То за бая неща лека-полека става, както с кафето. А за кафемашината конкретно, си е факт- навъдили са се хиляда вида машини, и всяка с различен вид капсули. Тая с тия бачка, оная с ония.. мечтата на всеки производител е не да направи нещо, да го продаде и да прави друго, а като ти продаде нещото, да си му абонат.
В офиса смених няколко кафемашини- имаше разни оферти, дават ти я фрий за ползване, ама само от тях зареждаш кафето (капсули).
Накрая сложих една стара, която сама си мели кафето от зърна. И каквото искам, такова сипвам.
Няма как да избягаме от тия "следящите" и "абонаментните" уреди. Примерно, няма да купуваш някакви хипер умни печки, бойлери и т.н. в домакинството, ама без телефон и комп не става.
Мен хич не ме кефят смартфоните, имам още стари работещи от тия с копчетата, там нокии, сонита (че и батериите им държат по една седмица), обаче част от клиентелата ми е по чужбинско и комуникацията върви най-вече по приложения като телеграм, не става без умнофон, както някой колега тук се беше изразил
Налага ми се по работа да ходя до съдилища извън Варна- ами как, например да знам де е районния съд в Долно нагорнище на 300 и кусур км от Варна, и как да стигна по него- то може и с хартиена пътна карта, но зор и неудобство. Ами как- пускам уейза (waze) на тела и се качвам на колата, тръгвам, и стигам, "нещото" от телефона ме води. Да, и освен това "нещото" ме гледа къде ходя, с каква скорост карам, къде спирам и т.н., прави ми профилче, даже и без да съм направил регистрация в приложението. Но няма как.
Е, примерно някой ден като се пенсионира човек, и има някоя къщица, може да се оттегли от патърдията в града на село и там от всичките умни уреди ще му стига някой дърт комп с интернет и телефон с копчета (продават и нови такива).
Ако можеше, отдавна щях да съм си преместил офиса на село, ама като кажа на клиента "Донеси ми документите в офиса, да ги прегледам, ей-тука на 30-40 км от Варна" и ще ме отсвири.