Покажи Публикации - mikis
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 51
16  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Прилики -: Dec 05, 2009, 13:49
Понеже гледам колажите с политици на Zlatko следват една определена линия, ще си позволя следният

//бъзик

//бъзик

Дет се вика, открийте 10-те разлики. :)
С най-добри чувства ;)
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на KDE 4.3.2 в Debian 5.0 lenny -: Dec 05, 2009, 11:48
и докато сме още по темата:
Със squeeze/testing съм
Някой може ли да ми каже защо от вчера при опит за обновяване на KDE иска да ми махне някой "базови" пакети ..или това е временно явление и да изчакам
...
По-добре изчакай! Аз направих ъпгрейда и сега пиша от Xfce. Освен това, много пакети се оказаха "автоматично инсталирани и не са повече необходими".

Оказва се, че някои основни пакети на KDE зависят от пакета libxklavier15, който е все още само в sid.
18  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Разпадане на интернет връзката -: Dec 05, 2009, 11:40
А каква ти е Интернет връзката? Нищо не си дал като информация.
19  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Dec 05, 2009, 11:25
... Аз не мога да разбера какъв е тоя страх от нестабилния Дебиан, още повече от тестовия. Че той си върви на пушка, е вярно омазват по нещо, но бързо го оправят.
...
Попринцип съм напълно съгласен с това, аз съм запален фен на Debian, но тази сутрин ще ползвам повода да се оплача: след снощния ъпдейт на Debian Testing вече нямам KDE :(

Цитат
# apt-get install kdebase-workspace
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
Някои пакети не можаха да бъдат инсталирани. Това може да означава,
че сте изискали невъзможна ситуация или ако използвате нестабилната
дистрибуция, че някои необходими пакети още не са създадени или пък
са били преместени от Incoming.
Следната информация може да помогне за намиране на изход от ситуацията:

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
  kdebase-workspace: Зависи от: kdebase-workspace-bin (>= 4:4.3.2-2) но той няма да бъде инсталиран
E: Счупени пакети

Някой друг с такива проблеми?
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Майкрософт патентова sudo -: Nov 14, 2009, 09:44
...Малоумните чекиджии с мисия в живота евентуално налазват и почват да си пишат малоумните глупости. ...
Автопортрет, нещо ;D
Цитат
...Примерно са преборили империализма или са отворили очите на някой за идиотските си теории...
Това е прекалено цинично са средно интелигентен човек. Ща ма прощаваш за откровението. ;)

Лошото е, че се намират кресливи малоумници които си мислят, че безграничният им цинизъм е признак за неоспорим интелект.
Тук ща ма прощаваш, че ти плагиатствам риториката. ;) Нали не си я патентовал като Майкрософт :)
21  Нетехнически теми / Коментар / Re: Linux спрямо Macintosh -: Nov 12, 2009, 17:14
...
Линукс вероятно има известни предимства, но не и за краен потребител, изглежда и звучи дървено, няма никаква гаранция че нещо ще работи при следващата версия на кърнъла, така че следващия лаптоп пак ще бъде designed by apple.

Това, как някои хора гледат (или по-скоро не виждат) проблема ми напомня за един епизод на култувата анимация Семейство Флинтстоун:
Барни седи в стаята и периодично удря един кокосов орех в каменната маса. По едно време Фред не издържа на шума и пита:
- Какво правиш?
- Опитвам се да отворя кокосовия орех, Фред.
- Ами ползвай главата си!
В този момент Барни удря ореха в главата си и го разцепва на две
. :)

Така някои хора без да са много наясно с материята дават "експертни" оценки за това кое "става" и кое не "става". ;) Затова искам да обясня на начинаещия многоуважаем Соларфлукс, че при свободния софтуер "гаранцията" се дава от дистрибутора, на когото потребителят плаща за поддръжка. С други думи гаранция има, но тя не е безплатна. Например, ако моята фирма има 4 работни места с персонални компютри, аз ще избера друга фирма, която да ги поддържа срещу съответното заплащане. Така се прави дори, когато се ползва изцяло собственически и комерсиален софтуер. Даже, бих възложил на фирмата дистрибутор да избере и съвместим хардуер за конкретното програмно осигуряване на работните места.

Когато се прави сравнение между СС/Линукс и Ейпъл/Мак трябва да се вземат много неща в предвид.
1. Може да се прави сравнение от гледна точка на чистата функционалност. Затова дадох примера със Шкодата и Мерцедеса, но някои не ме разбраха май. А понятието "функционалност" има различен смисъл според нуждите и желанията на различните клиенти.
Та от гледна точка на основна функционалност и Линукс и Мак Ос Х вършат същата работа, като правя уточнението, че става дума за работа върху съвмесим хардуер! И така стигаме до...

2. Хардуерна съвместимост. Тук трябва да се направят някои важни уточнения.
Във вариантът, когато говорим за затворен хардуер (т.е. масовата практика) и недостъпни или непълни спецификации, грижата за написването на добри драйвери и оптимална работа на съответния хардуер (например звукова платка) под определена операционна система (например Линукс) е изцяло грижа на производителя!
Ако производителя е описал в характеристиките на продукта си, че той работи само под ОС Уиндоус/Мак това означава, че той не ви брои за пазар. Следователно, вие като потребители на Свободен софтуер не трябва да купувате такъв продукт.
Ако потребителят си е купил от кварталната месарница някаква периферия и тя не работи под Линукс, проблемът е изцяло на потребителят за това, че не се е информирал достатъчно за стоката, която купува.

3. Съвместимост с комерсиални програми от рода на Адоби Илюстратор и др. Тук Мак имат предимство, безспорно. Но това предимство не се дължи на Ейпъл! То се дължи на нежеланието на производителите на комерсиален софтуер да адаптират продуктите си за ОС със свободен лиценз, което между другото е против всяка икономическа логика. Коя фирма не би желала тутакси да разшири пазарния си дял с 5-10%, като пусне продуктите си за Линукс? Това навежда на мисълта за междуфирмени споразумения от типа "гарван, гарвану око не вади". А кой е губещият от такива споразумения? Точно така, ти! ;)

4. Основен недостатък на Мак е тясната връзка с фирмата-майка. Ако утре Ейпъл фалират, което е нормално да се случи в либерална икономика и ликвидаторът не желае да развива повече част от бизнеса на фирмата, ти като клиент ще трябва да отделиш време и средства за пълна подмяна на закупените системи.
Но и при по-оптимистичен вариант фирмата разполага с пълната власт да влияе върху качеството и цените на стоките си.

Това са достатъчни причини за мен, на този етап дори да не разглеждам Ейпъл като реална алтерлнатива.
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: 20 години по-късно -: Nov 11, 2009, 11:25
...
"Ако не си левичар на младини значи нямаш сърце, ако не си консерватор в зряла възраст значи нямаш разум”
У. Чърчил

Мдаа, този несъмнено мъдър човек е казал още несъмнено мъдри неща като:
Цитат
"Тия, дето си казват "честита баня" - те ли са ни обявили война?" - по отношение на България, след като е научил, че е обявила война на Великобритания и САЩ.
Мъдро, нали :)

Ето и още по-мъдро:
Цитат
„За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи.“

...и направо държавническо:
Цитат
"Държава на име България не трябва да съществува." - на Парижката мирна конференция.
Източник

Този велик човек е имал умствения капацитет на средно интелигентен шоумен или на свръх надарен американски президент. ;) Тодор Живков и Иван Славков имат по-хубави лафове от неговите. 8)
23  Нетехнически теми / Коментар / Re: Linux спрямо Macintosh -: Nov 11, 2009, 11:07
Истината е, че Мак се ползва главно от гъзарчета - хора, които искат да изпъкнат с нещо. За това и когато ги попиташ дали Мак струва, стандартният отговор е "да, много е готин, страшен е, върховен, направо никви Уиндоси и Линукси не могат да го стигнат".
И нищо чудно :) Това е все едно да очакваш някое парвеню да си признае, че скъпият Мерцедес му върши същата работа като Шкода Октавия да речем, или дори Дачия.
Няма да стане. ;)

По тази причина си мисля, че Мак отиват повече към т.н. луксозни стоки в икономическия смисъл. Те не се влияят от класическите закони за търсенето и предлагането, при които колкото по-скъпа е една стока, толкова търсенето е по-ниско. Хората, които купуват Мак в общия случай искат да демонстрират нещо, затова цената не е определяща при техния избор.

Иначе политиката на Apple ми е също толкова неприятна, колкото и тази на Майкрософт. Тъй че няма да купя Мак, а и като инженер обичам да имам по-пълен контрол върху компютъра си.
24  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: СЪВЕТ -: Nov 08, 2009, 13:38
...
Отговарям малко по-грубо от колкото трябва, но ще прощаваш. Очевидно директно стреляш въпроси без дори да направиш елементарна проверка.
...
;D

Вече има модерейта "он дъ рейда" и тя редактира този пост, съгласно т. 6 и т.4 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: xorg 1:7.4+4 Debian Sid ********************** -: Nov 01, 2009, 14:23
И аз така бях ощастливен след един ъпдейт на моя Testing, когато незнайно защо и без предупреждение вече не можех да превключвам между кирилица/латиница.
След известно ровене в Интернет, в крайна сметка разбрах, че проблемът идвал от новия начин, по който Х-а работел с устройствата като клавиатура, мишка и т.н. Не съм чел повече, защото сравнително бързо попаднах на решението, което за момента ми върши чудесна работа.
А то е простичко: добавяте следната секция в /etc/X11/xorg.conf

Код:
Section "ServerFlags"
        Option "AutoAddDevices" "false"
EndSection

Щом това присъства в xorg.conf, тогава и настройките за клавиатурата, които сте написали в Section "InputDevice" имат значение. ;)

Впрочем, ако някой е стигнал по-надълбоко в ровенето, нека сподели какъв е "правилният" начин за настройка на клавиатурата по "новия метод".
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Трансфер на един хард диск с инсталиран Линукс към нов диск -: Oct 27, 2009, 16:46
wfw,

ето тази статия ще ти е интересна.

Успех!
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси за Debian -: Oct 27, 2009, 16:41
...
D-Bus session server:  "/usr/bin/dbus-launch terminated abnormally
with the following error: No protocol specified
Autolaunch error: X11 initialization failed.
...
За да не ти излиза горната грешка, редактирай файла /root/.bashrc
Код:
nano /root/.bashrc

... и добави следния ред:
Цитат
export XAUTHORITY=/home/твоят-потребител/.Xauthority

Друг начин е да използваш командата 'su-to-root' от пакета menu. Например:
Код:
su-to-root -X -c dolphin

ще стартира файловия мениджър с администраторски права.
Тук е мястото да кажа, че да работиш под root с файловия мениджър не е много умно.

За да имат GTK приложенията приличен вид под КДЕ, трябва да инсталираш пакета gtk-qt-engine-kde.
Код:
apt-get install gtk-qt-engine-kde

След това от главното меню избираш "Системни настройки", на страница "Основни" цъкаш на "Системен панел" и търсиш "GTK Styles and Fonts". Там указваш на GTK приложенията или да ползват стила на КДЕ или друг стил, по твой избор. Аз лично ползвам ClearlooksClassic. ;)

Иначе ГоФире не е много прав, КДЕ4 е прекрасна среда с чудесен изглед и почти възстановена използваемост и практичност. Още страдам от разни ефекти при миграцията 3.х -> 4.х, като например лудия миксер, който всеки път се стартира с различни нива и винаги изключен звук, но това се преживява. КДЕ определено върви в правилна посока. 8)
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Българина е много прост ...!!! -: Oct 22, 2009, 23:12
Ми  така в българия ...
Приеми това, което ще ти кажа като забележка, вЕрвай ми не искам да се заяждам.

Пише се България, с главна буква. ;) Както и Аржентина, Германия, Румъния и т.н. Ако в БГ-то нИ тЪ кьефи имаш грубо два варианта: да се опиташ да подобриш нещата или да напуснеш демонстративно. ;) Нещо като при свободния софтуер. Ако избереш второто ти обещавам много да плача. А като ти гледам правописа, голямо реване ще падне.

Ако избереш първото обаче го прави както трябва. Аз също имам проблеми с институциите. Често ми се налага да пиша жалби, възражения, оплаквания и т.н. и т.н., но не рИва по форумите и не го избивам на нихилизъм. Когато някой административно и чистосърдечно ме прати за зелен хайвер, винаги питам как се казва и как да се свържа с прекия му началник. Това обикновено води поне до втори прочит на оплакването ми. :) Ако ситуацията е по-куриозна, винаги можеш да се обърнеш към някой журналист или предаване с подобна тематика. Кеф ти "Частен случай, кеф ти "Господари на ефира" и др.

Ако имаш предложения от по-общ характер, можеш да пишеш на съответната институция, политическа партия на която вярваш или дори да инициираш подписка. Ама за това трябват топки ;) По-лесно е по форумите.

Тук си прав за простотията на българина :) Но ако искаш нещата и при нас да стават като при "белите хора", "на запад", добро начало е да подражаваш на себеуважението им. ;) Там, по "белия свят", имат навика да уважават държавата, в която са се родили, в която живеят и плащат данъци.
И то попринцип, а не само при победи на националния отбор. :)
29  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Къде е neter, марчето започва много да се вживява в модераторството -: Oct 06, 2009, 09:41
Детска работа.
Тази тема много ми прилича на една друга - "Нетер ти си смотан тъп цензор" (или нещо такова), пусната от друго лапе с голяма уста.
Мога ли да питам модераторите, защо позволявате такива теми въобще да съществуват? Каква е ползата от тях?
Ако някой има нещо да се разбира с модератора да му пише лично съобщение и толкоз (и това да залегне в правилата!). И мен Нетер ме е рязал, но съм му писал ЛС и сме се разбирали.
В сериозните форуми за такава тема получаваш перманентен бан, без обяснения.

Разбира се, в сериозните форуми модераторите спазват всички точки от правилата. А тук т.6 е направо фиктивна - това обиди, лични нападки, заяждания, че даже и псувни минават като вода през сито. Затова форумът е заприличал на клубовете на Дир-а.
30  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Да се направи тема за n00bs -: Oct 04, 2009, 19:00
...Ако обаче има нещо встъпително вместо да се повтаря едно и също до затъпяване, винаги може да се пастне линка. ... Дано съм се изразил ясно. ... Имаше една китайска поговорка че ако подариш на някого една риба то ти ще го нахраниш, но ако го научиш да лови риба, той няма да огладнява повече. Исках да кажа че ние напоследък никого не сме научили да лови риба
Напълно разбирам каква е мъката. Подобна идея имам и аз, но в крайна сметка се оказва, че в този форум всички са богати на приказки и бедни на желание за работа.

Това, което ме дразни обаче, е лошото отношение към новаците. Тук има няколко келеша, които си избиват душевния дисбаланс именно върху хората, които тепърва започват с Линукс. И вместо модератора да ги отреже в зародиш, се оказва, че си намират и последователи >:( И то се карат хора, които довчера са питали как да си пуснат Интернет-а... Като сме почнали с поговорките, ето една за конкретния случай - "Кога стана калайджия, кога ти почерня г*за?"

Ако аз бях модератор, щях да давам седмичен отпуск на всеки, който напише "RTFM". Ако някой начинаещ пише не по правилата е пак работа на модератора да го скастри, а не останалите да се изживяват като ментори.

Това за рибата е абсолютно вярно, но огледай се в какво общество живеем! Малко хора искат да ловят риба, повечето искат просто да си ползват компютрите.
Впрочем, от тази втората група, г-н Гейтс е направил няколко десетки милиарда долара лично богатство и то при 90% нелегален софтуер!

Кой е глупакът в случая?
Страници: 1 [2] 3 4 ... 51