Има такива и в "интелектуалното" производство...
Ползват само и единствено свободен софтуер, който за тях е еквивалентен на безплатен, но пък искат да им бъде плащано за услугите, които предлагат на базата на този софтуер. И такъв като го попиташ "а ти плати ли си виндовса вкъщи", и веднага започва да обяснява как то не било същото, щото той в едното влагал труд, пък виндовса вече бил направен.
Митак, това с плащането на услугите не е в разрез с GPL.
Много компании правят добри пари от предлагане на услуги. Ти да не пледираш, че трябва да инсталирам безплатно пощенски сървър под Linux/UNIX? Или да направя без пари маршрутизатор? Или да инсталирам LAMP?
Недей, не изглежда(ш) сериозно.
Моето си е мое, чуждото трябва да е безплатно
Същото, както със "свободата" да теглиш на килограм филми, музика и софтуер от торенти - това не е кражба, а споделяне, нали така?
Не говоря за това, че някой някъде инсталира нещо, и взима пари за това Въпросът, който беше повдигнат беше за дпбавяне на функционалност, ъпдейти и т.н. Ако искаш нещо такова - ще си платиш. А тези компании (поне по-голямата част) финансират не малко GPL проекти.
А не - да викаш "що пък да плащам", и в същото време - да дереш за "услуги", базирани на същото това нещо, което не искаш да плащаш?
Примери от реалния живот:
Аз знам за един софтуер, който се ползваше в Интернет клубовете, като бяха актуални. Та, пича го беше напавил елементарен за кракване и активация. Да, ама повечето кракери пропускаха да видят уловката, а тя беше, че кракнатия софтуер след дадено време просто форматира къде що види харддиск
Друг пример за един с телефонни кабинки - беше решил, че нямало смисъл да си плати билинг системата, въпреки, че от това печелеше хиляди левове по морето (там бяха кабинките).
В един хбав слънчев ден се събиуди изненадан: от билинга нямаше и следа, и имаше навъртяни десетки хиляди левове сметка. Мисля, че около 20.000$ беше, ама не помня.
Билинг системата беше руска, и братушките са му отмъстили. Дори му бяха пратили мейл, в който доста иронично пишеше "надяаме се нашата система да ви е харесала".
И тоя с цялата си наглост подаде жалба в полцията... някой да познае дали му обърнаха внимание?
Аз съм правил подобно нещо в ТУ - Пловдив.
Написах един софтуер, който изчислява ел. двигатели, който уж щеше да ми е дипломна работа, пък после нещо не им хареса... е, не бях особено груб - просто програмата се самоунищожи.
Иначе съм им писал гадове на компютрите, след като един ми каза, че на Pascal не съм можел да напиша вирус...