Автор Тема: Ati radeon (нещо като 8560) - lcd + tv?  (Прочетена 1087 пъти)

Radev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 218
    • Профил
    • WWW
Здравейте,

/off Знам, че не съм описал добре картата, но за съжаление не бях достатъчно съобразителен да пусна темата от проблемния компютър и сега не си спомням подробностите. Това е и причината да пускам темата в "Идеи и мнения", а не в "Настройка на хардуер" и като си набавя липсващата информация ще направя нова тема там.

Малко предистория:
Миналата година ми поставиха задача да подкарам една машина в пункт на Еврофутбол. Изрично тяхно условие беше компютъра да има Ati Radeon xxxx видео карта и да работи с лицензен Windows или Linux ( '<img'> познайте кой вариант избрах).
Реших, че най-практично (64Kb интернет връзка не е кой знае какво) ще бъде да инсталирам от CD и опитах инсталация на Tilix 1.0.1 - резултата беше приличен и след изпълнението на допълнителния пакет за настройка на мрежата всичко изглеждаше задоволително, като изключим факта, че в Linux не намерих начин да настроя телевизора на s-video изхода, който свързах с кабел s-video към scart. За целта през Window$ '<img'> настроих телевизора да показва каквото и монитора и това си остана активно и след рестарт, което решихме да приемем за достатъчно добро решение.
Тази година поискаха да играят някакви игри и аз опитах да им инсталирам нещо от klik, но така и нищо не тръгна.
Реших, че сигурно е минало достатъчно време, че пакетите използвани за Tilix 1.0.1 (по подразбиране unstable) да са вече в testing (това не съм го проверявал) и промених /etc/apt/sources.list. След което се опитах да актуализирам системата и след многократни опити да преодолея счупените зависимости - както можеше да се очаква всичко се скапа - графичната среда не се зареждаше, а след рестарт установих, че kanotix ядрото вече дори не зарежда драйверите на мрежовата карта. Не питайте как смених ядрото - сигурно всеки що годе "на ти" с Linux-а би ми се смял, държейки се за корема, цяла седмица. ':p' като се змисля за всички тези часове в трите дни и на мен ми е смешно, но нейсе...

Проблема:
С новото ядро linux-image-2.6.18-4... и с пълната инсталация на kde (apt-get install kde) и с десктоп система от tasksell dpkg-reconfigure xserver-xorg вече сам си намира видеокартата и монитора, и т.н. Kde-то зарежда добре, но каквато и разделителна способност и честота да избера телевизора не може да покаже нормална картина, а само разни видове "премятане".
Търсейки за модела на картата стигнах до някакъв китайски форум, в който прочетох, че търся fglrx драйвер, който намерих и инсталирах, но ефект не се намери докато не изпълних "aticonfig –initial=dual-head", но ефекта е двустранен - от една страна вече имам картина на телевизора с разделителна способност 1024x768 при 1280x1024 на LCD-то и картината там се вижда нормално макар, че шрифтовете изглеждат доста размазани и без сериозно увеличаване трудно би могъл да разчетеш нещо (а ми казват, че в първоначания вариант с Tilix-ката версия на драйвера се четяло добре), но на LCD-то (SONY 19") не могат да се видят повечето икони на десктоп-а, защото картината е толкова бяла, че изглежда като да е увеличена яркостта и контраста до max, но с настройките за яркост и контраст на самия монитор не може да се постигне по-добър ефект.

ВЪПРОСА:
Как да настроя монитора да показва картина като с native драйверите на Debian и как да променя шрифтовете на телевизора така, че www страниците да са по-четливи?

Благодаря предварително за отделеното време и за всички конструктивни идеи!
Активен

Човек и добре да живее... !

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ATI All In Wonder Radeon
Настройка на хардуер
dmvic 0 2852 Последна публикация Oct 29, 2002, 02:04
от dmvic
ATI Radeon
Настройка на хардуер
apogza 1 2454 Последна публикация May 16, 2004, 22:23
от the_real_maniac
ATI RADEON въпрос
Настройка на хардуер
Shadowfox 5 3351 Последна публикация Feb 06, 2005, 21:31
от Shadowfox
Проблем с ATI RADEON под мдк10.1
Настройка на хардуер
Shadowfox 1 2236 Последна публикация Feb 07, 2005, 12:27
от kolio_kolev
Драйвер за RADEON
Настройка на програми
naTKaH 3 2940 Последна публикация Oct 29, 2005, 15:52
от nocture