Покажи Публикации - deant01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15
46  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем със свързването към безжична мрежа под Debian Stretch. -: Sep 21, 2017, 17:36
От доста време ползвам само жична мрежа. Днес се опитай да се свържа към рутера с безжичната мрежа през Network Manager и се оказа, че връзката не може да бъде осъществена. Има инсталиран драйвър и няма проблеми с намирането на мрежите. Пуснах жив диск с Ubuntu и видях, че там няма проблеми със свързването. Някой има ли идея, какво може да е станало. За последно съм се свързвал към безжична мрежа под Stretch, когато беше тестова версия. Не съм променял нищо по конфигурацията, но през това време ми смениха стария рутер с PON устройство.
Благодаря предварително, ако някой ми помогне да реша проблема, въпреки, че е по-скоро дразнещо, отколкото истински проблем. Предпочитам винаги жична мрежа, когато е достъпна.
предполагам в графичната среда не ги дава грешка ама покажи все пак какво се случва в /var/log/syslog или /var/log/messages след опит за връзка  рутера
.
47  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да заредя тестови Дебиян (systemd) в чист текстов режим -: Sep 09, 2017, 22:16
Е аз точно около 7 am го обновявах когато ми се случи ...случката аз съм в UTC+5 а ти коя имаше предвид?

А нормално ли тази видео карта да вдига 60 по целзий (обик. много бързо дига от 40 до 60-61 и цял ден си стои там) - картата е без-вентилаторна (та сега се чудя след голямото обновяване - артефактите дали са софтуерни или хардуерни, вградената му също е АМД и драйвера е същия та не мога да тествам по тоя начин)
Caicos [Radeon HD 6450/7450/8450 / R5 230 OEM] [1002:6779]
дедукция:
ако артефактите са се появили след обновяването 95% е виновно обновяването.
ако няма вентилатор може и да е нормално да вдига 60ц. не ползвам нищо различно от интел под линукс за да имам наблюдения.
аз съм в България и не знам 7 сутринта наше време при тебе колко часа е. но имах предвид 7 сутринта, което изпуснах да кажа.
48  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да заредя тестови Дебиян (systemd) в чист текстов режим -: Sep 09, 2017, 21:33
Благодаря много на всички
за протокола
- тръгна само след добавяне на: 1 single nomodeset
- ВЕСА режима тръгна също от конзола
- после вместо паролата му давам Ctrl+D да продължи нормално
- зарежда логин мениджъра
- зарежда и КДЕ и всичко си работи

пуснах пак Синаптика - няма счупени, обаче обнови и намери нови пакети та обнових и тях - аз съм егати каръка от половин г. не съм обновявал и мисля закачих само половината пакети от последния ъпдейт т.е. баш като са качвали още пакети съм обновил и съм пропуснал последните /но не се оплака за счупени зависимости де/ и естествено systemd беше обновен отново втория път

сега рестартирам - стискайте палци, ако не се оправи пак ще пиша, но поне знам как да заредя Х/КДЕ и борбата ще е по-лесна

- предполагам systemd се е омотал нещо защото като пуснах Х на ръка веднъж и се оправи (явно презаписа някои конфиг файлове)... дано ги е оправил за постоянно, ч еинае не знам systemd как ще боря
дебиан най-добре го ъпдейтвай сутрин около 07.00 ч
49  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да заредя тестови Дебиян (systemd) в чист текстов режим -: Sep 09, 2017, 20:49
първо бих се спрял на gdm  ако си с него. смени го а lightdm или някое друго.
не би следвало да махаш Х и да го слагаш пак. пробва да го преконфигурираш -

 dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg


и още нещо, по някое време дебиян сложиха wayland по подразбиране, виж да не ми да се мъчи да влезе с него а картата ти да не го поддържа.
50  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Как да управляваме много сервизи и ресурси на един сървър с Уебмин и Виртуалмин. -: Sep 07, 2017, 09:24
Виждам във времето на отсъствието ми тази тема е почистена, но все още съществува. Това не ме изненадва особено.

Но ме изненадва, че нямам наложен банан от човек, който е в състояние да остави тази тема да я има.  Надявам се да не разбирам, кой е този човек. Защото случайно може да е човек, който уважавам.

Самозабравилия се Бб е все още тук и развращава хората. Ами хубаво. Тогава аз ще си тръгна поне временно, докато той е тук.

Приятно изкарване на всички съфорумци!

Е защо пък трябва да си тръгваш?
51  BSD секция / Настройки на софтуер / Snap and Flatpak -: Sep 06, 2017, 10:14
Здравейте колеги,
понеже знам, че много хора ползват семейството на Ubintu, искам да питам ползвате ли snap? Ако да - какви са отзивите? Има ли достатъчно софтуеър портнат? Удобно ли е в сравнение с АРТ?

Аналогично, въпросите са същите и за flatpak.

аз лично пробвах и двата инструмента, но ми се струва, че все още няма портнато достатъчно за да бъде полезно. Освен това начина на инсталиране на flatpak е малко противоречив. От една страна мислех, че пакетите са независими от каквито и да е други пакети, но не се оказа, че не е точно така. Пак има репо-та със зависимости, освен ако не съм разбрал нещо погрешно.
52  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Sep 05, 2017, 00:35
Здравейте отново!
Вероятно доста от вас(тези които са следили темата) се чудят какво се случи с процесора, та за това реших малко да разнищя въпроса. Първо - както си личи от последната публикация нещата не се случиха точно така както очаквах, в резултат на което буквално за*бах проекта за доста време. Имах много други идеи, които се опитах да направя, някои от които се получиха - други не. По едно време се бях запалил по цялата история с радиоативните неща и реших да си направя гайгеров брояч - https://www.youtube.com/watch?v=HIbD_xIYTYc. После нещо ми беше щъкнало и реших да се занимавам с коване - направих си портативно огнище и си изковах подобие на нож  ;D. След това имаше един период на "творческа криза" - четох разни странни книги за себеоткриване и подобрение. После се занимавах малко с програмиране, сега се опитвам да работя като фрийлансър - трябва и от някъде пара да се прави. Като цяло - много ми е трудно да се фокусирам само върху едно нещо - след 1 седмица ми става скучно и правя нещо друго. В момента се чудя дали да продължа с процесора като наистина някакъв така да се каже "комерсиален" проект - т.е да реализира някаква печалба, или да продължа да събирам пари от други идеи и някой ден да завърша процесора, но да бъде с "отворени" схеми. Като цяло в момента съм в един период, през който не знам къде да си фокусирам енергията - не знам къде си струва да се опитам и къде няма смисъл. Иначе си продължавам с университета(поне едно нещо има дето правя по-продължително :D) надявам се като завърша да се реализирам и да си спонсорирам разработките. Такива са моите мисли в този момент. А вашите какви са?
Поздрави,
Георги

Има тука едно подобно момче фреелансер -BackinBlack според мен ще си паснете, пък той си има фрееланс платформа, сам самичък си я е направил...
53  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Блокиран home дял -: Sep 04, 2017, 14:37
Радвам се, че лошото се е разминало. Наздраве  [_]3
54  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Блокиран home дял -: Sep 04, 2017, 13:04
Цитат
Единствено копирането на външен хард проработи и продължи докато изгасна тока...

е добре пусна ли го наново или караш с прекъснатия имидж?

Цитат
Направо вече започвам много да се разочаровам от линукс дистрата колкото по нови по тежки и по бъгави...

добре разбирам, че имаш нещастен случай. Аз лично имах хардуерен проблем на единия сървър, от който хардлокваше поне 1 път всеки ден. Дори хард ресет не работеше, трябваше да се спира и пуска ръчно. Всеки път файловата система се ремонтираше сама на стартиране. 2 години минаха от тогава, проблема го реших разбира се, но същата файлова система не се е чупила никога. Без значение, коя операционна система ползваш подобно нещо може да се случи. Процента е малък, явно си бил "късметлия".

Новото е2 същата грешка ли ти дава? Пробва ли програмата, която ти предложих за сканиране и ремонт?
55  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на прокс от Апач!!!!!! -: Sep 03, 2017, 19:37
Въпросния ОнлиОфис, поради несъвместимост с Виртуалмин съм го турил на 2 виртуалки във вътрешната мрежа зад него, който ми е рутер. Та, въпросния ОнлиОфис работи с Енджин уеб сървър. Демек, двете виртуалка зад рутера и апача са с Енджин уеб сървър. Във Виртуялмин като му дам да зарежда от тях и зарежда по хттп, а не по хттпс и ми се получава проблем :( . Требе с някакви настройки да се накара енджина да отваря по хттпс. След инсталацията на въпросните приложения се отварят на дифолт сървъра, а той се отваря само по хттп :(  и това ми е проблема :( .

 Демек, двете виртуалка зад рутера и апача са с Енджин уеб сървър.
---
Лист, химикал и снимка. Все по-объркващо става. Как така вертуалки зад апаче са енджинкс?
56  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на прокс от Апач!!!!!! -: Sep 03, 2017, 17:53
То и аз съвсем се побърках вече!
Май требе не в апача, ам в енджинса на вътрешната виртуалка да се пипа и настройва, че да подава в httpS, а не по http!

Уотсън, кой точно web сървър искате да достъпвате и откъде? Apache и nginx не вършеха ли една и съща работа?

nginx може да се ползва и като reverse proxy, не само като http server. Само така и не разбрах дали за това го ползва колегата.
57  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на прокс от Апач!!!!!! -: Sep 03, 2017, 14:22
Аз лично трудно ти разбирам обесненията и си мисля, че ако вземеш лист и химикал, нарисуваш схемата на нещата и я снимаш, ще ни е по-лесно да разберем какъв точно е проблема и тогава да почнем да мислим решението.
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Блокиран home дял -: Sep 03, 2017, 14:08
Може да се окаже, че съм прав:

metadata_csum stands for “Metadata Checksums” which is available for Ext4 file systems since Linux 3.6 but isn't supported by the file system tools until v1.43:

https://askubuntu.com/questions/747656/ext4-broken-file-system-on-ubuntu-14-04-4


там също хвалят и това:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
 
59  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Блокиран home дял -: Sep 03, 2017, 10:06
малко бързам и нямам време да проуча въпроса, но пробва ли с нова версия на e2fsck, както самата програма ти предлага? гледам в дебиан стреч е 1.43.4-2, а твоята 1.42.13.
...
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!
60  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Linux debian wifi проблем... Голямо разочарование -: Sep 03, 2017, 09:59
под МИНТ изтегли си имидж от:
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/
след това си направи флашка или диск (не знам как инсталираш)
и пробвай с този имидж.
Още чакаме резултати от:
lsusb

ПП. нямаш ли LAN кабел, за да го свържеш по лан и да си инсталираш всичко необходимо?
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15