Автор Тема: Разделяне на NIC  (Прочетена 1578 пъти)

vomidi

• Напреднали
  • Публикации: 24
    • Профил
Разделяне на NIC
« -: Nov 22, 2011, 18:58 »
Здравейте, ползвам една виртуална машина за тестване на един XMPP сървър с програма за load тестване. Проблема е, че на 61300 потребители портовете на виртуалната ми машина свършват, а на мен ми е необходимо да тествам с 120000 потребители. Въпроса ми е има ли вариант да разделя мрежовата карта (eth0) на два виртуални интерфейса, които да си взимат IP-та директно от мрежата, която ползва eth0, а не да създават подмрежа? Имам няколко ип адреса на разположение, така че това не е проблем, стига да мога да ползвам една ethernet карта.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Разделяне на NIC
« Отговор #1 -: Nov 22, 2011, 20:19 »
Ми да:
eth0:0, eth0:1, eth0:2, etc...

Цитат
Assign multiple IP's: ifconfig eth0:0 192.168.1.2

Assign second IP: ifconfig eth0:1 192.168.1.3

« Последна редакция: Nov 22, 2011, 20:21 от b2l »
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

vomidi

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 22, 2011, 21:07 »
Добре, а портовете дали ще се увеличат. Идеята ми е да ползвам всички интерфейси едновременно, да симулирам 150000 потребителя примерно?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 22, 2011, 21:13 »
Добре, а портовете дали ще се увеличат. Идеята ми е да ползвам всички интерфейси едновременно, да симулирам 150000 потребителя примерно?
А на хост машината как ще се увеличат> Тема за размисъл
Активен

0x2B|~0x2B

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 22, 2011, 21:40 »
Няма уеб сървър, който да понесе 150000 паралелни конекции, много преди да "свършат" портовете ще си имаш други проблеми.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

vomidi

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 22, 2011, 23:01 »
Хост машината не я мислете(cluster от 5 сървъра...), тя издържа 200k потребители от няколко машини, а сигурно и още. Идеята ми е да не ползвам няколко машини за самото тестване(потребителите, които симулирам), а само една. Както казах в момента стигам до ~61300 от един компютър, то даже е виртуална машина.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 23, 2011, 00:30 »
Броят на софтуерите за виртуализация не е равно на едно, така че е хубаво да споменаваш кой е и в каква версия, когато питаш за конкретно решение. Важи за всеки софтуер, относно който задаваш някакъв въпрос.
Но в случая е все едно. Както са ти казали и по-горе, на една машина няма да постигнеш повече портове, независимо колко виртуални мрежови интерфейса вдигнеш в системата - заявките, които надвишават броя на достъпните ти портове, ще се редят на опашката. Замисли се, че ако на една машина можеше да се позволят неограничен брой едновременни заявки, нямаше да се измислят схемите с няколко машини едновременно, нали ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

shadowx

• Напреднали
  • Публикации: 99
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 23, 2011, 09:21 »
eth0:0 , eth0:1 и тнт няма да ти помогнат, защото това не са интерфейси , смао алиаси към тях... евентуално ако вдигнеш ИПтата на различни влан интерфейси ...може и да стане , но незнам..
М/у другото искагх да попитам, тези конекшъни временни ли са или постоянни ? Ако са временни , само ако се заиграеш с тайм оутите може да накараш ядрото да затваря неактивните по-бързо и да ти намали общия брой ползвани в даден момент.... незнам дали би било достатъчно, но подхвалям го като идея.
Активен

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.

vomidi

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 23, 2011, 10:50 »
Конекшъните са временни, но има един момент, когато всички "потребители" са се логнали едновременно - конкурентни потребители. ОК, благодаря на всички за отговорите Ви и помоща! :)
Активен

shadowx

• Напреднали
  • Публикации: 99
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #9 -: Nov 29, 2011, 11:44 »
The /proc/sys/net/ipv4/ip_local_port_range defines the local port range that is used by TCP and UDP traffic to choose the local port. You will see in the parameters of this file two numbers: The first number is the first local port allowed for TCP and UDP traffic on the server, the second is the last local port number. For high-usage systems you may change its default parameters to 32768-61000 -first-last.

Source: http://www.faqs.org/docs/securing/chap6sec70.html

Дано ти свърши работа :)
Активен

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.