Автор Тема: Защо ми отпада мрежата с 64 битов линукс?  (Прочетена 4398 пъти)

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Мрежата ми е следната: рутер, зад него 2 лаптопа и един неттоп.
Доскоро на неттопа имах 32 битов линукс и снощи преинсталирах с 64 битов.
Малко след преинсталацията започна да отпада мрежата. Проблема се проявява след около 30 минути при покой на мрежата, всмисъл без да правя нищо.

Същия проблем се получава когато ползвам единия лаптоп с 64 битов линукс. Затова си си мисля че най-вероятно е от 64 битовия линукс. Не е от рутера защото смених 3 и проблема си остава.

Явно ще си ползвам 32бит, но проблема доста странен и неприятен. Просто искам да разбера причината. Това което си мисля е калпав 64 битов мрежов драйвер който чупи пакети.

ПП:Линуксите са Арч
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

bazu

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Пробвал си ли гномския networkmanager, защото аз с него нямам проблеми.
Активен

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
на неттопа нямам графична среда. само конзолно.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

Warstomp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 344
  • Distribution: Debian, Ubuntu
    • Профил
Не става ясно мрежата безжична ли е или по кабел?
Активен

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
проблемния неттоп е вързан с кабел към рутера.
на лаптопите има wifi и аз се съмнявах но изключих wifi-то изцяло, но няма промяна.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

Warstomp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 344
  • Distribution: Debian, Ubuntu
    • Профил
Моят съвет е да опиташ и друга дистрибуция например от Livecd. Какъвто и да е резултата ще имаш повече информация относно проблема.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3722
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Е, на неттопа няма да е от LiveCD, можеби от флашка или пък с външно оптично устройство.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
А какво пише в логовете, когато мрежата изчезне. Също може да видиш и кернела какво казва (dmesg)
Активен

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
И аз имам подобен проблем.
Компютър с Debian/Squeeze 64bit, сега вече с Wheezy след известно време му спира мрежата.
В логовете няма нищо, ако се опитам да пингна се губят пакетите.
Помислих си че може да е от power saving и т.н. и пуснах всяка минута да пингава рутера. Това не помогна.
Машината е вързана към tp-link 1GB рутер, на който има още 9 компа, половината с линукси, те нямат проблем.
Смених две мрежови карти, пробвах с тази на дъното и нищо.
Вече съм без идеи.

Редакция: Забравих да спомена, графична среда няма и разни нещо да управляват мрежата също няма. Директно си е настроено в /etc/network/interfaces
« Последна редакция: Dec 21, 2011, 11:18 от Филип Бонев »
Активен

Поздрави,
Филип Бонев

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Този проблем ми го правеше всеки път когато ползвах TP-LINK router.
После купих рутерборд с микротик и досега само веднъж ми направи този номер.

Незнам дали е от това, но ... ползвах еднакви статични ИП-та за eth0 и wlan0 на два от лаптопите ми.
Вече ползвам DHCP но направих рутера да раздава (различни) ИП-та според MAC. Един вид все едно ползвам статични ИП-та, но с DHCP.
Откакто направих това не се е проявявал дискутирания проблем.

Нещо друго забелязвам: когато мрежата е в покой за по-дълго време пак се губи нета след това. Още не е тенденция но ще го наблюдавам.
« Последна редакция: Dec 21, 2011, 16:58 от clovenhoof »
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Малка поправка, не съм с рутер, а суитч TP-LINK. Вижда ми се странно да е от него, като се има предвид, че на него има още 4-5 сървъра с линукс и никой от тях неправи подобен проблем. Този специално доста често се случва да няма никаква активност и за това си мислех, че може да е проблем с power saving, но при пускане на ping в cron му създавам някаква движение на пакети по мрежата.
Активен

Поздрави,
Филип Бонев

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2979
    • Профил
И като му "отпадне" мрежата, как я възстановяваш?
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
И като му "отпадне" мрежата, как я възстановяваш?

с рестарт на рутера.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

clovenhoof

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
Малка поправка, не съм с рутер, а суитч TP-LINK. Вижда ми се странно да е от него, като се има предвид, че на него има още 4-5 сървъра с линукс и никой от тях неправи подобен проблем. Този специално доста често се случва да няма никаква активност и за това си мислех, че може да е проблем с power saving, но при пускане на ping в cron му създавам някаква движение на пакети по мрежата.

Когато бях с TP-LINK беше достатъчно само да отворя браузера на гугъл, да чукна няколко букви в edit контролата и мрежата е down. Това се случваше само на определен компютър на wireless и то под линукс. Шантава работа.
Малка подробност: TP_LINK-а го ползвах с dd-wrt
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2979
    • Профил
И като му "отпадне" мрежата, как я възстановяваш?

с рестарт на рутера.
Е, сега пък рутера! Нали беше суич!?
Едит: А-а, чакай! Вий сте двама! Ти си с рутер, той със суич! :) ... утрото е по-.
« Последна редакция: Dec 21, 2011, 21:45 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3