Въх! Моите съболезнования
Единственият дъждовен ден и с гръмотевици беше в събота. Тогава бях в Перник и имаше смущения в ел.мрежата там, UPS-ът се обади 2 пъти, но за кратко и без поражения в никой от ел.уредите, макар че, освен компютъра, само един телевизор беше пуснат в това време, че зяпах полуфинала на световното по снукър. Но това е за района на Перник, като Драгичево е крайното място в посока София, докъдето е стигнало. От приятели разбрах, че тук в София буря не е имало, нямам сведения и от UPS-а тук за смущения, а други ел.уреди нямах включени в контакт. Навремето работех в един интернет доставчик в района на Дондуков и оттогава знам, че и в Китай да загърми, гръмотевица ще падне и на Дондуков, та ако сте някъде в този район, всичко е възможно.
И все пак си мисля, че токовият удар при вас не се е дължал на природни случки, а на друг проблем в ел.инсталацията при вас. Може да питате комшиите дали са имали проблем, и ако са нямали, най-вероятно проблемът е локализиран само при вас. Съмнително е да е дошло по кабела на Мегалан, имайки предвид, че интернетът ви до сградата най-вероятно пристига по оптика под земята, медните жици след това би трябвало добре да са скрити вътре в сградата, но дори и да е протекло нещо по тези медни жици, съмнително е да нанесе толкова поражения - през тази година и половина, когато работех в доставчика на Дондуков, мрежата ни беше медна и надземна, се нагледах на удари по суичове, рутери и компютри, дошли по лан кабела, но стигнал по-далеч от изгорял PCI слот, в който е била мушната допълнителна лан карта, не съм видял. При вградени в дъното лан карти не е стигало по-далеч от изгаряне единствено на вградената лан карта. Не че е невъзможно да пробие и по-натам, но ако се случи, значи сте имали много по-голям проблем, който е било само въпрос на време да се случи. Разбира се, ако сте с оптика до дома, съмненията в проблеми, дошли по интернет кабела, съвсем отпадат.
Кофти момент да се замисли човек за това, но не споменаваш UPS-и, а те отдавна не са лукс и, както се вижда, далеч не са безполезна инвестиция.
П.П.: А, да! Вие бяхте във Витоша. Е, това за Дондуков ще остане само като информация за разведрение