Автор Тема: Az vaobshte ne moga da install prilojenia  (Прочетена 1532 пъти)

Shadow_X_2

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Az vaobshte ne moga da install prilojenia
« -: Nov 05, 2004, 23:50 »
'<img'>  KDE 3.2 => Mandrake10. Konqerer i niama FlashPlayer
Svalih si no dori i nego ne moga da instaliram. Pak kamo li da si svaliam po hubav Browser. Ta misalta mi e kak se installirat arhivi. Za RPM e lesno. 2Click. Ama tva ne go razbrah...?
Активен

kwiksilver

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Az vaobshte ne moga da install prilojenia
« Отговор #1 -: Nov 06, 2004, 00:00 »
малко е гадна тази работа, поне докато се понаучиш... аз нямам претенциите, че съм се понаучил, но имам няколко значими постижения в инсталирането... значи, най-често, трябва да разархивираш tar.gz или tar.bz2 файла, който си свалил (разархивираш го с някоя ГПИ програма за тази работа, в Сусе това е Ark). после влизаш в директорията където се е разархивирал файла и пишеш
>sh configure
make
make install
последователно, като след всяко едно чакаш скрипта да направи каквото е нужно... това е идеалният вариант, ако и трите неща минат без грешка, значи е инсталирано приложението... много е вероятно и да ти дадат грешка - най-често след първата или втората команда... поне на мен така ми се случва. тогава започваш да четеш Readme или install файловете, които са в тази директория и да пробаш различни опции, обикновено при първата команда (configure) и пишеш
>sh configure --help за да видиш какви опции можеш да добавиш... след това, ако продължава да не става нищо (и си прочел всичката възможна документация и съобщенията за грешки на скриптовете) питаш в този форум как се инсталира еди-кое си приложение, като указваш и защо не можеш сам да си го инсталираш (какви грешки да ва и т.н.) ...
;-) аз поне така правя, а не съм особено добър в Линукс - още се уча... ;-)

П.П. приложения като OpenOfficeOrg и други понякога имат скрипт наречен install или setup и тръгва инсталационна програма като в Уиндоус. това е добре, но са малко тези... ;-)
Активен

  • Гост
Az vaobshte ne moga da install prilojenia
« Отговор #2 -: Nov 06, 2004, 03:37 »
И да ти кажа се радвам, че са малко!  '<img'>
Активен

Pinball_Master

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 447
    • Профил
    • WWW
Az vaobshte ne moga da install prilojenia
« Отговор #3 -: Nov 06, 2004, 17:58 »
Аз ли грешно чета или човека е на МДК - тоест използва RPM пакети....
Значи приятелю просто е най добре за теб да търсиш желаната за инсталиране от теб програма да е с разширение .rpm
тук примерно можеш да намериш търсен от теб пакет, за желаната дистрибуция и архитектура, както и препратки към сайтовете на авторите. Не е това единственото място, но другите може сам да ги откриеш - така е по сладко )))
Кат си дръпнеш желаният .rpm пакет инсталирането с него ще мине леко и спокойно. И повечко четене му е майката, ше знаиш!
Успех ))
Активен

pinball-bg.org   pinball-bg.info - Българският сайт за Флипери
Debian/GNU Linux - Sarge - Kernel 2.6.7 - KDE 3.2.3

  • Гост
Az vaobshte ne moga da install prilojenia
« Отговор #4 -: Nov 06, 2004, 19:49 »
Здравей, Shadow_X_2!

Наистина, най-добрия вариянт е да намериш rpm пакет на това което инсталираш. За целта можеш да използваш rpmfind.net. Проблема с този сайт, обаче е, че при мен често се случва да ми забави изтеглянето или дори да ми каже, че не може да ме обсужи, заради прекалено много потребители. Другият проблем е, че не всичко го има и не винаги я има онази, новата версия, дето ти трябва на тебе.

За сметка на това повечето програми могат да бъдат изтеглени от сайта им като изходен код - така наречените tarball пакети. Това са tar архиви, компресирани или с bzip2 или с gzip. Лично аз, процетирам с тях така:

1. Разархивирам в директория /usr/local/src (нея съм си я нарочил, че ще съхранява сорсовете на програмите, компилирани от код). За целта се ползва командата:
Примерен код
tar -xzf [път до сваления файл]

в случаите когато се касае за tar.gz или
Примерен код
tar -xjf [път до сваления файл]

когато си имам работа с tar.bz2

2. В резултат на предното действие би трябвало да се появи директория с името на програмата, която ще инсталирам. Влизам в тази директория
Примерен код
cd [име на директорията]


3. Лично аз правя бърз преглед на файловете README и INSTALL, но това не е задължително. Виждам, че някои го правят, чак след като се оплескат нещата.

4. Стартира се скрипта за конфикуриране
Примерен код
sh configure

Лично аз предпочитам да добавя една малка подробност
Примерен код
./configure --prefix=/usr

така програмите се инсталират при останалите програми (тези, инсталирани с rpm и не се създават паралелни структури). Въпрос на избор.

5. Ако получиш съобщение, че нещо липсва, ще трябва да намериш съответния софтуер и да го инсталираш. Ако инсталираш от rpm, не забравяй да инсталираш и devel пакетите. Без тях скрипът configure няма да открие софтуера, дори да е инсталиран (а и да го открие, не съм сигурен, че ще може да го използва)

6. Ако всичко е наред, тогава се пристъпва към самото компилиране.
Примерен код
make


7. Ако нещо се обърка на този етап, ще трябва да проявиш логическо мислене, при четенето на разните информации по екрана, за да разбереш какво не е в ред или какво липсва (основна причина).

8. Ако всичко е наред - можеш да инсталираш софтуера.
Примерен код
make install


9. Когато ти се наложи да деинсталираш тази програма (например, за да инсталираш по-нова версия), влизаш във въпросната директория и пишеш командата за деинсталиране:
Примерен код
make uninstall


10. Тъй като рано или късно ще се наложи да деинсталирам всяка програма, инсталирана по този начин, аз си запазвам директориите в /usr/local/src. (Вероятно има начин да се избегне това прахосване на дисково пространство, но аз не съм гуру все пак! ) За да поспестя мясно, обикновенно компресирам въпросната директория в архив, който мога да разархивирам по всяко време.

Това исках да ти кажа за инсталирането, а за браузърите, трябва да отбележа, че konqueror e (между нас казано) малко куц браузър - работи изключително тромаво с аплети, а плъгините са под всякаква критика. Наблюдението ми е, че това дали ще ми сработи flash-а в konqueror-а зависи до голяма степен от настроението на съседката на главната готвячка на третата кръчма в ляво на главната улица в Банско.
Най-добре си изтегли Firefox!

Успех!
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ne moga da izliaza ot kde w shell
Настройка на програми
rifko 3 2677 Последна публикация Mar 21, 2003, 20:43
от mikis
Kak moga da si mount-na localnoto ftp na ISP-to?
Настройка на програми
MycKeTaPa 5 1890 Последна публикация Aug 29, 2003, 15:30
от CaBA
VPN help ne moga da go nastoia
Настройка на програми
finli 2 2236 Последна публикация Apr 05, 2004, 03:01
от
NE moga da pusna IRC
Настройка на програми
barzak 5 2650 Последна публикация Jan 22, 2005, 20:56
от vstoykov
Help me- Ne Moga da si install X-Chat - IRC Client
Настройка на програми
DJ_SPRINT 8 2061 Последна публикация Mar 18, 2005, 00:14
от Agent_SMITH