Покажи Публикации - morbid_viper
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 18
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SUSE Linix Enterprise Desktop 11 -: Sep 10, 2012, 11:53
SUSE не е преведена изцяло. Препоръчвам ти УСУ 8.1. Свали си 64 битовата версия (съмнявам се машината ти да е 32 битова), запиши я на едно DVD и зареди система от него. После, ако искаш, питай отново. Успех!

Подкрепям ползването на УСУ, но относно превода на SUSE имам някои забележки. Приложенията са преведени дотолкова, колкото и останалите дистрибуции. YaST - инструментът за инсталация и настройка, е друга бира… там съм превел повечето от главните модули, които могат да се ползват в ежедневието. така или иначе там не се налага да се ползва много.
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: KDE-3 в Open SUSE 12.2 -: Sep 10, 2012, 11:48
честно да ти кажа вече не си спомням как изглеждаше KDE3.
наистина и за 12.2 има пакети за тройката де, поне доколкото видях тия дни докато разцъквах.

има ли какво да те задържа все още на KDE3? аз клатя 4 на доста стари хардуери (някои от лаптопите ми са на повече от 5 години) и е повече от адекватен вече (първите версии си баха чист тормоз).
33  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Въпрос за сървър -: Sep 10, 2012, 11:00
Няколко години..

Сега гледам че Intel 520 достига 480 мегабайта за секунда...  >:D >:D >:D

НЕКА им е зле. Вярвам че ако едно SSD бъде терминирано ще сложат друго което да го замести.

прав си… освен това заради базите са по два в raid1… за всеки случай. т.е. четенето е и х2
34  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Пробив в сигурността на уеб сървър -: Sep 05, 2012, 11:28
случва се от време на време с някоя купешка платворма за форум, блог, CMS  или нещо подобно. оставил си някоя стара версия и като са я надушили са получили достъп до файловата ти система.
това може да се поограничи като смениш правата на файловете, които се сервират да са с други права от потребителя, с който работи уеб сървъра. поне да не може да се пише с wwwrun (да речем).
естествено, това не винаги е приложимо. просто не знам как използваш сървъра си. ако трябва 100 човека да качват някакви неща през уеб си е по-пипкаво да се занимаваш с правата.
при нас всички такива „външни“ системи са отделени на други машини
35  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Въпрос за сървър -: Sep 04, 2012, 15:18
Морбит, тия дискове не трябва ли да са на обратно? Или Вие в тоя Мъсял имате изключително четене, много рядко писане и почти никакво триене?
аааа, и писане и четене си има по множко (става дума за империя онлайн). вечерно време имаме машини и с над 30к заявки в секунда. дисковете са интел 510 (на по-старите машини) и 520 (на по-новите) 128ГБ. разликата в производителността между търкалящи се дискове и SSD е повече от драматична.   ::)
36  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Въпрос за сървър -: Aug 31, 2012, 10:06
Както каза и колегата – водещо е бюджетът. Просто потърси за дадените пари къде ще получиш най-мощната машина. можеш да започнеш от http://www.persy.com/ и http://www.adsysgroup.com/ — общо взето основните в тая ниша. Нашите, например, ги купуваме от http://hardwarebg.com/, въпрос на намиране и договаряне. Ако бюджетът не ти е голям можеш и някое желязо настаро да си вземеш — има доста прилични на почти смешни цени.
тъй като се канеш и база да пускаш, то гледай някои бързички дискове и (по-бюджетно е WD RE4) и смислен хардуерен RAID контролер. Всъщност ползваме SSD дискове за базите и WD RE4 за основната система. Паметта е колкото повече — толкова повече (ние слагаме 48GB, например, но и 16GB не е за изхвърляне — зависи от натоварнавето). Относно процесорите — ползваме изключително Intel XEON, всички тестове с AMD (включително с хилядиядрените булдозери) не ни впечатлиха особено (да не кажа изобщо), поне за нещата които ползваме (apache, mysql).
Иначе за дистрибуцията… ех, тук океанът е безбрежен. Просто си избери някоя и си тествай (не е задължително на сървър) и ако не ти изнася — пробвай друга и т.н. докато нещата не си дойдат на място. Аз клятя 75 машини на openSUSE.

успехи и пиши тук каква си я свършил   ;D
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Съвет за Българско-Английски речник -: Aug 13, 2012, 17:19
аз упорито ползвам http://slovored.com
преди това ползвах и http://bgoffice.sourceforge.net/assistant/online/ и дори си бях пуснал cgi-ката и на мой сървър. словоред,ком дава доста повече от просто речник!
38  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: ZFS грешки ... -: Aug 07, 2012, 09:35
Принципно за сефте ми се случи,имал съм по-груби изгасяния и никога не съм имал проблем. За миг се замислих ако беше линукс със ext4 щеше да пикяса 100 пъти досега ...

е, аре сега черногледства.  :-)
и ext* си вършат добре работата, въпреки, че предпочитам reiserfs (да, знам, че дистрибуциите я поотбичиха) за всички дялове, с изключения на тези, които държа големи файлове — там xfs. напоследък побачквам и с btrfs (в opensuse са го направили доста глезено и се управлява лесно) и хич не е за изхвърляне.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Не е лесно:-) -: Aug 03, 2012, 10:00

чудесно си е написана обявата. не е скована, а и дава относително достатъчно данни за работното място.
само някои неща ще коментирам (все пак е в секция „Хумор, сатира и забава“… без лоши чувства):

Ние можем да ви предложим:
 - уютен офис в кв. Лозенец, където не влизат външни хора и можете да ходите на работа по джапанки/пантофи
 - лаптоп и бърз интернет, служебен мобилен телефон
 - 8-часов работен ден със свободен график
 - платен отпуск
 - всички условия за професионално израстване, съпроводено с повишаване на възнаграждението
 - кафе, чай
 

- кв. Лозенец е един от най-омразните квартали, особено за паркиране. (ходенето по джапанки е отлично, при нас хората и боси шляпат по мокета)
- то ако нямаш бърз интернет… каква работа се върши? за служебния мобилен телефон дори не искам да говоря — по-скоро е ограничение, отколкото придобивка — не може вече просто да се направиш, че не си чул телефона. при нас раздават на всички iShit 4 или по желание 4S за да почувстваме великата ябълкова „благодат“ (със сигурност за един сисадмин е доста неподходящ за работа телефон, ама женичките се радват).
- 8 часа са по закон, но свободният график е доста смислено, освен ако нямаш да взимаш всеки ден чаветата от градина/училище.
- и платеният отпуск е по закон
- ам’ то ако няма професионално израстване ще се образува една агония „завинаги“ и не е гот.
- кафе, чай е доста добре. при нас имаме още мляко, витрина на кока-кола, безплатен обяд (наистина), разходите по купоните за РД се поемат от фирмата, три джаги, два билярда, въздушен хокей, PS3+move,xbox+kinetic, плащат ни за да играем игри… ааа, щях да пропусна и допълнителното здравно осигуряване.

всъщност си търсим и ние хора, е не сисадмини, а програмисти, художници, QA… та ако някой иска да смени обстановката може да ми прати CV на morbid_viper_AT_imperiaonline.org

а иначе от сърце желая на Игор успех в намирането на хора… знам колко е трудно!
40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър? -: Aug 01, 2012, 15:22
за съжаление „ентусиасти за локализации“ липсват.
обикновено ентусиазмът стигва след превод на 100-ина низа. иска се постоянство и инат.  :-)
колкото до настройките на ОС – просто си избрал „грешната“ дистрибуция. в сусе е решен този проблем.   :D
наистина не му е мястото в GNOME (или KDE, или прочее...) на тези настройки. Защото тези среди могат да се слагат на всякакви дистрибуции и дори на други unix деривати — бездънна яма е.
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър? -: Jul 29, 2012, 16:47
Запалих сървърчето с Debian и webmin. С Webmin лесно оправих FTP-то, а за SVN-а ползвах туториал в нета. Учудващо безболезнено се получиха нещата. Благодаря много на всички :)

Браво. Ето такива неща да се четат!!!
Добре дошъл в отбора.
42  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър? -: Jul 29, 2012, 16:44
Сузи — тя има своя алтернатива наречена YaST, има версии и за конзола и ГПИ, и html. Основно предимство е,  че всичко се прави през яста, за начинаещ е хипер изгодно. Проблем е, ако се опита да се отърве от него, защото той е дълбоко в Сузи и трябва всичко да се прави през него, но не вярвам да тръгне натам, защото тогава Сузи за него не ги имала никакво предимство;

Всъщност няма една причина да искаш да махнеш YaST, защото той нито е голям, нито е задължителен за настройката на каквото и да е (като изключим първоначалната инсталация на системата). Винаги маже и без него!   ;D
43  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър? -: Jul 20, 2012, 15:10
еее, аре ся… графики, не графики…
при условие, че няма много графични инструменти за настройка на услугите за какъв Х.. ви е тоя Х? за да си отворите графична среда, в която да цъкате в xterm? а скоростта на vnc или каквото е там друго картинкопрехвърлящо приложение? такава връзка пробвал ли си я през телефон? дори и на компютър с бавен интернет (например през gsm).

аз клатя 80-тина сървъра само през SSH… включително през телефона си (да е жива и здрава n900-ката ми).

а иначе за колегата с въпроса в началото: спокойно можеш да дойдеш в лоното на правоверните от openSUSE (ами така де — щом ще се борим за душѝ и аз да се включа). освен лесна за инсталиране система ще получиш и достатъчно богат инструмент  (YaST) за настройка на доста от услугите (apache2, samba, nfs, iSCSI и прочее), било то в графичен (Х сървър), псевдо-графичен (ncurses през конзолата), през браузър (webyast) или директно с команди в конзолата. пакети има бол, допълнителни хранилища също.
44  Програмиране / Общ форум / Re: Регулярни изрази за Tiny C Compiler - SLRE или друга библиотека? -: Jul 20, 2012, 14:35
не знам толкова ли е наложително да е компилирана програма…
все пак Perl е правен за обработка на текст, не че на С не може, но е доста по-гъ̀рчаво — поне от личен опит така съдя.
не случайно PCRE е написана, за да могат и други езици да получат част от силата на Perl.  8)
45  Програмиране / Общ форум / Re: Скррипт за тест на интернет страници -: Jul 11, 2012, 16:56
…после един баш скрипт:

#!/bin/bash
if [lynx -source http://www.example.com/up.php != "1"]
then echo "example.com not working" >> log.file
fi

за баша малко не съм сигурен, но ако има проблеми експертите да споделят...

да, малко е счупен скрипта, та ето по-правдоподобна версия... просто синтаксис:

if [ $( lynx -source http://www.example.com/up.php ) -ne "1"] ; then
     echo "example.com not working" >> log.file
fi
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 18