Покажи Публикации - elfenlied
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15
181  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 13:01
Цитат (Gaara @ Май 22 2007,13:58)
Остави това x-window-system засега.
Изпълни
Примерен код

apt-get install xserver-xorg-core xorg  xfonts-75dpi xfonts-100dpi xfonts-base xfonts-scalable xkb-data xdm xfce4

пробвах твоето с хорг ама и на него ми даваше така!
А исъм инсталнал вече флуксбокса!
182  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 12:45
Цитат (Gaara @ Май 22 2007,13:23)
В бързината съм сменил буквите на xdm '<img'> .... 10x, ще го поправя. Трябва да се запознаш с основните команди на apt и на bash

Мерси за хубавото обяснение!
,но защо когато дам apt-get install x-windows-system
100% зареден списък 100% нещо си и после ми пише, че не се съдържа в списъка!
и от твоето дългото същото инстла 10% списъл и един какво си и после че го няма!
Инсталирах флуксбокса 5МБ за 2 сек се дл :Д
слредна скорост 330КБ/с слабо ама се пак за 3 мин всичко мениджъри среди всичко го дръпнах само за 3мин ама го иснталвах мнооого дълго!
Имам чувството че тези неща дето ги даде никога няма да ги науча ':huh:'183  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 12:05
Цитат (bnight @ Май 22 2007,12:59)
ти графична среда сложи ли си ? това че apt-get upgrade не работи да не те плаши аз още съжелявам че го оправих '<img'> просто пусни няколко пъти apt-get update и би трябвало да се оправи. Ма сега дай да оправим другите работи първо графичната среда.
1. sudo apt-get install x-window-system
2. sudo apt-get install kdm
3. sudo apt-get install fluxbox
4. sudo shutdown -r now
5. вече трябва да имаме заредена графична среда. Ако си влезал като роот може да не пишеш sudo. Което ме подсеща че Дебиан не си слага sudo автоматично apt-get install sudo
2.pico /etc/sudoers
и под последният ред там дето пише роот добавяш още един ред абсолютно същият като сменяш само роот с името на твоят потребител така няма да ти се налага да се логваш като роот. Успех.

МЕрси веднага пробвам!
открих грешка в онзи линк към форума дето пише за:
7. Избиране и инсталиране на login manager

Видовете са:

-( xmd )грешно пише се xdm - лесен за конфигуриране и е най-малкият. Недостатък е, че липсва възмоност за смяна на сесията

- gdm - лесен за конфигуриране и добавя библиотеки, които са нужни, ако искате да ползвате synaptic ( графичната обвивка на apt)

- kdm - най-големият и тежък мениджър.

След като вече сте избрали какъв мениджър искате, изпълнявате:
Код:

apt-get install xdm/gdm/kdm # една от всичките
В бързането е разменил буквите '<img'>
184  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 11:48
Цитат (bnight @ Май 22 2007,12:42)
това със защитата и вирусите пак си е твоя грешка. Преди да сложа Linux за web server на http://bnight.sytes.net ползвах именно 98 и то в продължение на повече от година. И нямаше нито един вирус на тази система а рутираше целият ми нет. Така че всичко си зависи от това какво точно си инсталираш. Как моята машина никога не се омазва и няма вируси ? (не ползвам антивируси,антиспам и всекви такива даже firewall не ползвам. Е разбира се IPtables в момента на роутера върши работа но не мисля че съм защитен изобщо. И какво да ме гони параноя не благодаря. Това с вирусите си зависи. Иначе за линукса питай ще помагаме съвета ми е Debian+Fluxbox там другия софт ще го измислим в движение. Успех.

Е браво з атеб и лин 98 '<img'>
МЕн не точно съм се изразил вируси а троянци ме гониха!
Ами пак не можах редакитрах сорс листа ма после дадох атп удате и стана ама на атпе-гет упграде не стана '<img'>
много мие е гандо,че не мога!мъча се сега пак ще препиша всичко и ще пробвам докато не стане!
185  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 11:26
Ако имам проблем ще пиша и дано да няма де '<img'>
Ама моля кажете от какво може да е да не разпознава звуковата карта?186  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 11:24
Цитат (bnight @ Май 22 2007,12:03)
elfenlied прочетох цялата тема и останах с впечатление че не разбираш много много от компютри. Може и да бъркам де. Първо казваш че на тази машина зарежда Windows XP за няколко минути. Ми нормално с този процесор защо си качил XP ? При минимални изисквани 600 Мхз ? Според мен на тази система 98 ще върви супер. За сръвнение Compaq с Celeron 333Mhz 32 Mb Ram при мен зарежда за 54 секунди. Засичал съм го с хронометър. И това е от момента на пускането на системата до отварянето на Internet Explorer. На същата машина Q3 върви с 40 кадъра в секунда. Сам си прави изводите. Излиза че няма бавен компютър а не добре настроен такъв. Естествено че ако нямаш познанията няма как да стане. Съвета ми е сложи си една 98-мица качи и кодеци ала бала. И филми ще вървят и всичко. После прочети малко повече информация за това как се инсталира Линукс какви са разликите спрямо Windows и след време опитай да си го инсталираш. Но да се мъчиш да направиш нещо за което се изкат значителни познания без да ги имаш ми се струва доста трудно. Тоест ако нямаш ясна идея какво правиш и как в Линукс света проблемите ти ще станат доста повече. Иначе Debian наистина е страхотна операциона система но е препоръчително да не се ползва често командата apt-get upgrade поне при мен това води винаги до проблеми. Надявам се да се вслушаш в съвета ми и наистина да си качиш 98 мисля че ще останеш доволен и един друг въпрос при такава конфигурация защо ти е ЛЦД за 400 лв ? С тези пари щеше да имаш компютър кукла.

Първо наистина компютъра е слаб!
Второ сложил съм ХР щото нямах друг в момента иначе си предпочитах 2К(ХР иска минимално не 600Мхз а 200Мхз и на моя компютър да бавно зарежда ама с всички глупости прогремата там за монитора,скъпе,антивирусен ивсичко др... за това бявсно и на моя компютъ при нормална работа без глупости е от 1%-15% стига като лоадва папка с множко фаилове)
трето четох много неща за линукс е там в http://www.myfreesoft.net/pages/linux.html каквото имаше!
Четох линкове които са ми давани някои неща в конзолата...
И се пак съм начинаеш и не очакваи много екстри в линукс да разбера от 2-3 прочитания :Д
Аз съм бил на лин 98 много дълго време докато не ми се лепнаха толкова много вируси(защото тази система за мен няма никаква защита) и програмите не ги спираха някои и така.
Аз попринцип си разбирам от линдолс  не бих казал вундеркин в него ма знам как да си оправян драивери настроики ерори ама човек не може да се ограничава само в някаква операциона система която е доста атакувана от вируси иска да отиде към по добро до колкото знам това е ноермално!
А относо монитора множко се изръсих за него де ама ко да се прави 500Лв си струваха се пак зрението ми е по важно от да кисна пред супер мосилна машина аз се пак не ми е живота един мощен компютър и да хода и да не виждам табелите по пътя!


@Gaara
Много ти благодаря за това не съм се бил и сещал.Напомня ми за глупавите ми грешки в CSS хах.
Сега ще пробвам и пак много благодаря на всички!
187  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 22, 2007, 08:18
Цитат (Gaara @ Май 21 2007,23:12)
Моят съвет е много лесен, т.е.:
- записваш си нетинстал диска (150МБ)
- инсталираш си базисната система без да качваш каквато и да е графична среда от инсталъра
- при първо зареждане на системата ще си в текстов режим и при последователно и внимателно минаване през инсталационните стъпки, то би трябвало да имаш готов сорс лист. Процедурата след това е много проста:
Примерен код

su
apt-get update && apt-get upgrade
apttitude install xorg
apt-get install xdm xfce4 less mc

След това ресваш или /etc/init.d/xdm start.
Ако ти се струва малко сложничко, то метни един око на
това
Когато имаш инсталиран дебиан, кирилизирането на даден потребителски акаунт е много лесно, т.е.
Примерен код

su
apt-get install language-env
su името_на_потребителя_ти
set-language-env


Успех

Ще я инсталирам по линка които милион пъти съм го чел!
И то днеска вече нета е във форма.Инсталирам я без графична среда катоинсталатора да е на анг да е по лесно после в конзолата(може пък на бг после ще сменя езика на анг)
И ще инсталирам или наи лекия или средния мениджър с твоята графична среда,но дано да си струва да е по лека от КДЕ?
ЩЕ пробвам ако не ми понася пуслам флубокса ако и тя не ми понася пробвам друга и така се ще стане.Сега си преписвам на  лист какво да правя,че ще забравя!После ще пробвам Мемфиса и Мандрива!Започвам инстала и после ще коментирам!Да не правя нов пост!
Инсталнах чистия линуь без графични среди и като се логана  в роот и там на първотокогато пиша:
nano/etc/apt/sorces.list
и ми дава, че не може да бъде открито '<img'>
друго при боотна преди всичко нали зарежда хардуера и пише саоункарт не е откирта!
Определено дебиан няма хубав пълен  драивер архив!
Какво да правя?188  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 21, 2007, 22:00
Цитат (Gaara @ Май 21 2007,22:32)
Съвет: 100 -150лв. струва поне 2 пъти по-добра конфигурация от твоят...замисли се, а по отношение на анимация ........ просто доста оптимистично ми звучи при толкова малко рам и процесорна честота.

ако ми кажеш от къде мога да взема компютър 600-800Мхз ЦПУ с 256Мб рам и към 16Мб Видео за 100-150 лв ми кажи!
Незнам аз не съм се замислял за такива неща щото не мога да ги отделяАз сега ще пробвам като ми се оправи нета от тези гадни бури да инстална дебианчето+Xfce4 и да видя ама до колкото чух е станал с много грешки!Ама си струва опита може ако донесе много софт после да инстална и флубокса.Пък като пробвам ще кажа моето мнение '<img'>
Но много искам да пробвам и Мемфис и Мандрива.
Нека утре ще запиша дебиан с всички графични среди и ще кажа чак тогава.После ще запиша Мандрива и Мемфис и там всичко ще има и ще коментирам.189  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 21, 2007, 15:28
@WINMAN
Много ти благодаря за всичко ще пробвам пак докато чакам мандривата с дебиан + Enlightenment  както е написано в:
http://www.mylinuxtoni.hit.bg/statii/debnov.html ще меня там #apt-get install kdm Enlightenment synaptic и ще стане '<img'>
Ще чета по въпроса!И аз минавам на линукс по същата пречина.В линдолс с кво ли не спирам вируси и .....,но те нямат край.Проятна почивка от моите досадни и тъпи въпроси!
@Archangel
И на теб благодаря за всичко което ми помогна '<img'>
Надявам се после като задам въпрос да е в по висша степен!
190  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 21, 2007, 15:14
@WINMAN
Много ти благодаря за всичко ще пробвам пак докато чакам мандривата с дебиан + Enlightenment '<img'>
Ще чета по въпроса!И аз минавам на линукс по същата пречина.В линдолс с кво ли не спирам вируси и .....,но те нямат край.
@Archangel
И на теб благодаря за всичко което ми помогна '<img'>
Надявам се после като задам въпрос да е в по висша степен!
191  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 21, 2007, 11:20
Цитат на: winman,Май 21 2007,12:07
Спокоино бил съм на лин 98 а сега съм на лин ХР.
Свикнал съм на 1-2 мин старт и 1-3 сек докат пусне папката
ама съм и махнал сега всичко що е красота.И да ти кажа след дебиах + гном имах чувството като инсталнах тромавия ХР ,че лети!Направо не искам да си помислям за гном!като имам вече дистрото Мандрива и го инстална ще ми кажеш да си избера графична среда.Tвоето мнение за графичната среда Xfce?
Дано да има поне 10мб фрее рам ама не ми се вярва дори на вярно ще се ползва слап фаил за да го стартне!Че се надявам в скоро време да заделя 70 лева за рам и да я направя 380 някаде '<img'>А колко процесор иска Мандривата с възможно няи леката графична среда?
Ако може ще ми кажеш всички ефекти как да ги махна(като минавам през иконката с мишка да не се нещо като маркира,прозрачност,всичко що има ефеки да стане максималко "грозна" ама лека)Това за иконите е ако е Xfce!192  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 21, 2007, 08:46
Цитат (tonitochev @ Май 20 2007,19:18)
Само да припомня от предишният ми пост.Ако си го чел въобще-има си нетинстал за дебиана с xfce-което е по-леко от гном и може да се оправиш с него.С флуксбокса един новак няма да издържи и ще си каже ебати шибания линукс.А от десктоп средите най-доброто си е кде.
Друг е въпроса,че машината ти е по-дърта и от моята.
И пак ще повторя,за да ти хареса Линукс,трябва да го разбираш-като философия и принципи.Това е нещо различно от уиндос.Два часа четене ще ти спестят мнооого лутания и флеймене по форумите.
Вместо да питаш коя дистрибуция ще ти позволи еди каква си резолюция,ако беше попрочел как е изграден Линукс,щеше да знаеш,че за това отговаря Х сървъра,който е еднакъв във всички дистрота(различава се само по версията) и се настройва или като пишеш в xorg.conf или ползваш някакъв скрипт на дистрото.

Да ти кажа аз четох за дебиан и като го инсталнах и не ми разпозна накои софтуера и започна нагрява се отказах.
А за, че флубокс е много трудно и ще ми струва ще се справя някак '<img'>
Ама въпроса е, че звуковата карта като не разпознава за какво ми е дебиан!За това се пренасочих към Мандрива:
ровичках се из саита на мандрива какво изисква и малко множко ми изглежда.
@winman
Аз четох за мандрива и из саита първо и щях да се откажа като видях това:
Hardware Requirements
    *
      CPU: All Intel and AMD processors
    *
      RAM: 256MB minimum, 512MB recommended
    *
      Graphic Cards: NVIDIA®, ATI™, Intel® i8xx and i9xx, SiS, Matrox, VIA
    *
      Sound cards: All Sound Blaster® compatible cards and AC97
    *
      CD-ROM or DVD-ROM drive
,но се сетих за твоите пътво постове в тази тема как си го пускал и на 233Мхз машина и погледнах още един форум които пак имаше желязна защита над изискванията и сега си викам да го дл ама трябва и да го бърна на ЦД а нямам записвачка и ще почака инстала '<img'>
Ама ще чакам щом си струва също четох, че не само на мен при някои дистрота има проблем с старите звукови карти.
А до колкото видях моята звукова карта ползва някакви драивъри Crystal WDM audio.А Мандрива ЦД диска в сайта е с неква 3Д десктоп среда тя няма ли да непосилна за Nvidian riva 128/128ZX?И как ще мога да махна 3Д средата?193  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 17:20
Цитат (Archangel @ Май 20 2007,17:30)
няма да споря колко е тежка а това колко бързо зарежда зависи от това какво зарежда ако имаш пет тона service-и ще зарежда дълго ако ти проверя партитианите на харда още по бавно пък и не мисля че ти е чак такъв проблем че зарежда 4 минути а не 1-2
второ мисля че всички дистрибуции са с някакви малки резолюции по дефолт
та vi-кваш /etc/X11/xorg.conf
vi /etc/X11/xorg.conf
пример
Примерен код

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
        Identifier     "single head configuration"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
        Option      "XkbModel" "pc105"
        Option      "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Videocard0"
        Driver      "i810"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Videocard0"
        DefaultDepth     16
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
                Modes    "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection


отностно програмките за медия файловете - mplayer, xine, totem, kaffeine,xmms и т.н. си ги има в repo-тата и си се инсталират много лесно
при инсталацията може да го направиш с графичния инсталатор и да махнеш gnome-а изобщо пък да чекнеш fluxbox може да махаш и само отделни пакети (ако са dependence на някой друг няма да ги махне '<img'> )  т.е. всичко е до настройка. Да може и направо но тогава ще получиш и много ненужни на теб неща (като при Windows-а)
е да вярно заема МАЛКО повече място на харда и не мисля че ще ти стигне мястото за fedora + място за някакви твои си файлове (музика филми и т.н.)

Много благодаря за инфото как да сложа друга разделителна способност '<img'>
Да федора проверяваше дяловете и зареждаше някои други неща!А и мен не ме интерисува колко време ще ми зареди компютъра ако ще и да е 8 мин!
А за музика млако 1ГБ ще ми стигне а другото на дискове '<img'>
А филми записвам гледам трия.... а софта ми е macromedia целия пакет!И ще стигне.
Ама по дефау федора иска 400Мхз ЦПу и 256МБ рам за графична среда за това не съм си мислел да го сложа.
194  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 15:59
Цитат (Archangel @ Май 20 2007,15:06)
Не знам как върви Debian-а на слаби машини
но лично според мен fedora-та се държи добре (дал съм и пример за една не чак до там силна система)
друг е въпроса че като *unix-like/posix система си иска малко повече рам '<img'>
но вече няколко пъти беше казано / написано че споровете на тази тема са безсмислени и както neter написа в една друга тема всичко става с тестове
при наличието на интернет си е дори още по лесно  '<img'>  отдалечена инсталация и си готов
а отностно препоръката за Mandriva - съгласен съм излиза че е най-честия и навярно най-добрия  избор за начална дистибуция
но ако искаш да се вмурнеш с пълна сила - fedora/debian/gentoo/slakeware/archlinux
п.п. отностно пълната сила имам предвид че имаш наистина много сериозни намерения да се занимаваш независимо от трудностите

Да федора е много хубава ама и тежка за моя компютър!
Аз бях доволен от към грешки не даваше само пак с разделителната имаше проблем!Иначе много добра е от към друго стабилна!мн бавно зареждаше на копютър 2.8ГХз 512МБ Рам и 128Мб видео 160Гб хдд зареждаше за 3-4 мин!
195  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 15:46
Цитат (winman @ Май 20 2007,14:37)
@Archangel
Пошегувах се в предния пост.
 
@elfenlied
Сега сериозно. Относно Debian и звука. Може и да ти е познало звуковата карта. Просто, незнам защо, Дебиан си тръгва с мютнато аудио. И имаш червено кръстче на плъзгача, все едно не е познало картата. Провери първо това. Стартирай  Multimedia>Sound>Volume Control и виж.

Относно резолюцията. Всяка модерна дистрибуция би трябвало да може да я потдържа. Въпроса е дали автоматично ще я познае, или ще трябва ръчно да коригираш. Mandriva и Ubuntu имат графични ютилита за целта и е лесно.

Относно Федора. И аз мисля, че е прекалено тежка за слаб компютър. Да не говорим, колко бавно се инсталира.

Относно мястото. 1Gb вече за нищо не стига. Може, но трябва да си наясно какво точно искаш и как да го подкараш. Стандартна инсталация на коя да е модерна дистрибуция с Gnome и без девелоперските пакети иска около 2.5Gb плюс още за твои бъдещи неща. А за сериозна работа ти трябват 5Gb за root "/"директория и още за /home и /swap.

Та стига пита, инсталирай отново Debian с Gnome, после:
apt-get install fluxbox и си карай на флуксбокса.

С Мандривата е още по-лесно. Още при инсталация имаш графично ютилити и можеш да си избираш каквото си искаш. И ако махнеш Gnome и KDE, 1Gb може и да стигне, но това само за проба. За работа ще ти трябва още. Така, или иначе това нито ще ти е първата, нито последната инсталация. Стига пита, ами започвай да инсталираш. Колкото повече, по-добре. Хем ще се научиш, хем ще узнаеш, коя е най-добрата за теб.

Аз ти препоръчах Mandriva, като най-добър избор за теб комплексно на база първия ти пост. Но с повече познания е все тая коя ще е. В основата си всички дистрибуции са еднакви и като се пипнат тук, там и кой знае каква разлика няма. Както вече казах, предишните ми коментари са на база дефолт инсталация.

Ами аз мога да отделя целия хард 6,5ГБ млако ,но до колкото знам предостатъчно!
А относно звука точно там влизах и ми даваше некакво предопредително екранче ,че не може да отвори защото или нямаш звукова карта или нямаш драивърите!
И това ми казваше!
А относно пакета нз имаше некви програми за слушане на музикаи и гледане на филми и като дадох да пусна една МП3 не ми стартваше(може би защото няма звукови драивери)
Имаше и гимп и др....
Но аз от тях нямам нужда от там 1 програма за музика XMMS,  опенофис и нямамква за филми другите са ми точно  определени!
А при мандрива ще ми разпознае ли звуковата карта?
За това мисля,че гном заради софта няма смисъл да го инсталвам '<img'>
Другото музика филми един проятел от друг град ще накарам да ми прати и ще ми каже как да ги инсталирам!А и то не инсталирали някакъв Х пакет с декодери?
А за разделителната работа влязох в настроики и там разделителна способност и там ми дава само да избера между от 640х480 до 1024 х 768 и от честота 60-75хз!
Нищо друго и когато бях работил с федора + гном пак така е там компа бе нов и мощен!На мен само монитора ми е нов а компа стар.И така нз защо не става с 2 неща които не мога да ги избегна!Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15