Покажи Публикации - morbid_viper
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 16 17 [18]
256  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / дистрибуция - каква? -: Mar 07, 2006, 15:59
съгласен съм с наркос, че не е много подходящо да слагаш толкова стара дистрибуция. по-добре е да си сложиш някоя по-олекотена, както и той предложи.

все пак ще трябва да се съобразиш с хардуерните си ресурси и да се лишиш от по-съвременните работни среди като гном и кде. трябва и да решиш какво ще правиш с тази машина. тя е супер за маршрутизатор/защитна стена, както и за разучаване на конзолата. спокойно ще можеш и да си гледаш повечето филми... все пак пробвай DSLinux, доста успешно са се справили момчетата. DamnSmall Linux или от локалното огледало DamnSmall Linux @ linux-bg.org
257  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със 64 бит Сусе -: Mar 07, 2006, 15:47
Щом ти разпознава, че имаш диск изобщо значи проблемът не е в това, че е 64-битовата версия. Всъщност щом имаш вече готови дялове можеш да избереш настройката за по-напреднали (Custom partitioning), където само да зададеш кой дял къде да бъде монтиран.
Първият избор, който по подразбиране прави YaST2 е да анализира дяловете и ако открие свободен дял за линукс или празно място да го заеме, ако не открие ще се опита да намали размера на някой fat/ntfs дял и да се инсталира върху освободеното място. Ако не може да открие място, където да се инсталира ще отвори директно таблицата с дяловете и ще чака потребителска намеса - _някой_ ръчно трябва да изтрие и създаде дял и да го зададе за монтиране в като корен на файловата система (/).
Това, което вършиш, според мен, е, че бутона на мишката ти е залепнал на Next, Next, Next без да четеш какво правиш!!! Този метод най-често върши работа и системата се инсталира коректно, но извини инсталатора, че не може да разчита автоматично мислите и желанията на всички потребители.
Успех.
258  Нетехнически теми / Коментар / Ползвате ли български кожи на програмите? -: Nov 10, 2005, 16:44
Аз използвам където може интерфейс на български, дори в командния ред и прочее... Там, където е неизползваем (напр. Azureus, вкл. софтуера на gsm апаратите) въпреки желанието ми съм го махнал.
259  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Отново АДСЛ модем -: Feb 03, 2005, 18:09
правилно пише ntenev, само едно малко уточнение...

тук няма никакви игри с драйвери за ISDN, DSL, pppoe и прочее... (разбира се, говоря за LAN, a не за USB модем, като горещо препоръчвам вторите да се избягват още при попълване на заявлението за DSL)
просто се задава на интерфейса, който в който е боцнат кабела от модема да е си взима IP-то динамично, а не статично.

друг важен момент в борбата с бтк е, че вътрешната ти мрежа не трябва да бъде подмрежата 192.168.1.х, защото те го ползват за служебни нужди и се чупи NAT-a. за да установя това трябваше да водя доста дълги разговори с поддръжката, което включваше прехвърляне от един спец на друг... но в крайна сметка се видя какво е.

за шлюз по подразбиране (default gateway) може да се даде същия адрес, който ти е дадет от DHCP-то.

имаме 6 такива модема в различните офиси и навсякъде е с инсталирано сусе (не че дистрото има значение в случая) като gw и единственият проблем е че от време на време връзката се разпада и при подновяването не винаги се взъстановява работата нормално, в смисъл модемът работи, интерфейсът е вдигнат с правилното IP, но връзка няма... оправя се като се рестартира модема (но само понякога) и/или се рестартира мрежата (повдорно искане на IP)... ако някой знае решение на този проблем нека да сподели.
260  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Linux Suse 9.2 -: Feb 03, 2005, 17:54
от сусе достатъчно добре са си компилирали ядрото и е отлично за общо ползване. по-скоро не ти трябва да пипаш ядрото... наистина...

понечето драйвери са компилирани като модули, ако това те интересува, но и най-често не се налага да качваш или сваляш някой модул ръчно, защото и това става автоматично.

напиши какво по-точно те интересува за да може и някой по-точно да ти отговори!!!
261  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / SUSE 9.2 + SATA HDD Problem -: Feb 03, 2005, 17:44
Аз ползвам подобна конфигурация, само че с Intel чипсет, 80GB SATA Seagate и без проблеми инсталирах и 9.1 преди и 9.2 сега.

Всъщност не ми е искало да му задавам драйвер за дисковия контролер при инсталацията - просто го разпознава и работи. в BIOS съм пробвал различни конфигурации за настройка на SATA и с всички работи. Дискът работи със SCSI емулация, така че устройства са нещо като /dev/sda1, sda5...

Можеш да сложиш драйвер като при стартирането на първия диск или dvd му дадеш manual installation, след това избор на език и клавиатури. След това има инсталиране на драйвери. предварително трябва да си направил дискетата с драйверите. Това става от първия диск/dvd в поддиректория /boot и по-скоро файла modules5 (dd if=modules5 of=/dev/fd0), в който се намират драйверите за SATA устройствата.
След като избереш нужния драйвер от списъка се връщаш назад и даваш System installation и по-нататък е ясно.

Успех!
262  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Logitech Internet pro Kbd -: Jan 18, 2005, 12:45
Аз също не съм ползвал програмчетата, които споменава мирончо, но съм човъркал с HotKeys върху моя Logitech. Нещата се настройват в един XML файл и се подкарва лесно. Единствения проблем при мен беше че се бъркаше с превключването на клавиатурните подредби и тогава спираше да реагира. Успех!
263  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / LG Flatron F700B и SuSE 9.1 -: Jan 18, 2005, 12:23
Съветът на GigaVolt е най-точния, но ако не се знае какъв е монитора или го няма в списъка с познатите такива е по-добре да се зададе VESA и разделителнота способност и честотата. В случая с F700B това е 1024х768@85Hz - просто толкова държи този монитор. За съм с F700Р и работя на 1024х768@120Hz, но е зададен като LG | FLATRON 795FT, което е старото име на монитора, когато беше със сензорно управление и друг дизайн, но карантията е същата. Старото име на F700B е FLATRON 775FT и се намира в LG ELECTRONICS.

Горните описания се отнасят до SaX2 на SuSE.
264  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / XMMS кирилизация -: Jan 18, 2005, 11:24
Както писа някой по-горе най-добре е да се сложат шрифтовете от bglinux. Тези, които идват със SuSE нямат нужните кодови таблици. В момента водя борба части от bglinux да бъдат включени в следващата версия на SuSE или поне клавиатурните подредби и шрифтовете.

Сега ще ви споделя и един трик, който помага при gtk1 приложения на кирилица. След като добавите шрифтовете в /etc/X11/X*Config сложете тези с СР1251 в началото на списъка. По този начин ако се използва например шрифта fixed първата кодова таблица, на която ще се натъкне приложението ще е СР1251.

Добър вариант е да се добави и LANG=bg_BG.CP1251 в /etc/sysconfig/language или ~/.xinitrc (за употреба в Х-са).
265  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSe 9.2 na DVD disc kak ?? -: Jan 18, 2005, 10:57
Виж сега... малко е безсмислено да го правиш
първо е голяма играчка првенето на стартиращо CD, респективно DVD и второ на 5-те CD-та, които имаш няма всички пакети, които са налични в DVD версията...

Това, което се опитвам да ти намекна е че е по-лесно да си свалиш DVD-то или да си го запишеш от някъде, например от мен. Ако имаш желание за второто ми прати писъмце и ще уредим нещата (<ясно кой>@mail.bg).
266  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / matlab & SuSE 8.2 -: Oct 23, 2003, 09:36
ами не знам в какъв формат го имаш този matlab.
ако е в rpm формат - тогава нещата са ясни:
rpm -hi matlab-5.3.rpm
ако ти каже, че липсват файлове - постарай се да си ги набавиш - обикновено в дистрибуцията има повечето от нещата, които някога ще ти трябват (а и малко отгоре :-0)
ако например ти каже че нямаш libmath.so.5 можеш да отвориш YaST2 sw_single и да потърсиш libmath.so, като сложиш отметка на Provides (или Доставя, ако използваш българския превод). ако не намери каквото ти трябва можеш да потърсиш в интернет за тези библиотеки. добро начало е RPM.PBone Search.
в случай че имаш тези библиотеки (или прецениш че си гъзар и можеш без тях :-D) можеш да дадеш параметъра --nodeps на rpm.

ако е tgz, tar.gz, zip, tar.bz2 и т.н. формати за компресиране и архивиране - разархивираш и прочиташ INSTALL файла, с който обикновено са екипирани всички пакети. нормално всички комерсиални продукти си имат install или setup, но може и да е не е нужно - просто след разархивирането може да се стартира главният изпълним файл (в твоя случай може би се казва matlab)

това се отнася за всякакви програми - не само за matlab, които идват компилирани. ако беше дал повече подробности можеше и да по-конкретен отговор да получиш, но в общи линии това са подходите.
267  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как се подкарва ACPI -: Sep 01, 2003, 12:58
гасенето на монитора може да се настрои от XF86Config. В секцията Monitor се добява Option "DPMS" и това е напълно достатъчно. Има и допълнителни опции за време за гасене и други подобни... man XF86Config
:-D
268  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / FAX -: Jul 08, 2002, 16:18
Как мога да подкарам модема да работи като факс.
Става въпрос за външен Acorp 56K. Интернет получавам по кабелен модем.

Ще съм благодарен на коментари за това какво трябва да се пусне (като програми) и съответно настройка, ако е нещо по-изчекнато.
Страници: 1 ... 16 17 [18]