Покажи Публикации - elfenlied
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15
196  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 13:11
Цитат (Archangel @ Май 20 2007,12:51)
първо : няма да е лошо и на тази тема да се сложи един flame on '<img'>
второ : много ама много съм убиден - как може никъде (не не съм я чел цялата тема (може би до края нагодината ще съм успял '<img'> )) да не се спомене fedora ъ ъ - първо дистрибуцията си е добра има много репорти че работи на добри машинарийки
аз лично  съм работил на 533 MHZ 386 mb ram с Gnome е да при пускане на Amarok, Ktorrent  и Firefox почва да влачи ама не може всичко
има добра подръжка, български мирори, стабилна е и е лека (според мен)
трето : elfenlied пич с толкова рам ти препоръчвам slackware с fluxbox или fedora с fluxbox че е по лесно за усъщестяване (ако не бързаш и избереш второто на 31 се очаква 7-мицата )
четвърто : *ubuntu - съкс
mandriva - не знам защо но всеки втори въпрос във форума е свързан с него - изводите сами
slackware/archlinux - по всичко което знам и двете не стават за новобранци
debian и gentoo си ги уважавам ама само до там
*suse - останал съм с впечатлението че са един дол дренки с mandriva
fedora - rockz

п.п. всичко по горе е лично мнение на тийнейджър, моля не го приемайте на вътре - ползвам само fedora има пчелен сблъсък с xubuntu и реших че е скапана дистибуция на 2-рия ден
останалото е от форуми и т.н.

Мога да кажа браво на човека,но аз макар и новак съм работил 2 месеца на линукс федора 5 + гном!
Доста тежко, но добро дистро е от моите наблюдения ще ми трябва поне 256МБ рам и 600Мхз ЦПУ за да работя нормално!
Аз искам леко и доста подържано дистро!
Мерси за препоръката!
не мога да говоря за други дистрота щото не съм ги и виждал пък камоли да работя с тях '<img'>197  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 13:05
Цитат (winman @ Май 20 2007,13:47)

И ти не се сърди, но ето как тръгват слуховете. И това е традиция в Линукс форумите. Чул някой, недочул и раздава акъл. Другия го продължи и изведнъж, аз, който нищо не говори на изуст, а само многократно проверени неща, разбирам колко неправилно съм преценил нещата. Защото един тинейджър прочел някъде в някакъв форум нещо си и шумно го разправя. Кой съм аз да му противореча?

Какво от това, че съм прекарал години в най-различни експерименти с най-различни дистрибуции и компютри. Щом един тинейджър каже, то какво е там нашия мизерен опит? И от там започва флейма.

И се сещам за думите на дядо ми, който ги казваше на баща ми, а той после на мен: "От младите нищо не става, света върви на провал."

Разликата е само, че преди години беше чест да си допуснат да слушаш, какво си говорят големите. Беше абсолютно недопустимо, дори да си помислиш, да ги прекъснеш. Камо ли да спориш с тях. Получаваш червенина зад врата и завинаги си лишен от привилегията. А сега какво?! Някви форуми, някви пубери, викат, крещят, човек не може да вземе думата. Срам!, От тези млади нищо не става. Света върви на провал!

Доста песимистично настроено ми звучиш!
И бих казал,че и не само младите правят такива грешки '<img'>
Е да и според мен това горе беше прекалено категорично ама няма да споря както каза това е ногово наблюдение(макар и за кратко)!
И така да не труфя форума щото не харесвам спама не разбрах коя графична среда подържа тази голяма разделителна способност?А и неми разпознава звуковата карта като инсталнах дебиан!Как може да я разпознае?И искам както каза ако може да ми кажеш коя защото имаш опит до колкото разбрах с различни компютри и дистрота '<img'> На мен ми препоръчаха и дисторо Red Hat (но човека каза,че вече не е много подържана) моля кажи нещо и за нея!
кажи според теб Мандрива ли е най-доброто дистро за сега?198  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 10:55
извинете просто понякога незнам как като направя поста не се получава чакам 1 мин и пак не се появява след рефреш и връщам назад и пак го пускам то земе ,че стане два пъти '<img'>
Извинявам се за това!199  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 10:54
Цитат (winman @ Май 19 2007,22:22)
Нямаш проблем. Само ще черпиш някой ден. '<img'> Какво да ти кажа, на твоята машина всичко иска нерви да го изтърпиш. Бавно си върви., Линукс иска ресурс, колкото и да се говори противното. Обаче, ако трябва да избираш, слагай RAM. Линукс по принцип иска РАМ, след това процесор. 256Mb ще е в пъти по-бързо от 128Mb. От сега обаче предвиди swap, щом ще апгрейдваш. Та да си готов на тази тема.

Отмосно Debian и Fluxbox. Бих те посъветвал да инсталираш Gnome и сопълнително Fluxbox. Идеята е, че Gnome идва с много и все полезни служебни програми. Всичките можеш да ползваш и под Fluxbox. Ех, ти можеш и сам да си ги инсталираш, но се предполага, че нямаш опит и не ги знаеш за сега и трудно ще ги намериш сам.

/edit
Това за 16Mb на Debian е било вярно някога си. Едва ли има разлика в коя да е дистрибуция в текстов режим и необходимата RAM памет в наши дни. Имам в предвид при еднакви ядра. Сигурно има някаква все пак, но да не започваме нов спор. Според мен и да има е достатъчно малка, за да се пренебрегне.

Ами и аз така си мисля,че при все по новите ядра ще става се по алчна и ще ми изяжда все повече рам.
А като чуя гном ми става лошо, защото на моя компютър намправо е лудост  '<img'>
Ами като сложа Мандрива колко място ще ми вземе?
И мога  мога ли на мандрива да сложа някоя по лека графична среда и каква?И при нея ще мога ли да сложа 1280х1024 разделителна способнот и при това на 60-75хз?
искам да сложа мандрива да пробвам ама не мога да си го бърна нямам записвачка!попринцип викам на някои приятел да досаждам и там да си го дл и бърна.
сега мисля да помоля накои с риск да стана досаден да ми запише поредния диск  '<img'>
200  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 20, 2007, 10:42
Цитат (tonitochev @ Май 20 2007,10:28)
elfenlied съжалявам,но Дебиан е единственото дистро,дето ползвам и просто няма начин нетинстала да не се боотва,ако хардуера ти е наред.И въпреки че е най-досадният вариант за инсталация при бавен нет,това е най-добрият начин да имаш Дебиан.Да-да инсталираш Дебиан е досадно,но не и трудно.А проблемите с това,че бланката ти дето си записал ИСО файла не ще да боотва няма нищо общо с Линукс или операционната система.Това имах в предвид в поста си.
Ето ти една моя статия как се инсталира Дебиан нетинстал:
http://mylinuxtoni.hit.bg/statii/debnov.html
Само ще подчертая,че понеже желаеш fluxbox,ще трябва по време на инсталацията се появява tasksel-пита те какво да зареди и има отметка на desktop.Ако го оставиш така действително ти зарежда фул Гноме инсталация.Ако искаш нещо друго,махни всички отметки и ще ти инсталира само базовата система-тоест ще имаш само конзолен дебиан и нищо друго.Сега вече инсталацията приключва много бързо-тегли само файлове за българският език.
Като рестартираш вече компа и си влезеш вече в инсталираният дебиан става вече весело.Имаш само конзола,но една могъща програма за инсталиране.
В случая (влязъл си си в узер акаунта надявам се) пишеш:
su
пишеш си админ паролата и можеш да инсталираш
apt-get update    -сверява си хранилищата
apt-get upgrade   -обновява си пакетите,защото тези на СД са остарели вече
apt-get install x-window-system   -ще ти инсталира и настрои Х сървъра
apt-get synaptic -ще ти инсталира програмата synaptic,която е графична кожа на apt.
Сега вече рестартираш и ти се появява Х,но без мениджер на прозорците а само с конзолка горе в ляво.
Там пак su и админ парола и пишеш synaptic
Ще ти зареди програмата и с нея вече в пълен комфорт можеш да си избираш какви програми да си инсталираш-има над 20000 пакета,подредени по категории и описани коя за какво е.Ако знаеш име директно цъкаш на търсене и после избираш.
Аиде че стана много дълго.На сайтчето има още доста "основни" информации-четенето ще ти спести много ядове и разочарования.

Добре няма да споря!
Не съм навътре в Линукс и за тва '<img'>
Но не боотва за тва ще питам ами ако го инстална от тук и сложа само главна система и после флубокс?
А и линукс дебиан като гоинстланах с гном ми печеше и много недостатъци аи монитора ми опяваше да сложа разделителна способнос 1280х1024 а гном не я подържа  '<img'>
А флубокс и Кде подържат ли?
И ще ми стигне ли 1 ГБ да пробвам на по старата машина?201  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 19, 2007, 19:54
Цитат (tonitochev @ Май 19 2007,19:32)
Еми аз като чета пича как се мъчи,а не знае основни неща.Като печене на ISO образ.От обърканиците в поста оставам с впечатление,че образа не го е записал правилно,или не си е настроил биоса да буутва от сд то.Много пъти съм инсталирал Дебиан и инсталацията си е една и съща като при другите дистрота.Теглиш исо образа,изпичаш го (но не като дата диск),пъхаш в цд(настройваш биоса да стартира първо от него) и рестартираш.Като почне да зарежда вече от цд вече иска малко мислене да не затриеш някой дял.
Иначе нетинстала можеш да си инсталираш само базовата система и след като прикл'чи процедурата вече да си доинсталираш каквото си поискаш със apt-get.

Мерси,че ми каза,че не знам основни неща  ':angry:'
Не бих казал,че не знам как да бърнвам дискове и да се сетя да дам да боотне от биоса!
Е за реч като твоята човек би се отказал да инсталва дебиан!
Аз инсталнах дебиан от инстал в гоодбаи и там за моя жалост не ми даде възможност да си избера флубокс графична среда и ми сложи гном и като го зареди за 1мин и 30 сек(невероятно бързо)Викам добре ще преживея ,че е грном ама като започна да загрява процесора и да сече след 10 мин като го реснах много мислеше ;(
За това го премахнах и инсталнах отново линдолс.
много гадно,че не иска на мен да ми боотне диска с дебиан(един Приятел ми го записа от точно този линк дето е нетинстала)ама не боотва проверих то ми се било развалило ЦД-то добрече имах друго веднага да махна старото и да сложа новото ама пак не лоадна дебианчето!
@winman
Пробвах първо дебиан защото по дефал дебиан иска 16МБ РАм(без графична среда),а мандрива 64МБ РАМ(без графична среда)Ама ако може да се сложе флубокс на дандрива ще стане?и колко рам ще имам фре и колко ЦПУ иска?
Не бих искал да прегрява и да ми изяжда ресурсите!На мен не рам-та ще ми е проблема а ЦПУ-то!
млако или много ще мога да заделя пари да си купя още 256МБ рам ама ако става нещо с ЦПу-то няма да мога да си го купя!Мерси за всички нерви които изхабихте по мен
202  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 19, 2007, 07:50
Дл от ново дебиан(нетинстал) и там отворих папката инстал
и прочетох инфото и видях бин фаила които да сложа в дискета ама тои е 1,4МБ а дискетите ми са 1,38 и ми вика,че не може ;(
Как да го сложа за да боотне от диска?
И в flubox средата има ли папки и прозорци като няма икони?203  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 19, 2007, 07:45
Цитат (paucku @ Май 15 2007,18:36)
Цитат на: elfenlied,Май 15 2007,14:05
Ами незнам.
А как да избера графичната среда с инстала които го дръпнах от гоодбаи линдолс?
Моля кажете,че искам да знам!

Цитат

apt-get install xorg ksmserver kde-core kdm


xorg - X server
ksmserver kde-core - едно от двете е самото КДЕ
kdm - login manager

Също така сменяш един ред във файла /etc/inittab от
Цитат
id:2:initdefault:

на
Цитат
id:3:initdefault:


Инсталацията на Дебиан е на няколко етапа:
1. Инсталира се базова система, колкото да се зареди машината и се правят някои основни настройки, като местоживеене, език, потребители и пароли, мрежови настройки, мениджър за начално зареждане.
2. Зарежда се така направената система и се инсталират и конфигурират останалите работи

Ами аз издърпах и бърнах нетинстала,но казва,че не е боотабъл  '<img'>
Как мога да задам да боотне от  диска с нетинстала?
И благодаря за обяснението.
Не мога да боотна диска и нз как боотнах на лин диск ама на линукс липсва ботт сектора '<img'>
Аи липсва директорията в диска /instal а я има в Readme?
Тя нужна ли е?
А мога ли да инстала само без графична среда линукса и после като махна диска и стартирам текст средата да му дам от делно да инсталира графичната среда и как?
Да не е заедно всичко защото ако може така ще инсталирам
дебиан инсталатора за лин и да дам само главното да инсталира и после да махна инсталатора и да дам инстал на графична среда?
А пак да питам могали да сложа 1280х1024 разделителна способност(това ми е много важно)?
И благодаря за цялата помощ която ми дава те!204  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 15, 2007, 14:05
Ами незнам.
А как да избера графичната среда с инстала които го дръпнах от гоодбаи линдолс?
Моля кажете,че искам да знам!
205  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 14, 2007, 20:25
Много благодаря!
Не исках чак да стават такива "битки"  '<img'>
Вярно е @paucku че не е голяма инвестиция ама да ти кажа като човек няма избор.... за да си купа ДДР2 ми треа ново дъно а после процесор,видео ....
Аз за сега ще пробвами на една стара машина(чуда се на каде по старо '<img'> )233Мхз и 64 МБ РАМ с 1,6БГ Хард!
ЩЕ кажа изобщо ще тругне ли нещо
и с колко бързо.МЕн стартъпа дали ще е бавен не ме бърка дори да е 4 мин,защото лин ХР ми лоадва 1-2 мин и ще мога да почакам още 3 мин се пак ще отида да пия вода и нещо друго и ще мине времето!
Сега чакам нетинстала на дебиан '<img'>206  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 11, 2007, 18:37
Цитат (cat @ Май 11 2007,18:56)
@ elfenlied
Да това пак е нетинстал. Значи записваш сд-то на Дебиан нетинстал Ето това. Буутваш, и си избираш инсталацията да ти протече на БГ език - за да се ориентираш по-лесно. От там следваш стъпките и внимателно четеш, за да не омажеш нещо без да искаш.
Води се по статията от този линк. А за типа интернет връзка, просто се обади на доставчика си и попитай какъв тип точно се води - pppoe, кабелен с модем или е dhcp. Да ти каже дали си със статично IP или с динамично.  Като стигнеш до момента с разделянето на дяловете, ако нямаш друга ОС инсталирана си избери автоматичното разделяне, ако имаш обаче друга ОС, избери ръчното разделяне.

@alito, Netinstall версията  и от CD-та - Това е за Debian. А това за Mandriva
Един съвет: Разглеждай и чети внимателно, кой какво ти дава като линкове. Тези които сега посочвам, са дадени от колегите в предни постове.

Ами има ли начин да боотна това исо от хард диска?
Защото Цд-рома не работи  '<img'>
Само това ме интерисува.А другото дето е с графичен инстал като го четох в форума тук
Казват,че ще инсталира 2 графични среди гноме и кде,а на мен ми трябва флубокс.Само това искам да знам мога лида го боотна от харда!
@leta Няма опасност да забравя да го инстална '<img'>
Просто имам проблем!207  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 11, 2007, 14:44
Цитат (Kalin @ Май 11 2007,14:49)
http://goodbye-microsoft.com/

Благодаря,но това пак ли е интернет инстал?
Като гледам това не е като при Цд-то!
Аз сикам да инстална начален debian с flubox и как с този инстал?208  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 11, 2007, 13:17
мерси много!
Ама така и не разбрах мога ли да боотна инсталатора от харда и как?И какви връзки към нета стават като то е нетинстал!Трябва ли да въведа IP,Mask,DNS...
ЩЕ мога ли да сложа разделителна способност 1280x1024?209  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 11, 2007, 12:29
Цитат (bnight @ Май 10 2007,23:41)
по-принцип пакетната система на Дебиан е тясно свързана с интернет. Има български огледала даже още по-време на инсталацията ще ти предложи да си избереш именно българските огледала. Тези дискове са пълният вариант на Дебиан. Не ти трябват на теб ти трябва само Нетинсталл ЦД-то. И четеш раководството което ти дадох нет инсталл-а може да свалиш от тук:
http://cdimage.debian.org/debian-....nst.iso
това е директен линк към нетинстал-а на 4-рката. Успех.

мерси много!
Ама имам един въпрос този нетинстал stable,unstable или testing е?
- ако сте с pppoe връзка, оставете мрежата за по-късна конфигурация
А какви видове връзки има?
Кажете ми аз като съм на бол.бг каква имам и как да разбера?
И като я инстална там каква е разликата между освен тежината
 xmd - лесен за конфигуриране и е най-малкият. Недостатък е, че липсва възмоност за смяна на сесията

- gdm - лесен за конфигуриране и добавя библиотеки, които са нужни, ако искате да ползвате synaptic ( графичната обвивка на apt)

- kdm - най-големият и тежък мениджър.
и каква е тази липсваща сесия?
Кое препоръчваш?
И може ли да боттна инстала от харда без да го бърнвам на диск?
А и какъв е тоя root?
пак съм ви много благодарен!210  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 10, 2007, 22:35
тези дискове какви са:
ТукСтраници: 1 ... 12 13 [14] 15