Автор Тема: bitcoin се разцепи ...  (Прочетена 24137 пъти)

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #75 -: Aug 05, 2017, 13:33 »
Да, КТБ се издъни , но абсолютно всички
си получиха парите до гарантирания размер. И никога не имало
кавито и да е проблеми.
   Написах,че няма проблеми с изплащането на влоговете, и това е  факт !
Човек, ти живееш в някаква паралелна реалност...
   Написах ясно,че всички влогове в КТБ са изплатени до гарантирания размер
(196 000 лв), и това е вярно.
Никога не съм спорил дали са върнати влоговете на шматките. (Ще извиняваш, че не цитирам всичко, но ти така или иначе не четеш.) Но проблеми има! Сериозни! Тия пари не идват от нищото!!!

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2016/02/08/2701041_fondut_za_garantirane_na_vlogovete_e_pred_vzimane_na/
Цитат
След като кризата с КТБ изяде трупания в продължение на 15 години резерв, който освен това се оказа и недостатъчен, ФГВБ трябваше да намери начин бързо да възстанови ресурсите си.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/fondyt-za-garantirane-na-vlogovete-vryshta-chast-ot-parite-za-ktb-230142/
Цитат
Припомняме, че кризата с КТБ почти изчерпа резерва на Фонда. През декември 2014 г. Владислав Горанов подписа договор за предоставяне на заем от централния бюджет в размер на до 2 млрд. лв. на ФГВБ за финансирането на недостига на средствата на фонда. Реално усвоените пари са 1,675 млрд. лв.

За да погаси задълженията си Фондът ще използва 298,5 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и 250 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка). Останалите 72,227 млн. лв. са собствени средства на фонда.

Добре (!?!?!) че държавата наля пари в една друга банка, защото ако и тя беше паднала... Иначе, не, няма проблеми...
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3872
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #76 -: Aug 05, 2017, 14:37 »
   Аз не оспорвам написаното от теб за състоянието на финансовите
институции в България ,за ФГВБ и т.н.
   Това,което написах,касае по принцип виртуалните валути
навсякъде по света, че няма никаква защита за притежателите.
   Ама абсолютно никаква !
   Затова ти дадох пример със високоразвитите северноевропейски страни.
   И там действа защита на влоговете,но и там,ако имаш виртуални пари,
при издънка,никой не може да те компенсира с нищо.
   Разбирам да има някакви финансови инструменти (напр. т.нар. CDS  ),
които да намалят риска от притежанието на виртуални активи,но такива
просто няма.
   Поправи ме,ако греша...
Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #77 -: Aug 05, 2017, 15:25 »
Въртим се в някакъв омагьосан кръг :)
Все пак се съгласихме за нещо. С уговорката, че това беше пример за България. Тези неща си се случват и на запад от нас (дадох и примери по-назад, включително САЩ, а и в Русия също наскоро). Преди месец-два в Италия:
http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-italiia-spasiava-falirashtite-si-banki-241954/
Цитат
Онова, което не трябваше да се повтаря, се случва в адриатическата държава – с пари на данъкоплатците бяха спасени зле представящи се банки
И пак да се повторя:
При проблем с банка НИЕ (данъкоплатците, абсолютно всички) ще платим на идиотите, които са вложили пари в смотана банка, защото са се полакомили от двуцифрени лихви.
При проблем с някоя борса на криптовалути, ще изгорят само идиотите избрали да вложат парите си там.
В единият случай се насърчава глупостта!!! В другият случай, всеки си носи отговорността. Вяра? Ти вярваш, че ако си отрежеш ръката, държавата ще ти залепи нова? Безплатно?
Предполагам, че не е сериозен технически проблем от всяка транзакция на криптовалути да се отделя в сметка някакъв процент. И от този сметка да се покриват загубите на всеки прекалил с риска и загубил виртуални пари. Ако в момента няма, то нищо чудно скоро да се появи и такава възможност.
НО! Само аз ли съм на мнение, че НЕ трябва да въстановяваме загубите на шматки поели неразумно висок риск? Че всеки трябва да носи отговорност за собствените си пари? И не казвам, че не трябва да сме солидарни... Но ако някой метне 100 хиляди евро в камината си, и се кефи как горят и са му гарантирани от държавата, не съм съгласен аз да му ги възстановя.

П.П. И все пак да уточним. До колкото говорим за гарнтиране на банкови депозити, държавата реално налива доверие към посредник - банките. И липса на всякакви регулации спрямо виртуалните борси. Иначе самото притежание на крипто валути си е защитено.
   Това,което написах,касае по принцип виртуалните валути
навсякъде по света, че няма никаква защита за притежателите.
   Ама абсолютно никаква !
Ако си държиш виртуалните монетки в портфейл на собственият си компютър, никой не може да ти ги вземе. Ако си забравиш паролата, въпросните монетки остават недостъпни завинаги. Проблемът ти е, че няма институция, която да налее доверие във виртуалните борси? Да? Ами това е проблем на самите борси, а не на криптовалутите по принцип. Нали?
« Последна редакция: Aug 05, 2017, 15:45 от stealth01 »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3872
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #78 -: Aug 05, 2017, 16:08 »
stealth01:
"Ако си държиш виртуалните монетки в портфейл на собственият си компютър, никой не може да ти ги вземе."
 
   Това е така(ако няма някакъв "троянски кон",разбира се),но аз имах
предвид и нещо друго.Кой може да ти гарантира,че утре стойността на
1 биткоин няма да стане 0(нула), или някакви центове ?
   Никой !
   Ще се опитам да ти дам един друг пример,дано разбереш проблема.
   Една пощенска марка реално струва центове.В един момент обаче
някакви Сульо и Пульо решават, че тази марка е суперценна , и това
"вдига" цената и до стотици хиляди долари.
   Обаче, тази марка РЕАЛНО струва центове !
   По-късно ,обаче,марката може да си върне реалната цена
(т.е. някакви центове) под влиянието на други Сульо и Пульо...
   Схвана ли сега аналогията с виртуалните валути ...
Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #79 -: Aug 05, 2017, 17:57 »
Всяко нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него.
Това важи за реалните валути, за виртуалните такива, акции, облигации, за всяка една стока, услуга и т.н.

Ако утре китайците се събудят с намерението да занулят долара, могат да го направят - просто ще разпродадат валутата, която държат в наличност и дълговете, които са купили. Няма да го направят, разбира се. Защото няма да могат да пласират всичко, а голяма част ще трябва да продават на малка част от текущата цена.
Спекулата е проблем при криптовалутите, да. Най-вече поради ограниченят обем реално сключвани сделки. Хора с много пари лесно могат да влязат и водят пазара (и го правят). Но колкото повече расте пазара, толкова по-трудно ще се контролира от отделни индивиди.
Спекулата е проблем и при реалните валути, на стоковите пазари, при акциите. Картелите и монополите са точно това в реалната икономика. Влиза играч с много пари, изкупува конкуренцията и започна да диктува цените и да води пазара. Да създаде изкуствено недостиг на пазара, да вдигне цените, поради повишеното търсене...
Да, криптовалутите също страдат от това, както и всяка друга валута, стока или услуга.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #80 -: Aug 06, 2017, 00:32 »
spec1a тия гаранции са мижи да те лажем. Това е като колективна безотговорност, която ни преподаваха 40 години. Викаш в развитите държави било пълно с гаранции. А иди си купи акции от Уолстрийт и иди се оплачи на някой като станат жълти стотинки- че нефта или златото паднали или ЦЕО-то Касперски казал някоя глупост, а не бил казал нещо умно като на Тесла например. Те затова хората обясняват за диверсификациите или по нашенски- всички яйца в една кошница, та да не ходиш при царския поп. Защо Биткоините да са нещо друго.

В българия ни дресираха да плащаме де що има сметки за плащане па дори и не нашите - затова електорат не остана и "бизнесмените" и те се учат като блак-а 25 години, ама още 250 няма да им стигнат та и работници не останаха. Сега се работи по въпроса да се намалят и пенсионерите, "проблема" с децата пък се разреши от само себе си.
« Последна редакция: Aug 06, 2017, 00:35 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #81 -: Aug 06, 2017, 01:01 »
Колеги - аз не съм експерт, но да не смесваме нещата...
при биткойн банка НЯМА - общо взето има един споделен тефтер в който се вписва всичко изкопано т.е. всички монети и транзакциите с тях и докато при фалит на банка където всички пари на мноого хора изведнъж изчезват, то това при биткоин не може да се случи - да се обезценят да но това не е същото като  да ти фалира банката (дето я няма при биткоин) а е по-скоро като да си обърнеш левовете в гръцки драхми баш преди кризата у комшиите - е за това банкови гаранции вече няма, също и като спомена по-горе колегата ако си купиш друга стока напр. злато а то вземе че се обезцени - къде има банка която да обезщетява за това - риска си е индивидуален (и печалбата също) инак ако обезщетяват при падане на курса тогава при вдигане клиента пък трябва да нахрани банката така ли...
така е и при биткоин - ако спечелиш, печалбата си остава лично за теб, ако загубиш - загубата също, шанс да фалира системата няма, може единствено да си забравиш паролата или изгубиш портфейла (ама то коя банка възстановява загубен портфейл само на доверие, веднага отивам, че имам загубени няколко милиона  8))
единственият шанс да се прецака биткон е при потвърждавнаето на транзакцията, но не е много лесно, трябва мошениците да завладеят повече от половната изчислителна мощ за да фалшифицират запис, и тогава ще се разцепи на две (което и без това предстои да стане, то май вече стана) но 1) дори и тогава всички транзакции преди събитието ще са валидни, 2) бързо ще се установи коя от двете версии е валидна, и много малко биткоини ще се изгубят

Биткойн точно за това е създаден да елиминира посредниците (т.е. банките) и фалитите им
печалбата и загубата е част от живота, приемете го.. аз още си спомням първия имейл на г-н Накамото (не помня вече в кой пощенски списък го получих, но някой разпространи новината още същия ден), пробвах за месец -два изкопах.. има-няма около 100 монетки (не помня точно, но тогава стойността им беше под 1 цент), ама понеже нямаше какво да ги правя и с времето се затриха някъде (не можах даже една пица да си пръчам барем като "гадта" /още три вейката/) и какво от това.. а после цента им се вдигна толкоз бързо, че даже нямаш време да пиеш една студена вода (като гледам по сегашни цени - загубата е около 300 хил. долара)
ама и сега като гледам (венчър капиталистите) тези детo си ги накупиха напр. на по цена 1000 долара за койн и те са на печалба 3х нищо че през живвота си не са били миньори и не са хващали кирка, между другото то и при треската за злато в началото ни миналия век е било така, миньорите не са били най-големите печеливши - замислете се ;)
« Последна редакция: Aug 06, 2017, 01:19 от remotexx »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3872
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #82 -: Aug 06, 2017, 08:32 »
jet:
"А иди си купи акции от Уолстрийт и иди се оплачи на някой като станат жълти стотинки- че нефта или златото паднали или ЦЕО-то Касперски казал някоя глупост, а не бил казал нещо умно като на Тесла например. " ...

   Не ме разбирайте погрешно ,не защитавам нито "Уолстрийт", нито сегашната
световна финансова система.
   Факт е ,че при виртуалните валути наистина няма никаква защита,т.е. утре
могат да струват 0 .
   Докато при акции,облигации т. н. съществуват финансови инструменти,например
споменатите CDS (Credit Default Swap), които са своеобразна застраховка ,и
намаляват риска (в някои случаи значително).
   Ами няма такива инструменти при виртуалните валути !
   Ако поради някаква причина биткойн изгърми, притежателите на портфейли на
кого ще се оплачат - на арменския поп ли  ;D

« Последна редакция: Aug 06, 2017, 08:46 от spec1a »
Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #83 -: Aug 06, 2017, 10:51 »
при биткойн банка НЯМА
С останалото съм съгласен, но въпреки че в същият смисъл при биткойните липсват банки (или поне няма утвърдени такива), то има услуги, подбни на банкерските. Борсите например. Там си откриваш сметка и им хвърляш едни пари.
spec1a мрънка, защо някой друг не иска да носи отговорност за риск, който сам е поел. Има много хора, които смятат така. Но това не е проблем на криптовалутите по принцип, а проблем на самите борси. Те трябва да изградят доверие. Да въведат някаква застрахователна такса и фиктивно да повишат доверието в себе си.
spec1a, адресираш проблеми на погрешно място. И доверието, и спекулата са част от ВСЯКА една система. И не системата, а играчите са тези, които повишават/намаляват доверието или спекулират на пазара. CDS е банков продукт. Поемане на риск е услуга, която продават застрахователните компании. Освен това, криптовалутите не правят и кафе, не им е това работата. Въпреки че много хора биха били доволни, ако докато нареждат преводи, получаваха и чаша кафе.
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3872
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #84 -: Aug 06, 2017, 12:11 »
stealth01:
"spec1a мрънка, защо някой друг не иска да носи отговорност за риск, който сам е поел."
 
   Aко съм те разбрал правилно,намекваш, че се занимавам с вирт.валути.
НЕ,не се занимавам с такива, и едва ли скоро ще се занимавам...
Любопитно е да се наблюдава отстрани как балъците се зарибяват  ;D
   Преди около месец видях реклама в метрото (за София става дума):
"Биткойн - валутата на бъдещето ,направете своя биткойн портфейл
сега" - и това на космически фон:галактики,свръхнови ...  ;D
   Тъй като рекламатa в метрото едва ли е евтина,се питам: каква е
далаверата на тези,които са я платили ?
   Някакви посредници ли разчитат да бъдат,комисиони да събират ?
   Или са от ранните "копачи", и разчитат на по-бързото надуване...
« Последна редакция: Aug 06, 2017, 12:44 от spec1a »
Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #85 -: Aug 06, 2017, 14:44 »
   Aко съм те разбрал правилно,намекваш, че се занимавам с вирт.валути.
НЕ,не се занимавам с такива, и едва ли скоро ще се занимавам...
Абсолютно съм сигурен, че не си ме разбрал. Нищо подобно не намеквам. Отговарям не лично на теб, а за останалите потребители на форума, да не вземе някой да си помисли, че нещо от това, което пишеш има някакъв смисъл.
Но искрено се надявам да не се занимаваш с крипто валути. Всъщност... надявам се да не се занимаваш и с „реални“ валути. Дори ще мина някой ден да запаля свещичка, да не дава бог (който и да е бог) да не се занимаваш изобщо с решения включващи, каквито и да е разплащания, в каквито и да е пари. Амин!
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3872
    • Профил
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #86 -: Aug 06, 2017, 15:04 »
   Не съм финансист по образование,но по стечение на обстоятелствата,
имам сериозни познания във финансовата сфера.
   Занимавал съм се с много разплащания, системна администрация на
важни сървъри, обработващи финансови транзакции, и мога да ти
гарантирам,че не съм се издънвал никога.
   Смятам, че съм излагал аргументирано своите становища.
   И не съм нападал лично никого във форума.
   И не мога да разбера,защо е този злобен пост, stealth01 .
   Да не би това да се дължи на писанието ми за рекламатa в метрото ?

Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #87 -: Aug 06, 2017, 17:10 »
Всъщност мнението ми беше още по-саркастично, но го поорязах малко.
Човек, не те познавам и цялата тази дискусия не е насочена лично към теб, а към погрешните тези, които си приел. Като се почне от заблудатата ти, какво всъщност представлява финасова пирамида (още от първото мнение в темата), мине се през проблеми като доверие, спекула и т.н., които ти грешно адресираш само към системата на крипторазплащанията, а те всъщност са навсякъде, да, включително и при криптовалутите. И завършим с това, че очакваш някой друг (всички ние в лицето на държавата, банка, застрахователно дружество) да гарантира неразумните рискове на безрасъдни шматки безвъзмезно (на пръв поглед...).

Повече няма да пиша в темата, че ей сега ми звъннаха от метрото дали ще искам да продължа с рекламата, та трябва да подготвя документите [_]3

Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #88 -: Aug 06, 2017, 17:17 »
Сега малко повече за SegWit:
За да се верифицира една транзакция е нужно да се изкопа съответното блокче където е тя.
Вътре в това блокче има подписани ключове или нещо от сорта (не мога да го схвана, но служи за верификация).
Core (.org) отборът иска да се запази сегашната структура на тефтера, като увеличи размера на блокчето съвсем малко и направи тези оптимизации, които никой не знае дали са за добро. Не е дългосрочно решение, но позволява промяна по-късно.

.com отборът иска да направи големината на блокчето Unlimited и по този начин копачите да задават големината, което от своя страна означава промяна в цялостната логика и няма да може да бъде обратимо.


Подписани транзакции има вътре, не ключове. ;)

Идеята на SegWit е веднъж завинаги да се реши проблемът с malleabilitity-то на подписите на транзакциите. Това е възможността да се промени формата на подписа, без това да го инвалидира, а това е възможно, тъй като подписът не е покрит от друг подпис. Резултатът е промяна на txid-то (id-то на транзакцията, тъй като то е hash на цялата транзакция, включително и подписа), което я прави невъзможна за проследяване и някои автоматични системи се бъркат, пращайки още веднъж койни, ако не могат да потвърдят успешно пристигналите първия път (а те си пристигат, просто не могат да се следят, заради txid, различно от очакваното).

Като се раздели подписът от транзакцията, този проблем се решава. Това прави SegWit, наред с още някои по-дребни оптимизации, а като страничен (желан) ефект имаме възможност за по-големи блокове, защото подписите, тъй като са отделени от транзакциите, могат да се съхраняват от full node-овете в отделна структура и размерът им да не се брои при създаването на блокове (това предстои да се въведе с нов soft fork, още го няма разписано като параметри как ще се случва точно).

Разбира се, на miner-ите това не им харесва, тъй като по-големи блокове означава по-малко конкуренция за блок, което означава по-малки fee-ове.
За тях е перфектна претоварената мрежа в момента, тъй като ако искаш транзакцията ти да мине в следващите 30 минути, трябва да си приготвиш поне $10 за fee.
Затова беше необходимо BIP 91, с което full node-овете да отхвърлят блокове от miner-и, които не сигнализират готовност за SegWit. Така ако искат блоковете им да са валидни, трябва да се съгласят със SegWit. В момента има 100% съгласие и се очаква SegWit да е активен към 08.08.

От тези обяснения не разбрах остават ли транзакциите непроследими или не?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin се разцепи ...
« Отговор #89 -: Aug 06, 2017, 18:55 »
Стелт и Спец, вие двамата всъщност си говорите на различни езици, затова не се разбирате и стигнахте до караница. Ама караница във форум не е страшно нещо. Като се разберете и стиснете ръцете, всичко ще се оправи.

Аз сега точно това ще се опитам да направя. Да обясня тезите на двама ви на разбираем език, за да разберете, че няма причина за спор.

=*=

Под пирамида Спец разбира, че има нещо дълбоко нечестно в цялата работа.

Ще се опитам да го разясня. Когато края на деветдесетте у нас изгря Интернет (и малко преди това на запад), то всички живеехме в една утопия, че проблемите на реалния свят няма да съществуват и всички ще сме щастливи във виртуалния.

Нищо от това не се случи. BT е поредния пример. Уж всички са равни, ама има по-равни. Има ЙЕРАРХИЯ. Има хора, които са недостижими само, защото са от по-рано в играта или са влезли с много пари (мощности).

Затова петстотин пъти е повтарял последната петилетка, че BT е пирамида. Няма свобода. Няма равенство. За братство да не говорим.

И не това не е комунистически слоган. Това е слогана на френската революция, а тя е буржоазна, сиреч пазарна.

=*=

Спец от своя страна също живее в малка заблуда. Опитахте се с Джет двамата да му я разясните. Той не я разбра. Ще се опитам и аз.

Малката „тайна“ на физическия свят е, че никой, нищо не гарантира. По-лошо, дори да е най-добронамерен, дори да е най-благороден, даже да е най-големия хуманоик, който се е раждал, пак не може да гарантира нищо на никого.

Цялата  обществена система, независимо, от какъв тип е, се гради единствено и само на насилие. Поддържа се с насилие. Пропада, когато ѝ бъде причинено по-голямо насилие. Няма значение за точно кой социален аспект си говорим. „Доверието“ е просто оправдание написано в книжки.

Виждам, че Спец е работил за банки и други финансови институти. Аз също съм бил. Преди да ме изритат окончателно. От вътре е много трудно да се осъзнае простичкия закон, поради който нещата стават. Аз също не го осъзнавах, нищо, че съм го учил амнайсет години и то непрекъснато е седяло пред погледа ми. Не е имало, кой да го прочете.

Нещата са станали ясни в момента, когато дѐдо Алберт открива нещо просто, седящо си в природата от милиарди години. Не е относителността. Другия му голям принос — вероятността.

Точно тогава е станало пределно ясно, че гаранции за нещо не могат да бъдат дадени. Математически е невъзможно да се приложат.

И за да не съм толкова голословен, веднага ще приведа двете неща, за които си говорехте.

Фонда за грантиране на вземанията, какво представлява? Това е условно казано автономен, но държавен консорциум от (само търговските) банки. Какво прави този консорциум?

Събира във фонд по 12% от всеки влог на всяко физическо и юридическо лице. Като част от ЕС ние сме задължени да имаме такъв фонд. Имаите предвид, че у нас този процент е сравнително висок. На много места е под 10.

Веднага става очевидно, че ако повече от 12% от стойността на всички влогове им се случи нещо, то този консорциум фалира. Но истината е, че КТБ държеше около 5% от влоговете и консорциума фалира. Това е защото този фонд има и големи разходи.

Сега си представете, че освен КТБ, беше фалирала и ПИБ, а държавата не беше наляла там за втори път милиарди, с което подаръкът от данакоплатците към нея не възлезе на общо 5 с предното наливане. Но осевен КТБ и ПИБ, още няколко банки бяха във фактически фалит и на свой ред им подарихме невъзвращаеми пари. Спомняте си, че Горанов говори само за едни 900 млн. от тази сума, но и те са подарък, тъй като няма да си ги поискаме.

Та дори без другите банки, само ПИБ да се беше катурнала най-накрая, то дори държавата със своя бюджет, нямаше да може да плати гарантирания минимум.

Знаете ли до какво щеше да доведе това? До обезценка на лева? Всъщност това вече сме го преживели, когато гръмнаха ПЧБ, Балканбанк, Минералбанк и още няколко. Тогава такъв консорциум не съществуваше, всички си получиха парите в пълен размер, само дето покупателната им способност беше мижава. Например с парите за апартамент или нов автомобил, я можеше да се купи чифт обувки, я не.

Реалността е дори по-страшна. Всяка една банка, навсякъде по света е във фалит… от днанадесети (правилно, не двадесети) век насам.

Това е защото числото на влоговете в тях е само 12% от раздадените кредити. Всичко друго няма обезпечение. Но това е процента у нас. При големите банки този процент е под 4. Средния за ЕС е под 8%. В САЩ е обект на държавна тайна, но е под 5%, като надеждите на всички са да не е под 0,5%.

При КТБ беше 10 и се възмущаваха, че им задържат ресурс.

А това освен всичко друго означава, че цялата световна икономика е във фалит. Няма такава печалба, която може да върне всички тези кредити. Няма от къде да дойде.

А причината всичко да не се е сринало е… вероятността. Преценено е, че във всеки един момент изискуемият капитал е под 10% от общия, затова е неразумно да се държи по-голям обем. А за да може да има прогрес, има инфлация, която при следващата изискуемост вече ще е повишила числото на капитала.

Тази система ще продължи да работи, докато насилието, което я крепи е по-голямо от давлението върху нея. За следващите столетия няма изгледи нещо да се промени.

Освен за фонда за гарантиране на вземанията си говорехте и за застраховки. Обаче никой от вас не разбира, че застраховките са финансов инструмент и като такъв се подчинява на същите правила.

Финансовите инструменти са неща с малко или никакво обезпечение. Когато им се направят застраховки се добавя нова абстракция върху съществуващата такава от деривати (които реално са също застраховки) и други финансови инструменти. Застраховките работят само, когато сумата на настъпилите застрахователни събития е под един процент от общата застрахователна съвкупност.

Когато гръмнаха ипотеките върху тях имаше деривати и всички бяха застраховани, но това не спря с нищо срива. Просто защото сумата на застрахованите събития беше над един процент от всичко застраховано. Сумата на дериватите пък беше десетки пъти далеч над реално сключените ипотеки. Самите ипотеки се превърнаха в неизплатими поради увеличен лихвен процент. Забележете, че лихвата се беше вдигнала само с процент. От един беше станала два. Но това беше удвояване на вноската.

=*=

Извода от всичко изписано е, че не съществува математика, която да гарантира нещо на някого. Всяка система е в баланс само докато приетото за инзвънредно равнище не бъде достигнато. А това е неизбежно от същата тази вероятност.












Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear