Автор Тема: FreeBSD и дялове  (Прочетена 5608 пъти)

zazzko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 626
    • Профил
    • WWW
FreeBSD и дялове
« -: Jun 04, 2004, 20:22 »
След като попрочетох малко handbook на FreeBSD едно нещо не ми стана малко ясно. Там под дял имат предвид slice..или се лъжа. Защото след като sysinstall задели целия диск в един голям slice, след това реши и го цепна на 4 по-малки дяла наречни partitions. Въпроса е тези дялове виртуални ли са или наистина се създават?

Освен това не видях къде пише за ipfw...доколкото разбрах трябва да се прекомпилира GENERIC ядрото, за да се включи поддръжката на ipfw.
Пробвах се да направя следното:
#ipfw flush
но се получи грешка, че протокола не е поддържан.

Иначе FreeBSD определено има какво да покаже на любимия ми Slackware относно управление на пакети.

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #1 -: Jun 05, 2004, 00:13 »
В BSD имаш още един слой при създаването на дялове. "Дял" е partition, само че partition-ите не се разполагат директно на диска, а се организират в slices (парчета). Т.е. получава се нещо като йерархия с поделементи - както можеш да имаш директория (HDD), в нея поддиректория (slice) и в поддиректорията файлове (partition). Аналогията не е особено точна, тъй като файлове можеш да имаш и в самата директория, а не само в нейна поддиректория, докато partition директно в/у HDD не можеш. А "дял" го приравних към partition, а не към slice защото не можеш да записваш данни в slice. Гледай на slice-а като на едно резервирано пространство на HDD, в което създаваш дяловете.

Няма нищо виртуално, всичко си е много реално даже '<img'>. Като пусна Кнопикс и ми намира 100 дяла на HDD, а не само slice-овете.

Повече по въпроса прочети в Handbook-а. Там е обяснено и за номерацията и т.н.

Цитат
Иначе FreeBSD определено има какво да покаже на любимия ми Slackware относно управление на пакети.


Хаха може да го кажеш с чиста съвест '<img'>. Не искам да те засягам, нито да дам начало на поредните безмислени препирни кое е върха на л*йното, но както се изрази един приятел "сравняваш космос и магаре" '<img'>. При това той е Линукс, а не BSD фен '<img'>.



Активен

Do you UNIX?

zazzko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 626
    • Профил
    • WWW
FreeBSD и дялове
« Отговор #2 -: Jun 05, 2004, 00:27 »
Ами и аз засега не съм BSD фен, просто го инсталирах на виртуална машина. За съжаление факта, че ще се наложи да цепя вече готовия дял на още 4 ме притеснява и ме разколеба за нормална инсталация. Просто на диска имам доста важни (за мене) данни и не искам да рискувам с ново делене.
Жалко само, че ще си остана само с виртуалната машина, защото FreeBSD ми нареса още отначало с неговия sysinstall.

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #3 -: Jun 05, 2004, 00:43 »
Никой не те кара да цепиш на ново. Без да имаш един отделен и свободен дял (по Линукс стандартите) на диска си няма смисъл да инсталираш каквото и да е (имам предвид, че на един и същи дял повече от една ОС.. '<img'>). Но ако имаш такъв дял проблема ти е буквално никакъв. Просто пускаш sysinstall, започваш standard install, изтриваш въпросния заделен дял и на мястото на unallocated space-а създаваш slice. После се работи само в рамките на този slice, там си се цепи, там си се създават поддялове и т.н. Другите ти главни дялове по диска изобщо не се пипат. Като правиш slice-а може да си избереш да ти е активен и да зареждаш от него, като по-късно инсталираш BSD boot manager-а. Другия вариант е да зареждаш BSD през друг loader - изборът си е твой.
Активен

Do you UNIX?

ibb27

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #4 -: Jun 05, 2004, 03:55 »
Ще се опитам да го обясня по-просто. В света на MS имаме тъй наречените partitions - дялове, и една файлова система на дял. При BSD нещата стоят малко по различно. Това което е
         MS          FreeBSD
дял(partition)=слайс(slice) '<img'> (как пък се превежда това?)
След това този slice FreeBSD го разбива на т.н. partitions като поставя няколко файлови системи(всъщност т.н. файлови системи е само една - UFS, но с различни настройки, в зависимост от дали е /, /usr, /var или /tmp, за да се постигне оптималният баланс между стабилност и производителност). Така че, след като си направил slice за FreeBSD, то ОС ще оперира само в рамките на този slice(поне при инсталацията) и няма защо да се страхуваш за данните си (опасно е създаването на самия slice, а не partitions в него).
Пожелавам ти лека и безпроблемна работа, ако имаш въпроси може да задаваш? (Въпреки че не съм компетентен по-много въпроси, но ще се постарая да отговарям когато мога?) '<img'>
Активен

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #5 -: Jun 05, 2004, 16:56 »
Благодаря на ibb27, че е дал по-разбираемо обяснение от моето. Slice се превежда буквално като 'отрязък', затова го нарекох 'парче' по-горе. Мисля, че по въпроса за дяловете горе-долу дадохме представа, ако има неясноти - питай '<img'>.

Сега виждам, че никой (включително и аз) не е писал за ipfw. Във FreeBSD имаш избор между няколко firewall софтуера - ipfw, ipfilter, packet filter (pf). ipfw е най-стария и класически вариант, преди време извадиха ipfw2. ipfilter е много добър, удобен и лесен за употреба firewall. packet filter е разработка на OpenBSD проекта и е техен firewall по подразбиране (преди него ползваха  ipfilter). Излючително мощен и удобен firewall с функции позволяващи ти на практика всичко, което зависи от firewall-а, че и повече. Веднага изниква въпросът "Кой е най-добър?". Преобладаващото мнение е, че се степенуват ipfw < ipfilter < pf , не е нужно да си съгласен или да се съобразяваш с него все пак '<img'>.

Да, за да пуснеш някой от тях ти е нужно ново ядро (не просто да прекомпилираш GENERIC, а да си направиш ново, различно от GENERIC). Обикновено за целта се модифицира GENERIC като се маха ненужното и се добавя липсващото. В зависимост кой от 3те изброени firewall-а си избрал да ползваш опциите се различават (погледни /usr/src/sys/conf/LINT ако си на 4.x система или /usr/src/sys/conf/NOTES ако си на 5.x и пусни търсене за firewall). Как се прави ново ядро е чудесно описано в Handbook-а.

Успех!
Активен

Do you UNIX?

zazzko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 626
    • Профил
    • WWW
FreeBSD и дялове
« Отговор #6 -: Jun 05, 2004, 22:31 »
Благодаря на ви за отговорите. Тък като има готов дял (останал от стара инсталация на Windows), който не се използва в крайна сметка май ще инсталирам на него FreeBSD. Моите притеснения, че ще се наложи отново разцепване на дяла не се оправдаха. Ще си поиграя още малко с него на виртуалния компютър, за да мога да свикна с новите неща.

Като първи впечатления на един напълно пристрастен Линукс потребител, ще кажа, че ports системата е нещо което липсва на Линукс (казано по друг начин...уааа..искам гооооо). Наистина компилацията на големи програми и/или библиотеки е тежка работа, но предимствата са големи. А това, че е събрано в едно автоматизирано компилиране с проверка на зависимости и управление на пакетите е наистина много удачно решение.

Второто което забелязах е ужасно малкия GENERIC файл в сравнение с .config на Линукс ядрото..явно не са описани всички опции...или се лъжа?

Другото което забелязах е бързата фрагментация на диска. За два дни неактивно използване показва фрагментация 2,8%. Това ext2 не ми го е достигала при активна употреба близо година и половина...максималното беше 2,5%, а raiserfs е на 5% за активно ползване малко над година.

С този пост ще спра да ви тормоза и ще гледам да се оправям сам. Това което ме притесняваше се изясни.

n3c

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 97
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #7 -: Jun 05, 2004, 23:36 »
GENERIC е само един конфигурационен файл за ядро. Целта му е не да включва всичко, а да можеш с GENERIC ядро да подкараш ОС-а на всяка машина. Затова в него ще видиш поддръжка за всевъзможни мрежови устройства, SCSI и RAID контролери, файлови системи и други основни неща, но няма да намериш поддръжка за firewall, звук и т.н. Почти пълен списък на опциите и кратки обяснения към тях има в /usr/src/sys/conf/LINT и /usr/src/sys/i386/conf/LINT за FreeBSD 4.x или /usr/src/sys/conf/NOTES и /usr/src/sys/i386/conf/NOTES за 5.x версии.

Голямата фрагментация не знам от какво се е получила, възможно е да е от виртуалните дялове (все пак виртуална машина разполага дяловете във файлове на host ОС-а, ако си правил истински дялове не знам колко ефективно се ползват). Аз лично не съм виждал фрагментация на UFS/UFS2 файлова система над 2%. В момента при мен най-фрагментирания дял е /usr с 1.7% след повече от 1/2 година ежедневна употреба и прекомпилации за обновяване на около 5ГБ софтуер.

Не се притеснявай, тормози ни '<img'>.
Активен

Do you UNIX?

ibb27

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
    • Профил
FreeBSD и дялове
« Отговор #8 -: Jun 07, 2004, 10:51 »
За firewall, аз лично ползвам ipfw, но при излизане на 5.3 ще го сменя с pf (не че имам някакви проблеми с ipfw). Освен това се сещам за едно предимство на ipfw - dummynet. Или за незапознатите, ограничаване на интернет за потребителите, които искат да смучат много големи файлове(филми) с 0,5kb/s та да се откажат. '<img'> Да, проблем е, че трябва да се научиш да си конфигурираш и компилираш ядрото, но не е много сложно и след първите 3-4 пъти справка с документацията, няма да имаш проблеми  '<img'>, а дори и компилирането на света не толкова сложно  '<img'>  (buildworld).
За фрагментацията, хм, просто забрави за нея   '<img'>. И аз чесно казано повече от 2% не съм виждал (въпреки че почнах още с версия 4.5 и имам доста инсталирани машини зад гърба си). Файловата система се грижи за това сама. Нещо много различно от Windows света който си населявал до сега нали?  '<img'>
Активен

  • Гост
FreeBSD и дялове
« Отговор #9 -: Jun 07, 2004, 15:44 »
Здрасти!
За ipfw не е необходимо да прекомпилираш кърнъла- има го на модул.

#kldload ipfw

и си готов! По подразбиране реже всичко. Така че ако имаш проблем с правилата, а ти трябва нет:

#kldunload ipfw

Цитат
Ами и аз засега не съм BSD фен

За първи път си сложих FreeBSD преди 2 години. Вече почти не пускам линукса. Като го поразгледаш може би ще си промениш мнението. Защото предимството му не е само в порт системата '<img'>

Успех!
Активен

zazzko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 626
    • Профил
    • WWW
FreeBSD и дялове
« Отговор #10 -: Jun 07, 2004, 22:05 »
ibb27, не си ме разбрал. На мен ми се стори голяма фрагменацията. Иначе Windows съм го зарязал вече от 3 години, така че дефрагментиранто ми е блед спомен '<img'> .

wh33l, видях това вчера след като поразрових къде FreeBSD си държи модулите. Относно мнението..това че не съм фен, не означва, че не ми харесва. Напротив, FreeBSD започна да ми навява симпатии още преди да го видя...по време на инсталационния процес. Въпреки това не смея да мина на FreeBSD, тъй като не съм го разучил още и няма да мога да си върша работата (от което шефа няма да е доволен).

  • Гост
FreeBSD и дялове
« Отговор #11 -: Jan 09, 2006, 14:56 »
А есть ли драйвер raiserfs или xfs с поддержкой rw для FreeBSD (5.4) ?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
FreeBSD - работи бавно на iSCSI!
Системни настройки
Mitaka 12 5840 Последна публикация Oct 11, 2012, 14:54
от Mitaka
Зависване на FreeBSD
Системни настройки
mrowcp 10 7748 Последна публикация Oct 06, 2014, 10:08
от koue
помощ при инсталиране на FreeBSD 10.1 (2)
Системни настройки
satir 36 24091 Последна публикация Jan 10, 2015, 18:50
от satir
Въпроси за Postinstall Freebsd 10.2
Системни настройки
Sisyphos 3 14344 Последна публикация Nov 13, 2015, 14:00
от Sisyphos
FreeBSD ръководство
Идеи и мнения
dimitar88 7 3644 Последна публикация May 13, 2016, 17:17
от dimitar88