Покажи теми - kgochev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Връзка от домашен компютър към офис мрежа -: Jun 28, 2014, 22:27
За да вляза в мрежата в офиса, използвам VPN, който е на компютър с Микротик след рутера на Виваком. Не съм монтирал системата, но се налага да я използвам, а не съм толкова добър, колкото бих искал. Направил съм си акаунт на Микротик-а чрез Winbox и мога да го ползвам през Windows, като използвам две програмки (едната за влизане във VPN, другата за използване на десктопа на конкретен компютър от мрежата). Бих искал да направя това и през Ubuntu (14.04 LTS), което използвам в къщи обикновено, но опитите ми да пусна клиент на компютъра си, или да настроя "връзка VPN" пропаднаха. Опитах се да направя нещо и с OpenVPN, което доведе до преинсталация, защото по незнайна за мен причина, компютърът ми си забрави или смени паролата си.
Сега въпросът: Как мога да си вляза в офисната мрежа през VPN от компютъра в къщи? (примерен код, или нещо с GUI, или къде и особено какво точно да прочета, защото наистина има много информация, но възможностите ми да я пресея са доста проблематични)
Много се извинявам за дългия пост и предварително благодаря! Бих дал и всяка друга информация, ако се наложи (просто не знам какво трябва, за да ми помогнете).
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Какво бъркам (или поне какво да прочета) -: Oct 11, 2013, 11:51
Опитвам да прехвърля файл от линукс машина (Ubuntu 13.04) към сървър с Дебиан през ssh. Резултатът изглежда така в конзолата:

root@debian:~# scp kgochev@192.168.0.XX:/home/kgochev/Документи/Offer.pdf root@192.168.0.XXX:/home
ssh: connect to host 192.168.0.XX port 22: Connection refused

root -адресът е на сървъра, другият - на моята машина. Сигурно се вижда, ама все пак да кажа, че се пробвам след като вече съм се свързал със сървъра. Това, разбира се, може и да не е правилният начин.
Надявам се да ми помогнете, предварително благодаря!
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Присъединяване към домейн -: Aug 16, 2013, 22:40
Искам да виждам папките на сървъра в мрежата през интерфейса на Ubuntu 13.04. Сървърът е файлов, повечето от машините, свързани в мрежата, работят под Windows. Мога да влизам чрез SSH (през конзола, пропуснах да кажа, че сървърът е Debian). Имам акаунт в сървъра, инсталирал съм Samba на своя компютър, на сървъра, разбира се също има Samba. Досега не съм успял "да се оправя" с този проблем, въпреки че с по старите версии на Ubuntu (преди 12.04), това си ставаше без никаква намеса от моя страна. Знам, че става дума за настройки на "самбата", а може би и за нещо друго, но не можах да се оправя. Ако можете да ми помогнете, ще съм много благодарен!!!
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / линукс машина и домейн -: Mar 25, 2013, 17:41
В офиса имам домейн контролер. Сървърът на който е, е на Дебиан. Машините под Windows нямат проблеми (включително и Windows 7, който е другата ми операционна система). Само че, когато съм с Ubuntu-то, (ubuntu 12.04 LTS), т.е. в повечето от случаите, не мога "да вляза в сървъра", което означава, че не виждам папките и компютрите в мрежата, които са "членове" на домейна.(надявам се, че използвам правилните термини). Четох из интернет, но установих, че темите които намерих, не покриват моя проблем. С две думи - трябва да вържа линукс машина към сървър на дебиан с домейн контролер (Samba), с който работят машини под Windows. Моля за помощ! Предварително благодаря за всяка информация или насочване към HOWTO по проблема!
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / libcdr howto -: Mar 13, 2013, 09:27
Пробвах се да си инсталирам libcdr, което според мен е библиотека към Libre Office, позволяваща му "да гледа" файлове на Corel Draw. Ръководих се от http://www.freedesktop.org/wiki/Software/libcdr. След като инсталирах git, automake, (за това не съм сигурен, може би беше automate?) и doxygen, успях да изпълня на компютъра си ./autogen.sh, но последващото ./configure ми даде грешка (отначало нямаше компилатори - сложих g++, после търсеше libwpd-0.9 и libwpg-0.2) и там "си умрях". Независимо от това, че конзолата ми даде акъл да отворя конфиг файла, не можах да го направя, защото ми излезе на "маймуница". Освен това установих, че даже и да имам двата файла, не знам къде да ги сложа, така че командата ./configure да ги види и да ги ползва.
Системата ми е Ubuntu 12.04 LTS. Ако някой се е сблъсквал с това и го и решил, моля да сподели или да ми даде акъл какво да направя или какво да прочета, за да стане. Предварително благодаря на всички!
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Сливане на файлове -: Feb 15, 2012, 16:48
Въпросът ми е: Как могат да се слеят два файла? (в случая става дума за разделен .iso файл). Може ли да стане например с команда cat в конзола? (това пък заради обяснението, че тази команда означава сливане).
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Разделителна способност -: Jan 23, 2012, 16:57
Имам монитор Fujitsu-Siemens 19", който се пуска от Ubuntu 11.10 с разделителна способност 1024х768. Пробвах да спра Х сървъра (предполагам, че е Xorg) и да го реконфигурирам, но се оказа, че в /etc/init.d няма такава команда. Освен това не можах да намеря и конфигурационен файл на Х сървъра, където да променя параметрите на монитора. Видеото ми е на дъното, което е ASUS P5G41T-M LX3. Мониторът работи на 1280х1024(това му е оптималния режим). Изчетох доста работи, но те не се "вързват" с моята версия на Ubuntu. Надявам се някой да ми подскаже какво да направя (къде да намеря конфиг файл или да си го направя сам или не знам ... нещо което да ми свърши работа). Благодаря предварително!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Архив на интернет страница -: Aug 04, 2011, 09:18
Има ли възможност, и разбира се, каква е тя, да се запише интернет страница като архив в Линукс? Този архив трябва да може да се чете offline (примерно с някой от наличните броузери или с нещо друго). Когато се опитах да запиша страница, ми я записа като файл с разширение .shtml и една папка файлове към него, но след това не можах да ги прочета с нищо offline. Та това ми е проблема. Ако можете, помогнете! Предварително благодаря!!!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем със DVD записвачка -: Jul 20, 2011, 00:03
Напоследък Brasero и K3B (знам, че е за KDE, но все пак го имам инсталиран на   UBUNTU 11.04, което е с GNOME) не ми "намират" записвачката. Подозирам, че проблемът ми е хардуерен, но все пак се надявам да има начин това да се провери. На същата машинка имам и Windows и той го намира (истината е, че го пускам много рядко и може да е случайно). Та.... Може ли да се проверят по някакъв начин връзките с DVD-то? (защото то иначе си "светва" като вкарам диск). Благодаря предварително!
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с минимизиране на прозорци -: Jun 07, 2011, 10:48
Системата ми е Ubuntu 11.04, работя с Gnome, машинката не позволява използването на графични екстри. При опит да минимизирам някой прозорец, резултатът е същият както от затварянето му.(т.е. не се появява в долната лента на дисплея). Не знам какво да направя. Всъщност, ще пробвам да върна стандартните настройки на Gnome (сега ми дойде на акъла) и ще редактирам поста, ако се оправи.
 Е, извинявам се! Можете да закриете темата. Оправи се като "убих" gnome и след това го рестартирах (компютъра).
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ленти на монитора -: May 21, 2011, 22:36
Изчезнаха ми горният и долният toolbar на дисплея. Системата ми е ubuntu 10.04. Мога да влизам в различните менюта чрез Alt-F1 и след това със стрелките, но това е доста по-бавно и неудобно. Ако можете, помогнете, аз не можах да намеря начин.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Пак за GRUB -: Jul 11, 2010, 23:56
За трети път ми се налага да възстановявам GRUB (след поправка на Windows) и за трети път не успявам. (това пък значи, че преинсталирам линукса). Моля да ми помогнете, като ми напишете какво греша. Ето какво правя в конзолата, след като съм заредил Live CD:
1. $ sudo mkdir /mnt/root
2. $ sudo mount -t ext3 /dev/sda8 /mnt/root  (на sda8 ми е инсталиран Ubuntu 10.04)
3. $ sudo mount -t proc none /mnt/root/proc
4. $ sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
5. $ sudo chroot /mnt/root /bin/bash
6. # grub (и оттук нататък ми пише, че не е инсталиран grub и ми предлага да го инсталирам, т.е. не мога да  изпълня следващите команди - grub> find /boot/grub/stage1, grub> root (hd0,5) (това в скобите трябва да е резултата от предната команда) и  grub> setup (hd0)
Ами, това е ! Някъде би трябвало да бъркам, но не успявам да разбера къде, а може пак да ми се наложи. Ако можете, помогнете!
P.S. Може би трябваше да спомена, че не стана и със супер груб диск
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Не се включва bluetooth -: Jun 18, 2010, 20:29
След като си включа bluetooth не ме допуска към настройките и тои остава невидим за всички устройства. Системата е Убунту 10.04. Има инсталирани всички необходими (според мене) пакети. Устройството се разпознава от lsusb (на десктоп машината) и работи на лаптопа ми. На иконата на десктоп машината се появява един червен "х". Отначало изписваше, че не може "да сетне" захранването на bluetooth-а.
 P.S. Знам, че може да не е правилно да ги сравнявам, но инсталираните пакети са като на лаптопа, на който всичко е O.K.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Драйвер за WEB камера - как? -: May 11, 2010, 17:12
Опитвам се да си подкарам камерата. Първо разбрах това:
dmesg | less
433.279177] Linux video capture interface: v2.00
[  433.298069] uvcvideo: Found UVC 1.00 device USB2.0 PC CAMERA (18ec:3290)
[  433.302230] uvcvideo: UVC non compliance - GET_DEF(PROBE) not supported. Enabling workaround.
[  433.306067] input: USB2.0 PC CAMERA as /devices/pci0000:00/0000:00:03.1/usb3/3-1/3-1:1.0/input/input9
[  433.306660] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[  433.310699] USB Video Class driver (v0.1.0)

то е само част от изхода при тази команда, но от него се разбира какъв тип е камерата, в смисъл кой е производителят. След това изпълних:

lsusb -v -d 18ec:3290

Bus 003 Device 002: ID 18ec:3290 Arkmicro Technologies Inc.
Device Descriptor:
  bLength                18
  bDescriptorType         1
  bcdUSB               1.10
  bDeviceClass          239 Miscellaneous Device
  bDeviceSubClass         2 ?
  bDeviceProtocol         1 Interface Association
  bMaxPacketSize0        64
  idVendor           0x18ec Arkmicro Technologies Inc.
  idProduct          0x3290

в края на което пише

wMaxPacketSize     0x03c8  1x 968 bytes
        bInterval               1
cannot read device status, Operation not permitted (1)

т.е. не ще да се разбере с нея.

Накрая намерих драйвер за камерата, който би следвало да се постави на мястото на uvcvideo.ko Драйверът е на http://bitbucket.org/hiranotaka/dvb-pt1/src/dc1b11be42d7/linux/drivers/media/video/uvc/uvc_driver.c
Предполагам, че е програмен код, който трябва да се компилира, защото uvcvideo.ko пък е обектен код и не мога да го "видя" с никаква програма.

Та въпросът ми е: Как да сменя едното с другото и дали това е начинът?

15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Драйвери за принтери -: Apr 14, 2010, 13:40
Темата касае следното:
За много от мултифункционалните принтери няма (или поне не съм намерил след доста търсене) драйвери за линукс. Такива са например моделите на Canon и Konika Minolta.( за тях знам, защото с тях ми е проблема). Та въпросът ми е: Може ли да се използват драйверите от Windows, които по някъкъв начин да се "конвертират"? Мисля, че аз не бих могъл "да напиша" драйвери, но се надявам, че има хора, които са се замисляли над този проблем. Предварително благодаря!!!
Частният проблем е в това, че работя в офис и не мога да разпечатвам в мрежа на съответните принтери (няма никакъв проблем с HP!).
Страници: [1] 2 3