Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: spec1a в Aug 01, 2017, 11:29



Титла: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 01, 2017, 11:29
   bitcoin вече не е само 1 валута ...
   От известно време блокчейна е разцепен на 2 ; и никак не става ясно
каква ще е стойността на тази "валута" , пък и на всички останали виртуални.
   На "печелившите" - честито !
   Пиша от години за това, че виртуалните валути са пирамидални структури,
неустойчиви са ,не е ясно под чий контрол са, и т.н. , и т.н.
   


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 13:21
За съжаление, от една страна е хубаво, когато нещо е под ничии контрол, но от друга страна, всичко, което е под ничии контрол рано или късно стига до тук.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 01, 2017, 14:07
Някакъв линк към новината или нещо да се прочете?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 14:14
Аз четох някъде преди не много време, че нещата вървят към разцепване, но, защото не ме вълнува биткоина и не задълбочих. До колкото разбрах, проблема е между собствениците на ферми и тези на чейните или там каквото му се вика.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 01, 2017, 14:41
   Някои сайтове от тези долу са наистина авторитетни:
https://www.coindesk.com/bitcoin-fork-watch-bitcoin-cash-hard-fork-august-1/
https://techcrunch.com/2017/07/31/what-should-you-do-before-tomorrows-bitcoin-split/
http://neftelimov.com/bitkoyn-se-raztsepi-a-sega-na-kde-koy-shhe-poddrzha-noviya-bitkoyn/


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: Acho в Aug 01, 2017, 14:42
Да се цепи, бал съм им коините.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: lunarvalley в Aug 01, 2017, 14:57
кой кретен го въведе на български да е 'биткоин', или още по-зле 'биткойн', вместо битмонета? Не че 'монета' е българска дума, де... ама поне се е наложила.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 01, 2017, 15:14
прилича ми на първото разцепване на UniBG след което едната част умря бързо, а другата част ако не се лъжа пак се разцепи, до момента до когато се ползва само от ботове и генериране на ненужен трафик.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 01, 2017, 15:34
кой кретен го въведе на български да е 'биткоин', или още по-зле 'биткойн', вместо битмонета? Не че 'монета' е българска дума, де... ама поне се е наложила.
Защото имена не се превежадт, а и има сексан доксан крипто валути - тях как ще ги наречеш.

Ето ти списък на топ 100 само:
https://coinmarketcap.com/all/views/all/#CAD

Няма лошо във форка, докато се излъска технологията - това е отворена система. Пробвай да форкнеш Уиндовс ТМ.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 01, 2017, 17:48
   Пиша от години за това, че виртуалните валути са пирамидални структури,
неустойчиви са ,не е ясно под чий контрол са, и т.н. , и т.н.
Пирамидални не са.
Неустойчиви - да. Добра идея, над която трябва още да се работи за да се изгради доверие.
Едно от основните предимства на криптовалутите е, че са децентрализирани. Това е само в плюс. Иначе затворени и регулирани системи с ясен собственик също се изпаряват безпроблемно - скорошни примери: банките в Гърция, Кипър, КТБ; ако се върнем малко по-назад, може да разгледате какво е правил Бърнард Мейдоф преди кризата да удари. Ясен едноличен собственик не е гаранция.

Няма лошо във форка, докато се излъска технологията - това е отворена система.
Естествен отбор. Бавно е, случват се случки, но важно е да се следва идеята.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 19:02
Доста хора изобщо не разбират как работи паричната система и поради тази причина вярват в някакви такива парични единици като биткоин!
Биткоин може да бъде някаква стока, но не и парична единица!

Ще се опитам съвсем повърхностно да обясня как работи паричната система!
Всички ние, когато работим нещо произвеждаме някакви блага. Един произвежда хляб, друг произвежда автомобили, трети някакъв вид интелектуален продукт, но единствения който има право да произвежда парични знаци, това е националната банка!
Зад всеки произведен продукт или услуга, националната банката създава нужното количество пари. От тук вече следва, че производството създава паричната маса, а търговията и услугите само я преразпределят.
Когато вие си построите една къща сами, вие влагате в нея материали, които купувате, а също и собствен труд! Когато в тази къща заживеете, тя няма стойност или стойността в нея е само на вложените ЗАКУПЕНИ материали! Но, когато вие тръгнете да я продавате, тя вече формира някаква стойност. Този който реши да я купи, той тегли кредит от банката и ипотекира въпросната къща. Банката отпуска кредит, който взема от централната банка и вашите приходи за един доста дълъг период на пред отиват за обслужването на този кредит, но зад тези създадени, напечатани пари има продукт със стойност, а стойността е пазарната цена постигната при сделката. Може да не се ипотекира къщата, а няколко човека да станат съ-длъжници и пак напечатаните от банката пари са остойностени и зад тях стои реален продукт с реална стойност!!!
Е да, ама така в един момент всичко се навързва! Де що има стойност се ипотекира, де що има свободни средства от заплати всеки на всеки става съдлъжник и растежа приключва! Трябва да се върнат част от кредитите, да се създадат нови продукти, съдлъжниците да се освободят и тогава пак може да се тегли нови кредити! Но, банковото лоби не иска това с отпускането на кредити да има край и създава едни виртуални гаранции и от там идват вече проблемите! Неща от рода на застраховане на кредити, дето в един момент лошите кредити стават много, застрахователя гърми, парите са напечатани и пуснати в обръщение, а насреща няма нищо!
Опитах се възможно най-кратко и елементарно да обясня нещата и не ми се хващайте за това колко ги разбирам или не ги разбирам.
Та, от тази гледна точка, биткойн е някакъв вид продукт със строго ограничено количество! По-лошото е, че това строго ограничено количество не е прекалено голямо за големите финансови акули и те могат да контролират наличността му и да създават спекулативен капитал от него.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 01, 2017, 21:00
Това може да е било в миналото, но вече не. Цената на една парична единица, валута, се определя от ред неща. Първото е, че тя има стойност, защото и даваме стойност. Тази стойност отдавна не е в зависимост от благата, които се произвеждат или услугите, които се предлагат. Парите могат да се увеличават просто като не произвеждаш нищо, само от финансови машинации с тях.

При криптовалутите нещата стоят по абсолютно същия начин. Докато някой вярва, че те имат стойност и ги използват за размяна на блага и услуги, те ще имат стойност.

В тази връзка САЩ нападнаха Ирак. Садам беше започнал да използва еврото за външнотърговските операции на страната. И послужи за назидание на останалите.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 01, 2017, 21:00
+1 @4096  - Между другото валута също мисля е чуждица ама парична единица много дълго бе-е-е, както й да е, навремето (ехеей още от балканската война и преди) българският лев е бил една от трите ковертируеми валути в Европа - редом с френския франк и .../забрaвих треатата - марката мисля, а според някой марка, паунд, лев/ (най-вече заради златното покритие, което вече нищо не значи, вж. по-долу)

Малей колко глупости се изписаха - по темата и извън нея... между другото българската дума е пара/пари (никакви там монети, коини и пр.) - казаме "колко пари имаш/даваш/искаш за..." та баш по нашенски би трябвало да е "колко битпара/и имаш/даваш/искаш", но не съм сигурен (да изчакаме кашика да се изкаже и с това да приключим, той.. макар и от северозапада говори най-чист български)

Много вожд, малко индианец - ще дам и още един пример за тезата "че на теория няма разлика м/у теория и практика, но на практика..."
Margin Call (2011) ($2)
The Big Short (2015) ($2)
как мислите в подобна ситуация - къде/като как го виждате ББ? Нека "наддавнаето"  започне сега
Аз го виждам "големия визионер" по-скоро чини ми се ще действа като практИка (много добре изигран от J. Irons - човекът филм), отколкото като човекът следвайки собствената си теория играл срещу пазара, собствената си държава и въпреки това спечелил (най-голямата печалба за всички времена на акционерите си) ..и най-важното - знае кога да се оттегли

Малка редакция (не знам и аз как съм изпуснал най-важата част)
Откакто махнаха обръзването на парите към стоки/продукти (в сл. злато) нещата доста се промениха - чети и се образовай
http://moslereconomics.com/wp-content/powerpoints/7DIF.pdf
само една малка извадка (колкото ББ да може да си я преведе онлайн и да вдене за какво иде реч)
"Governments,  using  their  own currency, can spend what they want, when they want, just like  the  football  stadium  can  put  points  on  the  board  at will. The consequences of overspending might be inflation or a falling currency, but never bounced checks. The  fact  is:  government  deficits  can  never  cause  a government to miss any size of payment. There is no solvency issue. There is no such thing as running out of money when spending is just changing numbers upwards in bank accounts at its own Federal Reserve Bank"


П.П. Аз май обърках темата (относно втората част) ама той ББ е във всички теми и е малко подвеждащо признавам - нищо дай и в тая тема малко да го образоваме ...такъв дето и да го фанеш... се (ще) му е малко  ;D

П.П.П. А бе кашика де се изгуби... взех да се притеснявам, да не се е натровил нещо от тва филе с гъби дето го готвеше, или там каковото беше, че и се приесняваше баш от т'ва да не се гътне, щото било с изтекъл срок... (или му изтичал, ама той наше момче - знам, ще провери) - ами и на него да му кажа ей така се прави като гадта 3 вейката (още се чудя как да му викам на тоя "гадта" или "вейката" - бахго и в псевдонима има) ама отбира от химии https://twitter.com/gat3way/status/891457037800001536

та понеже и за него някой спомена - не се е споминал, още мърда


Лек ден...  :-X все забравям - Лека нощ, колеги. O0


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 01, 2017, 21:48
но единствения който има право да произвежда парични знаци, това е националната банка!
Казва кой?
И коя централна банка. Едно време Съветската банка казваше какво да се печата в БГ, сега ЕС (май си забравил, че си във валутен борд).
Изобщо не са ти наясно нещата като гледам.
Мога да си купя къщата и със замразена риба, стига да намеря съответен продавач. Язък, че се пишеш бизнесмен.
Парите са само транспорта/средството. Мога да си купя и пари (ценни книги) и от частни компании - наричат се акции и пр. Националната банка не може да ми каже колко да печатам. За златото и др. ценни метали няма нжда да говорим. Ти още живееш в соца, а сигурно си по-млад от мен.
Казват, че криптовалутите са волатилни - те и акциите на някой фирми са, но си има купувачи. Силата на този тип валути е в начина по който се ползват, а не да ги трупаш за спестявания.
Наистина по-добре да се обади го-фире и да ни насмете с лопатата.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 21:52
Това може да е било в миналото, но вече не. Цената на една парична единица, валута, се определя от ред неща. Първото е, че тя има стойност, защото и даваме стойност. Тази стойност отдавна не е в зависимост от благата, които се произвеждат или услугите, които се предлагат. Парите могат да се увеличават просто като не произвеждаш нищо, само от финансови машинации с тях.

При криптовалутите нещата стоят по абсолютно същия начин. Докато някой вярва, че те имат стойност и ги използват за размяна на блага и услуги, те ще имат стойност.

В тази връзка САЩ нападнаха Ирак. Садам беше започнал да използва еврото за външнотърговските операции на страната. И послужи за назидание на останалите.

Мдааа, това е в миналото и сега е съвсем друго и за това се трупат дългове, а икономиката се свива!

Според същите тези твои кумири, едно лайно изсрано на пъпа на София, но финансирано по някоя от купищата вече еврогейски програми било увеличение на БВП, а всъщност е само едно прахосване на парите на европейските данъкоплатци!
В нашия град Димитровград в момента правят ремонт на централния площад по еврогейска програма за 5 000 000 лева! Ще монтират няколко камери по 9000 лева бройката!!!!!!!! И ще го управляват с 2 сървъра по 20 000 лева бройката!!!!!!! Та, според финансистите, това било повишение на брутния продукт у нас!!!!!! Е, ами за мене е от всякъде погледнато прахосване на парите на европейските данъкоплатци, от които сме част и ние!
Та, прав си, че тези неща за икономиката дето съм ги обяснил аз са за преди, а сега не е така и скоро ще му се види края, защото пари от нищото не могат да се произвеждат!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 01, 2017, 22:09
...
Та, прав си, че тези неща за икономиката дето съм ги обяснил аз са за преди, а сега не е така и скоро ще му се види края, защото пари от нищото не могат да се произвеждат!

А-а-а могат - могат, а освен това имаме и кредитни карти  8)
а още могат да се вземат и от другите дето имат/нямат, нали знаеш в тефетра има две графи: "даде ми" и "взех му"  ::)

Знам, че ти е труден английския, ама попрочети пак какво съм сложил мааалко по-горе... със здраве.

П.П. и на мен взе да ми липсва кашика - дано само не е изпил гранатомета (или да се е опитвал да го сготви... под налягане)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 01, 2017, 22:25
   Как да не са пирамиди вирт.валути,пирамиди са си отвсякъде.
   Да вземем напр. биткоин - сложността непрекъснато нараства от
януари 2009 -та.Т.нар. Сатоши Накамото и още 5-6 разработчици копат
оттогава,имат милиарди, и са на "върха" на пирамидата, още примерно
20 човека са започнали копането малко по-късно и имат стотици
милиони и т.н.
   Т.е. баш тарикатите са много богати, а голям брой "копачи" имат
мизерни суми.И ако това не е Понци схема ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 22:25
...
Та, прав си, че тези неща за икономиката дето съм ги обяснил аз са за преди, а сега не е така и скоро ще му се види края, защото пари от нищото не могат да се произвеждат!

А-а-а могат - могат, а совен това имаме кредитни карти  8)

Знам, че ти е труден английския, ама попрочети пак какво съм сложил мааалко по-горе... със здраве.

П.П. и на мен взе да ми липсва кашика - дано само не е изпил гранатомета (или да се е опитвал да го сготви... под налягане)

И тебе и Джет яко въ е налазил кемтрейлса! От както нещата не са така както съм ги описал върви едно световно свиване на икономиката! Един от пиковете беше 2008-ма година, когато доста хора обедняха, а от тогава насам, една малка част става все по-богата, а друга голяма става все по-бедна! Богатите получават толкоз много, че физически не могат да изконсумират, а бедните недояждат дори! Свиването на покупателната възможност свива и и цялата икономика. Сега говорят за роботи, които щели да изместят работната ръка!!!! Е да, ама роботите не купуват стоки, които да въртят икономиката! А всички вие бачкате за реални неща! Дори и във виртуалната икономика да работите, ядете реална храна, карате реални коли, ходите на реално, а не на виртуално море, отглеждате реални деца..........! Еееее, ама всичко това се произвежда от реалната икономика и, парите, ако просто така се печатаха, всеки ще си печата пари и няма да има балами, които да произвеждат коли, да слугуват на морето...... и тем подобни!
Идва времето на ББД и запомнете ми думата, че ще бъде въведено за първи път в Русия или Китай!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: go_fire в Aug 01, 2017, 22:34
Доста хора изобщо не разбират как работи паричната система и поради тази причина вярват в някакви такива парични единици като биткоин!
Биткоин може да бъде някаква стока, но не и парична единица!

Ще се опитам съвсем повърхностно да обясня как работи паричната система!
Всички ние, когато работим нещо произвеждаме някакви блага. Един произвежда хляб, друг произвежда автомобили, трети някакъв вид интелектуален продукт, но единствения който има право да произвежда парични знаци, това е националната банка!
Зад всеки произведен продукт или услуга, националната банката създава нужното количество пари. От тук вече следва, че производството създава паричната маса, а търговията и услугите само я преразпределят.
Когато вие си построите една къща сами, вие влагате в нея материали, които купувате, а също и собствен труд! Когато в тази къща заживеете, тя няма стойност или стойността в нея е само на вложените ЗАКУПЕНИ материали! Но, когато вие тръгнете да я продавате, тя вече формира някаква стойност. Този който реши да я купи, той тегли кредит от банката и ипотекира въпросната къща. Банката отпуска кредит, който взема от централната банка и вашите приходи за един доста дълъг период на пред отиват за обслужването на този кредит, но зад тези създадени, напечатани пари има продукт със стойност, а стойността е пазарната цена постигната при сделката. Може да не се ипотекира къщата, а няколко човека да станат съ-длъжници и пак напечатаните от банката пари са остойностени и зад тях стои реален продукт с реална стойност!!!
Е да, ама така в един момент всичко се навързва! Де що има стойност се ипотекира, де що има свободни средства от заплати всеки на всеки става съдлъжник и растежа приключва! Трябва да се върнат част от кредитите, да се създадат нови продукти, съдлъжниците да се освободят и тогава пак може да се тегли нови кредити! Но, банковото лоби не иска това с отпускането на кредити да има край и създава едни виртуални гаранции и от там идват вече проблемите! Неща от рода на застраховане на кредити, дето в един момент лошите кредити стават много, застрахователя гърми, парите са напечатани и пуснати в обръщение, а насреща няма нищо!
Опитах се възможно най-кратко и елементарно да обясня нещата и не ми се хващайте за това колко ги разбирам или не ги разбирам.
Та, от тази гледна точка, биткойн е някакъв вид продукт със строго ограничено количество! По-лошото е, че това строго ограничено количество не е прекалено голямо за големите финансови акули и те могат да контролират наличността му и да създават спекулативен капитал от него.


Да коментирам или просто да прочета последното ти изречение обезсмислящо всичко останало?

п.п. Аз съм дървен философ и не ме е страх да си го призная. Истината ще ни освободи е казал нашия †Господ. Или поне за тия, които вярваме в него.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 01, 2017, 23:01
Гога, за теб поне от икономика знам, че разбираш и, ако и ти ме обвиниш, че не съм прав, наистина много ще се замисля :) !


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: go_fire в Aug 01, 2017, 23:26
(да изчакаме кашика да се изкаже и с това да приключим, той.. макар и от северозапада говори най-чист български)

E-е-ей благодаря за четките, ама нямаше нужда. Че съм северозападнал видинчанин, такъв съм, ама не са ме назначавали в БАН.

Аз, за да се направя на оригинален, ще кажа — грош. Парите могат да са метални, хартиени, електронни, шифровани, някакви. А гроша категорично е монетка.  :P



П.П.П. А бе кашика де се изгуби... взех да се притеснявам, да не се е натровил нещо от тва филе с гъби дето го готвеше, или там каковото беше, че и се приесняваше баш от т'ва да не се гътне, щото било с изтекъл срок... (или му изтичал, ама той наше момче - знам, ще провери)…

Няма да повярваш, какво правих цял ден. (Срещу кинти, а не безплатно) цял ден се борих с една програма за… ДОС и въвеждах данни в нея. И разбира се, някой, за да се навие да ми плаща, имаше уловка. Това е програма, правена, когато мъжете бяха истински мъже, а не метросексуални травестити ползващи Нивеа. Демек всяка грешка се наказва с това да изтриеш всичко, което си въвел и да започнеш от начало. Нещо като легендарната OS360. Информацията се съхранява в нещо си кръстено dbf и предполагам, че това е някакъв пра-древен формат за бази от данни.

Сега точно си бъркам в носа и се чудя, аджеба, как да редактирам въпросното нещо. Но съм малко изморен и май ще спя, вместо да се чудя за нерешими загадки. И да съм имал някаква досовска програма за това (май се казваше dbu), тя си е останала на 16-ката и няма, как да я извадя от там и сложа на нещо що годе съвременно.

Да чувал съм за DosBox и др., но някак си трябва от 5,25 инчова дискета да се отзове на нещо друго.

… ей така се прави като гадта 3 вейката (още се чудя как да му викам на тоя "гадта" или "вейката" - бахго и в псевдонима има) ама отбира от химии https://twitter.com/gat3way/status/891457037800001536…

Всъщност се казва Гейтуей, на галено Гейт. Провери в любимата си търсачка (която и да е тя), какво означава 1337. Сигурен съм, че знаеш, но това е твоя опит в стил на моите грошове, галоши и гъз-пепероси  :P  :P  :P


п.п. Black, хайде утре, че наистина съм поизморен.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 02, 2017, 00:12
"..на галено Гейт. Провери в любимата си търсачка (която и да е тя), какво означава 1337."
Мани ги тея 1337, rock star developers и пр. за 5 ст. работа не могат да свършат, интересно им е едно нещо  докато го разглобят и разберат как работи и после ..айде да събира прах някъде (ей го е даже.. ония си работи не си знаят ($2) де са)

А и винаги съм се учудвал на богатстовто на родния език т'ва гейт-ове, или любимия ми пример "тунквана вафла", а аз пък си мислех че (3way) щото някой може да го е гърмял с 3-цевка  ;D

...всичко това в рамките на шегата - кажи сега ...айде като се наспиш - за каква ОС ти трябва ДБФ редактор (и/ли си провери и личните съобщения)
П.П. Поздравления за новата работа - споко с времето ще се "окараш" и ще ти е през ... работа и за ПДФ-и и за ДБФ-и за всякакви ..Ф-и


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 10101 в Aug 02, 2017, 00:19
(да изчакаме кашика да се изкаже и с това да приключим, той.. макар и от северозапада говори най-чист български)



E-е-ей благодаря за четките, ама нямаше нужда. Че съм северозападнал видинчанин, такъв съм, ама не са ме назначавали в БАН.

Аз, за да се направя на оригинален, ще кажа — грош. Парите могат да са метални, хартиени, електронни, шифровани, някакви. А гроша категорично е монетка.  :P



П.П.П. А бе кашика де се изгуби... взех да се притеснявам, да не се е натровил нещо от тва филе с гъби дето го готвеше, или там каковото беше, че и се приесняваше баш от т'ва да не се гътне, щото било с изтекъл срок... (или му изтичал, ама той наше момче - знам, ще провери)…

Няма да повярваш, какво правих цял ден. (Срещу кинти, а не безплатно) цял ден се борих с една програма за… ДОС и въвеждах данни в нея. И разбира се, някой, за да се навие да ми плаща, имаше уловка. Това е програма, правена, когато мъжете бяха истински мъже, а не метросексуални травестити ползващи Нивеа. Демек всяка грешка се наказва с това да изтриеш всичко, което си въвел и да започнеш от начало. Нещо като легендарната OS360. Информацията се съхранява в нещо си кръстено dbf и предполагам, че това е някакъв пра-древен формат за бази от данни.

Сега точно си бъркам в носа и се чудя, аджеба, как да редактирам въпросното нещо. Но съм малко изморен и май ще спя, вместо да се чудя за нерешими загадки. И да съм имал някаква досовска програма за това (май се казваше dbu), тя си е останала на 16-ката и няма, как да я извадя от там и сложа на нещо що годе съвременно.

Да чувал съм за DosBox и др., но някак си трябва от 5,25 инчова дискета да се отзове на нещо друго.

… ей така се прави като гадта 3 вейката (още се чудя как да му викам на тоя "гадта" или "вейката" - бахго и в псевдонима има) ама отбира от химии https://twitter.com/gat3way/status/891457037800001536…

Всъщност се казва Гейтуей, на галено Гейт. Провери в любимата си търсачка (която и да е тя), какво означава 1337. Сигурен съм, че знаеш, но това е твоя опит в стил на моите грошове, галоши и гъз-пепероси  :P  :P  :P


п.п. Black, хайде утре, че наистина съм поизморен.
http://download.cnet.com/s/dbf-editor/
Total commander, Norton commander


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 02, 2017, 01:48
А печат ?
Проблема, според мен, големия... Ше му е с печата или по-скоро шрифтовете.. Ако наистина е за под ДОС, че там имаше кирилизатори разни... И а не си уцелил правилния и нищо не мож прочете...
Успех.

А и още нещо, за да те връща при всяка грешка чак в началото, може и да си има основателна причина, напр. Скрити полета които се изчисляват при въвеждане на явните такива... И на всичкото отгоре, явни или неявни, все ще има изчислими полета, внимавай да не се получат различни грешки поради закръгляване м/у 16/32/64 битовите заместители на програмата.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 02, 2017, 08:26
   А къде е gat3way ?
   Така страстно защитаваше биткойн  ;D


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: vektorman в Aug 02, 2017, 09:11
Извинявайте за тъпия въпрос, но  какво е предимството (поне на теория) от използването на bitcoin, вместо да речем евро или левове?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 02, 2017, 10:27
   Ами транзакциите са анонимни(вижда се само идентификатора на
портфейла в блокчейна), сравнително бързи, безплатни ,връзката към
съотв. сървъри е криптирана ,т.е. пиещия-водка-на-поразия не може
да те гепи  ;D


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2017, 11:57
Разцепването на биткойн може да не се окаже толкова лошо, колкото хората си мислят.

Криптовалутата е много добре замислена (поне за мен), но има много минуси.
Да започнем първо с плюсовете:

Някой горе беше написал собственици - Не тя няма собственици! Това е един тефтер със записани транзакции. Всеки може да го свали и да го притежава, както и всеки може да допринася за по-нататъшното му дописване (копането).
От тук стигаме и до най-големите плюсове, а това са анонимността и децентрализацията.
- всяка транзакция макар и видима за всички е напълно анонимна (ти си един хеш за хората)
- както казах тефтера няма собственик (за разлика от банките) и всеки, който се опита да фалшифицира записите бива коригиран от останалата част от копачите.

Друг плюс е, че валутата има лимит на количеството пари в обръщение (демек не могат да се печатат пари на поразия каквото правят държавите за да контролират себестойността, а при биткойн -пазара определя стойността).*
Тук също може да се добави също , че в случай че себестойността стане прекалено висока (при биткойн не може да се приложи деноминацията) самата валута може да се дели на по малки такива (сатошитата примерно).


Сега минусите :)
*Това, че валутата е в ограничен брой (21 милиона) крие доста рискове.
- Всеки загубен портфейл е загубен завинаги. Демек, ако се замислите при тази система, цялата икономика може да рухне от разсеяни хора :)
- Копачите вадят пари от работата по тефтера като това е общата стойност на тарифите за транзакция плюс новоизкопаните биткойни. Когато обаче бъде изкопан и последния биткойн те ще вадят пари само от транзакциите!

Тук отиваме на сложността:
През времето сложността се увеличи прекалено много като в момента копането с CPU е невъзможно, а с GPU - специализирано (не става да си копаш със старата енвидийка).
С това казано чисто икономическо погледнато или накрая няма да има кой да копа (копането е валидиране на транзакциите) и системата ще рухне, или за да оцелеят ще направят таксите непосилни за хората с малко пари (малки транзакции) и ще се използват само за скъпи неща (да си купиш остров например :) )

Забравих да кажа и за таксите:
Таксите се плащат от изпращача, като хубавото (до някъде) е че са що годе фиксирани (няма значение колко пари изпращаш), но да кажем, че искаш да си купиш хляб с биткойн дори и към момента ще ти излезе скъпо.

Та разцепването е всъщност борбата между плюсовете и минусите (всъщност и поради алчността на един индивид де : ) )  и в случай, че не се постигне някакъв консенсус валутата няма да може да се използва от всички.

-----
Относно изказването на някой по-горе, че икономиката зависила от материалните блага това е било в далечното минало, но не и сега. Пример:
Ако в днешно време всеки работи много и добива много (примерно копа много въглища) няма как да е доволен от заплащането понеже труда му е с ниска добавена стойност.
Друг пример:
Да кажем че всички работят работа с добри заплати и труда им е оценен, но един ден всички решават да започнат да спестяват (спират да харчат) гарантирам ти , че всички ще обеднеят!
Ако искаш прочети тук -> https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 02, 2017, 12:01
А печат ?

Проблема, според мен, големия... Ше му е с печата или по-скоро шрифтовете.. Ако наистина е за под ДОС, че там имаше кирилизатори разни... И а не си уцелил правилния и нищо не мож прочете...

Да ползва на Боян Бонев драйвера за кирилизация, за който споменах тези дни или да се обади, ако има проблеми.

Но наистина мисля, че Dosbox ще му свърши чудесна работа. Аз дълги години го ползвах за попълване на данъчните декларации, когато програмата под DOS беше все още актуална.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 02, 2017, 12:25
   Aз доколкото знам транзакциите са безплатни, ако не държиш времето
за потвърждаване да е малко. За да стане по-бързо,вече трябва да се
изръсиш (за големите суми ,франко бецален са вече много кинти ...)
   Ако обаче искаш да смениш коините за реални пари, там вече
комисионата е сериозна,чарджват те много.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2017, 12:31
Последно съм виждал клиента Copay и там искаше различни суми за различните преводи (бързи, бавни), но безплатни нямаше. Трябва да проверя


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 02, 2017, 12:31
ако данъчните искат да те хванат, могат да го направят дори когато ползваш биткойн. Анонимен си само докато обмениш биткойна с фиатна нормална валута или купиш нещо физическо. А всички знаем, че  само с електронни блага не може да живееш. Иначе си е много подобно на парите който се въртят в онлайн игрите като WoW или PW примерно.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 02, 2017, 12:49
   Само си представете какви възможности за пране на пари са
т.нар. виртуални валути.
   Примерно: колумбийски наркобарон иска да легализира 10 млн $.
Купува биткоини за тази сума (може голям брой подставени лица да
купят за малки суми), после обменя коините за реални пари,като му
остават чисти примерно 9 млн $. Като го питат откъде са, той ще каже:
ами копам биткоини от години  ;D
   Ако се използва при операциите анонимайзер като напр. TOR ,
възможностите за проследяване са силно ограничени ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2017, 12:56
   Само си представете какви възможности за пране на пари са
т.нар. виртуални валути.
   Примерно: колумбийски наркобарон иска да легализира 10 млн $.
Купува биткоини за тази сума (може голям брой подставени лица да
купят за малки суми), после обменя коините за реални пари,като му
остават чисти примерно 9 млн $. Като го питат откъде са, той ще каже:
ами копам биткоини от години  ;D
   Ако се използва при операциите анонимайзер като напр. TOR ,
възможностите за проследяване са силно ограничени ...

То и сега се ползва по този начин :) , но това не е проблем на криптовалутата.

Същия проблем на наркобосове и прочие са и патите в кеш (физическите). Те ги имат, но за да ги изперат, ползват офшорни банки за трансфериране към не физически пари и от там офшорни фирми за връщането им обратно :)

@deant01  идеята на биткойна е друга. Идеята е да не се обръщат отново в някаква валута, а направо да купуваш/ търгуваш с нея. (На нашите данъчни ще им стане лошо, ако това се случи :) ) Примерно, свят в който можеш да си позволиш всичко с биткойни няма да ти трябва друга валута.
Имай предвид, че ако направиш хиляди транзакции и завъртиш нещата (можеш да правиш порфейли колкото си искаш, както и да правиш адреси за получаване още повече) на дали някой ще успее да проследи всичко. Най-малкото ще му трябва копаща машина :0


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 02, 2017, 13:29
   Само си представете какви възможности за пране на пари са
т.нар. виртуални валути.
   Примерно: колумбийски наркобарон иска да легализира 10 млн $.
Купува биткоини за тази сума (може голям брой подставени лица да
купят за малки суми), после обменя коините за реални пари,като му
остават чисти примерно 9 млн $. Като го питат откъде са, той ще каже:
ами копам биткоини от години  ;D
   Ако се използва при операциите анонимайзер като напр. TOR ,
възможностите за проследяване са силно ограничени ...

То и сега се ползва по този начин :) , но това не е проблем на криптовалутата.

Същия проблем на наркобосове и прочие са и патите в кеш (физическите). Те ги имат, но за да ги изперат, ползват офшорни банки за трансфериране към не физически пари и от там офшорни фирми за връщането им обратно :)

@deant01  идеята на биткойна е друга. Идеята е да не се обръщат отново в някаква валута, а направо да купуваш/ търгуваш с нея. (На нашите данъчни ще им стане лошо, ако това се случи :) ) Примерно, свят в който можеш да си позволиш всичко с биткойни няма да ти трябва друга валута.
Имай предвид, че ако направиш хиляди транзакции и завъртиш нещата (можеш да правиш порфейли колкото си искаш, както и да правиш адреси за получаване още повече) на дали някой ще успее да проследи всичко. Най-малкото ще му трябва копаща машина :0

прочети внимателно какво съм писал. всяка физическа покупка води до теб. никой нормален потребител неможе да направи хиляди адреси за да заблуди данъчните. най-малкото той ще се побърка сам. а данъчните имат достатъчен ресурс да проследят всеки... само да поискат или да не бъдат подкупени.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 02, 2017, 14:21
Друго ценно качество е например пазаруваш онлайн, дори и да е някой скапан сайт - казвам плащам ти $5.24 равностойност и онзи отсреща не може и стотинка да ти вземе в повече. А пробвай това с кредитна карта (той ББ сигурно не знае какво е това затова ръси врели-некипели) на практика му даваш на търговеца целия си кредитен лимит и разчиташ да е съвестен. Още по-лошото е, че като ти има номера на картата може да си дръпне пари след време пак и ти не можеш да го спреш.

Хляба на бързите плащания (Мъниграм, УестърнЮнион и т.н.) също е заплашен - тези такси дето ги лашкат ще идат в историята.

Лимита на биткоините които могат да се изкопаят е предимство, а не недостатък - така държавата не може да си печата биткоини като валутните хартийки.

Ценността на криптовалутата е като допълваща валута (засега).


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 02, 2017, 14:33
ако данъчните искат да те хванат, могат да го направят дори когато ползваш биткойн. Анонимен си само докато обмениш биткойна с фиатна нормална валута или купиш нещо физическо. А всички знаем, че  само с електронни блага не може да живееш. Иначе си е много подобно на парите който се въртят в онлайн игрите като WoW или PW примерно.

Виж, данъчните и не само те, наистина винаги могат да те хванат за всичко и анонимността е много измамна :) . Въпроса е да ги направиш нещата така, че да не им се оправдават разходите за скъп труд на специалисти, които да доказват престъпление и пр. за крайния резултат който ще постигнат :) . Да достатъчно сложно, че да предпочетат да се занимават с други :) .
У нас в момента, най-добрите счетоводители примерно отварят счетоводни кантори, а в държавната администрация стоят некадърните или корумпираните. Добрия счетоводител и с двете категории се разбира перфектно :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2017, 16:56
Явно говорим за различни неща.
Да, ако переш пари и се напънат, може и да те хванат, но аз говоря за копане/покупки и правене на бизнес изцяло с биткойни. Пак казвам, ако не ги обръщаш в реална валута, данъчните нищо не могат да ти кажат понеже не можеш да дължиш данъци върху нещо нереално или по-скоро непризнато (по закон е същото като да подариш усмивка и отсреща някой да ти подари нещо или както и по-горе имаше пример: да ти дам злато в WOW-а и ти да ми дадеш клавиатурата си примерно :) ). Ако БНБ не излезе и не каже ние признаваме биткойна и днес той се разменя за толкова по закон няма как да те съдят за дължимост.
Обратното също е валидно. Ако продаваш в продавалника най-вероятно си незаконен понеже няма да платиш данък печалба (в БГ сме все пак), но ако продаваш в продавалника и отсрещния човек ти заплати с биткойн, то ти тогава нищо не дължиш на държавата(законен си :) ). Ти по закон не си изкарал нищо различно от усмивка.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 02, 2017, 18:14
Явно говорим за различни неща.
Да, ако переш пари и се напънат, може и да те хванат, но аз говоря за копане/покупки и правене на бизнес изцяло с биткойни. Пак казвам, ако не ги обръщаш в реална валута, данъчните нищо не могат да ти кажат понеже не можеш да дължиш данъци върху нещо нереално или по-скоро непризнато (по закон е същото като да подариш усмивка и отсреща някой да ти подари нещо или както и по-горе имаше пример: да ти дам злато в WOW-а и ти да ми дадеш клавиатурата си примерно :) ). Ако БНБ не излезе и не каже ние признаваме биткойна и днес той се разменя за толкова по закон няма как да те съдят за дължимост.
Обратното също е валидно. Ако продаваш в продавалника най-вероятно си незаконен понеже няма да платиш данък печалба (в БГ сме все пак), но ако продаваш в продавалника и отсрещния човек ти заплати с биткойн, то ти тогава нищо не дължиш на държавата(законен си :) ). Ти по закон не си изкарал нищо различно от усмивка.

Не е така, но това за законите и данъците вече е съвсем различна тема и си е направо за съвсем отделен пост.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 02, 2017, 20:14
   Как да не са пирамиди вирт.валути,пирамиди са си отвсякъде.
   Да вземем напр. биткоин - сложността непрекъснато нараства от
януари 2009 -та.Т.нар. Сатоши Накамото и още 5-6 разработчици копат
оттогава,имат милиарди, и са на "върха" на пирамидата, още примерно
20 човека са започнали копането малко по-късно и имат стотици
милиони и т.н.
   Т.е. баш тарикатите са много богати, а голям брой "копачи" имат
мизерни суми.И ако това не е Понци схема ...
Какво е пирамида според теб?
Дал си пример с биткойн, но не разбрах, каква теза се опитваш да докажеш.
Аналогично, може да сменим биткойн със злато. Златото има краен брой количество. Първите, които са започнали да го копат са на върха на пирамидата, защото тогава е било много лесно. Следващите са мааалко по-бедни, а осталите или нямаме или притежаваме някакво мизерно количество, защото сегашната му цена е висока. Пита се в задачата - е ли златото пирамида?

Извинявайте за тъпия въпрос, но  какво е предимството (поне на теория) от използването на bitcoin, вместо да речем евро или левове?
В момента реално няма съществено предимство, освен ако не ти се налага да превалутираш. Когато и двете страни са склонни да поддържат разплащания в биткойн, то далаверата е сравнително ниски (все още) такси при транзакция без посредници по веригата.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: lunarvalley в Aug 02, 2017, 20:23
Цитат
bitcoin се разцепи

– Съжалявам господине, но в момента нямаме виагра от 50мг. Ще ви дам една от 100мг... и ще я сцепите на две!
– Кого? Жена ми, ли?!
– Неее, таблетката...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 02, 2017, 23:06
Добре, добре
- за данъчните е ясно, дължиш им нещо само ако те хванат (независимо във каква валута)
- дали ще те хванат.. зависи - напр. ползваш безжичния интернет от някое заведения (или си хакнал комшийката) и си купуваш напр. Уиндоус 11 с биткойн и си го изтегляш на компа и аджеба сега акак ще те хванат данъчните да си му платиш данъка (айде нека да е софтуер за няколко милиона и да кажем само за малко си бил в тая безжична мрежа със спууфнат МАК и т.н. както си му е редът)
.. или пък си заработил да кажем 1 000 биткоина (т.е. 1 млн. $) и по същия начин си ги прехвърляш в офшорна зона точно за да не им платиш данъка... много ми е интересно:
1) как става хващането от данъчните
2) то за токоз пари най-верятно да се наложи да претрепеш някой та в тоя ред на мисли ми е интересно наемните убийци дължат ли данъци (в смисъл ако ги хванат и осъдят и се разбере коко са им платили, то освен присъдата за убийство ще ги подпукат ли и данъчните)
3) и преди да почнем пак да оправяме танкове и др. бронирана техника - ако може някой по-запознат да каже сега кой е правоверния клон? по-горе някой каза че заради алчността на един човек... ама аз не разбрах кой е "алчния" клон и кой правоверния т.е. един вид по-добре са тия дето остават на клона (класическия) или пък обратно ще трябва да си объщаме старите "бити" пари в нови?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 03, 2017, 00:54
Бай Тошо беше казал - Да се снишим. Да видим накъде ще духне вятъра. Накъде ще тръгнат девелъпърите и коя валута ще бъде подкрепена от пазара.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 03, 2017, 01:37
Бай Тошо беше казал - Да се снишим. Да видим накъде ще духне вятъра. Накъде ще тръгнат девелъпърите и коя валута ще бъде подкрепена от пазара.

Ами тези дет имат биткойни да се снишават :) ! Нии дет нямаме можем даже и да вдигаме високо глава :)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 03, 2017, 01:41
Добре, добре
- за данъчните е ясно, дължиш им нещо само ако те хванат (независимо във каква валута)
- дали ще те хванат.. зависи - напр. ползваш безжичния интернет от някое заведения (или си хакнал комшийката) и си купуваш напр. Уиндоус 11 с биткойн и си го изтегляш на компа и аджеба сега акак ще те хванат данъчните да си му платиш данъка (айде нека да е софтуер за няколко милиона и да кажем само за малко си бил в тая безжична мрежа със спууфнат МАК и т.н. както си му е редът)
.. или пък си заработил да кажем 1 000 биткоина (т.е. 1 млн. $) и по същия начин си ги прехвърляш в офшорна зона точно за да не им платиш данъка... много ми е интересно:
1) как става хващането от данъчните
2) то за токоз пари най-верятно да се наложи да претрепеш някой та в тоя ред на мисли ми е интересно наемните убийци дължат ли данъци (в смисъл ако ги хванат и осъдят и се разбере коко са им платили, то освен присъдата за убийство ще ги подпукат ли и данъчните)
3) и преди да почнем пак да оправяме танкове и др. бронирана техника - ако може някой по-запознат да каже сега кой е правоверния клон? по-горе някой каза че заради алчността на един човек... ама аз не разбрах кой е "алчния" клон и кой правоверния т.е. един вид по-добре са тия дето остават на клона (класическия) или пък обратно ще трябва да си объщаме старите "бити" пари в нови?

Язе едно време служех на летище :) ! Беше голям кеф като падне аероплан :) . Идват от щаба и почват да въртят кушии на целия офицерски и фатмашки състав, а войника за нищо не го търсят и закачат :) ! Голяма веселба беше като падне аероплан :) .
Сега е същото :) . Само дето ценностите са разменени :)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 03, 2017, 07:51
1) как става хващането от данъчните
Назначава ти се ревизия. Искат ти документи какво си си купил (имот, МПС...) и какви доходи имаш. Ако си похарчил повече (за чисто физически неща, които се доказват лесно) от колкото си получил (декларирал си доходи), то ще трябва да платиш едни пари (+лихви).
3)... ако може някой по-запознат да каже сега кой е правоверния клон? по-горе някой каза че заради алчността на един човек... ама аз не разбрах кой е "алчния" клон и кой правоверния т.е. един вид по-добре са тия дето остават на клона (класическия) или пък обратно ще трябва да си объщаме старите "бити" пари в нови?
Не следя точно какво се случва (освен по заглавия на новини), но две фракции не успяха да се разберат за нови правила. Едните продължават по старите правила, другите въвеждат нови. Правоверен клон няма, потребителите ще решат кой е по-жизнеспособният. Вероятно и двата ще продължат да съществуват като отделни криптовалути, а хората ще трябва да изберат на кой да се доверят повече.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: Acho в Aug 03, 2017, 08:20
Еми снишихме се.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 03, 2017, 09:23
stealth01:
"Какво е пирамида според теб?
Дал си пример с биткойн, но не разбрах, каква теза се опитваш да докажеш."
 
   Хайде пак ще го обясня...
   Основните разработчици (примерно 5-6 човека), копат от началото
на 2009 -та , имат милиарди. Малко по-голям брой са започнали
копането малко по-късно и имат стотици милиони (говорим за
еквивалента в долари).Още по-голям брой са започнали още
по-късно и т.н. и т.н. Ами това си е класическа пирамида,и всъщност
е напълно възможно "големите риби" да излязат от играта,печелейки
милиарди ,и да сринат пазара.
   Може ли някой нещо да ти гарантира: НЕ !
   Има ли законодателство,регламентиращо вирт. валути,някакви
евентуални застраховки при сериозни проблеми - НЕ !
   А вие си разправяйте как с-мата била децентрализирана и колко
голям плюс било това...
   Понци схема, та дрънка  ;D


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 03, 2017, 10:03
Малко да разясня: Има две групи от хора. Едните са .org (core), които се водят като main maintainers  и другите са .com, които са мисля най-голямата част от копачите:
https://bitcoin.org/en/bitcoin-core/ - SegWit
https://www.bitcoin.com/ - Unlimited

Спора между тях е горе долу като спора между нас :) Едните (орг) искат свят без банки и пълно използване на биткойн за всичко, но не на цената на хард форкване (необратимо), а другите искат почти същото но за да вадят още повече пари, както и точно тези са хората, които играят на борсата (демек обръщат крипто валута в истински пари).

Сега малко повече за SegWit:
За да се верифицира една транзакция е нужно да се изкопа съответното блокче където е тя.
Вътре в това блокче има подписани ключове или нещо от сорта (не мога да го схвана, но служи за верификация).
Core (.org) отборът иска да се запази сегашната структура на тефтера, като увеличи размера на блокчето съвсем малко и направи тези оптимизации, които никой не знае дали са за добро. Не е дългосрочно решение, но позволява промяна по-късно.

.com отборът иска да направи големината на блокчето Unlimited и по този начин копачите да задават големината, което от своя страна означава промяна в цялостната логика и няма да може да бъде обратимо.

Roger Ver се казва алчния човек. Той е и човека кой държи най-много копачи.

Ето ви линк към дебата:
https://www.youtube.com/watch?v=XdyIJ-BUPaU

ПП: Много е объркващо и след като си прочетох поста трябваше да го проверя и открих, че не всичко , което знам е правилно. За това и го едитнах.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 03, 2017, 10:35
това, което е показно от цялата работа. Оказа се че независимистта и децентрализираността на БТ е по скоро  мит. Оказа се, че ако си копал достатъчно можеш да повлияеш на развитието на валутата в свой интерес. Това го бяха предвидили преди време и аз съм писал в други форуми по въпроса. Сега направиха сплит, но съм сигурен, че ако поискат могат да направят и други поразии.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 03, 2017, 16:51
stealth01:
"Какво е пирамида според теб?
Дал си пример с биткойн, но не разбрах, каква теза се опитваш да докажеш."
 
   Хайде пак ще го обясня...
Обясняваш нещо, което НЕ е пирамида. Дори не е и вярно, но не виждам смисъл да задълбаваме там, когато дори основата на пирамидата липсва :)
   Може ли някой нещо да ти гарантира: НЕ !
   Има ли законодателство,регламентиращо вирт. валути,някакви
евентуални застраховки при сериозни проблеми - НЕ !
   А вие си разправяйте как с-мата била децентрализирана и колко
голям плюс било това...
   Понци схема, та дрънка  ;D
Друга аналогия (гледам, че тая със златото не ти хареса, ама... здраве да е!):
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!
Има ли законодателство регулиращо „реалните“ валути, банкови (играещи ролятата на посредници) регулации и застрахователни/гаранционни фондове? ДА! Има! Случи ли се КТБ (това събитие поне е достатъчно скоро и близко, но в никакъв случай единствено по рода си)? Случи се! Платихме ли ние (от държавният гаранционен фонд) липсите в банката? Платихме! Има ли полза, от цялата тая регулация!? Амиии... има някакви хора, които се доверяват на сладки приказки. И се връщаме пак на предишният въпрос:
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 03, 2017, 17:43
stealth01:
"Обясняваш нещо, което НЕ е пирамида." ...
 
1. По-рано включилите се печелят много повече
2. По-късно включилите се ,печелят малко, или (почти) нищо
3. Най-богатите са най-малко ("върха") , по-малко богатите са повече,
   и т.н. до "основата" където са ,условно, най-малко (или нищо) спечелилите.
   В "основата" са най-много ...
Това е класическото определение за пирамида.
--------
Биткоин:
   Копаещите от самото начало(януари 2009 -та) са най-облагодетелствани,тъй като
с малко изчисления се генерират повече биткоини.Тъй като обема изчисления
необходими за генериране на дадено количество коини,
нараства с течение на времето,по-късно включилите се добиват по-малко биткоини
Броят на желаещите да притежават биткоини нараства все повече ...
   На "върха" са най-малко , в "основата" са най-много.
   Е това не е ли пирамида ?!
   Какво не е ясно в случая,не мога да разбера.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 03, 2017, 18:21
Пичове, когато няма първични и вторични неща и всичко може да бъде всичко настъпва абсолютна каша на всякъде!

В първите ми коментари по темата ви обясних, какво би трябвало да бъдат парите и как би трябвало да работи паричната система! Опитах се възможно най-простичко да ви го обясня, но някои от вас ме обвиниха, че нещата не са така и да, наистина не са така от едно 40+ години, но никой не забелязва и не прави връзка, че от както не са така, всичко върви към лошо! Икономиката се свива, хората в световен мащаб обедняват, което води до още по-голямо свиване на икономиката! Приемате случващото се за нещо нормално, въпреки, че сте от станата на губещите, а не на печелещите!
Първото и тай-кардинално правило нарушено! Парите не могат да бъдат едновременно пари и стока! От там идва кардиналния проблем! Биткойн е стока, а не пари!
В момента се води гео политически спор и в САЩ се случва държавен преврат! Изземват се правата на Президента, но вас продължава да ви хапе кемтрелса и да приемате всичко случващо се за нормално!
Всяка стока, подлежи на спекулации! Докато парите са стока ще има спекулации с тях и вие ще бъдете от ощетената страна. Биткойн и другите "виртуални валути" докато са пари и стока едновременно ще бъдат някаква спекулативна "схема" и вие отново ще бъдете от ощетената страна :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 03, 2017, 18:21
stealth01:
"Какво е пирамида според теб?
Дал си пример с биткойн, но не разбрах, каква теза се опитваш да докажеш."
 
   Хайде пак ще го обясня...
Обясняваш нещо, което НЕ е пирамида. Дори не е и вярно, но не виждам смисъл да задълбаваме там, когато дори основата на пирамидата липсва :)
   Може ли някой нещо да ти гарантира: НЕ !
   Има ли законодателство,регламентиращо вирт. валути,някакви
евентуални застраховки при сериозни проблеми - НЕ !
   А вие си разправяйте как с-мата била децентрализирана и колко
голям плюс било това...
   Понци схема, та дрънка  ;D
Друга аналогия (гледам, че тая със златото не ти хареса, ама... здраве да е!):
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!
Има ли законодателство регулиращо „реалните“ валути, банкови (играещи ролятата на посредници) регулации и застрахователни/гаранционни фондове? ДА! Има! Случи ли се КТБ (това събитие поне е достатъчно скоро и близко, но в никакъв случай единствено по рода си)? Случи се! Платихме ли ние (от държавният гаранционен фонд) липсите в банката? Платихме! Има ли полза, от цялата тая регулация!? Амиии... има някакви хора, които се доверяват на сладки приказки. И се връщаме пак на предишният въпрос:
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!

Разбирам, че си фен на тази "валута", но трябва да се гледа трезво на нещата. В момента това е един интересн ескперимент, който го хванаха спекулантите и източват млякото на кравата докато го има интереса. Производителите на хардуеър потриват доволно ръчички щото намериха ниша кудето да продават, тъй като бизнеса с компютрите е в застой. Вие си копайте и си мислете, че в този биткойн има някаква стойност. В момента цената му е ужастно надута и особено след сплита е абсолютно нереална, защото този сплите показа, че на тази валута неможе да се разчита за сериозни разплащания и сделки.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 03, 2017, 22:05
Трезв съм като краставичка :)
Фен съм на идеята. Не съм копал, нямам намерение да нагазвам в спекула, освен някакви тестови дребни суми преди години, не съм правил реална покупко/продажба, курсовете са...
Фен съм на идеята. Че след време ще се достигне до ниво, когато крипто валутите ще са реално използваеми.
Лошото е, че хората имат тотално сбъркана представа, какво представляват, както крипто валутите, така и „реалните“ такива, и... че чисто теоретично разлика няма. Да, технологията е различна. Все още куца, но идеята е добра и след време ще се ошлайфа достатъчно.
Та...
(https://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png)
Ама няма смисъл да чепкаме основни понятия тук. Има уикипедия.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 03, 2017, 22:17
Света върви към разплащане с национални валути и това е правилното! Правилното е валутите да бъдат под контрола на националните банки, а не безконтролни. Всъщност, всяко нещо си има собственик. Дори и безплатното. Единствения смисъл от тези виртуални валути и то в този си вид е за анонимно разплащане.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 03, 2017, 22:58
Света върви към разплащане с национални валути и това е правилното! Правилното е валутите да бъдат под контрола на националните банки, а не безконтролни. Всъщност, всяко нещо си има собственик. Дори и безплатното. Единствения смисъл от тези виртуални валути и то в този си вид е за анонимно разплащане.
Ти да не живееш на село под някой камък. Светът върви точно на обратното на твоите твърдения.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 03, 2017, 23:37
Света върви към разплащане с национални валути и това е правилното! Правилното е валутите да бъдат под контрола на националните банки, а не безконтролни. Всъщност, всяко нещо си има собственик. Дори и безплатното. Единствения смисъл от тези виртуални валути и то в този си вид е за анонимно разплащане.
Ти да не живееш на село под някой камък. Светът върви точно на обратното на твоите твърдения.

Мда, знам, че не вярваш, че американската хегемония е вече рухнала и съвсем скоро ще има тотално разместване на пластовете и на системата, но ще си говорим след време :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 04, 2017, 07:28
Света върви към разплащане с национални валути и това е правилното! Правилното е валутите да бъдат под контрола на националните банки, а не безконтролни.
Държавите се опитват да наложат повече контрол като упражнят натиск. Пробват да вкарат всичкият кеш в банките. Обаче нямат никакви смислени аргументи и това се случва трудно. Таванът на разплащанията в брой остана на 10000 лв. (при предложени 1000 лв.) за България.
Не знам дали помните масовите фалити на банки от края на 90-те? Тогава първо вкараха парите в банките като сложиха лимит от 5000000 лв. (5000 деноминирани лв.) и после всичко си еб...
Пак казвам, че националните банки не са манна небесна. Там се творят такива глупости, че...
Светът изглежда като да върви към национални валути. Това НЕ е правилно - държавите натискат за повече държавност и отнемане са свободи. За съжаление, факт е, че е по-лесно някой друг фиктивно да носи отговорност. И тъй като гледаме да ни е лесно, позволяваме това да се случва.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 04, 2017, 09:59
Не сравнявай как са нещата в нашата мафиотска държава, колония на САЩ!
Има държави, като Русия и Китай в които националните банки успяват да управляват паричната маса правилно и живота на народа наистина се подобрява! И тук защото някой ще ме апострофира, че едните били комунисти, а другите олигарси ще се върнем назад във времето. Спомнете си как живееха Руснаците, когато победи демокрацията по времето на Горбачов и Елцин и как живеят сега! Сега живеят много по-добре! По-добре и от нас. Живота им се подобрява. Подобрява се живота и на китайците като цяло, а живота у нас се влошава с всяка изминала година. Влошава се живота и на европейците като цяло, но повечето от нас не го забелязват, защото е много по-добър от нашия. Аз лично, работник не съм бил от самото начало на тъй наречената демокрация. От 91-ва се занимавам с частен бизнес и се справям бих казал добре, но съм абсолютно против пълното раздържавяване и абдикиране на държавата от всички дейности. Не може медицината и образованието да бъдат бизнес! Че и науката дори!
В момента в Русия и Китай се гради нов обществено-политически ред. Двете държави  вървят по съвсем различен път, но в основата е подобряването на живота и покупателната възможност на хората. Като казвам на хората, имам предвид голямата маса хора, а не малката. В 21-ви век, при тази висока производителност на труда да има гладуващи и мизерстващи хора означава, че в системата има нещо тотално сбъркано!
Джак Ма, който е един много успешен бизнесмен също се обявява ЗА въвеждане ББД и срещу абсолютно пълната либерализация на пазара и абдикирането на държавата от регулаторни функции.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: programings в Aug 04, 2017, 10:24
Сега малко повече за SegWit:
За да се верифицира една транзакция е нужно да се изкопа съответното блокче където е тя.
Вътре в това блокче има подписани ключове или нещо от сорта (не мога да го схвана, но служи за верификация).
Core (.org) отборът иска да се запази сегашната структура на тефтера, като увеличи размера на блокчето съвсем малко и направи тези оптимизации, които никой не знае дали са за добро. Не е дългосрочно решение, но позволява промяна по-късно.

.com отборът иска да направи големината на блокчето Unlimited и по този начин копачите да задават големината, което от своя страна означава промяна в цялостната логика и няма да може да бъде обратимо.


Подписани транзакции има вътре, не ключове. ;)

Идеята на SegWit е веднъж завинаги да се реши проблемът с malleabilitity-то на подписите на транзакциите. Това е възможността да се промени формата на подписа, без това да го инвалидира, а това е възможно, тъй като подписът не е покрит от друг подпис. Резултатът е промяна на txid-то (id-то на транзакцията, тъй като то е hash на цялата транзакция, включително и подписа), което я прави невъзможна за проследяване и някои автоматични системи се бъркат, пращайки още веднъж койни, ако не могат да потвърдят успешно пристигналите първия път (а те си пристигат, просто не могат да се следят, заради txid, различно от очакваното).

Като се раздели подписът от транзакцията, този проблем се решава. Това прави SegWit, наред с още някои по-дребни оптимизации, а като страничен (желан) ефект имаме възможност за по-големи блокове, защото подписите, тъй като са отделени от транзакциите, могат да се съхраняват от full node-овете в отделна структура и размерът им да не се брои при създаването на блокове (това предстои да се въведе с нов soft fork, още го няма разписано като параметри как ще се случва точно).

Разбира се, на miner-ите това не им харесва, тъй като по-големи блокове означава по-малко конкуренция за блок, което означава по-малки fee-ове.
За тях е перфектна претоварената мрежа в момента, тъй като ако искаш транзакцията ти да мине в следващите 30 минути, трябва да си приготвиш поне $10 за fee.
Затова беше необходимо BIP 91, с което full node-овете да отхвърлят блокове от miner-и, които не сигнализират готовност за SegWit. Така ако искат блоковете им да са валидни, трябва да се съгласят със SegWit. В момента има 100% съгласие и се очаква SegWit да е активен към 08.08.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 04, 2017, 11:03
@programings  много благодаря за разяснението. Не съм копач  и нямам койни, но темата ми е интересна.
Цитат
...могат да се съхраняват от full node-овете в отделна структура и размерът им да не се брои при създаването на блокове (това предстои да се въведе с нов soft fork, още го няма разписано като параметри как ще се случва точно)...
Това ли е SegWit2 ?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: programings в Aug 04, 2017, 11:20
Това ли е SegWit2 ?

Не, това ще си е част от оригиналния SegWit, а SegWitx2 отборът е за 2 MB блок + оптимизациите от SegWit. Почти сигурно е, че към края на годината ще се пръкне като hard fork и ще се отдели от Core мрежата, както стана сега с Bitcoin Cash (който започва и да си губи стойността, и да изостава като брой блокове).


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 04, 2017, 11:36
Това ли е SegWit2 ?

Не, това ще си е част от оригиналния SegWit, а SegWitx2 отборът е за 2 MB блок + оптимизациите от SegWit. Почти сигурно е, че към края на годината ще се пръкне като hard fork и ще се отдели от Core мрежата, както стана сега с Bitcoin Cash (който започва и да си губи стойността, и да изостава като брой блокове).
Благодаря за инфото. Друго си е някой българин да ти обясни :)



Не сравнявай как са нещата в нашата мафиотска държава, колония на САЩ!
Има държави, като Русия и Китай в които националните банки успяват да управляват паричната маса правилно и живота на народа наистина се подобрява!
Китайските и Американските банки са две страни на една и съща монета, за това не разбирам примера ти. Русия разбира се е друга бира, но и тя както теб отхвърля останалия свят и за това ще страда.
Цитат
Първото и тай-кардинално правило нарушено! Парите не могат да бъдат едновременно пари и стока!

Това пък къде го прочете? Кой ти го каза? БКП?
Преди много луни и слънца хората са разменяли стоки. За улеснение идват парите и търговията потръгва.
В модерни времена парите са една от най-големите (ако не и най-голямата) стока.
Все пак борсата на която се търгуват, не случайно е стокова :)

Относно биткойна, имате много грешна представа. Поне за сега това е само стока! Идеята е да се върнат времената от едно време като се отрежат банките и другите регулации, които реално изкарват най-много пари в света към момента. Разбира се това не вярвам да стане, но не е лошо да си помечтаем.
Но в случай, че това стане до колкото разбирам @backinblack на теб най-много ще ти хареса :)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 04, 2017, 14:51
backinblack - вземи научи някой друг език (руския не се брои) и прочети малко новини от източници различни от партийната пропаганда.

А Джак Ма е най обикновен комунист - партиен другар дето е украл партийните пари/куфарчета и си играе на бизнесмен:
"And according to the Constitution of the CCP, a large enterprise like Alibaba should establish a party committee(党委)and only the leaders of such committee can give lessons on party issues for other party members. Although Jack Ma's position in the Alibaba CCP committee has never been disclosed, I am pretty sure it should be at least Deputy Secretary due to his being paramount leader and founder of the company."

А за биткоините - сега като имам от двата чешита едновременно, как ще знам от кои ще плащам/купувам. Сигурно трябва да чакаме новата версия на клиента.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 04, 2017, 16:00
А за биткоините - сега като имам от двата чешита едновременно, как ще знам от кои ще плащам/купувам. Сигурно трябва да чакаме новата версия на клиента.

И аз не мога да го схвана това. Може би @programings може да разясни.

   Aз доколкото знам транзакциите са безплатни, ако не държиш времето
за потвърждаване да е малко. За да стане по-бързо,вече трябва да се
изръсиш (за големите суми ,франко бецален са вече много кинти ...)
   Ако обаче искаш да смениш коините за реални пари, там вече
комисионата е сериозна,чарджват те много.

Към момента bitcoin-core клиента дава следните такси, като безплатно няма :) (ще изброя само няколко):
за трансфери от 2ч 10мин до 4ч 20 мин - 0,00093233 BTC/kb (4.37лв/кб)
от там нагоре се оскъпяват като достигат до 0,00121964 BTC/kb (5.72лв/кб)за 20минутен транфер.

Вече колко кб средно е една транзакция не знам.



Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 04, 2017, 16:28
   Трансферите портфейл-портфейл ПРИНЦИПНО СА БЕЗПЛАТНИ.
   Ето и цитат от:
https://bitcoin.org/bg/faq#how-much-will-the-transaction-fee-be
"Колко е таксата при извършване на транзакция?

Повечето транзакции могат да бъдат обработвани без такси, но потребителите са насърчавани
 да заплащат доброволно малка такса за по-бързо потвърждение на техните транзакции и така да се
 компенсират копачите. Когато се изискват такси, тяхната стойност обикновено не надвишава няколко пенита.
 Вашият Биткойн клиент обикновено ще се опита да изчисли подходящата такса, когато това е необходимо."

   Това съвсем не означава,че възхвалявам биткойн.Точно обратното (виж
писанията по-горе).
   Просто държа на фактите.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 04, 2017, 16:56
backinblack - вземи научи някой друг език (руския не се брои) и прочети малко новини от източници различни от партийната пропаганда.

А Джак Ма е най обикновен комунист - партиен другар дето е украл партийните пари/куфарчета и си играе на бизнесмен:
"And according to the Constitution of the CCP, a large enterprise like Alibaba should establish a party committee(党委)and only the leaders of such committee can give lessons on party issues for other party members. Although Jack Ma's position in the Alibaba CCP committee has never been disclosed, I am pretty sure it should be at least Deputy Secretary due to his being paramount leader and founder of the company."

А за биткоините - сега като имам от двата чешита едновременно, как ще знам от кои ще плащам/купувам. Сигурно трябва да чакаме новата версия на клиента.

Jet, частен/собственличен бизнес не се гради от днес за утре! Единствения вариант е чрез стратегия, базирана на знания и предвиждания за бъдещи периоди и бачкане и инвестиране.  Стъпка по стъпка придвижване към крайната цел и, ако стратегията ти е била правилна, в един светъл слънчев ден ще постигнеш мечтаната цел, а ако стратегията ти не е била правилна и особено, ако нещо не си предвидил, целия ти труд и инвестиции за години назад отиват в кофата за боклук :) ! Разбираш на собствен гръб, че от теб предприемач не става, а само работник :) .
Аз вече над 25 години работя като свободен предприемач и може и да не съм постигнал нещо значимо, но това, което изкарвам за една седмица, никой не ми го предлага за цял месец бачкане 168 часа!
Започнал съм с пари на заем от приятели, а после и от банки на 18% годишна лихва и нищо даром не съм получил :) ! Имам зад гърба си едно създадено много успешно производство, което още не е фалирало и без мен вече 9 години.
Ако не си отвориш малко очите и разума Джет, предстои ти да се отказваш от предприемачеството или да бизнеса ти да се свива :) ! Това, което все още продължава да се случва в милата ни татковина и при твоите любими американци и европейци предстои съвсем скоро да приключи :) и който е залагал на куц кон да ближе люти рани :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 04, 2017, 17:07
@spec1a предполагам си прав за таксите, просто това виждам и за това го написах.
Единствения начин да стане безплатно е да дам ръчно и да променя цифрата на 0.000000000, но понеже съм го свалил само за играчка (нямам биткойни) не мога да го пробвам.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: programings в Aug 04, 2017, 17:40
Може безплатно, но гаранция, че ще ви влезе транзакцията в някой блок просто няма. Изцяло сте на милостта на miner-ите. Може да влезе след седмица, месеци, може и никога да не влезе. Просто няма смисъл човек да си прави подобни експерименти.

   Трансферите портфейл-портфейл ПРИНЦИПНО СА БЕЗПЛАТНИ.
   Ето и цитат от:
https://bitcoin.org/bg/faq#how-much-will-the-transaction-fee-be
"Колко е таксата при извършване на транзакция?

Повечето транзакции могат да бъдат обработвани без такси, но потребителите са насърчавани
 да заплащат доброволно малка такса за по-бързо потвърждение на техните транзакции и така да се
 компенсират копачите. Когато се изискват такси, тяхната стойност обикновено не надвишава няколко пенита.
 Вашият Биткойн клиент обикновено ще се опита да изчисли подходящата такса, когато това е необходимо."

Това не изглежда да е обновявано от времената, когато Bitcoin беше малък. В момента има огромно претоварване на мрежата и транзакции с fee по-малко от $3 може и никога да не минат. Това не може да продължава така вечно, затова блокът трябва да е по-голям.


А за това как се харчат Bitcoin Cash койнове - ами с Bitcoin Cash клиент, също както ви трябва отделен клиент за всякакъв друг alternative coin - Litecoin, Ethereum... Това е отделна мрежа с отделни peer-и. Bitcoin Cash споделя с Bitcoin Core блокчейна (допреди момента на fork-а), както и протоколите му. Разликата е в блоковете до 8 MB, но това го прави alternative coin.

Full node за Bitcoin Cash е Bitcoin ABC - https://www.bitcoinabc.org/ . Ще се появят и SPV wallet-и по-нататък.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2017, 08:06
   Пропуснах важен момент, касаещ вирт.валути, при спора с колегата
за това кой какво гарантира.
   Всъщност,при реалните пари ,до голяма степен има гаранция -
влоговете до 196 000 лв. са напълно гарантирани,така е и в
практически цяла Европа. Да, КТБ се издъни , но абсолютно всички
си получиха парите до гарантирания размер. И никога не имало
кавито и да е проблеми.
   А при вирт.валути ?
   Кой ще ви гарантира биткоините например?Т.нар. "Сатоши Накамото" ли.
   Или тарикатите с по няколко милиона биткоина ?
   Или,може би Сульо,Пульо и особено Филанкишията  ;D

   


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 05, 2017, 08:43
   Пропуснах важен момент, касаещ вирт.валути, при спора с колегата
за това кой какво гарантира.
   Всъщност,при реалните пари ,до голяма степен има гаранция -
влоговете до 196 000 лв. са напълно гарантирани,така е и в
практически цяла Европа. Да, КТБ се издъни , но абсолютно всички
си получиха парите до гарантирания размер. И никога не имало
кавито и да е проблеми.
Наистина си пропуснал :)
   Може ли някой нещо да ти гарантира: НЕ !
   Има ли законодателство,регламентиращо вирт. валути,някакви
евентуални застраховки при сериозни проблеми - НЕ !
   А вие си разправяйте как с-мата била децентрализирана и колко
голям плюс било това...
   Понци схема, та дрънка  ;D
Друга аналогия (гледам, че тая със златото не ти хареса, ама... здраве да е!):
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!
Има ли законодателство регулиращо „реалните“ валути, банкови (играещи ролятата на посредници) регулации и застрахователни/гаранционни фондове? ДА! Има! Случи ли се КТБ (това събитие поне е достатъчно скоро и близко, но в никакъв случай единствено по рода си)? Случи се! Платихме ли ние (от държавният гаранционен фонд) липсите в банката? Платихме! Има ли полза, от цялата тая регулация!? Амиии... има някакви хора, които се доверяват на сладки приказки. И се връщаме пак на предишният въпрос:
Гарантирантира ли ти някой, че няма да станеш жертва на измама с „реални“ пари? НЕ!
Освен сиренето в капана, няма нищо безплатно.
Ние самите си гарантираме и си плащаме за това. Ние платихме за дупката в КТБ. Ние си избрахме същите идиоти на власт, за да продължи да се прави абсолютно нищо отностно връщането на тези пари и търсене на отговорност на виновните...
Как може да кажеш, че няма проблеми!? Сериозно!? ???


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2017, 09:15
   Написах,че няма проблеми с изплащането на влоговете, и това е  факт !
   Държави като Дания,Швеция и Финландия имат много по-стабилни
финансови институции,много по-ниска престъпност, там също има
защита на влоговете до някакъв размер.
   И там,при проблем с банка,че изплатят гарантираните влогове.
   И там,при проблем с вирт. валута никой на никого няма да плати  ;D
   Всъщност, вярата във вирт. валути е някакъв вид религиозна вяра...
С нищо неподплатена ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 05, 2017, 10:25
   Написах,че няма проблеми с изплащането на влоговете, и това е  факт !
Човек, ти живееш в някаква паралелна реалност...

   И там,при проблем с банка,че изплатят гарантираните влогове.
   И там,при проблем с вирт. валута никой на никого няма да плати  ;D
   Всъщност, вярата във вирт. валути е някакъв вид религиозна вяра...
С нищо неподплатена ...
При проблем с банка НИЕ (данъкоплатците, абсолютно всички) ще платим на идиотите, които са вложили пари в смотана банка, защото са се полакомили от двуцифрени лихви.
При проблем с някоя борса на криптовалути, ще изгорят само идиотите избрали да вложат парите си там.
В единият случай се насърчава глупостта!!! В другият случай, всеки си носи отговорността. Вяра? Ти вярваш, че ако си отрежеш ръката, държавата ще ти залепи нова? Безплатно?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2017, 11:04
stealth01:
"Човек, ти живееш в някаква паралелна реалност..."
 
   Написах ясно,че всички влогове в КТБ са изплатени до гарантирания размер
(196 000 лв), и това е вярно. А защо някои са се полакомили за високите лихви,
това е съвсем друг въпрос. Как и защо се е случило това с КТБ, отговорите
трябва да ги дадат специализираните органи.
   Отбягваш основния въпрос ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 05, 2017, 13:33
Да, КТБ се издъни , но абсолютно всички
си получиха парите до гарантирания размер. И никога не имало
кавито и да е проблеми.
   Написах,че няма проблеми с изплащането на влоговете, и това е  факт !
Човек, ти живееш в някаква паралелна реалност...
   Написах ясно,че всички влогове в КТБ са изплатени до гарантирания размер
(196 000 лв), и това е вярно.
Никога не съм спорил дали са върнати влоговете на шматките. (Ще извиняваш, че не цитирам всичко, но ти така или иначе не четеш.) Но проблеми има! Сериозни! Тия пари не идват от нищото!!!

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2016/02/08/2701041_fondut_za_garantirane_na_vlogovete_e_pred_vzimane_na/
Цитат
След като кризата с КТБ изяде трупания в продължение на 15 години резерв, който освен това се оказа и недостатъчен, ФГВБ трябваше да намери начин бързо да възстанови ресурсите си.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/fondyt-za-garantirane-na-vlogovete-vryshta-chast-ot-parite-za-ktb-230142/
Цитат
Припомняме, че кризата с КТБ почти изчерпа резерва на Фонда. През декември 2014 г. Владислав Горанов подписа договор за предоставяне на заем от централния бюджет в размер на до 2 млрд. лв. на ФГВБ за финансирането на недостига на средствата на фонда. Реално усвоените пари са 1,675 млрд. лв.

За да погаси задълженията си Фондът ще използва 298,5 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и 250 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка). Останалите 72,227 млн. лв. са собствени средства на фонда.

Добре (!?!?!) че държавата наля пари в една друга банка, защото ако и тя беше паднала... Иначе, не, няма проблеми...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2017, 14:37
   Аз не оспорвам написаното от теб за състоянието на финансовите
институции в България ,за ФГВБ и т.н.
   Това,което написах,касае по принцип виртуалните валути
навсякъде по света, че няма никаква защита за притежателите.
   Ама абсолютно никаква !
   Затова ти дадох пример със високоразвитите северноевропейски страни.
   И там действа защита на влоговете,но и там,ако имаш виртуални пари,
при издънка,никой не може да те компенсира с нищо.
   Разбирам да има някакви финансови инструменти (напр. т.нар. CDS  ),
които да намалят риска от притежанието на виртуални активи,но такива
просто няма.
   Поправи ме,ако греша...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 05, 2017, 15:25
Въртим се в някакъв омагьосан кръг :)
Все пак се съгласихме за нещо. С уговорката, че това беше пример за България. Тези неща си се случват и на запад от нас (дадох и примери по-назад, включително САЩ, а и в Русия също наскоро). Преди месец-два в Италия:
http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-italiia-spasiava-falirashtite-si-banki-241954/
Цитат
Онова, което не трябваше да се повтаря, се случва в адриатическата държава – с пари на данъкоплатците бяха спасени зле представящи се банки
И пак да се повторя:
При проблем с банка НИЕ (данъкоплатците, абсолютно всички) ще платим на идиотите, които са вложили пари в смотана банка, защото са се полакомили от двуцифрени лихви.
При проблем с някоя борса на криптовалути, ще изгорят само идиотите избрали да вложат парите си там.
В единият случай се насърчава глупостта!!! В другият случай, всеки си носи отговорността. Вяра? Ти вярваш, че ако си отрежеш ръката, държавата ще ти залепи нова? Безплатно?
Предполагам, че не е сериозен технически проблем от всяка транзакция на криптовалути да се отделя в сметка някакъв процент. И от този сметка да се покриват загубите на всеки прекалил с риска и загубил виртуални пари. Ако в момента няма, то нищо чудно скоро да се появи и такава възможност.
НО! Само аз ли съм на мнение, че НЕ трябва да въстановяваме загубите на шматки поели неразумно висок риск? Че всеки трябва да носи отговорност за собствените си пари? И не казвам, че не трябва да сме солидарни... Но ако някой метне 100 хиляди евро в камината си, и се кефи как горят и са му гарантирани от държавата, не съм съгласен аз да му ги възстановя.

П.П. И все пак да уточним. До колкото говорим за гарнтиране на банкови депозити, държавата реално налива доверие към посредник - банките. И липса на всякакви регулации спрямо виртуалните борси. Иначе самото притежание на крипто валути си е защитено.
   Това,което написах,касае по принцип виртуалните валути
навсякъде по света, че няма никаква защита за притежателите.
   Ама абсолютно никаква !
Ако си държиш виртуалните монетки в портфейл на собственият си компютър, никой не може да ти ги вземе. Ако си забравиш паролата, въпросните монетки остават недостъпни завинаги. Проблемът ти е, че няма институция, която да налее доверие във виртуалните борси? Да? Ами това е проблем на самите борси, а не на криптовалутите по принцип. Нали?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2017, 16:08
stealth01:
"Ако си държиш виртуалните монетки в портфейл на собственият си компютър, никой не може да ти ги вземе."
 
   Това е така(ако няма някакъв "троянски кон",разбира се),но аз имах
предвид и нещо друго.Кой може да ти гарантира,че утре стойността на
1 биткоин няма да стане 0(нула), или някакви центове ?
   Никой !
   Ще се опитам да ти дам един друг пример,дано разбереш проблема.
   Една пощенска марка реално струва центове.В един момент обаче
някакви Сульо и Пульо решават, че тази марка е суперценна , и това
"вдига" цената и до стотици хиляди долари.
   Обаче, тази марка РЕАЛНО струва центове !
   По-късно ,обаче,марката може да си върне реалната цена
(т.е. някакви центове) под влиянието на други Сульо и Пульо...
   Схвана ли сега аналогията с виртуалните валути ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 05, 2017, 17:57
Всяко нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него.
Това важи за реалните валути, за виртуалните такива, акции, облигации, за всяка една стока, услуга и т.н.

Ако утре китайците се събудят с намерението да занулят долара, могат да го направят - просто ще разпродадат валутата, която държат в наличност и дълговете, които са купили. Няма да го направят, разбира се. Защото няма да могат да пласират всичко, а голяма част ще трябва да продават на малка част от текущата цена.
Спекулата е проблем при криптовалутите, да. Най-вече поради ограниченят обем реално сключвани сделки. Хора с много пари лесно могат да влязат и водят пазара (и го правят). Но колкото повече расте пазара, толкова по-трудно ще се контролира от отделни индивиди.
Спекулата е проблем и при реалните валути, на стоковите пазари, при акциите. Картелите и монополите са точно това в реалната икономика. Влиза играч с много пари, изкупува конкуренцията и започна да диктува цените и да води пазара. Да създаде изкуствено недостиг на пазара, да вдигне цените, поради повишеното търсене...
Да, криптовалутите също страдат от това, както и всяка друга валута, стока или услуга.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 06, 2017, 00:32
spec1a тия гаранции са мижи да те лажем. Това е като колективна безотговорност, която ни преподаваха 40 години. Викаш в развитите държави било пълно с гаранции. А иди си купи акции от Уолстрийт и иди се оплачи на някой като станат жълти стотинки- че нефта или златото паднали или ЦЕО-то Касперски казал някоя глупост, а не бил казал нещо умно като на Тесла например. Те затова хората обясняват за диверсификациите или по нашенски- всички яйца в една кошница, та да не ходиш при царския поп. Защо Биткоините да са нещо друго.

В българия ни дресираха да плащаме де що има сметки за плащане па дори и не нашите - затова електорат не остана и "бизнесмените" и те се учат като блак-а 25 години, ама още 250 няма да им стигнат та и работници не останаха. Сега се работи по въпроса да се намалят и пенсионерите, "проблема" с децата пък се разреши от само себе си.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 06, 2017, 01:01
Колеги - аз не съм експерт, но да не смесваме нещата...
при биткойн банка НЯМА - общо взето има един споделен тефтер в който се вписва всичко изкопано т.е. всички монети и транзакциите с тях и докато при фалит на банка където всички пари на мноого хора изведнъж изчезват, то това при биткоин не може да се случи - да се обезценят да но това не е същото като  да ти фалира банката (дето я няма при биткоин) а е по-скоро като да си обърнеш левовете в гръцки драхми баш преди кризата у комшиите - е за това банкови гаранции вече няма, също и като спомена по-горе колегата ако си купиш друга стока напр. злато а то вземе че се обезцени - къде има банка която да обезщетява за това - риска си е индивидуален (и печалбата също) инак ако обезщетяват при падане на курса тогава при вдигане клиента пък трябва да нахрани банката така ли...
така е и при биткоин - ако спечелиш, печалбата си остава лично за теб, ако загубиш - загубата също, шанс да фалира системата няма, може единствено да си забравиш паролата или изгубиш портфейла (ама то коя банка възстановява загубен портфейл само на доверие, веднага отивам, че имам загубени няколко милиона  8))
единственият шанс да се прецака биткон е при потвърждавнаето на транзакцията, но не е много лесно, трябва мошениците да завладеят повече от половната изчислителна мощ за да фалшифицират запис, и тогава ще се разцепи на две (което и без това предстои да стане, то май вече стана) но 1) дори и тогава всички транзакции преди събитието ще са валидни, 2) бързо ще се установи коя от двете версии е валидна, и много малко биткоини ще се изгубят

Биткойн точно за това е създаден да елиминира посредниците (т.е. банките) и фалитите им
печалбата и загубата е част от живота, приемете го.. аз още си спомням първия имейл на г-н Накамото (не помня вече в кой пощенски списък го получих, но някой разпространи новината още същия ден), пробвах за месец -два изкопах.. има-няма около 100 монетки (не помня точно, но тогава стойността им беше под 1 цент), ама понеже нямаше какво да ги правя и с времето се затриха някъде (не можах даже една пица да си пръчам барем като "гадта" /още три вейката/) и какво от това.. а после цента им се вдигна толкоз бързо, че даже нямаш време да пиеш една студена вода (като гледам по сегашни цени - загубата е около 300 хил. долара)
ама и сега като гледам (венчър капиталистите) тези детo си ги накупиха напр. на по цена 1000 долара за койн и те са на печалба 3х нищо че през живвота си не са били миньори и не са хващали кирка, между другото то и при треската за злато в началото ни миналия век е било така, миньорите не са били най-големите печеливши - замислете се ;)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 06, 2017, 08:32
jet:
"А иди си купи акции от Уолстрийт и иди се оплачи на някой като станат жълти стотинки- че нефта или златото паднали или ЦЕО-то Касперски казал някоя глупост, а не бил казал нещо умно като на Тесла например. " ...

   Не ме разбирайте погрешно ,не защитавам нито "Уолстрийт", нито сегашната
световна финансова система.
   Факт е ,че при виртуалните валути наистина няма никаква защита,т.е. утре
могат да струват 0 .
   Докато при акции,облигации т. н. съществуват финансови инструменти,например
споменатите CDS (Credit Default Swap), които са своеобразна застраховка ,и
намаляват риска (в някои случаи значително).
   Ами няма такива инструменти при виртуалните валути !
   Ако поради някаква причина биткойн изгърми, притежателите на портфейли на
кого ще се оплачат - на арменския поп ли  ;D



Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 06, 2017, 10:51
при биткойн банка НЯМА
С останалото съм съгласен, но въпреки че в същият смисъл при биткойните липсват банки (или поне няма утвърдени такива), то има услуги, подбни на банкерските. Борсите например. Там си откриваш сметка и им хвърляш едни пари.
spec1a мрънка, защо някой друг не иска да носи отговорност за риск, който сам е поел. Има много хора, които смятат така. Но това не е проблем на криптовалутите по принцип, а проблем на самите борси. Те трябва да изградят доверие. Да въведат някаква застрахователна такса и фиктивно да повишат доверието в себе си.
spec1a, адресираш проблеми на погрешно място. И доверието, и спекулата са част от ВСЯКА една система. И не системата, а играчите са тези, които повишават/намаляват доверието или спекулират на пазара. CDS е банков продукт. Поемане на риск е услуга, която продават застрахователните компании. Освен това, криптовалутите не правят и кафе, не им е това работата. Въпреки че много хора биха били доволни, ако докато нареждат преводи, получаваха и чаша кафе.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 06, 2017, 12:11
stealth01:
"spec1a мрънка, защо някой друг не иска да носи отговорност за риск, който сам е поел."
 
   Aко съм те разбрал правилно,намекваш, че се занимавам с вирт.валути.
НЕ,не се занимавам с такива, и едва ли скоро ще се занимавам...
Любопитно е да се наблюдава отстрани как балъците се зарибяват  ;D
   Преди около месец видях реклама в метрото (за София става дума):
"Биткойн - валутата на бъдещето ,направете своя биткойн портфейл
сега" - и това на космически фон:галактики,свръхнови ...  ;D
   Тъй като рекламатa в метрото едва ли е евтина,се питам: каква е
далаверата на тези,които са я платили ?
   Някакви посредници ли разчитат да бъдат,комисиони да събират ?
   Или са от ранните "копачи", и разчитат на по-бързото надуване...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 06, 2017, 14:44
   Aко съм те разбрал правилно,намекваш, че се занимавам с вирт.валути.
НЕ,не се занимавам с такива, и едва ли скоро ще се занимавам...
Абсолютно съм сигурен, че не си ме разбрал. Нищо подобно не намеквам. Отговарям не лично на теб, а за останалите потребители на форума, да не вземе някой да си помисли, че нещо от това, което пишеш има някакъв смисъл.
Но искрено се надявам да не се занимаваш с крипто валути. Всъщност... надявам се да не се занимаваш и с „реални“ валути. Дори ще мина някой ден да запаля свещичка, да не дава бог (който и да е бог) да не се занимаваш изобщо с решения включващи, каквито и да е разплащания, в каквито и да е пари. Амин!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 06, 2017, 15:04
   Не съм финансист по образование,но по стечение на обстоятелствата,
имам сериозни познания във финансовата сфера.
   Занимавал съм се с много разплащания, системна администрация на
важни сървъри, обработващи финансови транзакции, и мога да ти
гарантирам,че не съм се издънвал никога.
   Смятам, че съм излагал аргументирано своите становища.
   И не съм нападал лично никого във форума.
   И не мога да разбера,защо е този злобен пост, stealth01 .
   Да не би това да се дължи на писанието ми за рекламатa в метрото ?



Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 06, 2017, 17:10
Всъщност мнението ми беше още по-саркастично, но го поорязах малко.
Човек, не те познавам и цялата тази дискусия не е насочена лично към теб, а към погрешните тези, които си приел. Като се почне от заблудатата ти, какво всъщност представлява финасова пирамида (още от първото мнение в темата), мине се през проблеми като доверие, спекула и т.н., които ти грешно адресираш само към системата на крипторазплащанията, а те всъщност са навсякъде, да, включително и при криптовалутите. И завършим с това, че очакваш някой друг (всички ние в лицето на държавата, банка, застрахователно дружество) да гарантира неразумните рискове на безрасъдни шматки безвъзмезно (на пръв поглед...).

Повече няма да пиша в темата, че ей сега ми звъннаха от метрото дали ще искам да продължа с рекламата, та трябва да подготвя документите [_]3



Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: go_fire в Aug 06, 2017, 17:17
Сега малко повече за SegWit:
За да се верифицира една транзакция е нужно да се изкопа съответното блокче където е тя.
Вътре в това блокче има подписани ключове или нещо от сорта (не мога да го схвана, но служи за верификация).
Core (.org) отборът иска да се запази сегашната структура на тефтера, като увеличи размера на блокчето съвсем малко и направи тези оптимизации, които никой не знае дали са за добро. Не е дългосрочно решение, но позволява промяна по-късно.

.com отборът иска да направи големината на блокчето Unlimited и по този начин копачите да задават големината, което от своя страна означава промяна в цялостната логика и няма да може да бъде обратимо.


Подписани транзакции има вътре, не ключове. ;)

Идеята на SegWit е веднъж завинаги да се реши проблемът с malleabilitity-то на подписите на транзакциите. Това е възможността да се промени формата на подписа, без това да го инвалидира, а това е възможно, тъй като подписът не е покрит от друг подпис. Резултатът е промяна на txid-то (id-то на транзакцията, тъй като то е hash на цялата транзакция, включително и подписа), което я прави невъзможна за проследяване и някои автоматични системи се бъркат, пращайки още веднъж койни, ако не могат да потвърдят успешно пристигналите първия път (а те си пристигат, просто не могат да се следят, заради txid, различно от очакваното).

Като се раздели подписът от транзакцията, този проблем се решава. Това прави SegWit, наред с още някои по-дребни оптимизации, а като страничен (желан) ефект имаме възможност за по-големи блокове, защото подписите, тъй като са отделени от транзакциите, могат да се съхраняват от full node-овете в отделна структура и размерът им да не се брои при създаването на блокове (това предстои да се въведе с нов soft fork, още го няма разписано като параметри как ще се случва точно).

Разбира се, на miner-ите това не им харесва, тъй като по-големи блокове означава по-малко конкуренция за блок, което означава по-малки fee-ове.
За тях е перфектна претоварената мрежа в момента, тъй като ако искаш транзакцията ти да мине в следващите 30 минути, трябва да си приготвиш поне $10 за fee.
Затова беше необходимо BIP 91, с което full node-овете да отхвърлят блокове от miner-и, които не сигнализират готовност за SegWit. Така ако искат блоковете им да са валидни, трябва да се съгласят със SegWit. В момента има 100% съгласие и се очаква SegWit да е активен към 08.08.

От тези обяснения не разбрах остават ли транзакциите непроследими или не?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: go_fire в Aug 06, 2017, 18:55
Стелт и Спец, вие двамата всъщност си говорите на различни езици, затова не се разбирате и стигнахте до караница. Ама караница във форум не е страшно нещо. Като се разберете и стиснете ръцете, всичко ще се оправи.

Аз сега точно това ще се опитам да направя. Да обясня тезите на двама ви на разбираем език, за да разберете, че няма причина за спор.

=*=

Под пирамида Спец разбира, че има нещо дълбоко нечестно в цялата работа.

Ще се опитам да го разясня. Когато края на деветдесетте у нас изгря Интернет (и малко преди това на запад), то всички живеехме в една утопия, че проблемите на реалния свят няма да съществуват и всички ще сме щастливи във виртуалния.

Нищо от това не се случи. BT е поредния пример. Уж всички са равни, ама има по-равни. Има ЙЕРАРХИЯ. Има хора, които са недостижими само, защото са от по-рано в играта или са влезли с много пари (мощности).

Затова петстотин пъти е повтарял последната петилетка, че BT е пирамида. Няма свобода. Няма равенство. За братство да не говорим.

И не това не е комунистически слоган. Това е слогана на френската революция, а тя е буржоазна, сиреч пазарна.

=*=

Спец от своя страна също живее в малка заблуда. Опитахте се с Джет двамата да му я разясните. Той не я разбра. Ще се опитам и аз.

Малката „тайна“ на физическия свят е, че никой, нищо не гарантира. По-лошо, дори да е най-добронамерен, дори да е най-благороден, даже да е най-големия хуманоик, който се е раждал, пак не може да гарантира нищо на никого.

Цялата  обществена система, независимо, от какъв тип е, се гради единствено и само на насилие. Поддържа се с насилие. Пропада, когато ѝ бъде причинено по-голямо насилие. Няма значение за точно кой социален аспект си говорим. „Доверието“ е просто оправдание написано в книжки.

Виждам, че Спец е работил за банки и други финансови институти. Аз също съм бил. Преди да ме изритат окончателно. От вътре е много трудно да се осъзнае простичкия закон, поради който нещата стават. Аз също не го осъзнавах, нищо, че съм го учил амнайсет години и то непрекъснато е седяло пред погледа ми. Не е имало, кой да го прочете.

Нещата са станали ясни в момента, когато дѐдо Алберт открива нещо просто, седящо си в природата от милиарди години. Не е относителността. Другия му голям принос — вероятността.

Точно тогава е станало пределно ясно, че гаранции за нещо не могат да бъдат дадени. Математически е невъзможно да се приложат.

И за да не съм толкова голословен, веднага ще приведа двете неща, за които си говорехте.

Фонда за грантиране на вземанията, какво представлява? Това е условно казано автономен, но държавен консорциум от (само търговските) банки. Какво прави този консорциум?

Събира във фонд по 12% от всеки влог на всяко физическо и юридическо лице. Като част от ЕС ние сме задължени да имаме такъв фонд. Имаите предвид, че у нас този процент е сравнително висок. На много места е под 10.

Веднага става очевидно, че ако повече от 12% от стойността на всички влогове им се случи нещо, то този консорциум фалира. Но истината е, че КТБ държеше около 5% от влоговете и консорциума фалира. Това е защото този фонд има и големи разходи.

Сега си представете, че освен КТБ, беше фалирала и ПИБ, а държавата не беше наляла там за втори път милиарди, с което подаръкът от данакоплатците към нея не възлезе на общо 5 с предното наливане. Но осевен КТБ и ПИБ, още няколко банки бяха във фактически фалит и на свой ред им подарихме невъзвращаеми пари. Спомняте си, че Горанов говори само за едни 900 млн. от тази сума, но и те са подарък, тъй като няма да си ги поискаме.

Та дори без другите банки, само ПИБ да се беше катурнала най-накрая, то дори държавата със своя бюджет, нямаше да може да плати гарантирания минимум.

Знаете ли до какво щеше да доведе това? До обезценка на лева? Всъщност това вече сме го преживели, когато гръмнаха ПЧБ, Балканбанк, Минералбанк и още няколко. Тогава такъв консорциум не съществуваше, всички си получиха парите в пълен размер, само дето покупателната им способност беше мижава. Например с парите за апартамент или нов автомобил, я можеше да се купи чифт обувки, я не.

Реалността е дори по-страшна. Всяка една банка, навсякъде по света е във фалит… от днанадесети (правилно, не двадесети) век насам.

Това е защото числото на влоговете в тях е само 12% от раздадените кредити. Всичко друго няма обезпечение. Но това е процента у нас. При големите банки този процент е под 4. Средния за ЕС е под 8%. В САЩ е обект на държавна тайна, но е под 5%, като надеждите на всички са да не е под 0,5%.

При КТБ беше 10 и се възмущаваха, че им задържат ресурс.

А това освен всичко друго означава, че цялата световна икономика е във фалит. Няма такава печалба, която може да върне всички тези кредити. Няма от къде да дойде.

А причината всичко да не се е сринало е… вероятността. Преценено е, че във всеки един момент изискуемият капитал е под 10% от общия, затова е неразумно да се държи по-голям обем. А за да може да има прогрес, има инфлация, която при следващата изискуемост вече ще е повишила числото на капитала.

Тази система ще продължи да работи, докато насилието, което я крепи е по-голямо от давлението върху нея. За следващите столетия няма изгледи нещо да се промени.

Освен за фонда за гарантиране на вземанията си говорехте и за застраховки. Обаче никой от вас не разбира, че застраховките са финансов инструмент и като такъв се подчинява на същите правила.

Финансовите инструменти са неща с малко или никакво обезпечение. Когато им се направят застраховки се добавя нова абстракция върху съществуващата такава от деривати (които реално са също застраховки) и други финансови инструменти. Застраховките работят само, когато сумата на настъпилите застрахователни събития е под един процент от общата застрахователна съвкупност.

Когато гръмнаха ипотеките върху тях имаше деривати и всички бяха застраховани, но това не спря с нищо срива. Просто защото сумата на застрахованите събития беше над един процент от всичко застраховано. Сумата на дериватите пък беше десетки пъти далеч над реално сключените ипотеки. Самите ипотеки се превърнаха в неизплатими поради увеличен лихвен процент. Забележете, че лихвата се беше вдигнала само с процент. От един беше станала два. Но това беше удвояване на вноската.

=*=

Извода от всичко изписано е, че не съществува математика, която да гарантира нещо на някого. Всяка система е в баланс само докато приетото за инзвънредно равнище не бъде достигнато. А това е неизбежно от същата тази вероятност.














Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 06, 2017, 19:11
Аз зная едно... Затворени системи не съществуват. Тази на биткойн не прави разлика. Няма как да избяга от влияние отвън.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: makeme в Aug 06, 2017, 19:24
@go_fire, анонимността не се нарушава от самата система (тя си е анонимна), а от притурките към нея.

Пример:
Ако си закупиш хостинг с биткойн и никъде не въведеш името си, не използваш своя IP адрес и тнт. никой не може да види кой си реално.

В самата транзакция няма данни за теб освен един хеш.

Ако обаче се възползваш от системите изградени ВЪРХУ криптовалутите - борси, клауд портфейли и тнт. то тогава има от къде да изтече информация, кой си.

От тук идват и всички спорове, понеже има две мисления по това какво е биткойна.

Едните смятат, че това е следващата затворена валута и желаят да я използват без да се интересуват от това колко струва на борсата. (Сиреч ако ти продавам картофи и ти обявя цена в биткойн, ти не ги обръщаш в реални пари да видиш дали си струва, а гледаш дали имаш и можеш да ги платиш)

Вторите хора (те преобладават) гледат на биткойна като на нормална валута с някакъв курс към валутата която използват (което е само наполовина вярно понеже това е СТОКА не валута, но все пак има някаква стойност). В този случай се получава, че те легитимират борсата и от там губят първоначалния замисъл.

Относно зануляването на биткойн (сиреч да струва 0) това е просто абсурден аргумент понеже принципа е пазарен и ако има хора който да го използват никога няма да  е 0, а ако няма такива хора то тогава и никой не губи от това че е 0.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 07, 2017, 09:22
   Таман мислех и аз да спирам да пиша по темата,и изведнъж:

makeme:
Цитат
Относно зануляването на биткойн (сиреч да струва 0) това е просто абсурден аргумент понеже
принципа е пазарен и ако има хора който да го използват никога няма да  е 0, а ако няма такива хора
 то тогава и никой не губи от това че е 0.

ми влязоха на терена с бутонките напред...
   Имаше едно време "Лемън брадърс" ,уважавана , акциите и държаха
високи цени,с висок рейтинг от самозабравили се "Мудис","Стандарт
енд Пуърс" и подобни, и определено "принципа е пазарен" и
"има хора ,който да ГИ използват" (акциите де),някои много спечелиха.
   Имаше и едни "Енрон" и те така ...
   Само меринджеите в тези фирми знаеха реалното състояние.
   И изведнъж: БУМ !!!
   Даже stealth01 ще се съгласи,че "Лемън брадърс" и "Енрон" фалираха :D
   Но за разлика от "Лемън брадърс" и "Енрон", при биткоин даже няма реални
активи (като изключим "фермите" за добив,наблъскани с ASIC чипове,на които
трудно може да се намери друго приложение).
   При биткоин има някаква религиозна вяра...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: deant01 в Aug 07, 2017, 11:53
Е точно заради това което писа go_fire, надявам се сте го прочели и сте се помъчили поне да го разберете, хората бягат към измамната "сигурност" на криптовалутите. Говорихме за понци схеми - всички фиатни валути са такива, най вче долара, който ако спре да се печата е капут, заедно с него и цялата световна финансова система. Та хората си мислят, че могат да избяхат от това като се нагрухат с криптовалута, която сама по себе си е лимитирана понци схема, което гарантира бързото и разбиване. Защо е така? Моето менение е, че човека като такъв в момента живее с идеята, че всичко му е позволено т.е. всичко може да си позволи и е важен, защото е консуматор, а е консуматор защото поне от 80 години системута му налага да бъде такъв. Т.е. масово хората консумират, но доста рядко допринасят, защото консумират на кредит. Това за мен е обърната понци схема. Т.е. вместо да инвестираме пари в нея за да получим, после повече, ние вземаме пари от нея с обещанието да дадем после повече. Средния чиляк в "развития" свят живее на кредит. В САЩ ако нямаш кредитна история, ти на практика не съществуваш. Т.е. биткойна ще се превърне в същото нещо като долара, защото ние подсъзнателно искаме да е така. За някой (слава богу не и за мен) ще е по-лошо, защото не съм чувал за даване на кредити в биткойни, дори за доларов еквивалент на биткойна. Цялата финансово/икономическа система загнездена в човека днес, НЕ може да съществува при крайна валута, каквато уж е биткойна.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: programings в Aug 07, 2017, 13:05
От тези обяснения не разбрах остават ли транзакциите непроследими или не?

Ако питаш дали SegWit има някакъв ефект върху анонимността на транзакциите - не, няма.

Непроследимостта на всяка една транзакция в Bitcoin мрежата зависи от културата на изпращащия (пък и на получаващия) койните, а не от дизайна на криптовалутата. Ако някой е достатъчно глупав да използва един и същ адрес за плащане по две или повече различни услуги или допусне по друг начин адресът му да се отнесе пряко или косвено към самоличността му, това си е негов проблем и Bitcoin не му е виновен.

Повечето модерни HD портфейли генерирант нова двойка публичен и частен ключ (съответно нов адрес) при всяко получаване или изпращане на койни от предишния адрес.

Относно идеите за "застрахователен фонд" в Bitcoin, който да служи за компенсация при разпадане на мрежата - това не виждам как може да се имплементира. Ако от всяка транзакция се заделят някакви койни и отиват на съхранение в този фонд, като се води регистър кой колко е внесъл, при разпадане на мрежата, тези койни изчезват. Как ще се компенсира с тях някой, като тяхната стойност е обвързана с това мрежата да функционира? Те и не съществуват извън мрежата, няма как да се борави с тях без да я има мрежата.
Ако пък си го представяте като тези койни периодично да се обменят в някаква физическа, конвенционална валута и да се съхраняват на някакво физическо място от някаква организация - също няма как да стане, тъй като се нарушава децентрализацията. Въобще това е абсурдна идея.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 07, 2017, 13:23
За анонимно разплащане има варианти и през български банки без биткойни и подобни простотии :) .

В една от банките у нас, а може и други да има, но не ги знам, като преведеш пари по сметка от друга банка, но номера на сметката да е верен, а името различно/фиктивно, не се следи за съвпадения на име и номер на сметка и парите влизат. В други банки транзакцията пропада при несъвпадение и превода се връща.
Този вариант за анонимно разплащане е доста по-сигурен и надежден, а в биткойна други предимства не виждам :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 07, 2017, 16:02
За анонимно разплащане има варианти и през български банки без биткойни и подобни простотии :) .

В една от банките у нас, а може и други да има, но не ги знам, като преведеш пари по сметка от друга банка, но номера на сметката да е верен, а името различно/фиктивно, не се следи за съвпадения на име и номер на сметка и парите влизат. В други банки транзакцията пропада при несъвпадение и превода се връща.
И къде е анонимността тука?

а в биткойна други предимства не виждам :) .
Очевидно никога не си пазарувал онлайн


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 07, 2017, 17:35
Няма нещо такова като анонимна банкова транзакция. Сметката може да е само с номер и дълъг код за достъп до нея, както го има в някои чужди банки, но при обикновените такива, анонимност няма. Дори офшорните банки имат титуляр на сметката в повечето случаи. Може и да е фиктивен, да не си ти, но има някой за лице.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: stealth01 в Aug 07, 2017, 18:13
Чувал съм, че има хора, които анонимно теглят пари от банка. Но трябва да са маскирани и въоръжени. Даже и филми съм гледал. Наскоро си припомних „Жега“!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 08, 2017, 10:03
backinblack:
Цитат
В една от банките у нас, а може и други да има, но не ги знам, като преведеш пари по сметка от друга банка, но номера на сметката да е верен, а името различно/фиктивно, не се следи за съвпадения на име и номер на сметка и парите влизат. В други банки транзакцията пропада при несъвпадение и превода се връща.

   Щом ти знаят банковата сметка,значи ти знаят и спатиите.
   Не се съмнявайте в това.
   Тази информация я има във финансовото разузнаване (част от ДАНС)
и в БНБ.Да не говорим ,че в банките има и камери ...
   Един много показателен факт: на всеки служител в банка,в трудовия
му договор има клауза,според която ,ако забележи съмнителни финансови
транзакции, трябва да уведоми финансовото разузнаване (ДАНС).
   Т.е. ако на някоя кифла,обслужваща клиенти ,някой и прилича на наркобарон,
тя е ЗАДЪЛЖЕНА да го натопи...
   Та,опичайте си акъла...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 08, 2017, 15:54
backinblack:
Цитат
В една от банките у нас, а може и други да има, но не ги знам, като преведеш пари по сметка от друга банка, но номера на сметката да е верен, а името различно/фиктивно, не се следи за съвпадения на име и номер на сметка и парите влизат. В други банки транзакцията пропада при несъвпадение и превода се връща.

   Щом ти знаят банковата сметка,значи ти знаят и спатиите.
   Не се съмнявайте в това.
   Тази информация я има във финансовото разузнаване (част от ДАНС)
и в БНБ.Да не говорим ,че в банките има и камери ...
   Един много показателен факт: на всеки служител в банка,в трудовия
му договор има клауза,според която ,ако забележи съмнителни финансови
транзакции, трябва да уведоми финансовото разузнаване (ДАНС).
   Т.е. ако на някоя кифла,обслужваща клиенти ,някой и прилича на наркобарон,
тя е ЗАДЪЛЖЕНА да го натопи...
   Та,опичайте си акъла...

Всичко се знае, спор няма! Но....., трябва да се докаже в съда и тук вече идва големия проблем! И проблема не е в това, че е и недоказуемо, а не винаги разходите се оправдават, ако правилно ме разбираш без да влизам подробности :) . Ако някой си мисли, че в нета е анонимен жестоко се лъже :) ! Анонимни са само тези........ от които нищо не зависи :) . Няма как да работиш и да си анонимен :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 08, 2017, 17:52
backinblack:
Цитат
В една от банките у нас, а може и други да има, но не ги знам, като преведеш пари по сметка от друга банка, но номера на сметката да е верен, а името различно/фиктивно, не се следи за съвпадения на име и номер на сметка и парите влизат. В други банки транзакцията пропада при несъвпадение и превода се връща.

   Щом ти знаят банковата сметка,значи ти знаят и спатиите.
   Не се съмнявайте в това.
   Тази информация я има във финансовото разузнаване (част от ДАНС)
и в БНБ.Да не говорим ,че в банките има и камери ...
   Един много показателен факт: на всеки служител в банка,в трудовия
му договор има клауза,според която ,ако забележи съмнителни финансови
транзакции, трябва да уведоми финансовото разузнаване (ДАНС).
   Т.е. ако на някоя кифла,обслужваща клиенти ,някой и прилича на наркобарон,
тя е ЗАДЪЛЖЕНА да го натопи...
   Та,опичайте си акъла...

Всичко се знае, спор няма! Но....., трябва да се докаже в съда и тук вече идва големия проблем! И проблема не е в това, че е и недоказуемо, а не винаги разходите се оправдават, ако правилно ме разбираш без да влизам подробности :) .
Няма нищо, нека да влезем в подробности. В банките има сметки "средства на път" с партида неуточнени преводи - та там отиват тези пари и се уточняват "мануално" всичко се доказва много лесно. На всичко огоре това се вижда и откъм Бисера (системата за междубанковите разплащания).


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: go_fire в Aug 08, 2017, 19:44
При това всяка сутрин. Ама не ми се занимаваше да го обяснявам.

А относно нарко-бароните, те не се обслужват от обикновените, банкови служители. Не се притеснявайте за тях. Има кой да се погрижи.


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 09, 2017, 00:18
Има едно нещо - банката винаги печели. От тук нататък, който иска да се занимава със съдилища и да разследва.... Все тая! Когато настана световната финансова криза 2008-ма, какво се случи година след това. Банкери продължаваха да взимат безумно големи бонуси и за какво?! За загуби!


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 09, 2017, 08:48
   Яаа,колко много банкерчета сме тука във форума,все разбирачи  ;D
   По отношение на "парите на път" ,там много зависи от отдел
"вътрешен контрол"("вътрешен отдел"или"вътрешен одит" на някои места).
   Има и по-интересни теми,като напр. "прекласификация на кредити",
ама хайде да не навлизаме в подробности,да не се нахендрим ня някой,
ЪЪЪ, "квалифициран състав" от наказателния кодекс  ;D


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 09, 2017, 21:28
Още $300 и Биткойнът - става 3 пъти по-скъп от златото
В Newegg може да се пазарува с биткоини (backin blak може да отреже едно ъгълче от кюлчето злато с ножовката, да хване самолета и да си купи нов сървър от там, щото коините били стока и за нищо не ставали)


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: remotexx в Aug 10, 2017, 01:40
Още $300 и Биткойнът - става 3 пъти по-скъп от златото
В Newegg може да се пазарува с биткоини (backin blak може да отреже едно ъгълче от кюлчето злато с ножовката, да хване самолета и да си купи нов сървър от там, щото коините били стока и за нищо не ставали)

Колега, добре ще е само да уточните мерната единица  :D
т.е. Как ги сравнявате 1 кг. Злато спрямо 1 кг. биткоини ли?


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 10, 2017, 02:30
 ;D ;D ;D ;D  [_]3


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 10, 2017, 02:30
Gold Price per Troy Ounce in USD: $1276 x 3 = 3828
Bitcoin Price in USD: $ 3350

А иначе златото и биткоините на килограм се мерят в Столипиново


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: spec1a в Aug 10, 2017, 08:25
   Аз лично не мога да си представя как някой ром (дали това е
достатъчно политически коректно ...) ще се пазари с:
   "Батеее,това ти го давам само за 1 биткоин,може и някоя булка
да ти уредим" ...


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: jet в Aug 10, 2017, 14:46
Затова казах, че те мерят биткоините в килограми


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: backinblack в Aug 10, 2017, 17:46
Затова казах, че те мерят биткоините в килограми

Най-добрата стока е продаваемата :) ! Няма значение какво ще се продава, важното е да има кой да купува :) .


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: lunarvalley в Aug 10, 2017, 18:14
да ви пикам на въздесъщия свободен пазар  :P


Титла: Re: bitcoin се разцепи ...
Публикувано от: 4096bits в Aug 10, 2017, 20:39
Пари могат да се правят от всякакви боклуци. Видях го при едни предишни шефове.