Автор Тема: Please, look inside!  (Прочетена 604 пъти)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Please, look inside!
« -: Jan 08, 2005, 17:57 »
О,вие, достойни братя от ЯББ! И, вие, тъй нежно-прекрасни създания от ТБС!

Налага ми се да намеря програма за оптимизация. Сега, малко ми е трудно  да я дефинирам точно таз оптимизация, тъй като за пръв път търся нещо подобно. Поради което за втори ден търся и не успявам да открия. Поради същата причина ще се опитам да обясня описателно.

Да речем, че имаме парче плат или стомана или въобще някакво ограничено пространство. От друга страна трябва да изрежем определени детайли от това парче или да разположим в ограничено пространство определени (разбира се краен брой) предмети с определен (предварително известен) обем. Задачата е как те да бъдат разположени по най-добър начин - т.е. да остава най-много място, като в се спазват и определени допълнителни условия - например при рязане на детайли от стоманен лист трябва да остава определено разстояние, което да не нарушава качествата на материала, поради температурното разширение - т.е. отделните детайли трябва да бъдат кроени с определено разстояние между тях.

Знам, че със сигурност подобна оптимизационна задача съществува и се решава в математиката. За съжаление, съм забравил нейното име. Със сигурност съществува и софтуер за нейното решаване, само че не знам името му, нито понятията които се използват за неговото описание. Ето защо, не успявам да намеря нищо.

Ако някой знае нещо по въпроса ще бъда много благодарен ако ме насочи дори само към понятията - които бих могъл да използвам за търсене.

The first best е програма която е специализирана само в решаването на подобен проблем и има относително лесен интерфейс. Но и на second and third best няма да откажем.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.