Автор Тема: Fc-cache не намира конфигурационния си файл  (Прочетена 1924 пъти)

dilyan_rusev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 61
    • Профил
Ето какъв ми е проблема:

Реших да си направя нещо като Linux From Scratch, само дето използвам наготово базистната ситема на Slackware 11 и си компилирам и настроя ръчно всичко останало (използвам само binutils, glibc, gcc, ядрото, findutils и още няколко пакета наготово). Правя го не защото съм мазохист, а защото искам да го направя сам и чак тогава да пробвам gentoo или arch.

Стигнах до момента, в който трябва да компилирам Х (7.2). Всичко си се компилира без грешки (реда, в който трябваше да ги компирам ми беше пълна мъгла в началото, но се оправих). И стигнах до fontconfig, или там както се казваше пакета. Настрои се, компилира се, тества се и накрая се инсталира без проблем. Обаче като тръгнах да инсталирам шрифтовете видях зор: казва, че не може да намери файла с настройките (точното съобщение не си го спомням, а сега съм под debian-а).

Реших, че след като успях да се справя с всички зависимости, една нищо и никаква програма не може да ми се опре! Да, ама не! Copy-paste-нах грешката в lynx и google ми изкара един пощенски списък. Пичът, който беше писал на първи, имаше абсолютно същия проблем. Кофтито е, че след като направих всички описани "рецепти" (да сваля пакета от друго място, да променя ръчно Makefile-а и да сложа на ръка някои проблеми) просто не се получиха. След четвъртото прекомпилиране просто вдигнах ръце. Отказах се от барането по кода на програмата и autotools веригата. Остана ми само да видя дали мога да дефинирам някоя глобална променлива в ~/.bashrc или /etc/rc.local, но не би! Имаше някаква променлива FONTCONFIG_CFGDIR или нещо подобно, което в пощенския списък се споменаваше като възможно решение, обаче аз не знам на какво да я сложа: /etc/font е директория, а не файл и не съм сигурен 100% дали това ще свърши работа.

Както и да е, беше много късно и реших да си лягам. По-късно, когато пак се "гмурна" в този безкраен процес, ще дам по-точна информация. За версията на fontconfig си спомням, че беше последната: нещо от типа на 2-12-2 ми се върти в главата.

А, сетих се и за още нещо: къде е нормално да се дават стойности на глобални променливи, така че да са валидни не само за мене, но и за останалите потребители? /etc/rc.local добре ли е или има някой специално за тази цел? И кой точно пакет съдържа startx, защото аз инсталирах успешно всичко от /lib, /xserver, /extras, /data, /utils и някои неща от /app, а още го нямам (или се слага в /sbin, въпреки че изришно му указвам --prefix=/usr) ?

редакция:
ами значи намерих къде е проблема, само дето още не мога да го разреша! (гррр!'<img'>. Той се състои в следното: директорията /etc/fonts съдържа две поддиректории: conf.d и conf.avail. В conf.avail няма нищо, а в conf.d има символни връзки към несъществуващите файлове в conf.d. И тука съм изправен пред нов поблем: как да запълня /etc/fonts/conf.avail? Става ли просто да копирам каквото мога от debian-а и да потрия ръце доволно? Защото ме е яд да успея да компилирам X, а да не мога да се справя с fontconfig!

пп:
точната грешка при изпълнението на fc-cache, независимо с какъв потребител, е следната:
Примерен код
Fontconfig error: Cannot load default config file
.

пп2:
чувствам се горд, че най-накрая подкарах кирилица под конзолата '<img'>)) само дето не знам възможно ли е да употребявам copy-paste функцията на средния бутон на мишката в links - и ако може - как (защото links ми харесва далеч повече от lynx)?

редакция:
ами аз успях да накарам пакета да заработи най-накрая. това, което направих бе следното:
Примерен код
[за freetype]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr
make && make install && make clean
[за fontcache]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr --disable-docs [или там какъвто беше ключа]
make && make install && make clear


излиза, че нещо се бъгва в инсталационния скрипт (?) когато се включи документацията. явно трябва да се приложи някакъв пач, но и това става. та благодарение на този бъг инсталационния скрипт не довършва началната настройка на fontcahce и следователно това е причината пакетът да не намери файлът си. обаче аз се предадох поради две причини:
1) всички необходими /dev са включени в специална група, която да може да пише върху тях и въпреки това x не се стартира при нормален потребител (ства само с root)
2) когато се стартира като root X не може да намери своя шрифт по подразбиране, който се казва "fixed". не знам как бихте постъпили вие, но след като минах през ада, за да си настроя цялата система това просто преля чашата. мога да кажа само едно: има много смисъл в готовите дистрибуции. debian rulezz ':p' (или вместо debian сложете вашата любима дистрибуция, смисълът е по-важен... брр!!!!!!!'<img'>



Активен

Конфигурация:
Athlonx2 5600+, ECS A780GM-A, 4гб A-Data,  Philips 170x6-series монитор; Vista + openSUSE