Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 340 341 [342] 343 344 ... 588
5116  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 02, 2016, 12:35
Подчертах, че във времето на PII беше отделна платка, защото можеше да се появи спор, част ли е или не е от ядрото. Това, за което говори Наката е истинските дву и многоядрени процесори. Макар дори в тоя случай пак многопроцесорна машина да е за предпочитане, защото двете ядра, макар напълно отделени, продължават да делят обща транспортна шина.

Споменатия Хипер Трейдинг е това, което позволява „паралелно“ изпълнение на инструкции. То е точно по идеята на DRAM и разликата е същата като от SRAM. Сиреч, когато електрическия импулс е на половината път, се подава новата инструкция. Представяме си го като завод. Идва камиона, слагат се материалите на производствената линия, но преди да са излезли на изхода, като готова продукция, за да ги подеме новия камион, се вкарват следващите материали. За да е възможна тази работа, защото устройството на професора е много по-сложно от паметта, то от гледна точка на ОС се представят като два логически професора.

Иначе варианта без него едва ли забързването е чак толкова осезаемо, защото в един момент се изпълнява само един процес. И колкото и добре да се справят днешните компютри с времеделението, сиреч бързото преминаване между процесите, все пак си остава един. Което ме подсеща, че 8*86 е толкова скапана архитектура, че дори си няма апаратен часовник, а той се симулира програмно.
5117  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталация на Ubuntu server 16.04 LTS -: Oct 01, 2016, 19:09

 Имайте предвид, че при всеки линукс преди инсталация трябва добре да се помисли какво ще бъде разпределението на дисковото пространство.

LVM?
5118  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 01, 2016, 14:05
Ами почти. Всяка „ядка“¹ си има свой регистри, има собстени аритметични блокове, има и свой такива за дробни изчисления. Но например делят обща временна памет от трето равнище или дори второ. Знаем, че исторически, не бе отдавна времето, когато тази от трето равнище не бе част от ядрото, напротив, бе отделна платка или изобщо я нямаше. Но след тези времена интеграционните процеси се задълбочиха, като Интел включи северния мост в професора си, а АМД стигна дори по-далеч, като сложи целия схемен набор. А днес вече (и двете компании) включват в него дори графичния ускорител.

Така, че да, „ядката“ е почти самостоятелен професор, почти самодостатъчен, но не съвсем.





------
¹/ Или ядро, както приемаме у нас, но създава обърквания с ядрото на ОС.
5119  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 01, 2016, 11:06
Разбира се, че може. Init не е някаква ядрена физика. Това е просто един просец, който стартира други процеси в определен ред, който му е зададен предварително (предполага се от потребителя). Всеки може да си напише собствен Init за 30 мин. на произволен език. Модерните системи за инициализация имат и разни благинки, като споменатото от теб паралелно пускане на процеси за хората имащи повече от едно ядро на професора си или дай †Боже повече професори.

Друга благинка, която на теоретично ниво не е важна, но практически я има във всяка такава система и тя не може да мине бе нея, е „зависимостите“. Сиреч определени неща да се пускат само след други неща и да не се пускат изобщо, ако другите не са пуснати. Излишно е да казвам, че в това Sd се дъни зверски, защото е наследник на пьотерингската идея, че знае по-добре от мен, какво искам.

Така, че дори с едно просто търсене в Github/SF могат да се открият десетки, стотици такива системи, някои, ако не всички писани като курсови работи, като любимата ми Епоха. Подмяната с произволна е елементарна. Е, сега в редица случаи е напълно вероятно да трябва да се ретранслира самото ядро Линукс, защото това е стандартния начин за направата му. Прави се initrd, който представлява минамилистично обкръжение (най-ече на основа на „заетия кашон“), служещ за аварийни цели, който е този предаващ управлението на Init.
5120  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Sep 30, 2016, 22:44
Естествено (като домашен потребител  ;D) 99,999% от времето съм под XWindows. Но се случва нещо да свърша под чиста конзола. Пък и екса от време на време може да гръмне. Нали?

Изразява се в това, че Sd учтиво ме уведомява, че cyrillic servaice са „фалирали“, в резултат, на което всяка кирилица ми излиза на квадратчета. И само мога да гадая, какво иска да ми каже някоя команда. Хубавото е, че според идеологията на Юникс, ми говорят само при грешка, но пък така грешките, ги разбирам какви са на магия.
5121  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Sep 30, 2016, 21:48
Е как какво? Имена на каталози. А понеже локализацията ми е българска, то и командите ми говорят на този език, включително --help.
5122  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Sep 30, 2016, 19:32
Ба цял твит. Един сбъркан ред в fstab и нещото гърми като черешово топче. Няма по-тъпо нещо във вселената. И както се каза това пише като невидяло къде ли не включително в dmesg, messages, syslog, kern.log и на всякъде дето се сетите. И всичко, което пише е скрап, което прави съществуването на тези регистри безсмислено разхищение на място, защото са нечетими.

Да лесно се спират и трият услуги, през стандартен less виждаш и списъка им, но това му е единствения плюс.

Тази дивотия е несъвместима с qingy, а от как осмака на Дебиан ми го натресе през dist-upgrade се разделих и с кирилицата в чиста конзола.

Защото не съм почитател на bash, може да не разбирам обичайната система, но тази е безумие. И стига с това Free BSD. Подобна гадост вкараха и там изплагиатствана от Mac OS X, за да има съвместимост между тях.
5123  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Извинявам се обаче ... -: Sep 30, 2016, 19:10
И какво става тогава? Сайта бил на самотек :'(..... Купоните и всякакви забавления са забранени :'(
Я по добре да правим една фейсбоок група. И без това всички са там.

И аз се присъединявам. И мен ме няма в тази шпионска смет. Нямам никакво намерение да си правя регистрация там или в Гошовица. В Гошовица имам, но от много години не я ползвам и не мисля да я подновявам. В момента, в който ми поискаха телефон им теглих една майна.

Така, че и от мен:

*** за фейсбук!
5124  Игри за Linux / Общ форум / Re: Старите игри за Правец 8 - 2 -: Sep 30, 2016, 18:23
ftp://208.185.231.250/pub/apple_II/unsorted/
http://www.dosgamesarchive.com/
http://www.bestoldgames.net/eng/
http://www.oldgamesfinder.com/
http://www.myabandonware.com/

Последният е най-богат.  :o

Лятото на 98-ма ми попадна един брой на Mastergames. Интересно е, че това е годината, в която есента ми попадна и първия брой на бъдещето култово издание GWS. Та в диска към този брой на Mg имаше демострационна версия на една игра „Robosaurus VS Space Bastard“. Много ме хвана. Щяха да минат може би повече от десет години и отново да се сетя за нея. Интернетя̀ вече беше добър, имаше всичко до най-новия туко що излязъл GTA 3 и Need for speed, но я нямаше моята игрица. Открих само няколко екранни снимки.

Оттогава регулярно проверявам за нея. Сега като даде тези места, в мен отново се загнезди надежда, но уви играта я няма :'( :'( :'(

От друга страна не знам дали няма да съм разочарован. Миналата седмица си потеглих Zoro. За него спомените ми са, че беше много увлекателна, динамична, интересна, с прекрасна графика. Сега ми стана една дървена, неудобна, скучна, еднообразна и кафява до безумие. Съвсем малко по-добре се почувствах от TIM, но и там забелязах гадни неща, които не бях забелязал преди.

Та не знам този върховен спомен от демонстрационната версия на „Robosaurus VS the Space Bastard“ дали пак не бих претърпял разочарование, ако я видя отново. Май е по-добре така. 

п.п. Ако искате да изиграете демото, което и аз играх, не е необходимо да търсите стари броеве на Mg. Има го тук:

http://legendsworld.net/adventure/game/11312

п.п.п. Другарите руснаци, са снимали и видео:

https://www.youtube.com/watch?v=51fgH2j-i0c
5125  Игри за Linux / Общ форум / Re: Старите игри за Правец 8 - 2 -: Sep 25, 2016, 13:50

Не забравяйте и mame. като игрите (ромовете се теглят отделно)  Това е емулатор за старите платформи(различни процесори и дисплеи) и конзолите - игралните автомати. Едно време си бях дръпнал ромовете, пълният пакет беше 3300 броя. и около 90 от тях работеха
.…

Е дай ги тия 90 де. Аз от тази категория съм си теглил мариота, викинги, стрийт файтъри, мортал комбати, разни баскетболи и футболи. Ама беше преди десетина години. Преди ерата AMD64. Някой от тях бяха много забавни.

Иначе винаги съм неразбирал манията на хората по ScummVM. Логическите игри на Сиера са тъпи и не знам защо са толкова превъзнасяни. А въпросния симулатор е в активна разработка и до днес.
5126  Игри за Linux / Общ форум / Re: Старите игри за Правец 8 - 2 -: Sep 23, 2016, 11:00
Super Mario никога не е бил за Aplle ][. Играехме го на NES и това беше поне десетилетие по-късно. За негови фенове горещо препоръчвам Mari0 с уговорката, че му е необходим love 0,8, но той работи и с просто разпакетиране.

Иначе аз тази година много бях луднал по Retux  и определено имаше причини за това, макар да има много, с какво да настига класическия SuperTux 0,4.

п.п. Пич, играта, която търсиш мисля, че е Lode Runner. Има нейна версия, която върви в игрите на КДЕ. Лемингите също прилича по описание, но тя е много по-късна, от края на деветдесетте. Тя също има алтернатива за нас, която се казва Pingus. И нея я има в хранилищата.
5127  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Извинявам се обаче ... -: Sep 20, 2016, 19:24
Не е от js или реклама. Това е логото на минт в секцията за дистрибуции на сайта. Когато минт се появи на началната страница, се появява диалог за вход в сайт, защото картинката най-вероятно вече не съществува на този адрес. Някой трябва да коригира връзката.

Добре, приемам. При мен понеже са спрени и картинките (оти съм на мобилна). Не очаквах да е от картинка. Благодаря, че го намери!

п.п. Сега остава да намерим, кой има права да редактира статията за Минт. Кибер, случайно да си писал по тази статия.
5128  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Извинявам се обаче ... -: Sep 15, 2016, 09:39
Хайде сега да преброим на колко хора им е включен js и нямат блокировка на реклами :P
5129  Програмиране / Общ форум / Re: Real time комуникация -: Sep 10, 2016, 13:21
Е то щом ще е така, ето и нещо покрай ГНУ:

 http://www.nongnu.org/gzochi/

Цитат
Concurrency, data persistence, and network communications. A very thin client library can be embedded to provide connectivity for client applications written in any language.
5130  Програмиране / Общ форум / Re: Real time комуникация -: Sep 09, 2016, 23:13
Както казах доклада е някъде в blogspot-a му от преди пет години. Но си изрових и връзката към торента:

http://pirateunblocker.xyz/torrent/6442887/

п.п. Украиносите с триста зора биха, вече имаме оправдание утре оти ще сме осми.
Страници: 1 ... 340 341 [342] 343 344 ... 588