Linux за българи: Форуми

BSD секция => Системни настройки => Темата е започната от: Sisyphos в Nov 13, 2015, 10:32



Титла: Въпроси за Postinstall Freebsd 10.2
Публикувано от: Sisyphos в Nov 13, 2015, 10:32
Здравейте,
Боря се от няколко дни да си инсталирам Freebsd 10.2 като десктоп домашна операционна система, и тъй като срещам няколко неудобства ще поставя въпроси, на които надявам се някой ще отговори.
Инсталацията като цяло си преминава и системата се зарежда успешно.
За съжаление обаче  няма конфигуратор за първоначални настройки от типа slackware postinstall.
Не ползвам slackware или друга искаща CD/DVD дистрибуция защото нямам DVD и не искам да имам.
Намерих пакет desktop-installer, но е доста "не додялан"/ще опиша по-късно защо в случай, че на някой му се чете/.
Можете ли да ми препоръчате готов подобен пакет, скрипт или какъвто и да е инструмент, въобще съществува ли такъв ?
Защото след една седмица четене, проби и  мъки, вече започвам да се отчайвам.
Доста неща изчетох и пробвах до като разбера , че:
1.nvidia-driver не поддържа всички nvdia видео карти а трябва точно определен пакет - в моя случай ми трябвало nvidia-driver-304.....за да тръгне въобще Xorg.
2.Конзолата се зарежда отвратително грозно като на Правец 8*.След зареждане на "vesa" в /boot/loader.conf следва зависване на процеса boot.
3.След ползването на desktop-installer root придобива псевдоним Charlly което е доста смущаващо обстоятелство за привилегирован потребител./от къде на къде , кой и защо не ме интересува/, следва преинсталация и борба без този "desktop-installer".
4.Без по-гореописания installer, pkg install xorg nvidia-driver-304 mate mc liblreoffice инсталирането им приключва нормално.
Добавям с /boot/loader.conf - linux_load....
5. xorg -configure не може да завърши успешно, nvidia-xconfigure също.
6.Пробвам пак стъпка 3. за да видя какво и как става за да го направя ръчно. Получава се така, че за да тръгне Xorg трябват куп други неща да се добавят, което е доста изненадващо имайки предвид отчитането на зависимостта на пакетите. Все едно, продължавам напред /хубава реплика на Кобрата/.
7.Грейва MATE , което е супер , виждам си дисковете в компютъра и пак греда.
Не могат да се монтират с mount , с ntfs-3g става но с mount не.
В МАТЕ ми изписва постоянно грешки при опит за монтиране.
Къде по дяволите мога да вмъкна командата за автоматично монтиране на дялове при зареждане, имайки предвид , че промените в devfs.rules, devfs.conf и rc.conf са направени според дяловете и дисковете в компютъра и пак не иска.
Реших да пиша тук като последна опция за решение на задачата FreeBSD 10.2 Home Desktop.
Пробвах GhostBSD , което работи във виртуализация - дразнещо е, как и защо е направено така не ме интересува.
PCBSD  е с KDE, което също е неприемливо. За мен е грозно и претрупано. Моля да не се обиждат хората на които им харесва тази среда за работа.
Не мода да разбера защо в 2015 година 21 век все още няма едно нещо като хората за хората направено и работещо.
Не ми препоръчвайте linux дистрибуции, моля Ви.


Титла: Re: Въпроси за Postinstall Freebsd 10.2
Публикувано от: HQ в Nov 13, 2015, 11:47
Здравей и добре дошъл при нас!
Както вече си забелязъл, FreeBSD не е като шарените кифленски линукси които се избиват да поддържат какъв ли не хардуер и да предлагат разни гъзарии но да не се различават от windows в повече от една-две точки от лицензионното споразумение.
Тук няма слединсталационен настройчик или не от типа който вече познаваш! Това че е труден за използване от нови юзъри си му е най-голямата красота защото е направен да работи стабилно на всяка цена на лимита на хардуерните възможности било то и с дребни компромиси. Всичкия софтуер за freebsd е с една-две подверсии по нисък от този за линукс защото всичко минава през предварително преглеждане, портване и тестване за стабилност преди да се пусне в порт системата.
1. Не трябва да се плашиш че драйверите са малко стари. Пишеш в гугъл "модел-на-картата freebsd driver" и разбираш коя версия ти трябва. От сайта на nvidia на мен рядко са успявали да се компилират, винаги се чупят някъде затова използвам от порт. Да, за Xorg ТРЯБВА драйвер за видеокарта иначе се слага vesa по подразбиране.

Вмъкване. Като нов юзър те съветвам да използваш основно pkgng защото с порт системата няма да ти е удобно и ще изгубиш време в компилиране. На нова инсталация това се прави така:
Код:
pkg update
pkg install <package>
pkg delete <package
pkg delete -f <package>
За търсене на пакети използвай http://freshports.org/

3. Не използвай такива инсталери. Питай какво ти трябва, ако си се опитвал да инсталираш GUI, ето как се инсталира MATE:
https://fosskb.wordpress.com/2014/09/05/installing-mate-desktop-on-freebsd-10/
и имаш касив графичен логин и десктоп мениджър
5. Напиши модела на картата, най-вероятно не инсталираш правилния драйвер.
6. Да, зависимостите са много важни както ти е известно от линукс,ако един пакет го няма системата не работи или крашва. Xorg има огромен списък шрифтове и допълнителни програми, не се притеснявай. Либре офис пък има още повече  :P
7. Монтиране на ntfs винаги е било проблем. NTFS-3g е с полу отворен код и се поддържа, за другия, може би е само за четене, там не съм много запознат от край време използвам exFAT и няма проблеми с флашките. Все пак инсталирай това :
http://www.freshports.org/sysutils/fusefs-ntfs/
пробвай в терминал :
mount -t ntfs /dev/da0 /mnt/
Знам че едно време подкарах автоматичното монтиране на ntfs но беше отдавна. M/у другото ето този спец си е поиграл да изкара оптимизациите на PC-BSD и да ги използва във freebsd, виж стъпка 7 за автоматично маунтване на флашки и дискове, тествал съм я и работи:
http://www.rhyous.com/2009/12/18/how-to-install-and-configure-a-freebsd-8-desktop-with-xorg-and-kde/

Трябва труд и търпение, това е положението. Ако си мислиш че това е не-юзър френдли, пробвай Oracle Solaris 11.2  ;D
Успех!


Титла: Re: Въпроси за Postinstall Freebsd 10.2
Публикувано от: go_fire в Nov 13, 2015, 13:43
Sys-нещо-си¹, хората ще ти отговорят изчерпателно. Гледам, че ентусиаста Високо качество вече е започнал.

Аз само се намесвам по няколко точки.

Свръхпотребителя бил получил името Шарли. Това от теб го чувам и не бях чел новина. Но пък е очеизвадно, защо е кръстен така. Малко повече обща култура не е навредила никому. Да не говорим, че това е домашна машина, а проблема се оправя с редактиране на един ред, а не преинсталация. Онези с преинсталацията са друга планета, даже друга галактика.

КДЕ е най-модерната графична работна среда на планетата. Аз от душа  и сърце ненавиждам всичко след 3,5, но не мога да се изкривя и кажа на черното бяло. КДЕ е такъв, какъвто го направиш. Възможностите за настройка са неизброими. „Загубата“ на половин ден си е много добра инвестиция според мен, при това еднократна. Може да е точно толкова красив и изчистен, колкото пожелае потребителя му. Много от тези неща бяха невъзможни преди 4. Разбира се най-доброто идва на цена и тази цена е системни ресурси. Сравнени с други² е направо смешно малко, но в света на Юникс можеш да имаш много, много по-леки варианти. Всичко обаче опира до пробване. Възможностите за работен плот са невероятно количество.

FreeBSD има културни варианти. Огледай се за Водно конче и ПЦБСД. Те са точно това, което дириш. И не не е недопустимо ОС да идва гола като пушка. Недопустимо е хората да не могат да мислят. Ако ще го караш по инерция и неосъзнати действия³, най-искрено ти препоръчвам да се откажеш на мига и да се замислиш за онези галактики, които говорех по-нагоре. Има поне две, които отлично ще задоволят нуждите ти. Едната дори е далечен роднина на FreeBSD, ама е от онези роднини, дето са срам за семейството и никой не обича да говори.


Успех и умната!











¹ тъп съм и не мога да го прочета;
² много по-грозни среди на други ОС;
³ това не е като дишането.


Титла: Re: Въпроси за Postinstall Freebsd 10.2
Публикувано от: Sisyphos в Nov 13, 2015, 14:00
Sisyphos, Сизиф 
Оня, дето бута камъка по баира, щото му е малко акъла и се будалкал с боговете. [_]3