Автор Тема: За линукс сертификацията  (Прочетена 9135 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #15 -: Jun 14, 2012, 13:23 »
Цитат
РХСЕ е сравнително добро ниво, но досега не ми е помогнало особено в намирането на нова работа, пак искат да правиш тестове навсякъде. Мисля, че само в РедХат могат да те вземат с РХСЕ директно...

Това, че си допуснат до тестове е първата стъпка, че си един от предпочетените кандидати!
От друга страна, на мен като бивш работодател който е пускал обява в jobs ми се е случвало и друго! Знам какво търся и какво ниво трябва да има като за начало и ми се явява човек/СВ което като го гледам, трябва да е с далеч по добри знания и умения от това което търся, но аз към момента нямам толкоз квалитетна работа за него, а той оправдано ще иска доста повече от това което съм предвидил като работа и заплащане и поради тази причина не му се обаждам!
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #16 -: Jun 14, 2012, 19:13 »
Ще взема и аз да дам своите 5 стотинки по темата, още повече, че все пак от почти година движа записванията за LPI сесиите, организирани от AUF със съдействието на "Линукс за българи".

Първо ще започна с някои мнения на хора, които са се явявали на LPI сертификационни въпроси. На въпроса защо са решили да го направят, получихме много разнообразни отговори, ето направо цитати (надявам се авторите им да не ми се разсърдят):

"Мотивите ми да се явя на изпита са, че искам да сертифицирам знанията си, както и да "проверя" себе си."

"Мисля че LPI изпита е добър избор за сертифициране на линкус администратори.
Покрива напълно знанията който трябва да има един системен администратор."

"Надявам се за в бъдеще да бъдат все повече кандидатите, най-малкото защото това е единствения начин да убедиш работодател в това колко можеш, като в това число не включвам бългаските мениджъри или работодатели."

"А също, освен че ми е адски интересно да се занимавам с Линукс, се
явих на изпита, защото по принцип не съм завършил нещо свързано с
компютърни системи  или нещо подобно [...] и, за
да работя нещо свързано с това,  работодателят може поне да види,че съм
взел даден изпит и така се знае общо взето от какво разбирам и какво
не."

Това са отговори от нещо като мини-проучване, което правихме преди около година и с тази тема ми припомняте, че е хубаво да го правим след всеки изпит. Между другото, не мисля, че ще е проблем всеки заинтересуван да дойде на място (знаете кога има LPI изпитни сесии на AUF и къде се провеждат) и да си поприказва с явяващите се хора за това защо го правят.

Сега малко лични размисли.

Според мен, ако ти си човек, който много иска да се научи на нещата, но няма идея откъде да започне, в какъв ред да върви, сертификационните програми за подготовка са един много добър пътеводител за теб. Независимо дали ще посещаваш курс или просто ще вземеш конспекта и ще започнеш сам да четеш (стига програмата да го позволява), винаги е по-лесно, когато хората преди теб са седнали, помислили са и са систематизирали нещата тема по тема.

Както виждате, за мен основен акцент пада не върху сертификата ("хартийката"), а върху знанията, които човек притежава. В този ред на мисли, не мога да твърдя, че един сертификат ти носи предимство при търсене на работа - предимството ти го носят знанията и уменията. И, колкото и "хартийки" да имаш, ако един потенциален работодател не провери знанията ти, не провери дали притежаваш това, за което си му нужен, а те оцени само "по документи", по добре е да бягаш далече.

Но, все пак, да кажа и някакви реални ползи от притежаването на сертификат, за които знам. Първо, ако искаш да се занимаваш с обучение по сертификационна програма, със сигурност ще ти трябва валиден сертификат (а, според програмата, може и допълнителни такива). Второ, сертификати, дипломи и всякакви "хартийки" са неща особено важни, когато кандидатстваш за държавна работа - там наистина оценяването си е по документи (за добро или за лошо).

Преди да се изсмеете на понятието "държавна работа", ще уточня - не говоря само за някакъв IT пост в администрацията, говоря и за държавни поръчки, за изпълнението на които вашата фирма кандидатства. Благодарение на усилията на някои хора в момента наличието на специалист с LPIC-2 е изискване за кандидатстване по доста проекти, вкл. такива, финансирани от ЕС. А, както знаем, от там хората са готови да дават много сериозни пари, а България все не успява да ги усвои напълно. Фирми търсят, и то нерядко, хора с LPI сертификати за съдействие по конкретни проекти и за тези хора се получават доста добри допълнения към основния им доход.

Та това са някои неща по въпроса, иначе, както казах, той си е "философски" и всеки човек сам трябва да си прецени дали ще гони даден сертификат. Това, което е задължително, е, че никога не трябва да се кротва в някаква удобна ниша, а трябва постоянно да се интересува и да увеличава знанията и уменията в областите, които го вълнуват.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #17 -: Jun 14, 2012, 23:37 »
Както винаги, много добре казано и изчерпателно, но с тези купища сертификати, не се ли прекалява вече!!!? То отдавна тези курсове са станали един добър бизнес, но само сертификати ли ще произвеждаме?
Нямам в предвид само ИТ сектора, ами и навсякъде в бизнеса! Сега от новата година, всички професионални шофьори примерно ще трябва да изкарат курс/диплома/сертификат за професионална компетентност и естествено кой ще го плаща? Ние всички под формата на по-високи транспортни разходи калкулирани в цената на крайния продукт, а транспорта е ключов разход във всяка стока.
За работодателите с някакво производство, там пък още колко купища глупости има дето се калкулират естествено в цената на крайния продукт, а когато не позволява щото има вносна конкуренция дето я натиска, върху цената на труда! 
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #18 -: Jun 15, 2012, 19:40 »
Наистина според мен не е важно какъв сертификат имаш, а какво можеш.
Например, ако някой ме задължи да изкарам сертификата Х, то най-логичното е той да ми го плати - и сертификата, и курса ако има такъв.

Например едни колежки на майка ми - пратиха ги на някакви курсове по Английски, ходиха, уж учиха, взеха сертификати и всъщност не знаят нищо :)
А съм виждал "преводачка", която превежда със... Google Translate.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #19 -: Jun 15, 2012, 21:05 »
То проблема е когато стани задължителен! Както давам като пример за професионалните шофьори. Ако фирмата го плати, ще и се оскъпи себестойността на транспорта и ще вдигне цените на превоза. И тъй като е задължителен, така ще направят всички фирми. Ако си го плаща шофьора, той пък ще иска по-голяма заплата в която да си калкулира тези професионални разходи които са за негова сметка, щото иначе ще му се обезсмисли труда и пак стигаме до крайната цена на услугата, която пък се калкулира в стоката като отидем на магазина да си напълним торбите.

Нямам в предвид тези незадължителните, които може и да са прищевки на фирмите.

Да не говорим пък колко други глупости има из администрациите!
Професори на държавна работа регистрират патенти и лицензи на тяхно си име и после що били скъпи учебниците!? Колко от вас дето работят като работници във фирма могат да си лицензират това което са направили докато са били на работа!? Всички патенти и лицензии са собственост на фирмата, а фирмата университет или институт, плаща заплати, плаща още куп други работи и накрая създаденото е собственост на работника нАучен кадър! Абе сбъркана работа!

Вчера в Калдата четох, че някакъв професор патентовал някакви глупости, да не могат да се споделят учебниците и естествено идеята му е подета веднага от издателите!
« Последна редакция: Jun 15, 2012, 21:07 от backinblack »
Активен

shoshon

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 497
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #20 -: Jun 15, 2012, 21:15 »
Наистина според мен не е важно какъв сертификат имаш, а какво можеш.
Например, ако някой ме задължи да изкарам сертификата Х, то най-логичното е той да ми го плати - и сертификата, и курса ако има такъв.

Например едни колежки на майка ми - пратиха ги на някакви курсове по Английски, ходиха, уж учиха, взеха сертификати и всъщност не знаят нищо :)
А съм виждал "преводачка", която превежда със... Google Translate.


Всичко е относително!

Аз имам два сертификата в UNIX, но не мисля, че те означават "виждваш ли, аз знам много."  Един добър мениджър ще погледне каталога на съответния доставчик и ще разбере какво точно означава този сертификат.

- LPIC-1 ~ 100лв е евтин и покрива голямо количество неспециализиран материал. Ако си го взел, значи имаш представа що е то Linux. От друга страна, този изпит се взема с тест, а не с реално демонстриране на умения.

- RHCSA ~ 400лв e скъп, а дават елементарни задачи, фокусирани основно в-у технологиите на RH. Ако си го взел това, може и да не успееш да пуснеш Directory сървър, но пък знам, че си наясно що е това Red Hat и с какво се различава от останалите дистрибуции.

- RHCE ~ 600лв e по-труден, а задачите не са просто да пуснеш съответните услуги, а си включва и намиране и решаване на проблеми. За да го вземеш ти трябва RHCSA. Двата заедно ( > 1000лв ) представляват сериозна стъпка пред конкуренцията, НО няма да те вземат в някоя квартална фирма. Просто ще струваш твърде много. Да не говорим, че по нататък има експертизи в посока сигурност и администрация на DC. С последната мога да твърдя, че съм запознат и казвам, че това е ПЪРВАТА стъпка в дълбоките води.

Един човек може да е с LPIC-X или сертификат от HP, RH, Suse, Citrix whatever и пак да има технология която да не му е ясна като петте му пръста. Аз примерно не се фасцинирам особено по SAMBA, но съм по-наясно с други технологии, някой от които са доста специфични.

LPIC-1/2, RHCSA/RHCE и съответните сетификации от MS са за хора, които нямат завършено висше компютърно образование и искат да докажат, че имат някаква подготовка или че разбират нещо от Linux. Магистратура в сигурност на данните, виртуализация или нещо подобно прави вземането на подобни сертифиакти безмислено.

Така...

Опитвам се да кажа, че си прав, но сертификата е като доброто CV. Може да не е пълно с постижения, но културното му описание говори много за човека, най-малкото, че има цели за постигане...
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #21 -: Jun 15, 2012, 22:48 »
Така си е.
Аз до сега съм сменил 3 фирми, в последната съм от 6 години.
Но никъде не са ме питали каква диплома имам, какво съм завършил, какви сертификати имам.
Поради тази причина единствените сертификати, които имам са от Brainbench - правя си тестовете им за тренировка.

Получавали сме CV-та на хора с много знания и сертификати, и наистина - биват пренебрегвани, защото се очаква да искат повече пари от другите. Което е нормално - все пак не са учили напразно, трябва да получат нещо насреща!
Да, ама българския работодател масово е на принципа "аз сега тоя няма да го взема, щото много знае и иска пари, дай ще вземем ей тоя - може нищо да не знае, ама ще се научи, пък аз ще му плащам 300 лева".

Сертификат може да бъде оценен единствено в някоя голяма фирма, където мениджъра и дори човешки ресурси си имат представа какво ще работи новият човек... защото в повечето случаи - това изобщо не им е ясно, и си мислят, че IT специалиста по цял ден седи и си клати краката...
И не могат да промуеят, че реално това му е работата - защото ако той не си клати краката означава, че има проблем и работата няма да върви :)
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #22 -: Jun 15, 2012, 23:29 »
Добре де, ако не са тези фирми дето  наемат за 300 лева и "той ще се научи", как аджеба ще се научат хората? Имам предвид университетите в България не съм убеден че могат да произвеждат особено читави кадри (имам предвид системна администрация) - опитите това да се промени често не са инициатива на университетите така или иначе.

В малка фирма с малки нужди е нормално да се отхвърлят overqualified кандидати. И вярвам че е добре и за двете страни - нито някой иска да гние занимавайки се с глупости, нито пък фирмата има възможност да му осигури по-добра заплата и по-интересни занимания. В този ред на мисли примерно човек със CCNP или RHCE сертификат няма какво да прави в малка фирма, особено ако дейността й не е особено ИТ-насочена. Това не означава че малките фирми не са добро място за работа или пък че големите са цвете. Мога да изброя доста недостатъци на това да работиш в голяма компания, вероятно донякъде субективно защото съм набрал достатъчно в последните 6-7 години.

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #23 -: Jun 15, 2012, 23:46 »
Много си прав gat3way и бих добавил, че болшинството работници не са склонни да се обучават и развиват образно казано за своя сметка! За сметка на личното си време! И само в такава фирма, ако са начинаещи в бранша могат да научат нещо покрай работата която вършат. Просто не ми се влиза в подробности, че мога и роман да напиша :D
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #24 -: Jun 16, 2012, 00:04 »
Не става въпрос за никак малки фирми - тия, които дават 300 лева.
Става въпрос за фирми, на които им трябват специалисти, но са склонни да поемат 1-2 срива, вместо да дадат някой лев отгоре на заплатата.

Пример и за наистина малка фирма - 7-8 човека, но с голям приход - 60-70.000 на месец.
Та, като дойдеше време за заплати (най-високата беше 300 лева) редовните думи на шефа бяха "ми ся няма пари", и заплати - няма. По 2-3 месеца.
И тъй като в тази фирма освен админ бях и счетоводител, че и заплати съм давал, т.е. всичките пари минаваха през мен - знам и какви са били разходите, та са оставали винаги над 50 бона чиста пара! И като трябва да се платят смешните заплати - нямало пари.
А шефа - всеки месец на почивка, през 5-6 месеца нови коли и т.н., почти всеки уикенд купони с негови приятели, че и се хвалеше всеки път, че един такъв купон му излизал 3-4 бона... не, не му гледам в канчето.
Но е дразнещо да се прави на циганин за 3000 лева, при 50.000 чиста печалба всеки месец :)

Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #25 -: Jun 16, 2012, 00:21 »
Абе ти, че му гледаш в канчето, гледаш, ама на такава малка фирма и толкоз навътре в нещата, интересно ми е кое те спря да се пробваш в собствен бизнес!!!? Обикновено, точно това е мотивацията на 99.9% от опитите на другите! Нещо спестяваш Френд!
Мога и сам да го отгатна! - Само да намеря парите за инвестиция в техника и структура за този бизнес, с моите знания и умения ще духа супата :D !

Цитат
Но е дразнещо да се прави на циганин за 3000 лева, при 50.000 чиста печалба всеки месец

Преди 4 години, нормите и реалните печалби бяха двойни и тройни във всеки бизнес в сравнение с днес, но методиката на смятане от работодател и работник е различна!

Когато аз съм вложил 100 000 лева в този бизнес под формата на техника, материали и стока на склад и получавам 10 000 лева на месец за мен са 10%, но обикновено такива като теб смятат разхода за заплата, ама чистото което са взели, без да смятат лептата на държавата и го изкарват 100% :D

С този твой голям опит, срамота е да не направиш собствен бизнес! Още повече, че си го добил от много работодатели и имаш база за сравнение, на кого какви са били кривиците и правиците и да не допускаш техните грешки!
« Последна редакция: Jun 16, 2012, 00:33 от backinblack »
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #26 -: Jun 16, 2012, 00:44 »
Ами България е объркана работа в това отношение - преките данъци са ниски, докато държавата по всякакъв начин косвено се опитва да дере хората, при това контролът често нарочно е никакъв. Например България се хвали с ниските корпоративни данъци, с плоския данък общ доход, който също е доста нисък, обаче иначе си дере доволно добре с косвени данъци и малоумни изисквания примерно за касови апарати и тем подобни, които местният андрешковски тарикатлък някак успява да преодолее.  Ако примерно държавата му прибираше 50% данък печалба и не го подлагаше на чиновнически рекет (на който тарикатът естествено му намира лесното по един или друг начин), твоят бивш шеф щеше да предпочете да си даде парите за по-високи заплати, вместо да ги даде на държавата под формата на данък печалба. Но пък сега пък така му е най-лесно да си купува нови коли и да ходи на почивки.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

  • Гост
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #27 -: Jun 16, 2012, 00:52 »
Хайде, да го кажа директно, че иначе едва ли ще се разберем: беше си пералня.
Вложени 100.000? Напротив - не повече от 20.000 и то за всичко! 2 лаптопа, 1 настолен компютър, 2 сървъра. Толкова.
Ти си бил от другата страна, а е доказано, че такива винаги се защитават един друг, така, че нямам никакво намерение нито да се обяснявам, нито да доказвам каквото и да е :)

Защо не направя и аз така ли?
1. В България честен бизнес не може да има. Той бива стъпкан от държавата, от нелоялна конкуренция и т.н. Сигурно си се убедил и сам в това?
2. Защо не направя като въпросният работодател ли? Ами защото искам да си живея спокойно, а не да се крия по миши дупки, и да бягам от закона. Но е абсолютен факт, че печалбите бяха огромни.
Сега някой ще каже "рискувал е човека" дрън-дрън...

Когато някой в България се опита да направи нещо както трябва, внинаги се намират поне 20 да му се подиграват. Мен например повечето ми познати са ме обявили за луд, защото си купувам софтуера за компютъра и телефона, и нямам нито една кракната програма :) И то такива хора, които се занимават със софтуер - какво излиза? Според тях: "Аз искам да взимам пари за моята работа, но на другите няма да им плащам  :)"

Има много грешно мислене...
Беше дошъл един немец преди време в офиса, и като чу думата "crack" и подскочи сигурно два метра.
Та, той го каза същото: "Вие ползате тези продукти, за да печелите пари. Уважавайте труда и на другите".

Активен

Mitaka

  • Гост
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #28 -: Jun 16, 2012, 00:54 »
Ако примерно държавата му прибираше 50% данък печалба и не го подлагаше на чиновнически рекет (на който тарикатът естествено му намира лесното по един или друг начин), твоят бивш шеф щеше да предпочете да си даде парите за по-високи заплати, вместо да ги даде на държавата под формата на данък печалба. Но пък сега пък така му е най-лесно да си купува нови коли и да ходи на почивки.

А, данък.... да не мислиш, че всичко се е осчетоводявало :)
Касови апарати - за свидетели. Фактури - веднъж на 3 месеца.
Счетоводни програми - Excel-ска таблица :)
Реално я са се отчитали 2000 лева, я не.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #29 -: Jun 16, 2012, 01:14 »
gat3way, хората отдавна са го казали, прост народ - слаба държава! Аз към това бих добавил, че колкото по-малко знаеш, повече спиш и обратно! То това второто и еквивалент на това, че колкото повече научаваш, разбираш още колко много работи не знаеш, но пък от личната си практика се убедих, че първата отличителна черта на малоумника е да дава акъл на тези които са постигнали повече от него материално, но пък пак хората много преди мен са го казали, че пари при пари отиват по-вероятно е моите малко пари да отидат при твоите много, от колкото твоите много да дойдат при моите малко! В този дух на разсъждение, можем и на много още синтенции да намерим логиката, но има едно НО! Просто трябва да се замислим, но това НО се губи!
Едно време по физика учехме, че в природата нищо не се губи, само променя агрегатното си състояние! В икономиката също нищо не се губи, само променя собственика си!
Как аз дето 2 пъти съм изключван от у-ще и с 300 зора изкарах средно образование, но със заслужени тройки съм го разбрал и мога с доводи да си защитя изводите, а хора с висше обазование не го разбират!? Ами извинявай, ама нещо му куца на днешното образование!
Имаме в пъти по-добра техника от преди 20 години, а произвеждаме в пъти по-малко стока! работим в пъти повече от преди 20 години, а живеем в пъти по-лошо!

Преди седмица спорих с един като Митака и ми вика, ами то заради такива като теб дето не плащат осигуровки, за това сме на това дредже! Викам му аз, ами бай хуй, преди 4 години, когато имаше недостиг на работна ръка, заплатите бяха доста по-високи и в бюджета влизаха повече пари, на теб по-висока ли ти беше пенсията? Повече пари ли имаше за здравеопазване и образование? Повече пътища ли се построиха(тука вече го бъзикам за бат бойко)?
Ами дай ми гаранция, че като си внеса осигуровките и ще получа адекватно здравеопазване и пенсия и още утре ще отида на куп да ги платя!
И спора приключи с всеки прав за него си! Ама не може да е всеки прав за него си, защото истината е само една и се изяснява в КОНСТРУКТИВЕН спор, а не с емоции!
Активен