като го отворя пак ме посреща бял празен екран

-- Споко,обещаха всеки месец нов драйвер.
--- Те един път да пуснат ама да са качествени
--- Кел файда всеки месец неработещи драйвери

Аз ли съм единственият идиот или чрез екслоръра на Вистата не мога да "хващам" по повече от един файл? И като искам да затрия 100 снимки и трее да пиша дел *.йпг под команд промпт?! ШИФТ и КОНТРОЛ също не бачкат... как е възможно?!

- Убий ме, но не се сещам какво може да си направил. Пробвай да натиснеш за по-дълго време Контрол или Шифт или Алт бутоните. Може би се е включил някакъв "Ease to access" туул.

Колкото и тука да си разправяме, че Виста работи добре на 512МВ според мен просто се заблуждава аудиторията. То като глупостите на М$, че ХР работи и с 128МВ... Работи, мда... ако отвориш един IE6 и не ти пречи много тракането на харда.  И определено без KIS 6.0 (примерно), че тогава съвсем ще се скапе работата.  Каквото са 128МВ за XP това са 512МВ за Виста пък нека да не съм прав или седнал.

с Вистата не ми тръгват чат програмите като skype, icq, msn messenger. някой има ли същия проблем?

имам някой проблеми с изгледа на файловете. Уж съм дал да запамети на всички папки да ми показва по detail, но когато иска си размества някой папки и ги прави на друг изглед. Май зависи какъв тип файлове има в папката. Това е доста дразнещо да ми размества постоянно изгледа и не мога да открия все още решение.

!!!-----------------
Сега вече имам съвсем конкретен проблем.
Опитвам се да си инсталирам игра под Виста (Civilization 4) и всичко уж минава ОК. Обаче като стартирам играта екрана се омазва тотално и се чува само звук. Къде да търся проблема?

Edit: Омазан DirectX от играта. Преинсталирах го и сега всичко върви.
Edit2: Върви ама не съвсем. Можеш само по веднъж да стартираш играта. Следващия път се стартира омазана.

След излизането на свестен ати драйвер преминах от XP на Vista, но на моменти бавеше, въпреки че имах 2GB RAM. Ъпгрейднах на 4GB и сега всичко е доста по-добре, програмите се кешират от prefetch-а и се стартират бързо, но като че ли 1GB остава малко излишен. Така че по мое мнение в момента оптималното за Виста е 3GB. Може да звучи странно, но 2 са малко, а 4 - много

 '<img'>  '<img'>  '<img'>  '<img'>  '<img'>
Тези неща са истински случки Вин потребители,  Като ги четох направо се заласнах да се смея. Посмейте се и вие.



5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Някой знае ли фирма с обучения за Ред Хат линукс? -: Nov 08, 2006, 09:47
Интересувам се дали някой знае някаква фирма в България която да обучава и издава сертификати за завършено обучение за Ред Хат?
Примерно RHCT (Red Hat Certified Techniciant)  или пък RHCE (Red Hat Certified Engeener).

Благодаря предварително.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / място за тениски и фанелки на линукс тематика -: Sep 27, 2006, 13:44
Абе гледам продавате цдта на линукс дистрибуции. Кво ще кажете да организираме било тук към този форум или пък на друго място от където да се закупуват свободно тениски и други неща с линукс тематика.
Примерно аз искам да си купя 1 или 2 тениски на нетбсд, федора или нещо такова ама требва да ги поръчам от другия край на света.
Това нещо не ме кефи за 2 тениски или пък 1 емблема.
Какво ще кажете да сформираме примерно 1 такава група и да събереме кой каквото иска да си купи и да ги поръчаме на куп.

Понеже на мен самостоятелно не ми се разправя с 1 тениска за мен  .... пък и тия нашите митници ми се отщява само като си го помисля кви проблеми ще правят за тая 1 тениска.
Та ако некой иска дайте да сформираме некво такова место в този форум и да си даваме исканията и накрая като събереме неква прилична бройка да си ги поръчама на куп.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Adobe acrobat reader държи натоварване на 100% -: Jun 29, 2006, 21:57
Направи ми впечатление че Акробат Риидъра ми държи натоварване на процесора на 100 % когато мърдам скрола или просто хвана страницата на някой PDF документ. Това нещо ми се случва при Генту Линукс със 3 Гхз процесор а също така и при СУСЕ 10.1 линукс с 1.6 ГХз процесор. Не мога да си обясня. Дали самият Акробат Риидър не си е нещо  бъгав и така да си прави?
Кажете вие има ли го това нещо при вас?  А аз  се чудех защо като размърдам бързо някоя страница и звука запозва да ми накъсва ако съм пуснал музика.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Su не ме допуска да вляза като роот -: Jun 16, 2006, 10:05
имам странен проблем ползвам Гентуу и не мога да направя su.
Мога да изпълня командата но после като въведа паролата и ми дава винаги Permission denied.
10 пъти си проверявах паролата но все същият резултат. това става със всичките потребители.
Ако си влеза направо през конзолата още при стартиране няма проблеми. Влизам си. Тоест не е сменена паролата а нещо su не ми дава достъп. Не знам защо.
Някакви идеи как може да се реши проблема?
Благодаря предварително.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / софтуерен РАИД 0 под СУСЕ 10.1 -: Jun 06, 2006, 11:21
Здравейте. Имам един много голям проблем със софтуерен РАИД 0 под СУСЕ 10.1. Имам 1.6Гхз Дурон процесор, 2х80 Гб ИДЕ хард дискове.
Разцепил съм ги съответно на по 10 и 70 Гб и 500 Мб за суап.
Тези два 10Гб от двата диска ги правят на РАИД 0. Това става от Яст още при самата инсталация си му давам  маке раид и си избирам тесзи два дяла. Интересното идва с избирането на файлова система. Забелязах че като избера ХФС след това при работата ми работи само единият диск.
В същност работят и двата обаче единият диск няма достъп, нито запис нито четене. Това го установих с бенчмарк програма която като я пуснах и ми даде изключително ниска производителност за два диска от такова ниво РАИД. монтирах ги отделно и се оказа че единият диск не е достъпен. тоест има си го като устройство но не може да се пише или чете от там. много интересно. изтрих дяловете и инсталирах СУСЕ наново, направих наново пак същият масив само че го форматирах със ЕХТ3 файлова система и всичко си бачкаше нормално. копиране на файл 700 Мб отнема при такъв раид около 25-32 сек. а при едно устройство отнема към 45-60 сек.
Същият резултат с омазаният раид го имах и със форматиране на РеизерФС.
Някой да има някакви идеи? Довечера ще проведа задълбочени тестове и ще ги провеждам докато не открия проблема и не го реша. Този РАИД е много важен за мен. Все пак имам 2 диска, и ако не го пусна този РАИД ще е много зле за мен.

Някакви идеи от какво може да е този ефект? или как може да се реши? Забелязах че в СУСЕ има само mdrun, в Слак си го стартирах софтуерният раид със с raid0run.
Да не би да мдрун да оказва това влияние. Айде очаквам евентуални предложения да оправим проблема.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / много дразнеш проблем с заключен екран при Гноме -: May 31, 2006, 20:30
Ползвам СУСЕ 10.1, проблема ми е че при заключване на екрана някой път си оставям неволно клавиатурата на кирилица. След това влизам в Линукс-а само с рестарт. '<img'>  и то от копчето друг варизант няма.
Много гадно.  Не мога да си го обясня. Клавиатурата се превключва спрямо приложение обаче когато си заключа екрана и после не мога да вляза. Не знам поради каква причина само. Аз предполагам че е поради това че ми е останала кирилската клавиатура и поради това не ми хваща паролата. Друго не виждам какво да е. Само не мога да разбера защо на Гноме не са му направили бутон с който да се сменят езика? Както е в КДЕ например.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталация на suse factory cd -: May 26, 2006, 09:29
Здравейте. Искам да попитам едно малко необичайно нещо. Искам да си инсталирам SUSE factory CD обаче искам да го направят така че да не се налага да свалям после всичките неща от интернет. Тоест ако има вариант да го направя върху вече съществуващо СУСЕ 10.1.
Целта ми е да си спестя свалянето на 3-4 Гб информация от интернет. Да поясня само че на  SUSE factory CD има само основата на СУСЕ линукс, графични среди, софтуер и всички други неща ще трябва да се теглят от интернет.
Ако някой е правил такова нещо ще съм много благодарен ако помогне '<img'>
12  Нетехнически теми / Коментар / Размисли и страсти относно СуСЕ 10.1 -: May 14, 2006, 11:29
Исках да премина на някаква дистрибуция от която ще мога да извлека ползва същевременно и ще мога да помогна за развитието й. Тъй като СуСЕ сега вече в момента е опенСуСЕ и може да се взима участие при разработкта й избрах нея.

Какво се моето впечатление от опенСуСЕ 10.1?

Плюсове
- Хубава графика, в началото при инсталацията екранът е с много хубава графика. Направо ми взе акъла.
- Изпипана инсталация, с удоволствие видях че има поддръжка и на XFS която ми е любимата файлова система.Засече ми безпроблемно SCSI картата и хард диска.Засече ми и безпроблемно и другият хардуер.
- Много съм доволен от това че ми засече прадивлно видео картата и пусна съответно правилните драйвери за нея. В миналите версии имаше проблем с това. Пускаше някакви убити драйвери които след това като се пуснеше Х виждах само черен екран.

Минуси
- При започването на работата на СуСЕ-то екранът ми беше едва 2/3 от видимата площ. Едвам успях да го направя да си е нормален.
- Пълна обърквация със поддръжката на кодеци. Нищо не мога да си пусна. Нито музика нито филм.Всички пакети са инсталирани, всички библиотеки са инсталирани, всичко си е наред а с нито един плеиър не мога да пусна нито филм нито музика.
- ХММС не иска да вкарва файлове за прослушване в плейлистата си. Пробвах какво ли не.Не иска и не иска.

Какви са вашите впечатления от това дългоочаквано СуСЕ 10.1?
И случайно да може няклой да ми каже как да си оправя проблема с кодеците и да мога да си пусна музика и филми?
Със Слакуер никога ама никога досега не ми се е случвало такова нещо.



13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Да помогнем! -: May 13, 2006, 22:14
Да помогнем!
Обръщам се към всички вас с молба да проявите човещина и ако можете да помогнете на едно дете в нужда! Тук пишат и четат много хора и половината да откликнат - все е нещо!

Историята е следната: Виктория Илиева е на 4 години. В момента не ходи и не вижда. Родена е с проблем,но го установяват късно и диагноза е поставена след годинка.До момента е претърпяла 6 опирации в БГ, които обаче са влошили състоянието. Първата й пълна упойка е фатална, за това да не може да ходи момиченцето. Според епикризата детето е с "Ембрионално стъкловидно тяло и вродена катаракта на двете очи." Дясното й око вече е с Кератопатия в напреднала фаза и е за трансплантация на роговица. Ретината и на двете очи е съхранена .
Родителите до момента са успявали с кредити и др. да плащат операциите и лечението тук,но в БГ вече никой не може да й помогне.
Варианта е в Германия и операциите ще струват около 10 000 евро. Авиокомпания "Балкан" им поемат пътя им до там,а една българка престоя на място.
Семейството е успяло да събере част от парите, за жалост - малка част. Операцията е насрочена за 29.05.2006, а остават още около 6 000 евро за събиране. Шансовете за очите на Виктория са много големи,а прогледне ли детето и ще проходи според специалистите.

Ако можете да помогнете - сега е момента да го направите! Майката е оставила и лични данни за връзка!Ето и сметката на която се събират парите за операцията:


Детето се казва Виктория Лазарова Илиева
сметката :
ОББ клон Доверие бул.Мария Луиза 70
банков код:20084232
сметка:1030106017
Лазар Асенов Илиев


Пълната тема за детенцето


На срещата в Южния парк днес за 3 часа са събрани 1893 лева, 140 $ и 20 евро. За жалост остават още доста пари, докато се събере цялата сума. Тази вечер по Нова телевизия в Календар от 19.15 ще има репортаж от акцията - моля гледайте го и предупредете познатите си да го гледат също! Все още не е късно да се помогне! В новините на ББТ и тв "Европа" също трябва да има кадри от днес!

Малката Вики

Вики с родителите си Вики с мама Акцията на Вики още



14  BSD секция / Настройки на софтуер / КДЕ ми скапва мишката -: Mar 29, 2006, 10:47
Имам следният проблем:
Ползвам ФрееБСД 5.4 и КДЕ 3.2
Когат остартирам стартх ми се стартира КДЕ обаче мишката се мести прекалено бързо.
Тоест с едно преместване на мишката показалеца на екрана се премества с 20 сантиметра.Не е нормално това.
Интересното е че ако си стартирам само Х с twm с хтерм го няма този проблем.
Ако също така стартирам първо Х и след това дам startkde КДЕ ми се стартира нормално и мишката си работи нормално.
Откъде ми идва проблема?

Конфигурирах си Х нормално с ХФ86конфиг, Х си работи нормално.
Някой да се е сблъсквал с този проблем?
Ако никой не може да ми помогне, ще се наложи в стартх скрипта да му сложа първо да се стартира twm и селд това старткде.

Ако все пак успеете да ми помогнете ще съм много признателен.
15  BSD секция / Системни настройки / ФрееБСД бавно стартира за изпълнение програми -: Mar 17, 2006, 10:51
От скоро (1 ден) ползвам ФрееБСД, обачем имам един проблем.
Проблемът е в това че много бавно се стартират за изпълнение програми.
Например като задам find и  известно време харда не се въжда да святка  чак след това започва да работи. Директорията не е голяма и не е с много файлове.
Поради каква причина може да има такова забавяне. В Линукс само като пусна командата и веднага започва да се търси.

Нещо ФрееБСД-то ли си е своенравно или аз нещо бъркам?
Как мога да го накарам веднага да започне да работи?
Страници: [1] 2 3 4