Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на сайта => Темата е започната от: BULFON в Nov 06, 2006, 14:48



Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: BULFON в Nov 06, 2006, 14:48
Във връзка с течащ и в момента проект за преработка на сайта ви питаме: Какво бихте искали да има/ползвате/видите в следващата версия на linux-bg.org?
Благодарим ви!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: growchie в Nov 06, 2006, 15:04
Не е зле да публикувате вашия TODO списък за да не се повтаряме.

Само на бързо няколко идейки. Оценка на новитите от регистрираните потребители (само) оценка на коментарите от регистрираните потребители. Възможност за препоръчване на новини и статии от регистрираните потребители към други (регистрирани/нерегистрирани). Правописна проверка може и филтър за нецензулни думи...





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: prowler в Nov 06, 2006, 15:10
Да опиша как ползвам форума:
Влязъл съм във форума от работа и чета новите постове. След което натискам "Маркирай всички като прочетени" и затварям браузъра без да излизам, защото ако изляза и вляза после пак, не ми дава нито една тема като непрочетена, а със сигурност има нови постове.
Не трия бисквитки, но пак не ми отчита непрочетените нови теми/постове както трябва.

Идея: Ако може по някакъв начин да се промени ползването на форума :) по по-удобен начин.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Nov 06, 2006, 15:43
1. темите от сайта да се коментират на форума (ала дата.бг)

2. watch list - за нови версии на програми от списък, с възможност за конфигуриране за всеки потрибител (зависи от какво се интересува) разделени по категории подържан с помоща на ботове от определени източници (sf, freshmeath, kde-apps и др.)

3.  Wiki "казан" за новините, където да се слага преведена новина или новина за превеждане, с достъп от всички които се регистрират като преводачи/редактори

4. rss  от други сайтове посветени на свободен код.

за сега толкова, довечера още.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: STOMANATA в Nov 06, 2006, 15:43
евентуално да поработите  върху търса4ката! конкретен пример:
пиша  dc++  ili  dc ++ (във втория слу4аи има интервал  :D ) и не ми намира резултати. пиша dc и намира хиляди резултати измежду които и  DC++ ...........
Дори копирах намерено дц++ (текста) и го пасте в търса4ката и пак няма резултат!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 06, 2006, 17:02
Пълни RSS емисии към новините и статиите! Това е просто задължително!
Галерията на сайта да е ала OSDir. Тоест:
Аз примерно съм си харесал Enlightenment и правя серия от снимки (30-40 да речем) в най-различни моменти, показвайки най-различните възможности на средата. Възможно е да има повече от една "серия" снимки от различни автори. По този начин ще:
 1) Избегнеме снимки с приятен тапет и икони, с изчерпателни коментари от типа "Т'ва е моята Дженту дистрибуция".
 2) Потребителят ще добие далеч по-ясна представа какво представлява  дадената среда. Особено полезно при начинаещи, които трудно се ориентират в широкия набор от среди.
А защо не да има възможност да се качват и цели филмчета? (имам предвид като нещо такова: http://www.rasterman.com/files/e17_movie-05.avi)

По-добър подбор на новините в сайта. Стимулирайте новинарите да пишат на чист и правилен български. Наистина не допускайте коментари на шльокавица. В общи линии: по-строг модераторски режим, така да се каже. "Свобода, а не анархия!" ;)

Това е за сега.

P.S.
Ако за новият дизайн имате нужда от икони, може би бих могъл да се включа и помогна. Ето част от работата ми към момента:
http://www.deviantart.com/deviation/40372342/
Ако имате такава нужда:
luchezar.petkov@gmail.com





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: gedara в Nov 06, 2006, 17:47
Да се създаде рубрика сайта за инсалирането на софтуер и за особеностите при инсталирането на софт. за различните дистрибуции знам че това е доста трудоемко но ще е от голяма полза за всички особено за начинаещите. Също така нека да се намери начин да се следят отговорите  към въпросите защото някой от тях са доста вулгарни това че въпроса изглежда смешен за някой незначи че този, който пита му е до смях господа. Също ако може да има и повече препратки към подобни сайтове. Също ако може да се създаде и рубрика за харуерът и проблемите на различните дистрибуции при инсталирането на РС тата.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: _NetCutter_ в Nov 06, 2006, 18:32
Аз ще предложа, едно маалко нестандартно предложение.
Да се смени форумната система.
Разбира се без да се губят постовете, чрез бей ъп.
И да кажем, някои от най-често срещаните проблеми, да се показва решението в статии.
Така ще се изчистят безмислените въпроси.
И едно ново дизайнче, ако праснете. .. .  :p


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 06, 2006, 18:53
И тъй като тук се пускат доста новини и статии, които не засягат Linux ядрото или различните дистрибуции, можем да сменим домейна, логото и прочие.
Имам предвид, че тук се пускат новини/снимки/статии за/на *BSD, Solaris, други Unix системи, различни свободни програми, статии относно Свободна култура, събития, свъзрани със Свободната култура и прочие и прочие и прочие.
Open.bg звучи добре, но е твърдо скъпо.
Ако сте съгласни бихме могли да измислиме нещо с free или open за домейн.

P.S.
Казвам го като FreeBSD потребител, смятам че останалите колеги ще ме подкрепят. Български портал за свободен софтуер, е далеч по-добре от български Linux портал, не мислите ли?





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: mihailmilev в Nov 06, 2006, 20:38
Директно копирам, това което съм написал в един друг пост в този форум:
Цитат
... когато даден клиент се регистрира автоматично да му се показват правилата. За да сме сигурни, че ще ги прочете (и отново не на 100% сигурни) предлагам да се сложи таймер от порядъка на 2-3мин колкото да бъдат прочетени и чак тогава да се появява бутон "Продължи". Като едно допълнение може да се използва и проверка дали е ползвал скрол-бар. И отново казвам това не са 100%-ови мерки!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: paucku в Nov 06, 2006, 20:40
Според мен, каквото и да предприемете, първо е добре да смените системата. Като ще говорим за свободен софуер, защо да не ползваме такъв и да се ползваме от преимуществата му. Добра система според мен е Drupal ( http://drupal.org ). Много е добра за сайтове-общности, като този. Позволява на различните потребители да бъдат делегирани различни права и роли и прави така че всеки може да участва по някакъв начин в изграждането на общността, и в същото време не се натоварват малко хора, да се грижат за всичко. В Друпал има и още много приставки, като оценки на постове, сума ти различни дизайни, аудио-видео плъгини, ключови думи към постингите. Тях може да ги видите тук:
Модули в Друпал .


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: _NetCutter_ в Nov 06, 2006, 21:08
На мене тази система много не ми харесва, междудругото. . ..
И дано не срещна противници, но не мисля, че е уместно да се сменя домейна  ;)
Може да се направи един събдомейн и там да се пише всичко за BSD юзърите :)
Например: unix.linux-bg,org
bsd.linux-bg.org
freebsd.linux-bg.org
open.linux-bg.org
и прочие  :)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: paucku в Nov 06, 2006, 23:02
Кое точно не ти хареса в Друпал?

Относно домейна. "Линукс за българи" го знаят много хора и си е нещо като запазена марка. "Линукс" отдавна е синоним на "свободен софтуер" така че "Линукс за българи" = "свободен софтуер за българи". Вътре в сайта могат да се направят по-малки общности, та даже и Дебиан, Мандрива и каквото се сетиш още.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: vixon в Nov 07, 2006, 00:04
На кратко:
1. Форумът и новините да не приемат постинги, ако поне 50% от текста не е на кирилица. Така ще се елиминира "шлоковицата" без да се наруши цитирането на имената на английски.
2. Да има секция, където всички могат да попитат, но отговорите да са САМО от капацитети в областта (личности, които са доказали своята компетентност). Идеята е да не се разводнява материята и всеки отговор да е точен и ясен.
3. Да име секция на българските постижения, например сайтове с Joomla, решения с Linux и други проекти. Всеки да може да види практиката.
4. При постинг на мнение да се записва и показва какъв е браузера и каква е операционната система. За да не се правят някои на герои, а да са пълен въздух!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: VladSun в Nov 07, 2006, 03:49
Тъй като много съм разисквал тази тема в други теми от тази и съседната й секция, само ще напомня за съществуването им.

Но, имам и едно структурно предложение: и преди съм писал, че форумът и самият сайт са с дублиращи се (но не съвпадащи) функционалности по отношение на управлението на потребители/пароли (в това число включвам и бисквитките) - мисля, че ще е добра идея да има само една, водеща система за управление. Много проблеми изникват при две паралелни такива.





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 07, 2006, 07:36
Цитат (paucku @ Ноември 07 2006,00:02)
"Линукс" отдавна е синоним на "свободен софтуер" така че "Линукс за българи" = "свободен софтуер за българи".

Глупости. Не е така. Не трябва да е така.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: warkin в Nov 07, 2006, 07:50
Цитат (vixon @ Ноември 07 2006,00:04)
4. При постинг на мнение да се записва и показва какъв е браузера и каква е операционната система. За да не се правят някои на герои, а да са пълен въздух!

И когато от офиса в обедната почивка някой отговаря на някой въпрос и се види че там са с Windows, да го пребият с камъни ли?
Не съм съгласен с това предложение ако подобно ще е тълкуването му!!!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: seo в Nov 07, 2006, 08:44
Цитат (vixon @ Ноември 07 2006,01:04)
4. При постинг на мнение да се записва и показва какъв е браузера и каква е операционната система. За да не се правят някои на герои, а да са пълен въздух!

и какво, аз сега като си драскам от Windows-а ми, екипиран с IE7, то това ме прави пълен въздух ли ?
ще си спестя епитетите, които имам да изрека по твой адрес за друг път, и друго място...


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Nov 07, 2006, 09:51
Цитат (vixon @ Ноември 07 2006,01:04)
2. Да има секция, където всички могат да попитат, но отговорите да са САМО от капацитети в областта (личности, които са доказали своята компетентност). Идеята е да не се разводнява материята и всеки отговор да е точен и ясен.

или опция в самата форма когато се задава самия въпрос "отговори само от "стари кучета" " ..


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: astronom в Nov 07, 2006, 10:41
Като за начало можете да оправите използването на таговете abbr и acronym в HTML новините, защото някак си продължават в останалото съдържание - затварящият таг бива премахнат. Справка: новината която публикувах току що.





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: KPETEH в Nov 07, 2006, 10:47
Не ви ли се струва идейно да се направи един уеб чат за потребителите на сайта ? По този начин ще се спестят повечето от темите които се пишат от новаците.
Особено ако има някой който на момента да отговори на някой нов потребител на линукс,но пък от друга страна ще се изгуби функциолността на "бързото съобщение".
Мисля че ще си струва тъй като от друга страна това малко или много ще сближи потребителите.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: _NetCutter_ в Nov 07, 2006, 10:47
Цитат (paucku @ Ноември 06 2006,23:02)
Кое точно не ти хареса в Друпал?

Като започнем с дизайна, който е по-скоро като дизайн за блог или за портфолио. А и не съм фен на тея готови системи, защото така сигурността не е на ниво.
Но иначе за отговори само от стари кучета...малко ограничено ми се струва и ще ви кажа защо:
Да кажем някой задава въпрос по проблем, който аз съм имал и знам как да се оправи, но не съм старо куче и няма да мога да му помогна на момента.
А вместо това ако е тъп въпроса, може да получи отговор: "Чети!", "Използвай търсачката" и прочие.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Nov 07, 2006, 11:06
вместо вътрешната система за съобщенията, пълноценен мейл сървър с  POP3  :p
също така всеки регистриран да може да си качи своя страница ако иска да се представи.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: satyr в Nov 07, 2006, 11:25
Предлагам да се добавят опции за всички дистрибуции /BSD, Suse, RED Hat/Fedora, Debian/Ubuntu и тн/ за да може всеки да намери статии най-вече за средата в която той работи, защото реализациите са конкретни за даден пакет в дадена среда.... така просто ще е по-лесно ориентирането!


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: hydril в Nov 07, 2006, 15:19
според мен би било много добре коментарите към статия да са предварително заредени. Това, което не ми допада в момента е че за да прегледам коментарите под статия трябва да ги зареждам един по един като всички останали се скриват.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: prowler в Nov 07, 2006, 16:07
Цитат (hydril @ Ноември 07 2006,16:19)
според мен би било много добре коментарите към статия да са предварително заредени. Това, което не ми допада в момента е че за да прегледам коментарите под статия трябва да ги зареждам един по един като всички останали се скриват.

Това вече го има под линка "Пълен преглед". Цъкни го и виж как всички коментари се показват 8)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 07, 2006, 17:06
Цитат (manowarrior @ Ноември 06 2006,19:53)
И тъй като тук се пускат доста новини и статии, които не засягат Linux ядрото или различните дистрибуции, можем да сменим домейна, логото и прочие.
Имам предвид, че тук се пускат новини/снимки/статии за/на *BSD, Solaris, други Unix системи, различни свободни програми, статии относно Свободна култура, събития, свъзрани със Свободната култура и прочие и прочие и прочие.
Open.bg звучи добре, но е твърдо скъпо.
Ако сте съгласни бихме могли да измислиме нещо с free или open за домейн.

P.S.
Казвам го като FreeBSD потребител, смятам че останалите колеги ще ме подкрепят. Български портал за свободен софтуер, е далеч по-добре от български Linux портал, не мислите ли?

Пропуснах да отбележа, че смяна на домейна би се харесало и на онази част от нас, които държат на GNU/Linux (GNU+Linux), вместо Linux.

А не виждам смисъл от поддомейни. Просто unix.linux-bg.org или bsd.linux-bg.org звучат смешно, дори глупаво.

Я някой да ми припомни какво и колко се искаше за .bg домейн. Ако проблемът е само в парите, убеден съм, ще успеем заедно да платим абонамента.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 07, 2006, 17:47
Ето какво сътворих за няколко минутки току що. Не звучи зле.
http://lucho.sagehall.com/files/open.bg.png
За съжаление, в интусиазма си забравих да проверя дали домейна не е зает. Уви - зает е от някаква компания за хостинг услуги.
Да си прост не е лесно. ;)
Така де, дали е възможно да чуя гласа на някой от екипа на портала дали въобще има шанс да се смени домейна, за да знаем и да измислиме нещо, или...?


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: mihailmilev в Nov 07, 2006, 18:20
Според мен смяна на домейна е пълна безсмислица. Това е все едно да почна да градя ново ядро на линукс - безсмислено. Всички по един или друг път сме се завъртяли около "ядрото" линукс-бг и не виждам смисъл да се сменя! Така ще трябва да посещавам по пет-шест други страници за да прочета не само новините за СуСЕ, ами Федора, Дебиан и всички други дистрота, на които пуснем домейн. Твърдо не одобрявам!  :angry:


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 07, 2006, 19:26
Цитат (mihailmilev @ Ноември 07 2006,19:20)
Според мен смяна на домейна е пълна безсмислица. Това е все едно да почна да градя ново ядро на линукс - безсмислено. Всички по един или друг път сме се завъртяли около "ядрото" линукс-бг и не виждам смисъл да се сменя! Така ще трябва да посещавам по пет-шест други страници за да прочета не само новините за СуСЕ, ами Федора, Дебиан и всички други дистрота, на които пуснем домейн. Твърдо не одобрявам!  :angry:

Очевидно отново останах неразбран.
Идеята ми е:

Измисляме нов домейн. Да кажем... openbulgaria.org или opencommunity.bg или каквото и да е.
Това е *само* домейн. Същината на портала си остава същата, а именно: новини, статии и изобщо всякакви ресурси, свързани със свободения софтуер, софтуера с отворен код, свободната култура, и т.н. Това включва всичките ви така любими дистрибуции (Debian, SourceMage, Fedora, SuSE, ...), всичките ни така любими програми и библиотеки (от GIMP до GNOME, от Ksu до KDE и от Exhibit до Enlightenment/EFL), FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, DragonflyBSD, PC-BSD, OpenSolaris, AIX, IRIX, HP-UX и т.н.
Изобщо - както си беше до сега. Но под нова шапчица.
След това просто пренасочваме и от www.linux-bg.org ---> -> ---> www.ournewdomain.bla
Един домейн. Не поддомейн за всяка операционна система и GNU/Linux дистрибуция... това би било повече от лудост.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Nov 07, 2006, 21:45
- двуколонен режим за новините с малка част от новината
- възможност за настройка на шрифта според разделителната способност на екрана, за всеки потребител индивидуално.
- бутонче отстрани на сайта за големина на шрифта (контрол + знам че става но не е там въпроса)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: _NetCutter_ в Nov 07, 2006, 21:47
Не може ли да си остане linux-bg.org
Всякакви новини и за FreeBSD и секви други UNIX новини да си се слагат както е и сега.
Но да има събдомейни за всяко дистро, в който да се пускат статии, съвети и прочие за дадената дистрибуция ;)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 07, 2006, 22:26
Цитат на: _NetCutter_,Ноември 07 2006,22:47
Цитат
Не може ли да си остане linux-bg.org
Всякакви новини и за FreeBSD и секви други UNIX новини да си се слагат както е и сега.

Linux ядрото, или която и да било Linux дистрибуция не биха могли да представляват свободният софтуер като цяло. Същото важи за всяка друга свободна операционна система, програма или библиотека. По мое мнение още преди време е трябвало да се измисли по-качествено име на портала. Все пак, никога не е късно.

Цитат
Но да има събдомейни за всяко дистро, в който да се пускат статии, съвети и прочие за дадената дистрибуция ;)

Това вече е несериозно.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: malone в Nov 07, 2006, 23:51
При всички форум системи, които съм виждал има функция "Виж всички мнения на участника" при преглед на профила.
Вярвайте ми, много ценя тази възможност поради голямата и функционалност.
В повечето случаи помня кой е дал работещ според мен отговор и е безкрайно по лесно да се ориентирам при търсене.
Мисля, че това ще е полезно на всички.
Вероятно този мод не е нещо невиждано, а е и възможно да го има вграден, въпреки, че не се използва.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: VladSun в Nov 08, 2006, 00:07
Забелязвам, че напоследък много портали (прим. yahoo) минават към система, която позволява потребителят сам да определи не само как да изглежда дизайна на сайта, но и да избере каква част от информацията в него да се визуализира.
Спред мен би трябвало да се помисли за нещо подобно - примерно, сега се виждат част от заглавията на последните теми във форума, но не мога да избера кои точно секции ме интересуват за да се появяват само от тях темите.
И в тази посока на размисъл - дали в следващата версия ще работи "Настройки::Направи си сам" в реално време :) ?





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: klapaucius в Nov 08, 2006, 09:23
Цитат
Linux ядрото, или която и да било Linux дистрибуция не биха могли да представляват свободният софтуер като цяло.


съгласен съм, но на много хора точно така им харесва сайта - с новини за UNIX и open source. "свободата" не е толкова интересна за мен, колкото техническата страна на въпроса. linux-bg е съвсем нормално име и не бива да се сменя, както и не бива да се ограничава сайта само до "free software", GPL и други подобни. може да се направи някакъв друг за дискусии само за Debian, Hurd и още по-"свободни" софтуери и дистрибуции, но аз (и не само аз) нямам нищо против каквито и да било теми, свързани с Linux/UNIX, включително и касаещи комерсиални продукти.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: nplus в Nov 08, 2006, 09:38
Цитат (vixon @ Ноември 07 2006,01:04)
На кратко:
1. Форумът и новините да не приемат постинги, ако поне 50% от текста не е на кирилица. Така ще се елиминира "шлоковицата" без да се наруши цитирането на имената на английски.

Да, но трябва задължително в тази проверка да не влизат цитати, кодове и други, които може да са на английски.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: _NetCutter_ в Nov 08, 2006, 10:57
Защо да се ограничават новините, при положение, че със сигурност всички които използват BSD или други UNIX ситеми, влизат тука и четат новините, които ги засягат.
Не забелязвате ли че отдавна предназначението на всичко се увеличава.
Гугъл е търсачка, но вече предлагат мейл услуги, снимки на земята от сателити, Webgadges и прочие. GSM-те отдавна не са само за разговор, ми вече са с камери, mp3 плейъри . .. .
Не виждам на кой пречи новините да са си така.
А вече ако има някой от администраторите, който има желание да поддържа някоя страница само за UNIX системи, да се направи едно:
unix.linux-bg.org и готово. Или да се купи друг домейн, но не мисля че това е смислено  ;)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: paucku в Nov 08, 2006, 14:23
Относно поддомейните
Никой не е казал, че поддомейните ще бъдат други сайтове въобще. Те ще бъдат просто препратки към съответните общности. С подходящият софтуер (Drupal :)) това може да се изгради. Може всяка общност да си има свой външен вид. Може да четеш новините само за Дебиан примерно, но може да четеш и всички новини — както ти харесва. Даже ще може да се излъчват конференциите онлайн през самия сайт (чрез стриимвано флаш видео). И сайтът на конференциите може да се вкара в общия сайт. Може да има самомодерация — потребителите да имат рейтинги и да гласуват за постингите на другите... Възможностите са неограничени.

Към @_NetCutter_
Цитат
Кое точно не ти хареса в Друпал?

 (1) Като започнем с дизайна, който е по-скоро като дизайн за блог или за портфолио. (2) А и не съм фен на тея готови системи, защото така сигурността не е на ниво.


(1) Можеш да видиш сума ти различни теми за Друпал тук
Теми в Друпал
Освен това системата позволява да си направиш своя собствена такава, както се сещаш.

(2) Защо не е на ниво сигурността? Защото системата е с отворен код ли? Оттук следва, че и Линукс не е много сигурен, щото и той е с отворен код! Много смешно :D


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: paucku в Nov 08, 2006, 14:47
Към администраторите на сайта

Мисля че трябва активно да участвате в дискусията (Тук може и да бъркам, но не видях коментари от БУЛФОНА, който зададе въпроса). Няма смисъл да задаваш въпрос и да получиш 100 различни отговора. Може да казвате, кое ви се струва, като добра идея и кое — не; кое може да се направи и кое не. Ако нещата не са насочени, става една говорилня.

Предложение

Да се разделят съветите по този въпрос на
— структура и технологии на самата система са управление
— самото съдържание

Вие какво питате? Какво да бъде съдържанието или каква да бъде технологията? За детайлите или за голямата картина? Споделете вие какво мислите да правите и какви са ви възможностите от гледна точка на финансии, човешки ресурс и квалификация — дали имате недостиг на някое от тези неща, или имате добре сформиран екип. Каква е целта на проекта? За мен лично е безполезно да се говори за детайли, при положение, че не изяснено накъде сме тръгнали.

Цитат
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.

 ;)  ;)  ;)





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 08, 2006, 16:17
Цитат (klapaucius @ Ноември 08 2006,10:23)
Цитат
Linux ядрото, или която и да било Linux дистрибуция не биха могли да представляват свободният софтуер като цяло.


съгласен съм, но на много хора точно така им харесва сайта - с новини за UNIX и open source. "свободата" не е толкова интересна за мен, колкото техническата страна на въпроса. linux-bg е съвсем нормално име и не бива да се сменя, както и не бива да се ограничава сайта само до "free software", GPL и други подобни. може да се направи някакъв друг за дискусии само за Debian, Hurd и още по-"свободни" софтуери и дистрибуции, но аз (и не само аз) нямам нищо против каквито и да било теми, свързани с Linux/UNIX, включително и касаещи комерсиални продукти.

Боже, Господи...
Няма да коментирам много. Само ще се поправя, за да бъда по-ясен:
Нито Linux ядрото, нито някоя дистрибуция (на каквото и да било), нито друга Свободна и/или с отворен код операционна система, нито въобще каквато и да било програма или библиотека с каквото и да е предназначение, било то с отворен код и/или свободна не би могла да представя целият "свят" на Свободният софтуер и софтуерът с отворен код. От това следва, че името на който и да е портал портал за Свободен софтуер, софтуер с отворен код, софтуер за UNIX-сходни системи, Свободна култура и сходните не би трябвало да съдържа името на който и да  продукт, било то комерсиален или не. Тоест, по името си, www.linux-bg.org, би трябвало да се отнася до портал с новини само и единствено свързани с ядрото Linux и евентуално общностите и компаниите, които го дистрибутират (тоест, така наречените GNU/Linux дистрибуции).
По-ясно ли е сега, какво точно имам предвид?
Идеята ми е, че след като този портал на практика засяга почти всички сфери на свободния софтуер, софтуера с отворен код, софтуера за опрерационни системи, сходни с UNIX и свободната култура домейна е крайно неподходящ.
Съзнавам, че преди години беше по-уместно да е linux-bg.org и че всичи ние сме си свикнали с този домейн. Но нека бъдем отворени към промени, дори към по-радикалните. Убеден съм, че е за добро.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 08, 2006, 16:21
Цитат (_NetCutter_ @ Ноември 08 2006,11:57)
Защо да се ограничават новините, при положение, че със сигурност всички които използват BSD или други UNIX ситеми, влизат тука и четат новините, които ги засягат.
Не забелязвате ли че отдавна предназначението на всичко се увеличава.
Гугъл е търсачка, но вече предлагат мейл услуги, снимки на земята от сателити, Webgadges и прочие. GSM-те отдавна не са само за разговор, ми вече са с камери, mp3 плейъри . .. .
Не виждам на кой пречи новините да са си така.
А вече ако има някой от администраторите, който има желание да поддържа някоя страница само за UNIX системи, да се направи едно:
unix.linux-bg.org и готово. Или да се купи друг домейн, но не мисля че това е смислено  ;)

Аз ли не се изразявам правилно, ти ли...?
Виж, първо се запознай с това какво точно е Unix, какво е GNU, какво е Linux и къде са разликите. Евентуално прочети за *BSD и Solaris.
След това прочети всеки мой пост от началото на дискусията много внимателно.
След това помисли задълбочено.
Ако отново ти идва на ума за unix.linux-bg.org, Google и "Защо да се ограничават новините?" по-добре не пиши повече по темата.
Благодаря.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kill_u в Nov 08, 2006, 16:28
Само да вметна по въпроса. Какво ще кажете за рейтинг система?
Мисля, че всички знаят за какво говоря. Има го в много форуми защо не и в тоя?

Сега се сетих още нещо. Като следваш линка от началната страница за даден форум да отиваш на последната страница на постовете не на първата.
Освен това да можеш да си настроиш изгледа на форума така, че да ти дава или последните съобщения първи първи или първите съобщения първи. Дано сте ме разбрали :)





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: poisoner в Nov 08, 2006, 16:50
Цитат (KPETEH @ Ноември 07 2006,11:47)
Не ви ли се струва идейно да се направи един уеб чат за потребителите на сайта ? По този начин ще се спестят повечето от темите които се пишат от новаците.
Особено ако има някой който на момента да отговори на някой нов потребител на линукс,но пък от друга страна ще се изгуби функциолността на "бързото съобщение".
Мисля че ще си струва тъй като от друга страна това малко или много ще сближи потребителите.

защо ти е уеб
#linux-bg @ irc.freenode.net


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: BULFON в Nov 10, 2006, 10:25
Цитат (paucku @ Ноември 08 2006,15:47)
Към администраторите на сайта

Мисля че трябва активно да участвате в дискусията (Тук може и да бъркам, но не видях коментари от БУЛФОНА, който зададе въпроса). Няма смисъл да задаваш въпрос и да получиш 100 различни отговора. Може да казвате, кое ви се струва, като добра идея и кое — не; кое може да се направи и кое не. Ако нещата не са насочени, става една говорилня.

Предложение

Да се разделят съветите по този въпрос на
— структура и технологии на самата система са управление
— самото съдържание

Вие какво питате? Какво да бъде съдържанието или каква да бъде технологията? За детайлите или за голямата картина? Споделете вие какво мислите да правите и какви са ви възможностите от гледна точка на финансии, човешки ресурс и квалификация — дали имате недостиг на някое от тези неща, или имате добре сформиран екип. Каква е целта на проекта? За мен лично е безполезно да се говори за детайли, при положение, че не изяснено накъде сме тръгнали.

Цитат
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.

 ;)  ;)  ;)

Малко се забавих с участието си, за което се извинявам, но следя непрекъснато дискусията.

По отношени на мнението ти че няма смисъл да задавам прекалено общ въпрос без да има насоченост мога да ти кажа че единственият проблем би бил ако някое от предложенията на хората остане неизпълнено. Т.е. човек си е загубил времето 5 минути да пише в този форум. Но на фона на евентуално спестеното за в бъдеще време не виждам това да е голям проблем, а иначе се извинявам предварително на тези хора които няма да видят реализирана точно тяхната идея.

Всичко си записвам в един списък и обсъждаме заедно кое можем да реализираме и кое не. Вероятно няма да можем да реализраме нещо само поради липса на време.

Не мога да публикувам въпрос със сто условия: Не говорете за BSD, не давайте идеи как да се преименува сайта, не коментирайте качеството на софтуера, дайте предложения за библиотека за автоматично логване във Windows домейн. Идеята е да видим какво въобще мислят хората. Може да се окаже че нашите идеи за подобрения въобще не засягат основните проблеми на потребителите.

Иначе си прав за това че ако не знаем какво искаме няма и да го получим :). Знаем какво искаме обаче - да подобрим сегашният сайт. От съдържанието сме относително доволни. Целим подобряване на управлението му.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: n_antonov в Nov 10, 2006, 11:13
Много хубави предложения има, но мисля, че пак дискусията прерасна в безплодна разправия, която не е по темата. Не е по темата например смяната на името на сайта и на домейна.

Абсолютно е недопустимо дори да се коментира смяна на името на сайта или на домейна! Ако някой още не е разбрал, едно име е много повече от това, което думичките в него означават. Освен пряко значение името има и история. Това какво е "Линукс за българи", за какво се отнася и какво цели, е описано на видно място. Ясно е дефинирано, че порталът не е само за Линук, макар и това да е основният му профил.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kill_u в Nov 10, 2006, 11:47
Още нещо ми дойде на микромозъка.
Предлагам да се внедри система за оценка на постващите нови теми. Всеки да има по 6 или 10 точки(например) и при поста на нова тема ако наруши правилата да му се взема по една точка. При условие че изчерпи точките да се баннва. А иначе точките да имат давност например 2 или три месеца.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: manowarrior в Nov 10, 2006, 17:52
Цитат (n_antonov @ Ноември 10 2006,12:13)
Много хубави предложения има, но мисля, че пак дискусията прерасна в безплодна разправия, която не е по темата. Не е по темата например смяната на името на сайта и на домейна.

Абсолютно е недопустимо дори да се коментира смяна на името на сайта или на домейна! Ако някой още не е разбрал, едно име е много повече от това, което думичките в него означават. Освен пряко значение името има и история. Това какво е "Линукс за българи", за какво се отнася и какво цели, е описано на видно място. Ясно е дефинирано, че порталът не е само за Линук, макар и това да е основният му профил.

Хм...
Може и грешката да е в мен. Все пак си мисля, че портал, който предоставя ресурси за толкова много неща, не би трябвало да включва в името си име на друг продукт.
Тази грешка е допусната още преди много години... Точно за това сега на 99.9% от потребителите и особено на създателите би им било трудно да се разделят с името. А то значи много, наясно съм. Просто не е правилно. Ограничава.

Все пак се надявам на пълни RSS емисии, ако не нещо друго от предложенията ми. ;-)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: yoga в Nov 10, 2006, 19:49
Здр.
Определено смятам , че сайта Linux-bg.org  е изключително важен за нас българите , които искат да тръгнат по по-различен път от този на хората от Редмънт.
Бих Ви помолил да погледнете за пример сайта hardwarebg.com  който е много хубав и аз го харесвам.
Лично аз много бих се радвал да имате правописна проверка на български език, което зная , че е много работа , но пък ще ограничи до минимум някои неграмотни послания и ще издигне неимоверно много авторитета на сайта .
Подкрепям постовете на manowar  и на Николай Антонов.
2 думи за името - в никакъв случай да не се сменя - преди години така Живков сменяше имена на градове като Варна и др. и какво стана - пак си ги върнаха.
С пожелания за успешна работа и прекрасен сайт

Ваш
 йог
Чакам с нетърпение :))
 ;)


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: n_antonov в Nov 10, 2006, 22:03
Цитат (yoga @ Ноември 10 2006,22:49)
Лично аз много бих се радвал да имате правописна проверка на български език, което зная , че е много работа , но пък ще ограничи до минимум някои неграмотни послания и ще издигне неимоверно много авторитета на сайта .

Нека да обясня. Проверка на правописа има и тя работи! Това обаче няма нищо общо с грамотното писане. Т. нар. spelcheck, който се прави от софтуер, може само да ти осигури относително спокойствие, че текстът ти не съдържа неправилно написани думи. Примерно, ще ти каже, че такава дума като "неможе" в българския език няма. Това обаче по никакъв начин не ти гарантира, че текстът ти е написан правилно! Може да ти го гарантира само редактор, квалифицирано лице, което денонощно преглежда публикациите и им оправя грешно конструираните изречения, препинателните знаци и т.н. Е, на такова лице трябва да се плаща! Тази работа не е лека и не може да се върши постоянно. Тя струва пари. Правете разлика между автоматична коректура и редактиране. Различни опери са и в практиката е почти невъзможно да срещнете човек, който да ги върши едновременно. Винаги за двете неща си отговарят отделни хора. Това е свързано с естеството на проверката и с това кой за какво гледа и за какво внимава.

Когато имам време и съм на кеф, пооправям някои фрапантни недомислици, обаче постоянен и безвъзмезден ангажимент за това нямате право да искате от никого.

Освен това, неграмотността в Интернет е толкова масова, че не знам какво толкова сте се фиксирали върху Linux-BG. Има портали като Dir.bg, които си имат щатни редактори, и на чиято езикова неграмотност можеш да се смееш по цял ден.

Така че, айде стига с тия неадекватни изисквания за езиков перфекционизъм. Никъде го няма.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: dmanolov в Nov 13, 2006, 03:58
Цитат (poisoner @ Ноември 08 2006,16:50)
Цитат на: KPETEH,Ноември 07 2006,11:47
Не ви ли се струва идейно да се направи един уеб чат за потребителите на сайта ? По този начин ще се спестят повечето от темите които се пишат от новаците.
Особено ако има някой който на момента да отговори на някой нов потребител на линукс,но пък от друга страна ще се изгуби функциолността на "бързото съобщение".
Мисля че ще си струва тъй като от друга страна това малко или много ще сближи потребителите.


защо ти е уеб
#linux-bg @ irc.freenode.net
Ами защото много може и да не знаят че има такъв канал, на сайта това никъде не е очевидно указано.

Може би идеята е добра. Да има чат или нещо подобно е и начин да се насочат към него тези от коментарите към новините, които имат просто моментен, експресивен характер, и така при новините да останат само коментарите които допринасят към новината или я допълват.

Макар че още по-добре е вместо сегашното "добави коментар" да имаме две възможности: "добави коментар" (както досега) и "добави допълнение", което е за коментари, казващи още нещо важно по темата на новината, а не просто личните чувства/мнение/предпочитания на пишещия.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: dmanolov в Nov 13, 2006, 04:20
Ето и моите предложения:

1. Да се запомня изгледа (кратък преглед/пълен преглед) на коментарите към новините - в настройките на потребителя или в cookie. На мен винаги ми се налага да превключвам на "пълен преглед"

2. Да има начин в настройките на потребителя да се изключи превключвателя за кирилица/латиница над полето за коментари, ама съвсем. Ако човек ползва Ctrl+Shift за превключване на кирилица/латиница, този на страницата и този на операц.система си пречат един на друг много лошо и непредвидимо (сменят се и двата при всяко натискане).

3. Новините да се разделят на поне две групи: "Популярни новини" и "Специализирани новини", като първите са насочени по-скоро към начинаещи потребители и неспециалисти, а вторите - към администратори и т.н. Да може човек да си избере и да си филтрира само единия тип новини. Така ще може всеки да чете само това, което му е интересно, ще се успокоят читателите, които казват че новините вече са твърде популярни и не само за линукс и сайта няма да загуби нито едната група посетители, нито другата.

4. Или за всяка новина да се указва  категория (както е за статиите), и всеки да може да филтрира и чете само новините които го интересуват - линукс, БСД, сигурност, обновявания на програми, нови програми, приложение на линукс, събития, личности, любопитни факти и т.н.

5. Възможност да се видят всички публикации (новини/статии и всичко друго) от даден автор. Така лесно човек може да си състави впечатление за някого или да проследи други материали от автор който го интересува. Пък ако може да се показват и всички коментари от даден автор в "плосък" (flat) изглед, мисля че много лесно ще бъдат откривани/доказвани троловете :-)

6. вместо сегашното "добави коментар" да имаме две възможности: "добави коментар" (както досега) и "добави допълнение", което е за коментари, казващи още нещо важно по темата на новината, а не просто личните чувства/мнение/предпочитания на пишещия.

7. За статии и съвети да има поле "Приложимо за" и дистрибуцията за която тази статия може да се приложи директно. Също и при новините, дори и в галерията. Това би позволило човек ако поиска да направи търсене и да събере материалите само за дистрибуцията която го интересува. Подобно на това как се указва операционната система при проектите в sourceforge.net и после може да се търси всичко за дадената платформа.

8. Да има секция за абсолютно начинаещи, пълна с отговори на елементарни, но реални проблеми за човек който за пръв път се сблъсква с Линукс. Да има един-два форума с не толкова строги правила, за да могат да питат начинаещите докато се научат как да се държат по другите форуми. И всеки въпрос, задаван там, да бъде добавян с отговора в секцията, така че следващият да го намери вече там. Забравих да кажа - секцията да е wiki.

Пожелавам успех с новия дизайн!





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: petkouzunski в Nov 13, 2006, 07:18
Абе да има web chat не е лошо нещо. Не говорим за "shoutbox" (май така му казваха), а за някакъв прост клиент. В kefche.com май имаше нещо подобно, но не съм сигурен.





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: Italianeca в Nov 13, 2006, 15:01
Web chat е добре да има. Най-малко за хората зад прокси като мен.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: GattaNegra в Nov 17, 2006, 11:59
Гласувам ПРОТИВ идеята за УебЧат
Ако искате чат ....

Гласувам ПРОТИВ идеята за смяна на името на сайта. Аз като негов потребител не се чувствам ограничена от него. И до сега


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: cat в Nov 17, 2006, 23:13
Цитат
Не ви ли се струва идейно да се направи един уеб чат за потребителите на сайта ? По този начин ще се спестят повечето от темите които се пишат от новаците.
Особено ако има някой който на момента да отговори на някой нов потребител на линукс,но пък от друга страна ще се изгуби функциолността на "бързото съобщение".

Подкрепям идеята за Web chat, и не мисля, че ако има такъв, то той би отнел функционалността на "бързото съобщение"
Абсолютно съм против смяната на името на сайта. Съгласна съм с мнението на @n_antonov, че сайта си има история създадена точно с това име.





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: VladSun в Nov 27, 2006, 23:27
Предлагам: пълен превод на български на служебните съобщения във форума.





Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Dec 27, 2006, 12:14
Ето един линк за тези които работят по сайта ...
http://www.ibm.com/developerworks/ru/library/i-osource2/


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: bork в Dec 29, 2006, 20:51
http://www.nestesami.com


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: yoga в Dec 30, 2006, 23:04
Ще приветствувам един "Бърз отговор" , както в други форуми
( Заб. Дано не повтарям друг форумец).
 :D

Остават не повече от 26 часа до деня Х.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: mihailmilev в Jan 04, 2007, 22:00
Подкрепям GattaNegra - против уеб чат съм, а също и против смяна на името. Тук, под това име сме израснали като бг линукс потребители - не бива да го сменяме, то си е все едно да сменим собственото си име. УебЧат според мен също е безсмислица - 1) имаме си форум; 2) има IRC.
А сега пак да кажа - направих промяна в сорса (преди да се регистрираш четеш правилата), но не знам как да го пратя. Пуснах отделна тема по въпроса но няма отговор, така че ако някой прочете това ... да отговори.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: Rio в Jan 11, 2007, 14:29
Здравейте, малко късно се включвам....

Ако питате мен, мисля, че е по-добре домейнът да си остане такъв, какъвто си е сега. От чисто маркетингова гледна точка смятам, че това е така. Още повече, че всички потребители (дори и нередовните) бързо се ориентират, че това е преди всичко ГНУ/Линукс сайт.

За дизайна - има нужда от освежаване. За съжаление дизайнът не ми е призвание...

Като цяло виждам, че има идеи, въпросът е дали има човешки, и финансов потенциал да се реализират. Много е лесно да се каже, "Ами защо не направите това и онова", а май не си даваме сметка колко време и усилия струва това.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: kennedy в Feb 05, 2007, 16:49
Ако може връзките които са на главната страница за теми от форума да водят към последната страница на съответната тем.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: d1saster в Feb 08, 2007, 22:17
Премахване на подписите в мненията на потребителите. Много пречи на търсенето по думи - даже прави ползването на търсачката голяма загуба на време.


Титла: Предложения за подобрения в linux-bg.org
Публикувано от: Radev в Feb 09, 2007, 15:53
"Настройки на акаунта" не помагат ли?