@vixon: Модераторите малко омазаха темата, но все пак искам да направя няколко уточнения.
1. Интересно е как се дефинира нещо, като български проект. В примера, който ти дадох 90% от кода е писан от българи. Ако не вярваш, има статистика за приноса на всеки участник. Нормално е успешен проект, който не е таргетиран за конкретна страна да привлича хора от всякъде. Пожелавам ви го и на вас.
2. Не е много коректно да сравняваш сигурността между софтуер със затворен и отворен код. В примера с Access имаш
Security through obscurity. Когато разработваш софтуер с отворен код, не може да разчиташ на този принцип. Така или иначе аз ти знам мнението и моят коментар не беше адресиран към теб. Все пак проблемът е коцептуален, рано или късно ще се наложите да го разрешите, а оправянето му иска доста усилия, които ще нарастват с времето. Иначе си прав, че за малки семейни фирми е все тая дали имаш сигурност върху данните или не, но всеки, който наистина се нуждае от различни права на отделните потребители, трябва доста да се замисли, преди да внедри софтуера ви.
3. Изглежда има някакво неразбиране в това, което съм казал. Надявам се правиш разлика между инсталационно CD и Live CD. Така или иначе времето си е ваше и може да го употребявате както намерите за добре.
4. Надявам се от целият този опит да сте си извлекли поуки от грешките. Все пак принципите на организирането на разработване на собственически и свободен софтуер са различни. Не че нещо пречи да продължите да разработвате софтуера все едно е собственически, и в последствие да пускате кода под GPL, но така си мисля, че губите доста от плюсовете на свободния софтуер. Може би към момента това не се усеща, но когато влезете в полезрението на пряк конкурент за пазарната ниша, поради която сте стартирали проекта ще разберете какво имам предвид. В крайна сметка код се пише лесно, но общност се създава трудно. В тази връзка следната
книга може би ще ти е полезна.