Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: borovaka в Jun 27, 2010, 00:56Титла: Framework (symfony) полза
Публикувано от: borovaka в Jun 27, 2010, 00:56
Здравейте, да ви задам и аз един странен въпрос :)
Определено съм страшно начинаещ в програмирането, но започнах да чета от тук от там книжки за PHP запознах се до някакво ниво с основите на процедурния и обектния му модел и сега реших да хвана някакъв framework.
Занимавам се с цел да изкарвам пари, за това и тръгнах да избирам framework  който има покрай себе си голяма общност и множество plugin-и, helper-и и други дивотии.
Изчетох аз практическата книжка която е в документацията на symphony и нещо ми направи впечатление: Всичко става супер лесно и общо взето всичко ми идва наготово ( то това си е основната мисъл на рамката де ).
Та така де въпроса ми е към хората които се занимават с web програмиране:
До колкото според вас трябва да имам понятие от php, че да се хвана с рамка (щото имам чувството, че ако бачкам с symfony-то нещата ще са подобни на конфигурирането на joomla, в смисъл нищо основно няма да хвана).
Другият ми въпрос е какво се търси на пазара някой дето може да бачка екстра като си ползва само PHP ( може и да си напише някаква рамка и шаблон) или някой който нащраква  всичко за отрицателно време на някоя рамка.
Също да ви питам по-подходящ ли е Зенд, него го разгледах набързо но при него нещата ми изглеждат повече в pure php стил ( нормално де все пак те го правят)
п.с. Май много ми станаха въпросите :) Не съм спал ако съм писал големи простотии не се сърдете утре ще редактирам.


Титла: Re: Framework (symfony) полза
Публикувано от: p1k0 в Sep 04, 2010, 21:54
Така. Сега първо си свали розовите очила и да започнем.
 Symphony е един от възможно най-сложните рамки за PHP. Това, че си гледал демо как се прави блог и прочие и всичко изглежда елементарно е колкото за демонстрация за CRUD/REST и т.н.т (то и Rails отначало изглежда като играчка).
Моят съвет е да си направиш няколко проекта на "чисто" PHP сам да си напишеш функциите/класовете и т.н.т да усетиш атмосферата дето се казва и ще видиш, че ще се сблъскаш с огромен брой проблеми, на които ако не се научиш да се справиш на този етап е немислимо да ползваш какъвто и да е framework. Въобще концепцията за framework независимо от езика е,  че се предполага, че владееш съответния език на добро ниво, а рамката е инструмента, който ти спестява доста от тривиалните неща, но никога не пише кода за теб.

PS: Винаги съм се усмихвал на jquery/prototype (това са javascript framework) wannabe "кодерчетата" дето си правят разни скриптчета , които даже не познават основите на JS.

PS: А сега се извинявам, че не обърнах внимание от коя дата е темата... Все пак се надявам мнението ми да бъде полезно на някой
Поздрави