Покажи Публикации - strandvata
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за Gentoo -: Dec 11, 2009, 08:17
Първо почетете малко тук:
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/

Основния начин да се задава какво да се поддържа от софтуера е make.conf.
В него се задават и глобално USE-флаговете за цялата система. По пакети USE-флагове могат да се задават с /etc/portage/package.use .
В никакъв случай не Ви препоръчвам да променяте ebuild файла освен, ако не знаете със сигурност за какво става дума.

За въпроси относно gentoo може да се обърнете и към:
http://forums.gentoo.bg/
2  Нетехнически теми / Коментар / Re: Една, може би добра новина, но ... -: Dec 03, 2009, 09:55
Моя скептицизъм иде от там, че сигурно тези услиги пак ще работят само под IE...
3  Сигурност / Системна Сигурност / Re: ssh атаки -: Feb 17, 2009, 08:28
Може да се използва и DenyHosts. Вършеше работа, но не знам дали още се разработва:
http://denyhosts.sourceforge.net/
4  Сигурност / Системна Сигурност / Re: malware в linux? -: Feb 13, 2009, 18:36
//off topic

Цитат
Вие току-що получихте първия албански вирус! Тъй като тук не сме много напреднали с компютрите, това е ръчен вирус! Ще ви помолим:
1 - Да изпратите същото писмо на всичките Ваши познати, които има e mail адрес.
2 - Да изтриете съдържанието на диска C
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво работите -: Feb 06, 2009, 12:23
Избрах Строителство/Архитектура/Градоустройство макар, че в работата Линукс е непреложим. Но вкъщи съм си само на линукс.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 12, 2009, 23:35
     И според мен трябва да се прави разлика между "да помогнем на горките творци" и "да помогнем да горката фирма, която държи авторските права". Все пак ако не се плаща за музика, кино, книги и т.н. няма да има творци, но все още чакам "адекватна система за плащане". Много съм навит да плащам примерно 5 лв. повече за интернет и да тегля на воля музика. В зависимост от това какво съм изтеглил част от парите да отиват за измълнителите. Но от това губят разни хора дето лансират Бритни Спиърс и разни други псевдо изпълнители.
    А и не са само американците дето страдат от пиратството. Ще рече човек, че само в САЩ се прави музика, кино (за книги ме е страх да кажа - те могат ли да четат въобще?).
   Айде със здраве!
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Linux дистрибуция - кой е вашия избор и препоръка? -: Aug 28, 2008, 16:42
Щом си свикнал със порт на BSD не е зле да хвърлиш едно око на Gentoo. Там организацията може би е най-близка до BSD. Малко е по-сложно за инсталиране и конфигурация, но затова пък има много подробна документация. Лично аз го ползвам за Десктоп макар, че много хора биха ме нарекли мазохист :-)

http://www.gentoo.org

Успех!
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Константатаhttp://bg.wikipedia.org/wiki/pi Пи -: Aug 04, 2008, 08:27
Това Pi се оказа голяма зарибявка :-) . И аз съм запомнил 22/7 от училище и съм се смял, че американците искат до го приравнят на 3, че иначе е много сложно ... А то се оказа, че било още по-сложно.
  Поздрави!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталация на gentoo ? -: Aug 03, 2008, 11:05
Само да отбележа, че CentOS е някъде между RedHat и Fedora Core. Идеята е да са стабилни като RedHat Enterprise и безплатни като Fedora. Поне така беше преди две години. Пакетната система беше с rpm. Не беше лошо, но не ме грабна.
  Аз също от доста време съм на Гентоо и това е така може би заради portage. Не съм имал проблеми със зависимостите и т.н. Ако не беше гентоо никога нямаше да се науча как да си възстановя машината след тотално омазване. А понеже обичам да експериментирам това се налага от време на време. ;-) Системата ми е от 3-4 години и е надживяла 4-5 инсталации на Windows, многократни експерименти по други дялове с различни дистро-та, 2 смени на хард дискове и много проблеми свързани със задклавиатурното устройство :-).
   Така, че препоръчвам гентоо на хора, които искат да знаят малко повече за своята ОС. За хора, които не обичат да експериментират, има *ubuntu.
   Поздрави!
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С коя дистрибуция започнахте? -: Aug 02, 2008, 15:06
Започнах с Мандрейк и Ред Хат някъде 2000-2001г., но не помня кое беше първо.
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Устойчивост на бозата -: Jul 16, 2008, 11:53
Цитат (Emooo @ Юли 16 2008,11:34)
Извода е ползвайте не-пачнат Линукс и ще забавите хакерите с още 1 минута.

   Хаха имал съм случай още по време на инсталацията на Windows XP ( още преди да излезе SP2 ) да ми се зарази компютъра с вирус и то без да стартирам нищо. Много шум се вдигна навремето за тази дупка. А с линукс съм от 4-5 години и до сега такива проблеми не съм имал ...
  Все пак подобни статии споредмене са само празни приказки. Ако ще ми дават статистика да кажат кой точно Windows се пробива за 4 min - 3.1, 3.11, 95, NT, 2000, XP (SP1, SP2), 2003, Vista ... май са много. Затова въпросната статия ми звучи като "нещо някъде гърми или просто някой пръдна".
  Същото може да се каже и за Линукс - толкова много дистрота, толкова много кернели ( пачнати или не ) ...
  Все пак моето мнение е, че тук от най-голямо значение е задклавиатурното устройство, а не с каква точно ОС си.
12  Нетехнически теми / Коментар / Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от -: Jul 14, 2008, 07:50
Ами то може да се прочете и на официалната страница:
Цък.
   Те си го казват хората:
Цитат
Table of content
    * KDE 4.1 Beta 2 (will become first 4.x-release for users)
    * KDE 4.0.5 (release for developers)
    * KDE 3.5.x (current release for users)

   За потребители си пише версия 3.5.x. Аз се имам за потребител и ползвам 3.5.9. Няма да си сложа 4.x.x като работна среда, докато не влезе в portage на Gentoo.
   Разбира се, че има много ентусиазти, които искат да пипнат, да се почовъркат с новото, но не гледайте на него като нещо завършено.
   Според мен критиките са винаги от полза, но не в стил "крашна ми 5 пъти за половин час", а отиваш на bugs.kde.org и пишеш "като цъкна там и там, и бум". Много сме свикнали да мрънкаме и да се оплакваме, защото така е най-лесно.
13  Програмиране / Общ форум / Програма за чертане -: Jun 27, 2008, 10:12
... и сега по въпроса на Нели ...

   Предполагам, че във фирма за недвижими имоти няма да се налага да използваш ArchiCAD на професионално ниво (каквото ще ти трябва, за да направиш цял архитектурен проект, например). Затова си мисля, че ако никога не си работила на CAD система, си струва да опиташ да започнеш с QCAD. Ако се окаже, че не ти върши работа, тогава си избери някой от вариантите:
  Windows + ArchiCAD,
  Linux + Виртуална Машина + Windows + ArchiCAD.
  
  Предполагам, че и другите колеги ще добавят нещо към списъка с варианти.
 
  Успех!
14  Програмиране / Общ форум / Програма за чертане -: Jun 27, 2008, 09:46
Цитат (remotex @ Юни 27 2008,09:15)

Боже, колко мъка има по този свят божее... (винаги съм се плашил какво ще стане когато дойде време.. Тези които сега (ще) завъшват да учат децата ни '<img'> /Порче, ти кога завършваш?/
и двамата не сте напълно прави - ще дам малко разяснение има основно два начина за превод на едно нещо но според мен лично запазените марки да не се превеждат е най-добре:
1. По смисъл т.е. тогава би трябвало да е така
АВтоКАД, АрХиКАД тогава единия от вас не е прав...
2. По произношение тогава пък става
АутоКАД, АрКиКАД, където А е между А и Е малко..
погледнете си в речника: a:kitekt, a:kaiv ...
..и изобщо каква е тая мания да се побългаряват нещата
arch независимо дали идва от archive [a:kaiv] или architecture ['a:kitekчъ] доста често също неправилно се нарича арЧ?!? - вместо АРК или АРХ.
Лично аз съм за вариант 3. Като не знам пиша си го в оригинал ( с оправданието - Запазена/търговска и каквато се сетите там марка  Марка)  '<img'>
П.П. Да видим сега кой ще си призне грешките и ще се извини - не на мен - на учитлеката по английски (и то преди да е завършил - ако може '<img'> )




//off topic

Това ме разсмя искрено!



15  Програмиране / Общ форум / Програма за чертане -: Jun 27, 2008, 00:00
Цитат (mikis @ Юни 27 2008,00:17)
strandvata,
никой не те кара, нито пък те задължава по какъвто и да е начин да ползваш Линукс! Става дума за свободен софтуер в крайна сметка и имаш свободата и да НЕ ползваш.
И аз съм в позиция като тебе - за да си направя проектите ми трябва CAD среда от ранга на OrCAD (инженери и техници знаят за какво става дума), който също няма версия за Линукс. Проблемът си реших временно като сложих виртуална машина и хоп - край на рестартиранията.

Не съм казал, че някой ме кара да ползвам Линукс. Ако някой ме караше, нямаше да го ползвам (това май си е българска черта, сори  '<img'>  ). Това, че съм си го сложил на домашния компютър си е лично мой избор. Постигам доста добра производителност като за домашен компютър и единствено ми липсват някои игрички ( , но за тях така или иначе вече не остава време ).
  И като говориш за "вие с пиратските Уиндоузи" любопитно ми е да чуя OrCAD-a (до колкото знам се ползва от ел. инженери) закупен ли ти е? Аз ако броя 3 000 лв. за AutoCAD LT ( !! ) няма да се мъча да го подкарвам на виртуална машина, а ще си купя и Windows за 300 лв.
  Иначе както казва Порчето наистина се казва АрХиКад ( за АрХитекти) освен, ако не става дума за някой неизвестен на мен софтуер '<img'>
  И понеже стана доста безмислен флейм,  както казва BULFON, по добре да Нели да се включи и да каже какво точно и трябва. Иначе ние тука може да си пишем празни приказки до ... докато затвори кръчмата.  '<img'>



Страници: [1] 2