Покажи Публикации - Intacto
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2]
16  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 13:58
Тези работи дето ги написа, относно делението на диска са ми пълна мъгла. Пак пояснявам, че до сега съм работил единствено на MS Windows система и тея команди не са ми ясни :/
17  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 13:33
Сега в момента подготвям .iso файла и flash стик-а за тестовете и така или иначе до утре трябва да съм си избрал дистрибуцията - утре ще инсталирам каквото съм решил и така или иначе след това пак ще си пишем :D Ще ви тормозя със базовите неща :)

EDIT : като гледам доста лесно стават нещата с live flash-ката, не е ли възможно и да си инсталирам система по подобен начин  или не е препоръчително ?

EDIT2 :направих live falsh-a, всичко успешно до момента в който се опитам да пусна Mint-a, избирам boot Mint, премигва 2-3 пъти сиво, след това 1-2 минути черен екран и следното съобщение в сив прозорец на син екран : The MDM group 'mdm'does not exist. Please correct MDM configuration and restart MDM.
Натискам <Ok> и ми изкарва една конзола отдолу :
Welcome to Linux Mint
      *Documentation: http://www.linuxmint.com
mint@mint  ~$


 сега какво правим :D:D
18  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 13:13
ТТ данните за машината са загатнати още в заглавието на темата. Говорим за Acer Aspire One d250, и тъй като съм в правилния раздел (netbook) предположих, че повечето хора ще са запознати с техническите характеристики, тъй като това е доста разпространен нетбуук ( или поне беше преди известно време). Но след като все пак е нужно, ето характеристики :
Release date : 05/18/09
Processor : Intel Atom N270 / 1.6 GHz
Memory : 1.0 GB
Hard Drive160.0 GB - 5400.0 rpm
Operating System : Microsoft Windows XP Home Edition
Display Type : 10.1 in TFT active matrix
Max Resolution : 1024 x 600 ( WSVGA )
Graphics Processor : Intel GMA 950 Dynamic Video Memory Technology 3.0
19  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 12:10
По принцип предпочитам да си работя на английски, ама това вече си е моя работа. Днес ще си поиграя да го направя и да тествам и ще пиша какви са резултатите, ако случайно с нещо не мога да се оправя :)
20  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 01:41
Значи да разбирам, че ако си направя "жива флашка" и изтествам, на момента ще разбера дали всички драйвъри са на лице ? Смисъл такъв да направя флашката, да я подкарам и да си пробвам камера, микрофон, кард рийдъри и тн?
21  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 01:36
След като evilgrintch споделя от опит, че разликата между CB  и Mint е пренебежимо малка, бих предпочел ментата (евентуално Lubuntu, ако се докаже, че е по-добро от Mint), но как мога да разбера дали съответната дистрибуция би поддържала всички драйвъри, които ми трябват?
22  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 09, 2012, 00:09
Съгласен, че ментата е по-товареща от Крънчбенга, но на неговия компютър разликата ще е пренебрежимо малка. Колкото до "юзърфрендли", имах предвид не разкрасяването на компютъра, а именно удобството при работа. В това отношение Опънбокс отстъпва на останалите среди, с които идват и ментата, и Убунту-базираните дистрибуции.
Настройката на клавиатурните подредби е само един от примерите за това.
Ако аз бях на мястото на питащия, бих пробвал Лубунту.
Ако си сигурен (както от личен опит казваш), че ментата ще върви добре (поне колкото сегашния ми XP), не е ли по-добре направо към нея да премина. Лубунту-то ми прилича на нещо като орязан уиндоус в аналог на линукс . Ако съм в грешка, моля да ме поправиш.
ПС. Crunchbang-a отпада.


EDIT: А каква е вероятността да липсва някой от драйвърите, я за камера, я за микрофон, я за кард рийдъри, WiFi и тн ? Съществува ли или липсата на драйвъри за тези машинки са отживелица ?
23  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 08, 2012, 19:03
От прочетеното разбирам, че Mint е създадена с цел да удовлетвори повече хората, които харесват шаренийката, а crunchbang  е по-скоро за хората които създават шаренийката. Ако искам максимална продуктивност - crunchbang, ако искам съчетание между продуктивност и интерфейс - Mint, а дори да избера Mint, ще трябва да изтегля Xfce среда, за да може да ми използва минимално RAM ресурс.
24  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 08, 2012, 18:43
@!ntel : а според теб струва ли си да се пожертва малко системен ресурс и да се сложи Mint наместо crunchbang ?

И нещо по въпроса с версиите ? Последната ли е най-добре, или да си изтегля някой от по-старите релийзи, за да е по-лек ?
25  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 08, 2012, 18:16
До колкото разбрах аз, концепцията на линукса е като цяло акцентирана върху индивидуалността, за това е и опън сорс. Проблема е, че използвам на мой приятел външната писачка, за да буутвам дискове и не мога да си позволя през 2 дни да му вися на главата, та да мина през всички видове линукси и да си харесам. Точно за това посочвма базовите неща , които ще ми трябват, та да ми кажете кое ще върви и кое не, с кое ще видя трудност и защо. За да може да си харесам 1 модел и да го сложа . Така или иначе ще има един момент на привикване, защото всичко ново е трудно в началото. Така че в случая въпроса не е кое ще ми допадне на външен вид, а кое ще ми върши максимално работа и ще товари минимално машината :) Всичко от там нататък е въпрос на привикване :)

EDIT: някакво мнение за убунту дистрибуциите като алтернатива за нетбуук/ убунту нетбуук ремикс?
26  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Acer Aspire One d250 -: Sep 08, 2012, 17:31
Първо : благодаря за бързия отговор и се надявам на още мнения. Второ : прочетох доста относно Mint (че сам си намирал съответните драйвъри, че добре работи и тн и тн.) и ми излезе следния въпрос : тъй като гледам, че наскоро е излязла 13-та версия на Mint и предвид характеристиките на компютърчето се чудех дали е удачно да се тегли последната версия, или е по-добре да изтегля някакъв стар релийз ( по уиндоуската логика по-новото е по-тежко и натоварващо, по логиката на линукс пак ли е така или напротив ?) ?
Трето : точно формули ми трябват да се отварят, тъй като съм студент във технически университет и доста често ( по сесията) използвам формули в текстови файлове .
И изникна още един въпрос : надеждно и подходящо ли е ( и възможно разбира се ) да се направи някаква симбиоза между уиндоус и линукс на такава машина, евентуално ако нещо есенциално не ми тръгне на линукса, да си го подкарам под уиндоус ( или евентуално ако ми се преиграе някаква игричка) ?

И тъй като не бях прочел мнението на !ntel, докато си пишех поста да кажа, че и Crunchbang  ми изскочи като алтернатива. Ако трябва да избирам между Mint и Crunchbang, кое би било по-добре за моя случай. Трябва ми ТОЧНО за общо ползване : да си браузвам в интернет, да си отварям текстови файлове/ картини и да си слушам музика.
27  Хардуер за Линукс / Netbooks / Acer Aspire One d250 -: Sep 08, 2012, 16:33
Здравейте ентусиасти. Дано някой не ми се смее, тъй като не съм нито програмист, нито сървърен администратор, ами доста силно съм си навил на пръста да си сложа някаква базирана на линукс основа операционна система на Acer Aspire One d250 и се чудех какво бихте ми препоръчали. До момента винаги съм използвал Windows XP, обаче взе да ми писва от него, а и колкото повече се зачитам във различни теми и мнения относно различните линукс продукти и тяхното използване на нетбуук, толкова повече се впечатлявам от тях. Дали решението ми да мина от XP към някаква разновидност на линукс е добра, и какво би било вашето мнение по темата ? Пояснявам, че съм студент и компютъра е единственото което използвам, когато съм далеч от вкъщи, което ще рече че ми трябва нещо стабилно и притежаващо поне добри текстови редактори (работещи със .doc и .txt документи). Може би запитването ми ще ви прозвучи малко примитивно, но никога не съм се докосвал до нещо различно от уиндоус и нямам ни най-малка идея какви редактори и какви файлови формати притежават линукс системите :D
Благодаря предварително и се надявам да не ми се смеете прекалено много на запитването ;D
Страници: 1 [2]