Автор Тема: KDE е грозно  (Прочетена 4250 пъти)

vic_semionov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 144
    • Профил
    • WWW
KDE е грозно
« Отговор #15 -: Jul 21, 2004, 21:44 »
оха, оправи се! '<img'>

било е от font antialliasing-а. имаше една опция "exlude range" и като я махнах се оправи всичко. а тия от mandrake са много зле за да я сложат тая опциа за малки размери на шрифтовете. тъпаци са.

ае мерси братчеди, много ми помогнахте.
Активен

  • Гост
KDE е грозно
« Отговор #16 -: Jul 21, 2004, 22:03 »
Цитат (vic_semionov @ Юли 21 2004,22:44)
а тия от mandrake са много зле за да я сложат тая опциа за малки размери на шрифтовете. тъпаци са.

Наблюдавам какво пишеш и оставам със сериозното подозрение, че не си чел най-важната статия в този сайт, а именно Как да задаваме интелигентно въпроси.

Реакцията тук по твоите "коментари" е логична. Допускаш ли, че е възможно да не се изразяваш достатъчно добре и всички весели и смешни неща да остават при теб, а до страниците на форума да достига само една поредица от думи без значение често дори без структура на изречението, която да формира въпрос? '<img'>

Няма да коментирам това, което си казал за КДЕ и Мандрейк не защото съм луд фен, а защото не съм запознат с това какво ти си направил / постигнал / програмирал за да ги съпоставя. Де да знам, може да си написал нещо велико, а аз да не съм чел достатъчно...
Активен

CaBA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 303
    • Профил
    • WWW
KDE е грозно
« Отговор #17 -: Jul 22, 2004, 14:16 »
хм, при мене опцията exclude range e изключена:
http://gimp.hit.bg/images....hot.png
Активен

10 години ябълкова диета стигат, стигат!

tolisoft

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 93
    • Профил
KDE е грозно
« Отговор #18 -: Jul 22, 2004, 15:30 »
Както казва един мой колега:
"Аве този проблем дали не се появява заради пред-клавиатурното устройство?"
'<img'>
Активен

KeuH

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 68
    • Профил
KDE е грозно
« Отговор #19 -: Jul 29, 2004, 10:20 »
Цитат (vic_semionov @ Юли 21 2004,20':0')
lamer не съм. далеч съм от гуру (очевидно), ама съм някъде по средата.

може да не разбирам много от linux, ама е факт, че linux се харесва само на хора дето отдавна се занимават с него и са в час. питайте някой user кво предпочита - win или linux.... има ли смисъл да го питате?

нямам нищо против тая сложност дето ми се сервира с linux-а щото идеята е да се понауча, ама ми се струва, че в linux всеки е мазал както той си знае.

ако още ви се занимава да ми отговаряте - кажете вас лично кво ви кефи в linux-а (сериозно питам). мене ме кефи че е много мощен и бърз, ама е ебати мазалото. и ако ми кажете и шрифтчетата как да си оправя нема да ви се сърдя <!--emo&'<img'> колко време му трябва на човек да свикне с linux-а и да го понаучи (най-вече да програмира за linux)?

и още нещо, което много ме дразни - няма удобен дебъгер. са не знам кво ше кажете, ама си е друго да дебъгнеш с visual studio-то и сичко да ти е на едно място. а с тия makefiles и gdb оди се оправяй разбираш ли! има и некво KDevelop, ама и то бачка в/ху makefiles и gdb. Чудя се на тия дето са писали ядрото, а и приложни програми как са се мъчили да го дебъгват..... освен ако няма някъв трик не мога да си го представя.

мерси за търпението

Самооценката не е хубаво нещо в Линукс средите -- по-хубаво кажи, че имаш опит с Линукс (примерно 10 години), но все още не разбираш много...  

Линукс се харесва от интелигенти хора -- а интелигентните хора се занимават от отдавна с Линукс, защото Линуксът чукна, колко са 12 годинки ли са вече, някой да ме поправи.  Отиди във някой реномиран университет в институтите по физика, компютърни науки, или информатика и виж какво имат на компютрите.  А който тепърва започва да се занимава с компютри и е интелигентен (това ще рече, че е на 10-12 години) ще си избере Линукс, ако знае за него.  Но има един проблем -- 10-12 годишните живеят в една доста "смотана" социална среда -- всички са геймъри, смъкнати и т.н. и им се през ония работа за Линукс.  Така че проблемът е във възпитанието на подрастващите, а не в Линукс.

Линукс е елементарен.  Смятам да твърдя, че Уиндоус е много по-сложен.  Това не значи, че е по-мощен, а напротив -- много по-замотан е.  Само погледни хиляди и хиляди редове registry, огромно API, файлова система със милиони опции, която обаче по подразбиране е много insecure.  В Линукс всичко е текстов файл.  Точка.  Какво по-лесно от това?

Какво ме "кефи" в Линукс?
1) "Кефи" ме това, че ми върши работа.  Аз използвам инструменти за разработка gcc, gdb, PHP4, които са просто идеални.  Освен това използвам kmail, korganizer, latex за приложна работа и те нямат аналог в Уиндоус.
2) "Кефи" ме лесната инсталация и поддръжка.  Тръпки ме побиват когато трябва да преинсталирам Уиндоус.
3) "Кефи" ме сигурността и удобната администрация посредством bash.  Аз съм old-school ДОС човек и някак си предпочитам да напиша su -c "rpm -qa | grep innight" вместо да отида на Control Panel (чакам 5 сек) -> Add Remove Programs (чакам 10 сек).
4) "Кефи" ме това че е с отворен код и е религиозно ангажирана операционна система.  В крайна сметка Уиндоус e dark side.

"Ебати мазалото" е Уиндоус.  Само като си помисля, че Documents and Settings е винаги на C: и че reinstall cycle на Уиндоус е около 3 месеца....................

За свикване с Линукс -- зависи откъде започваш и докъде искаш да стигнеш.  Аз се занимавам от 4-5 години (2-3 години активно) и някой работи знам, някой не знам.  С Уиндоус се занимавам от 11 години и нищо не знам.

Какво значи да се научи да програмираш под Линукс?  Програмирането си е програмиране без значение от операционната система.  Първо трябва да се научиш да програмираш въобще, а това става много трудно.  За справка монографията на Доналд Кнут "Изкуството на програмирането" е 6 тома от по 500-600 страници (може и повече да са) и Бил Гейтс дава награда от $1 000 000, за който я прочете и му я преразкаже.  След като можеш да програмираш, а това значи да познаваш основите на алгоритмите (техния дизайн и разработка), да си наясно със основните структури данни (статични и динамични), да си наясно с императивната, процедурната и обектно ориентираната парадигма, да разбираш как да имплементираш елегантно тези алгоритми и структури данни (разбирай да боравиш с указатели и смяташ шестнадесетични числа на ум), чак тогава можеш да програмираш.  Ако си умен -- това се учи за 2 години може би.  Чак тогава вече хващаш някаква конкретна среда и програмен език.  Мисля, че бяз значение средата можеш да я овладееш за няколко месеца.  Т.е. за да се научиш да програмираш под Линукс, предполагам, че ще ти трябват около 30 месеца.

Саа ето к'во щи каа за дебъгера.  За дебъгера има много трикове.  Пробвай примерно run и после ctr+c.  Или tab.  Ма да ти кажа никак не се чудя на тиа, дет' са писали ядрото как са го писали.  С тиа скапани make files, просто не моеш се опрай.  Друго си е project-че с десетина кликвания, дет се праи и дет има 50-ина опции.  Друго си е -- по-прегледно.  В 10-12 прозореца да ти се отвори.  Друго си е.

Сега некои книжки да четеш:

1)  Kernighan & Richie: The C Programming Language
2) Donald Knuth: The Art of Computer Programming
3) Eric Raymond: Working with Emacs
4) O'Reilly: makefiles...

Have a lot of fun,
КейН
Активен

melwin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 222
    • Профил
KDE е грозно
« Отговор #20 -: Jul 29, 2004, 11:00 »
Цитат (KeuH @ Юли 29 2004,11:20)
...cut
защото Линуксът чукна, колко са 12 годинки ли са вече, някой да ме поправи.
cut ...

13 са
Активен

The second is the basic unit of time. It is the length of time taken for 9192631770 periods of vibration of the caesium-133 atom to occur.

vic_semionov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 144
    • Профил
    • WWW
KDE е грозно
« Отговор #21 -: Jul 29, 2004, 17:25 »
ей кейн! мерси за поста бате.

само за програмирането не се разбрахме съвсем. и за пичовете дето са писали ядрото. аз знам C и се занимавам с него от няколко години вече - проблема е не езика а API-тата на операционната система и инструментите. свикнал съм като пиша нещо, всичко да ми е на едно място в средата за програмиране - редактор, компилатор, дебъгер и тн. в linux самите инструменти са доста по-различни и се бачка другояче с тях, предполагам най-вече дебъгера. като казвам "програмиране за linux" имам предвид точно библиотеките и инструментите. все пак си трябва време за да ги разучи човек. а на авторите на ядрото им се чудя как за до дебъгвали, а не как са го писали. това беше риторичен въпрос.

а за свикването с linux - вече натам отивам лека по лека и доста почва да ме кефи и мене. лошото е само, че мене ме влече game development, а linux със сигурност не е подходящата платформа за това - поне засега. и това е точно защото, както ти каза, на геймърите им е през ... за linux.

айде чао, отивам да копам из документациите '<img'>
Активен

BOT_ev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
KDE е грозно
« Отговор #22 -: Jul 29, 2004, 18:26 »
Цитат
лошото е само, че мене ме влече game development, а linux със сигурност не е подходящата платформа за това - поне засега

Ами това не е лошо изобщо, даже си е много хубаво. Колкото повече такива програмисти работещи с Линукс толкова повече игри за Линукс! Така че замисли се по въпроса '<img'> !!!
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------