Автор Тема: Microsoft признава провала на windows vista  (Прочетена 19122 пъти)

gotha

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 551
    • Профил
    • WWW
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #45 -: May 16, 2007, 10:49 »
Тая тема направо се изроди. Въпреки че от скоро пиша тук, този форум не върви към добро.
Активен

blurmind

alkor

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 137
  • Window Manager: Charlesdet
    • Профил
    • WWW
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #46 -: May 16, 2007, 10:54 »
tarator,
 Винаги във всичко има изключение, не става въпрос за това. Работата е там, че някой хора ту к се опитват да ми кажат, че няма значение каква операционна система ползваш за хардуера си щом няма софтуер за ...."архитекти, инженери, физици, търговци и да не изреждам" да ама се оказа че има е не толкова разнообразен. Трябва да се знае, че същинския проблем на LINUX е липсата на разнообразен софтуер, а колкото по използвана е една ОС толкова по-вече софтуер има за нея. Не отричам, че  Windows е по-разпространена и това е нормално, но това не е прави добра ОС /самия аз бях голям защитник на Windows до момента до който не се научих да работя с  LINUX, оказа се че съм бил кон с капаци/. Разликата е следната /ПОНЕ АЗ ТАКА ВИЖДАМ НЕЩАТА/  при Windows имаш една работеща среда и тя се държи по един и същи начин всеки път като я натовариш /мисля че не необходимо пояснявам как/за за сметка на това единственото което ти се налага да правиш е да цъкаш с мишката, тоест правиш това което искаш така като ОС прецени, а не ти както прецениш. LINUX, тук нещата са обратни много голям избор /трудно е да прецениш какво да си избереш/ а и трябва ти да наредиш  как да работи ОС, кое да използва и тн. за което разбирасе трябват доста познания.
       winman, след като неможеш да използваш LINUX за сериозни работи, както споменаваш би ли ми обеснил за що френския парламент мина на LINUX, а армията им дори разработи своя дистрибуция, а японците освен че е използват за това и куп други работи я вкараха в училищата си, стрaнно и NOKIA предпочете LINUX, да не говорим че се използва от НАСА, в медицината, големите корпорации /UNIX|LINUX/ та дори и МС странно защо'<img'>?'<img'>?? Сигурно защото няма софтуер за архитекти.......? Аз използвам PC-то си за графика и медия, и на мен ми липсва много от софтуера. Странното е че под емоелираща среда част от софтуера в върви по-бързо на една и съща машина /става въпрос за photoshop/.
        Не се бъркам в избора на на никой, всеки сам решава кое е най-добро за него. Но необичам да ми казват колко лошо е нещо което аз съм се убедил как работи. Лошо е че за LINUX не само липсва разнообразие на софтуера, но и литературата е доста оскъдна на български, а да не говорим че нито едно от списанията за компютри не е специализирано за LINUX / това мисля да го пусана като тема/ Желая успехи на всички.
Активен

Vatman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 315
  • Distribution: openSuSE 11.3
  • Window Manager: KDE 4.4
    • Профил
    • WWW
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #47 -: May 16, 2007, 11:24 »
офтопик:
Имаше едно специализирано за Линукс, но фалира.
Активен

Момчета, нищо не разбирам от компютри, научете ме да съм хакер.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #48 -: May 16, 2007, 12:03 »
@alkor

Ти явно четеш само новините в този форум. Тук те са с прекрасно съдържание, но почти винаги фантазията и бъдещето се представят като вече минало. Да вземем твоя пример с Франция. На френската армия и се иска, ама чак ги боли от искане да скъсат с Майкрософт. Ще си изтрия клавиатурата, ако опиша всички "защо". НО засега нещата са под крушата. Последния доклад на военните не е обнадеждаващ. Те намериха много слабости на Линукс, относно тяхната дейност. Описаха ги и сега дистро производителите си цепят трътките да се справят с изискванията. Дали ще успеят? Ще видим. Но все още армията не е минала на Линукс. Същото е с пожарната. Те даже бяха планирали да останат на Windows като OS, но за сигурност и съвместимост да използват Open Office и Mozilla Firefox. Незнам какво стана с офиса, но за мозилата има километричен ферман с проблеми, които те искат да се отстранят, иначе мозила на техните компютри - през крив макарон.

Ако малко от малко си запознат с историята и икономиката на Франция, щеше да ти е ясно, че ако GNU/Linux ставаше за сериозни цели, например за армията и пожарната, то точно Франция отдавна щеше да е забравила какво е това Windows и Майкрософт. Но не е станало. Извода е ясен. Даже ще бъда още по-брутален да ти припомня, че едно учреждение използва само краен брой софтуерни приложения. И пак все още е проблем да се прилагат тези приложения. Изводите за теб.

И пак с твоя пример за мултимедията. Ти казваш, че сам изпитваш затруднения относно софтуера. Еми за това говорим. Разликата между теб и мен е, че докато ти виждаш недъга, мъчиш се даже с него, но фанатично продължаваш да хвалиш, аз посочвам раната и даже бъркам с пръст в нея. Това според мен е по-достойното поведение на един Линукс фен.

Веднага оставете всякви приказки от сорта: "Не плюй, ами помогни с нещо". Аз съм помагал и в момента помагам. Бидейки един от доброволците в разработката на софтуер, достигнах до твърдото убеждение, че от доброволци сериозни неща не чакай. Мога дълго да се мотивирам, но в основата са няколко неща. Ако аз имах възможност да даря няколко хиляди човекочаса за свободния софтуер, без да съм останал гладен, то колко могат същото? Значи свободния проект рано, или късно остава на заден план. Друга основна причина за замразяване на основни проекти е "изтекъл срок на интерес", тоест на някой вече му е минал мерака. А в основата на разводнената, збозясана GNU батащина стои, че почти всеки се мисли за по-велик от другите. Започват се проекти, дистрибуции, писане на какво ли не с единствената идея: Сега ще им покажем. Обаче настроението и желанието минава и остава някакво творение в алфа стадий, което дадена дистрибуция го включва в хранилищата с програми и гордо обевява, че има най-много прекомпилирани програми от всички. Даже били повече от 18000. Да има, ама за какво стават и какво им е качеството?

Хич и не скачайте. Точно за Debian говоря. Но и другите дистрибуции не са много по-различни., Значи какво стана с Дебиан. Все велики показвачи писали и брисали програми в един раздел, който аз много добре разбирам, защото съм много подготвен в него. Хората от Дебиан вдъхновени от количеството програми са приготвили debs и от години те се тангъркат в списъка. Някои се потдържат и апдейтват, други не. След като написах аргументирано писмо до Дебианци /не ме питайте кои хора и за кои програми, все пак искам и малко анонимен да си остана/ хората се хванаха за главите. За тях беше ясно, че тези програми не са повод за гордост, че имат много и различен софт, а си е направо срам, че са ги включили в списъка си. Те обаче, за разлика от фанатиците в този форум, много добре съзнават, че една такава некадърна програма само вкарва в заблуждение и работи срещу Линукс движението. И тези програми не са вече в хранилищата на Дебиан. /Само за info. SuSe бяха още по-крайни. Те просто премахнаха съответния раздел. Поради лошото качество на софта./ Сигурен съм, че има и други раздели с подобен проблем. Там да си хвърляте усилията, ако е във вашата сфера, май е по-добре.

Пример: Уйнчо му писнало от МС, или иска просто да е по-модерен. Той пита има ли в Линукс еди кви си програми. Имааа ревете вие неистово. Той инсталира Линукс, пробва програмите и се изказва във форума, че е крайно недоволен. А той е недоволен, защото приложенията, които му трябват не струват. Той е потребител и му дреме дали самата ОС е стабилна  Вие обаче, без и капка да разбирате от неговите неща, питате чичко Google има ли заглавия, които интересуват Уйнчо. Има, казва Google. И се започва един рев, без даже да се запитате защо тогава се оплаква Уйнчо.: "Аре оня тъпия, оди си на бузъта, тука е за ентелегентни ". И все от тоя сорт. Уйнчо ви тегли една пиперлия и се връща към изпитания Windows. От потенциален приятел на нашето движение, той става определено срещу нас. /меко казано/ Ето това е лошото.

GNU/Linux е стигнал докъдето може сам с "доброволци". платени и неплатени. От тук нататък ще се развива, ако се включат комерсиалните разработки. За целта трябват юзери. Те се печелят с ИСТИНАТА. Ако се обясни квалитетно докъде може да се ползва Линукс и къде безвъзвратно издиша, обаче за сметка на това има тези и тези предимства, то 4 от 10 човека биха го инсталирали. От останалите 6, още поне един би го поискал като втора ОС, паралелно с Windows. За да стане това, обаче, трябват хора реалисти да обесняват. Фанатиците само пречат.



Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #49 -: May 16, 2007, 12:15 »
Цитат (Emooo @ Май 15 2007,17:48)
... На моя домашен компютър нямам причина да слагам Линукс, защото имам core 2 duo с 2bg ram всичко ми върви перфектно и Уиндовса ми е безплатен. ...

Изкам и аз един такъв безплатен Windows. От къде го взе?

Поздрави
Активен

Kalin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1642
  • insider
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #50 -: May 16, 2007, 14:28 »
Всички добре знаете, че темите в "Живота, вслената и..." са далеч по-либерално модерирани (ако изобщо) спрямо останалата част от форума. Видях, че темата дебелее и реших да погледна за какво иде реч.

О, чудо! Като ви чете писанията човек ще реши, че половината сте акционери в М$, а другите сте потомствени разработчици от Zion, кодиращи ядрото от 1-ви клас... '<img'>

Недейте така се напада взаимно. Това, че Dr. Franke е луд с татуировки на Windows не го прави нежелан и/или чужд на сбирките по биричка. Напротив! Внася такъв колорит, че не сменям нито едно негово присъствие на биричките в сряда!

Неведнъж съм казвал - в спора се ражда истината. Въпроса е да спазваме добрия тон и да не се генерализират нещата, все едно от това зависи свършека на света. Всички обобщения от рода на "българите", "потребителите на Уиндоус", "потребителите на линукс", т.н. са обречени на грешка. Всеки потребител, всяка корпорация е уникална.

Съгласен съм, че може да се очертаят няколко ясни тенденции:
* уиндоус става все по-тежък и изисква все по-мощен хардуер. Последната Виста само доказа, че разходите за лицензи обикновено са по-малки от необходимите разходи за хардуер при преминаване към по-нова версия;
* линукс извървя много труден и тежък път към крайния потребител. Вече е ежедневие дистрибуциите да предлагат графични инструменти за работа (ъпдейт, добавяне/премахване на приложения). До преди 5 години това звучеше революционно
* ако продължава със сегашната си "лицензионна" политика по отношение на хардуера, не е далеч времето, в което по-лесно ще можеш да подкараш своя wifi, usb, видеокарта и т.н. под линукс, отколкото под уиндоус. Ако не по-лесно, то поне еднакво лесно, но *наистина* безплатно.

Това, че Майкрософт отново подкараха машината за FUD говори, че линукс вече не може да не бъде забелязван. Линукс и услугите около него вече са пазарен фактор, чието подценяване може само да изиграе лоша шега на "смелите". Похвално е също и това, че Линукс вече има поддържници и лидери (формални и неформални), които независимо дали са водени от принципни или комерсиални подбуди говорят открито срещу тиражираните лъжи. Говоря за последното изявление на Линус Торвалдс и ориентацията на DELL, Novell, SAP, IBM и други големи играчи към линукс платформата.

Ето, и аз се отплеснах в писане. Надявам се само да запазим уважението в дебатите тук. Давайте линкове, позовавайте се на достоверни източници. Наистина форума е място за среща и взаимопомощ, а не отдушник за лоши страсти и емоции...
Активен

Като станем милиони ще видиш тогава кой е луд...
If you don't stand for nothing, chances are you will fall for anything.

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #51 -: May 16, 2007, 14:40 »
Цитат (winman @ Май 16 2007,13:03)
Ако малко от малко си запознат с историята и икономиката на Франция, щеше да ти е ясно, че ако GNU/Linux ставаше за сериозни цели, например за армията и пожарната, то точно Франция отдавна щеше да е забравила какво е това Windows и Майкрософт.

Хахахаа леле ти направо разби плочките бе човек.
Те затова в държавната администрация на САЩ само Соларис,  и РедХат Линукс се ползва понеже са мазохисти и искат да имат повече проблеми с тези "бъгави ОС".
Хаха.. те че си имат разни други причини може би. Но по скоро са политически.
В правителствени служби предимно Соларис и РедХат. Аз не знам някъде да се ползват Виндовси...
Даже и в бомбардировачите им се ползват разни изработки на СГИ с линукс. Как ще сложиш супер компютър в бомбардировач с ограничен размер.... ами като си купиш такова животно от СГИ. А и имай напредвид че СГИ са основен доставчик на суперкомпове за НАСА и всички други агенции. А като гледам продуктите им са само с Линукс ... имат някакви и с ИРИХ ама той нещо е вече на умиране.

Да не говорим че в Китай вече цялото правителство се мести  към Линукс поради техни си причини. Тоест не искат да зависят от Американците или по точно от МС.



Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

Kalin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1642
  • insider
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #52 -: May 16, 2007, 14:45 »
Още от 2002 Франция се движи към отворения софтуер. Справка тук, тук и тук. О, забравих - тук също

 
 ':p'
Активен

Като станем милиони ще видиш тогава кой е луд...
If you don't stand for nothing, chances are you will fall for anything.

gustav

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 19
  • Distribution: Mandriva 2009.0
  • Window Manager: /dev/console ; KDE 4.1; LXDE
  • Не стреляй! Аз съм!
    • Профил
    • WWW
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #53 -: May 16, 2007, 15:18 »
една кратка история:

Накупихме си една сбирщина народ лаптопи, купих си download версия  на  Mandriva Linux 2007 PowerPack т.е. абонамент за silver member  за период от един месец, че излиза най-тънкана /както би казал някой/. Не че не мога да си го направя сам, RPM-ите са свободно достъпни и така, но аз съм мързелив админ. И точно защото съм мързелив насложих PowerPack - защото има флаш-маш и пр. комерс дето хората искат. По същата причина е и Линукс, защото не ми се обикаля цяла София (и не само) за да оправям други ОС-и. Никой не възрази затова. Някои бяха виждали Линукс само на картинка, от ония дето пратиха от Франция за Mandriva Party-то.

Цитат
* ако продължава със сегашната си "лицензионна" политика по отношение на хардуера, не е далеч времето, в което по-лесно ще можеш да подкараш своя wifi, usb, видеокарта и т.н. под линукс, отколкото под уиндоус. Ако не по-лесно, то поне еднакво лесно, но *наистина* безплатно.


Подкарах на лаптопа си wifi-то далеч по-лесно отколкото някога съм подкарвал такова под Windows. За Bluetooth бях чувал само в магазините, а с какво се яде - не. Но тръгна и работи, даже хората, които го ползват ми показваха как да си връзвам телефона.

И една забележка: свободен не значи безплатен. Моля не бъркайте понятията, на много места забелязах, че някои хора бъркат!
Това, че е безплатно е следствие на свободата. Както казах - аз си купих нещо свободно, защото ме мързи да си го направя. Но никой не ме спря дори и на думи  във .txt file да го качвам където си искам.

А дали ме мързи или времето е пари?!
Активен

Mandriva за десктоп
Mandriva за сървър
Slackware за манията

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #54 -: May 16, 2007, 15:24 »
@mhydra

Чел съм, че в НАСА има ограничен брой десктоп системи с Линукс.  Любопитното беше, че по-голямата част са с Мандрива, останалите с Ред Хат. Но все пак ограничен брой. Огромен брой Windows и по малко от другите. Ако се разтърсиш, ще намериш интервюто. Ако това е преминаване към Линукс, значи говорим за различни неша.

@Kalin,

Благодаря ти за умереното изказване. На мен, поне, твоя тон ми въздейства към въздържание. Относно новините. И аз съм ги чел тези, още когато са публикувани тук в linux-bg. Но са все ЩЕ ЩЕ. Галеха ухото и това ме караше да следя развитието им. Все още Франция е в етап ЩЕ.

То май и за това се заформя спор. Я да поясня пак, че всичко казано в тази тема от мен е относно десктоп. Относно сървърните системи ще спорим в друга тема.
Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #55 -: May 16, 2007, 15:43 »
Абе какво преминаване към Линукс бе човек. Говоря ти за суперкомповете и оборудването което им предоставя СГИ.
Това което те си ползват на десктоп комповете не ме интересува. Предимно предполагам че ще ползват Вин и то заради програмите които ползват там.
Погледни обаче че оборудването им е изцяло на Линукс. Не ти казвам за нещо дочуто или недочуто.
Казвам ти за реалните оферти които ги предлагат от СГИ. Техните оферти са базирани на Линукс. Има и 2 модела които са базирани на техната си ОС - ИРИХ ама тя вече умря така че не я броим нея. А пък и хардуера вече не го развиват.
Залягат предимно на Интел Итаниум 2 процесорите и се бият в гърдите че имат най мощните суперкомпове.
Те заради и това техен комп струва една каруца с пари.
Пак казвам това не е дочуто от някъде. Гледам им реалните оферти от сайта.
Имат 4 продукта базирани на Линукс и 2 продукта базирани на техната Уних ОС - ИРИХ.
Като вариантите за Линукс са РедХат и Сусе.

Ето виж:
Цитат
Linux® Servers, Supercomputers & Clusters
    *
      SGI® Altix® 4000
        High-end Servers
    
      SGI® Altix® 450
        Mid-range Servers
    *
      SGI® Altix® XE
        x86-64 Servers & Clusters

Съответно разбито по продукти:
Цитат
Standards-based platform and blade form factor reduces costs while delivering uncompromised performance on Linux
Like its predecessors, the SGI Altix 4700 platform has been designed specifically for technical users based on industry standard CPU's, memory and I/O. This infrastructure is supported by a complete HPC solution stack running on industry standard Linux® operating systems with the choice of Novell® SUSE LINUX Enterprise Server 9 or Red Hat® Enterprise Linux® Advanced Server 4 operating systems. SGI® ProPack™ software provides the tools and enabling applications to optimize performance for Altix systems running SUSE LINUX OS. All of this is supplied and supported by SGI for one-stop support.


Цитат
Scalable system size for simplified programming, easy administration and sustained performance
SGI Altix 450 incorporates the shared-memory NUMAflex® architecture, which simplifies software development, workload management and system administration. It supports up to 38 sockets (76 cores) under one instance of Linux and up to 456GB of globally addressable memory. Supporting these powerful capabilities is the NUMAlink interconnect, which leads the industry in bandwidth and latency for superior performance on cluster applications. The SGI Altix 450 represents a versatile solution for shared or distributed memory applications.

Standards-based platform reduces cost while delivering uncompromised performance on Linux
SGI Altix 450 servers have been designed specifically for demanding users based on industry standard cpus, memory and I/O. This infrastructure is supported by a complete solution stack running on industry standard Linux® operating systems with the choice of Novell® SUSE Linux Enterprise Server 9 or Red Hat® Enterprise Linux Advanced Server 4 operating systems. SGI® ProPack™ software provides the tools and enabling software to optimize performance for Altix systems running SUSE Linux Enterprise Server 9 OS.


Само погледни за какви машини става на въпрос:

SGI servers and storage solutions deliver scalability and high performance in a cost-effective package. In use for over six months, Idaho National Laboratory has an SGI Altix 4700 system with 96 Intel® Itanium® 2 processors running Novell® SUSE® Linux Enterprise 9; an SGI Altix 3700 with four ATI graphics cards powered by 24 Intel Itanium 2 processors; and a 9.6TB direct-attached SGI InfiniteStorage 4000 system

96 процесора в 1 комп. а по слабия комп е с 24 процесора.
А рамта е некви 200-300 Гига.



Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #56 -: May 16, 2007, 15:57 »
Цитат (mhydra @ Май 16 2007,16:43)
Това което те си ползват на десктоп комповете не ме интересува. Предимно предполагам че ще ползват Вин

Радвам се, че се разбрахме. '<img'> Иначе щяхме да се надвикваме до утре. Ясно. Съгласен съм с теб. Но аз коментирах точно десктоп системите. Понеже темата все пак тръгна от юзерска гледна точка. А и това е по-близо до нас. Супер компютри едва ли ще ползваме. А сървърните машини са предмет на друга тема, както вече уточних.
Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #57 -: May 16, 2007, 16:10 »
':ok:' Виж сега не е зле да се види предимствата на това което се има. Примерно не знам дали знаеш ама Сун много завиждат на Линукс и дават мило и драго техния Соларис да има популярността на Линукс.
То и рекламата сега на Сун пише: Соларис е по добър Линукс от Линукс.
Доста завиждат, те затова и отвориха техния Соларис че иначе беше жив заминал.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
Microsoft признава провала на windows vista
« Отговор #58 -: May 17, 2007, 20:16 »
В подкрепа на моите думи. Вижте какво прави чичо ви Бил, докато фанатизирани линуксчии си навират главата в пясъка, като щрауси. И докато пишат свободни съчинения колко сме велики, кервана си върви:
http://digital.bg/windows....18.html
Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

Archangel

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 152
  • Distribution: Fedora 11.91 (Rawhide)
  • Window Manager: GNOME 2.27.5
  • ненормалник
    • Профил
Активен