Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 72777 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6340
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #390 -: Nov 25, 2023, 21:09 »
Ами месо се  пуска във студена вода, а зеленчука във вряла. Обаче ме съмняв, това да е причината за безквкусния борш. Еднла латвиика няколко пъти ми направи такова нещо, та още го помня, така и не си записах, какво правеше и съм забравил. Тя обаче слагаше и червено цвекло и пилешко. Невероятно нещо. По една огромна тенджера правеше всеки път, та ядяхме с дни ;D Нито веднъж не ми омръзна
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3374
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #391 -: Nov 25, 2023, 21:36 »
Ами.. ха наздраве тогаз
И внимавайте сега по празниците там със сладкото и соленото.

П.П. Още не знаем кой и кога е открил огъня, но поне за квантовите двигатели ще знаем кого да псуваме. Па знае ли човек, може и да са го заразили с вирус и да е само на ток а да казват че е от квантовия ефект.

П.П.П. И само за жичкаджии.. и ония дето си вярваха че големия колайдер щял да продъни земята... Оказва се че частици с мнооого по големи енергии я удрят но още не са я опраскали (най много някой космонавт там да...)
« Последна редакция: Nov 25, 2023, 22:18 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8825
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #392 -: Nov 25, 2023, 22:24 »
Още не знаем кой и кога е открил огъня…


Знаем!

Казва се Прометей, по-известен като Луцифер.

Няма тайни на този свят. Всичко се знае. Попитай и ще ти се отговори. Казано е отдавна от Един, който ни носи новата светлина. Този път и топлина.
« Последна редакция: Nov 25, 2023, 22:27 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3374
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #393 -: Nov 25, 2023, 22:26 »
Ако случайно мернете някой познат в тоя списък му кажете да не се прави на ударен и като не казва колко е изкарал от авторски права може поне да ви почерпи  [_]3

П.П. А пък от студент(к)ите колко са изкарали.. Ама те там тия са безотчетни, ще ин ги пишем у фонда 'и аз съм човек'

П.П.П. И нещо и за Никсъна и за нещата които не се учат в Юридическия факултет
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 00:46 от remotexx »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5432
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #394 -: Nov 26, 2023, 08:53 »
А зимата пак ни изненада.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3983
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #395 -: Nov 26, 2023, 10:58 »
   Е,ние се надяваме Никсън да не стане "адвокат на дявола"...



П.С. Иначе филма с Киану Рийвс и Ал Пачино е много добър !
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3422
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #396 -: Nov 26, 2023, 12:28 »
За готвенето трябва подправките да се добавят точно накрая и да няма никава топлинна обработка след това. Така става вкусно. Това важи за всички етерични подравки, магданоз целина, цубрица, копър и т.н. Иначе понеже етеричните масла са много летливи малко топлина и веднага се изпаряват и ефект никаъв.

Изключение е черния пипер...ама той е лют и не е етеричен. Ама за супи аз слагам малко в началото на зърна и накрая пак малко смлян.


А слагате ли натриев глутамат? - още както му викат умами. Някой ще рече че това е изкуствено/химия ама щом имаме рецептори по езика за умами - значи си е напълно в реда на нещата.
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 12:30 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6340
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #397 -: Nov 26, 2023, 12:41 »
Такова нещо бих сложил само в краен случай, ако наистина няма с какво да овкуся ястие.
Просто защото в него има и сол.
Ако имам сол под ръка - никога.

Някакъв закъсал сега с колата между две населени места и се оплаква, че нямал интернет. Без вода, без храна, без достатъчно гориво, с дете. Проблема му е интернета  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3284
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #398 -: Nov 26, 2023, 12:56 »
Сега научих, че съществува това съединение- натриев глутамат.
За подправките- аз солта и черния пипер ги слагам в началото, а "тревите"- чубрица, магданоз, лющян и т.н., накрая, ако става въпрос за чорби. Ако правя мусака обаче, всичко го бухам в началото, вкл. и чубрицата. Въпрос на навик и на това, как са те учили да правиш съответното ястие.

П.П. То това, за разстрелите в Катинската гора, там от линка на Ремотекс, би трябвало да се изучава по история, а не в юридически факултет. Останалото в стил "Путин е виновен" въобще няма да го коментирам.

Вярно, че имаше такъв филм- "Адвокат на дявола" :)  Всъщност в адвокатлъка, поне според мен, най-важното е да не навлизаш в личните драми, а да си гледаш работата. Бил съм и от страна на обвиняем, и на пострадал, по наказателни дела. Ако много вземеш да се вживяваш, се товариш излишно- караш си по процеса и толкоз.

По Софето голям сняг имало, един приятел оттам ми прати 5-6 снимки (конкретно от ж.к. "Надежда"), но на тия снимки пътищата са чисти, паркингите са позатрупани.
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 13:05 от Nik123 »
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3422
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #399 -: Nov 26, 2023, 14:21 »
Цитат
Сега научих, че съществува това съединение- натриев глутамат.

Цитат
Такова нещо бих сложил само в краен случай, ако наистина няма с какво да овкуся ястие.
Просто защото в него има и сол.

Тези кубчета, жълтите разтворимите - тип "Маги Малки тайни" са 75% натриев глутамат и ги слагат точно за овкусяване..Да проблема им е че набутани със много сол и като ги сложиш може да си пресолиш манджата. А отделно чист глутамат още не съм видял да продават по супермаркетите...но може и да има. Американците много го използвали и навсякъде го слагали.

И при соца го е имало и са го слагали във всякакви храни. Сега разправят че това глутамата е вкуса на месото, гъбите,домати... може би чушки ...има го навсякъде в естествен вид. Не е от основните 4-етери вкуса не е нито солено, нито сладко, нито горчиво нито кислело, просто е нещо друго - "вкусно"

----
Научно полулярен филм за японеца дето го е открил...Чудил се е защо супата от водорасли дето я е правила жена му е толкова вкусна.
https://www.youtube.com/watch?v=iJ-oQRA2BF4

« Последна редакция: Nov 26, 2023, 14:35 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6340
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #400 -: Nov 26, 2023, 14:28 »
Натриевия глутамат овкусява перфектно.
Обаче е изключително вреден.
Тези приказки, че го имало навсякъде е за да си запазят печалбите. Дори "Вегета" не ползвам.

https://www.youtube.com/watch?v=pFfkC-7xIPU
https://www.youtube.com/watch?v=DbsRZYFTKYA

Не съм сигурен, че човека говори точно за същото.

За натриевия глутамат четох голяма статия преди доста години. На български беше. Изправиха ми се косите.
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 14:34 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3422
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #401 -: Nov 26, 2023, 14:39 »

Обаче е изключително вреден.
....
За натриевия глутамат четох голяма статия преди доста години. На български беше. Изправиха ми се косите.

Абе незнам. Щом го има в естествените продути..и те дава същия вкус ищом имаме рецептори по езика...как ще е вреден. Това за вредността може да е поредната ТЕОРИЯ НА КОСПИРАЦИЯТА...
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 14:42 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6340
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #402 -: Nov 26, 2023, 14:46 »
Всички рафинирани "храни" са вредни.
Разбрали са, какво е съединението и го слагат във всичко.
Все едно да кажеш, че захарта, която купуваш е безвредна, защото я има във всички разстения в някакво количество.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3422
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #403 -: Nov 26, 2023, 14:51 »
Цитат
Вярно, че имаше такъв филм- "Адвокат на дявола" :)  Всъщност в адвокатлъка, поне според мен, най-важното е да не навлизаш в личните драми, а да си гледаш работата

"Адвокат на дявола" било католическо понятие или прякор? Ако някъде имало сведения за чудо или тепърва ще канонизират някой светец - Ватикана назначавал някой поп, епископ... (не е нужно да е юрист), който да разследва всички факти и да доказва обратното, че нямало никакви чудеса, че това било фейк, че светеца преживе не е бил светец и т.н. Е та този 'поп' са го наричали "Адвокат на дявола" .

Имаше един филm с Ед Харис - Third Miracle. Та там той играеше такъв адвокат на дявола.

 
« Последна редакция: Nov 26, 2023, 14:55 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6340
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #404 -: Nov 26, 2023, 22:00 »
И солта не се слага веднага в много случаи.
Например, ако правиш дропчета или пържиш дроб. Ами става на гума и не е крехък. Слагам я минута-две, преди да го извадя. Просто да се овкуси набързо.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.