Покажи Публикации - as9993
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Solaris, OpenSolaris или OpenIndiana? -: Feb 15, 2011, 15:50
Ами благодаря за мненията. Реших, че ако скоча на прекалено дълбокото може да взема да се удавя (в случая да се откажа за дълго време напред от Unix и Unix-like ОС-те). Та за това мисля като за начало да взема да турна един Дебиан (тъкмо излезе и 6) и да се уча на него. Само ще кажа, че съм още ученик и си мисля, че имам достатъчно време, ако се захвана сериозно от сега да науча по-натам и чистите Unix-и. Пък както казах и по-рано имам известен опит с Дебиан, така че ще ми е по-лесна миграцията. А прочетох по-нагоре мнение, че е добре да започна с RHEL, но той като е Enterprise дистрибуция не струва ли доста пари? Питам, понеже съм навит и на такъв вариант, но пък съм със студентски дух, т.е. нямам една стотинка в джоба.  ;D А относно C++-действително има много варианти (библиотеки, функции и т.н.) където да се дъни програмата при пренос от Windows към друга ОС. За пример може да използваме system("pause"), въпреки че не е добра идея и под Windows да се използва.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Solaris, OpenSolaris или OpenIndiana? -: Feb 14, 2011, 21:03
Ами навит съм и на някоя от Linux дистрибуциите, стига да мога след евентуалното ми усъвършенстване с нея да си намеря работа. Интересно ще ми е да знам освен знанията по съответното дистро какво още се изисква от един младши сисадмин без кой знае какви претенции за заплащане. Може би ще се навия отново да сложа Debian, понеже освен за сървърче става и за десктоп, а пък Cent-а е с доста стари версии на пакетите(все пак е сървърно дистро базирано на RHEL). Струва ми се, че съм още млад за FreeBSD, а пък с PC-BSD имах някои странни проблеми с още по-странни крашове.
П.С. Извинявам се, че бях объркал раздела, където да пусна темата.
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Solaris, OpenSolaris или OpenIndiana? -: Feb 14, 2011, 20:07
Ок, но OpenSolaris не е ли изоставен от Sun и разработчиците му? В distrowatch пише discontinued?
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Solaris, OpenSolaris или OpenIndiana? -: Feb 14, 2011, 19:33
Здравейте. Първо поздравления за форума. А сега и към основния въпрос- какво да избера: Solaris, OpenSolaris или OpenIndiana? Компютърът се използва предимно за браузене, чат-пат някой филм и за програмиране. Лично за мен платформата няма значение, понеже се занимавам с езици, които са платформено независими (C++,Python). Единствено искам да може да се подкарат видео драйверите (NVidia 7025). Имам известен опит с Linux. Инсталирал съм Debian, като успях да си инсталирам и подкарам скайп, пуснах си нетя и т.н., така че не съм съвсем бос. Предполагам, че ще ме попитате защо съм избрал точно тези ОС-и при положение, че има Ubuntu, Mint, Fedora и т.н. Ами реших да започна по-сериозно да се занимавам с Unix и Unix-like отрочетата, понеже мечтата ми е да си изкарвам хляба със системно администриране.
Страници: [1]