Автор Тема: Файловите системи в Linux  (Прочетена 1537 пъти)

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Файловите системи в Linux
« -: May 01, 2004, 08:50 »
Това е една дискусия, която без да искахме подехме с ILF в лични съобщения и накрая решихме да я прехвърлим във форума, защото мястото й е там. Дискусията е по повод набързо спретнатата и непретенциозна статия Директориите в Linux.

Цитат
zdravei,

prehvurlih q na burzo, haresa mi mnogo, no si propusnal /sys do kolkoto vidqh nqkoi v komentarite sushto q e spomenal.

a shto se otnasq za devfs, da ti kaja ne smqtam che sum chak tolkova glupav, ama az ne go polzvam, ot 2.5 nasam polzvam samo udev. puk kato se zamislq devfs ako beshe mnogo hubav, nqmashe da go markirat kato obsolete v 2.6 da ne govorim che devfs v 2.6 se stripped down do minimal support, ako si go probval znaesh za kakvo govorq.

a inache admiracii za statiqta, strahotna ideq, nqmash si predstava kolko puti mi se e nalagalo da obqsnqvam na newbies, koi dir za kakvo e.

pozdravi,
iliyan



Здрасти!

Ама статията няма никаква научна стойност Това е просто насочващ текст за супер начинаещите. То има много пинизи, дето и аз не съм задълбавал иначе. При мен /so и /rsbac, но това си е спуцифично за ползващите Adamantix (нещо като trusted Debian). Както и да е. А 2.6 още не съм го пробвал. Просто имам основания да не го правя. Който иска да експериментира.

BTW, devfs се ползва и във FreeBSD и трябва да ти кажа, че има защо. Просто има някои Линукс дистрибуции, които така и не го имплементираха добре, поради което му излезе лошо име в света на Линукс. Аз също смятах, че има основание, но от доста време го ползвам под Debian (въпреки че не е включен по подразбиране) и съм много доволен: просто /dev директорията е в ръчичките ми. Лесно се управляват симлинковете, правата върху устройствата и т.н. (това е много важно за многопотребителски системи, при които различните потребители имат различни права върху хардуера).



o, absolutno sum suglasen s tebe, az sum navsqkude s CRUX, a tam devfs e by default, 10 servera, moga da kaja dosta seriozni, i moq workstation na rabota, v kushti workstation-a mi i oshte 2 drugi mashini. prosto misulta mi beshe druga, 2.6 e otdavna veche stable i predpolagam che tochno puk super nachinaeshtite  biha polzvali imenno 2.6 (responce times, schedulers, da ne govorim za poddrujkata na absurdni neshta kato bluetooth, i drugi podobni neshta za koito podoziram 1 na vseki 100 domashni potrebiteli bi mogul da se radva), ta misulta mi e che v 2.6 devfs e stripnata do neuznavaemost, nishto obstho s 2.4 (na koeto mnogo se radvam vse oshte i go polzvam na edin web i na mail server) taka che devfs e obsolete. a udev opredeleno e nai smislenata shema do momenta, ako ti ostane vreme testvai 2.6, btw.

a za freebsd ne moga da kaja kak stoqt neshtata, freebsd vinagi e bil nai otbluskvashtiq me unix, az sum si fen na openbsd oshte ot edno vreme, i na netbsd zaradi portability-to mu. inache drugi weapons of choice sa mi solaris, darwin i estestveno qnx, poslednoto po ochevidni prichini.

btw v momenta spored mene vodim edna discusiq za foruma, ako iskash napravo da vzemem da q naleem v nqkoi topic i da vidim kakvo shte se poluchi, az napravih podoben comment i na anketata, i posle se usetih che moje da se pusne topic vuv foruma po vuprosa. ako iskash hvurli i edin pogled tam, i ako smqtash za neobhodimo da napravim edna seriozna diskusiq po tiq vuprosi.

a da i sega shte hvurlq edin pogled na tova distro koeto polzvash, lyubopitno mi e za kakvo se polzvat tiq mount pointi, dai malko poveche info po vuprosa.

pozdravi,
iliyan

--------------
Най-сладкото нещо в Линукс е документацията. Трябва да четеш много, howtos, форуми, mail lists, за да направиш нещо, но след като ги изчетеш се чувстваш поумнял (или оглупял). Важното е, че след това нещата работят!



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Файловите системи в Linux
« Отговор #1 -: May 01, 2004, 10:36 »
Непременно ще тествам 2.6. Всъщност, имам го на лаптопа, но не съм задълбавал. Относно директориите /so и /rsbac в Adamantix, те са в пряка връзка с дизайна на дистрибуцията, който е доста особен. Най-добре разгледай официалната страница на проекта.

Тази дистрибуция в момента върви с ядро 2.4.22, което е доста прилежно пачнато. Точно с какво в момента нямам време да обяснявам, но ще си послужа с един лаф. От проекта казват, че да сравняваш grsecurity и rsbac е като да сравняваш велосипед с автомобил. Всъщност, в това число влизат т. нар. MAC-политики, които са добре познати на FreeBSD-потребителите, PaX-protection и т.н. подобни "гадости".
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
Файловите системи в Linux
« Отговор #2 -: May 27, 2004, 01:10 »
здрасти тоже

выкинь всё к чёртовой бабушке. я тоже с этим парился. достало меня. поставь себе дебиан и не мучайся
Активен

  • Гост
Файловите системи в Linux
« Отговор #3 -: May 27, 2004, 21:03 »
Привет на всички!

Понеже видях че се води дискусия за udev и devfs, реших да ви предложа няколко интересни линка с информация по въпроса.

Първия линк е към една много добра статия в списание Linux Journal:

http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=7316

Към статията има и допълнителна информация ( http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=7496 ), като най-интересната е едно сравнение между devfs и udev, което автора на по-горната статия е публикувал в kernel.org:

http://www.kernel.org/pub/linux/utils/kernel/hotplug/udev_vs_devfs

Както сигурно ще се убедите след прочитане на по-горните материали, udev има много предимства над devfs.
Въпреки всичко, дискусията по въпроса продължава да е доста оживена.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 4281 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
kennedy 2 4837 Последна публикация Aug 13, 2002, 01:15
от zarrro
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 8853 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 7467 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 7517 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork