Автор Тема: Dell N5110 i5-2430M 2.40  (Прочетена 3713 пъти)

shoshon

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 497
    • Профил
Dell N5110 i5-2430M 2.40
« -: Dec 24, 2011, 16:51 »
Здравейте,
Мисля за коледа да взема лаптоп за моята възлюбена. Старата и машина тотално грохна и ми писна да слушам възклицания, неприсъщи за представителките на нежния пол. Работата е там, че аз съм пълно дърво когато става въпрос за хардуер. Докато разсъждавах се сблъсках със следните въпроси:

1) Какво било по важно за една жена?
- компютъра да изглежда красиво - да има хубави цветове, дизайн, да е лек и т.н.
- компютъра да има добра прозиводителност

Виждали ли сте някакви модели, които да имат в някаква степен и от двете качества, и да са до 1200 лв?

Ако става въпрос за производителност се спрях за сега на:

http://laptop1.eu/products/DELL-Inspiron-N5110-i5%252d2430-Black.html  (1,249.00лв.)

Интересна машина, но май дисплея и не е много хубав. Най много ми хареса това:
Цитат
Гаранция 3 години международна гаранция тип "Next Business Day" (оторизирани сервизи). При хардуерен проблем можете да посетите сервиз или да повикате техник на DELL да Ви посети на място. (1год. гаранционен срок за батерия)
Поне за 3 години няма да се налага да отварям да го почиствам или какво ли още не...

2) Кои дистрибутори на Dell биха ми предложили най-ниска цена, но с добро обслужване? Примерно тук го намерих за около 60 лв по евтино:
http://www.ssbg.bg/28749/dell-inspiron-n5110-intel-core-i5-2430m
В мултирама от друга страна е пък доста по-скъп. Каква е разликата?

BTW някъде го предлагат с инсталирано Убунту, а някъде без OS. Убунту-то може ли да вдигне цената?

3) Някакви други машинки Dell/HP който мислите, че са добри? ( имам предвид на далавера :) )
Активен

Hedron

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 44
  • Distribution: Kubuntu 12.10
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Re: Dell N5110 i5-2430M 2.40
« Отговор #1 -: Dec 24, 2011, 19:34 »
Здравей, машината е много хубава, в момента пиша от една такава. Обаче има и проблеми. Като за начало дискретната карта под линукс различен от Ubuntu не може да се управлява. Освен това поради проблеми с ядрото (кофти power regression от версия 2.6.39 на сам, очаква се да го оправят в следващата версия), машината постоянно държи високи температури на процесора. Освен това твърдия диск, който обикновенно е Seagate Momentus, под Linux  не се управлява правилно. До сега съм намерил следните решения на проблемите:

1. Дискретна видеокарта - под Ubuntu или Kubuntu се инсталира приложението Ironhide, то може да управлява дискретната карта правилно. Ironhide няма пакети за други дистрибуции.
2. Изключването на turbo boost на процесора, чрез използване на userspace power governor и задаване на максимална възможна честота на процесора по-ниска от тази, която поддържа, определено сваля температурата. Освен това установих, че Fedora 15 с ядро 2.6.38 върши чудеса на тази машина. Още съм в процес на тестване на новия kernel patch, дето уж щял да реши проблема.
3. Настройки на power management на диска: hdparm -B 220 -S 12 свърши чудеса - свали температурата на диска с почти 10 градуса. Разбира се, при теб настройките може и да са различни.

Само като информация - нормалните температури на тази машина, при положение, че не прави почти нищо са:
CPU: 50 градуса
HDD: 39 градуса

Поне толкова държи същата машина под Windows (инсталацията е dual boot). Също е много добра идея да се отрежат всички услуги, които не се ползват. Освен това, ако ще ползваш Ubuntu, подготви се с подложка за охлаждане за прекомпилиране на ядрото към по-старо, защото с най-новото машината държи към 65 градуса на процесора. Веднъж като го свалиш до 2.6.38 е малко по-добре.

Освен това имай предвид, че машината няма правилен дизайн за охлаждане на този процесор и ако смяташ да го ползваш върху меки повърхности, вземи си охлаждаща подложка с правилен размер, защото ако е по-малка от машината, ще запушиш отворите и ще почне да грее.

Иначе като цяло това е една много бърза машина, която е в състояние да замести десктоп. За жалост има сериозни проблеми с охлаждането. Ако я взимаш за Linux, ще държи по-висока температура. Ако я вземаш за Windows, то няма да имаш подобни проблеми, защото очевидно машината е правена така, че да работи както трябва именно под тази система. И в двата случая обаче, силно препоръчвам да изключиш turbo boost. Ако имаш проблеми с това - пиши. До колкото разбрах, в новото ядро ще има генерална промяна на управлението на енергията (ще го направят близко до това под Windows) и би трябвало да се наблюдава някакво подобрение. В момента тествам различни настройки и когато открия оптималните, ще пиша подробна статия как точно се инсталира тази машина за да работи под Linux.

И за да не кажете, че не казвам нищо положително за машината, ето и малко плюсове:
1. На батерия издържа до 7 часа и отгоре при умерено ползване - четене и офис документи
2. Новите игри работят отлично, обаче машината грее зверски под натоварване
3. Процесора е двуядрен с hyperthreading, като за това се представя като 4 процесора.
4. Има хардуерна поддръжка за виртуализация
5. Поддържа USB 3.0

А и една странна особенност - харддиска не е достъпен от външната страна на машината, закачен е на постамент в корпуса, дирекно на дънната платка.
« Последна редакция: Dec 24, 2011, 19:45 от Hedron »
Активен

xfall

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 25
  • Distribution: Ubuntu 10.04 / 11.10
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Dell N5110 i5-2430M 2.40
« Отговор #2 -: Jan 31, 2012, 10:45 »
Малко е остаряла темата но все пак ако някой иска да разгледа :

Цитат
http://mostbg.com/most/PriceList.aspx
Тука можеш да разгледаш подробно хардуер и цена.. и да ги сравниш :)

Лично аз ти препоръчвам Acer Aspire или Timeline.. абе като цяло виж Ейсърите производителността е с доста добри характеристики на прилични цени.. и поне за мен имат добър дизайн..

Аз ползвам Acer Aspire 5742g
Цитат
http://mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=44200

Но тази опция за двете видео карти на мен ми образува много нерви и предпочитам да го ползвам под windows 7(там няма грешка) Онзи ден изкарах 4 часа и нещо на фотошоп без да включвам икономичния режим.
« Последна редакция: Jan 31, 2012, 10:48 от xfall »
Активен

без компютри ни е по-добре :)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Dell N5110 i5-2430M 2.40
« Отговор #3 -: Jan 31, 2012, 19:56 »
Моя е почти същия, но със 17 инча екран N7110. Вече е на няколко месеца, но днес го направих на дуал буут с Убунту 10.04. Ползвам мое си дистромое си дистро, предварително ъпдейтнато с х-орг и ядро 3.0.0-14 от хранилището на Убунту във виртуалка. Върви и пее хайванчето с 2 виртуалки. До 100% не вдига дори като ги пусна заедно да зареждат, а температурата на процесора не мърда повече от 64 гладуса, но на моменти, а си стои стабилно на 54,  а на харда 34, но нвидията нещо не е по реда си под линукс. Като сложа лицензния драйвер и е по-зле и нямам 3д ускорение май, щото на като стартирам във виртуалката(вмуаре уоркстейшън) Уин7 и няма Аеро ефекти, под Уиндоус си има сичко!
Активен